Tujina

'Dekleta naj manj študirajo in več rojevajo'

Helsinki/Ljubljana, 17. 04. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
65

Tako pravijo Pravi Finci. Stranka, trenutno najmanjša v finskem parlamentu, ki bi lahko na današnjih volitvah presenetila z dobrim rezultatom. Tega presenečenja se bojijo tudi mnogi v EU, saj bi to lahko ogrozilo finančno pomoč Portugalski.

Finske volivke in volivci danes izbirajo nov parlament. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave lahko za veliko presenečenje poskrbi doslej obrobna populistična stranka, ki poudarja svojo protievropsko in protipriseljensko politiko, Pravi Finci (Perussuomalaiset).

Stranka, ki jo vodi evropski poslanec Timo Soini in ki je sicer nastala leta 1995 na pogorišču finske Kmečke stranke, je poskrbela, da bodo današnje volitve na Finskem ene najbolj zanimivih po izbruhu krize v evroobmočju, ugotavljajo v Financial Timesu.

Vodja Pravih Fincev Timo Soini
Vodja Pravih Fincev Timo Soini FOTO: Reuters

V državi, ki je doslej veljala za ''varno proevropsko skandinavsko državo'', je namreč močno porasla podpora Pravim Fincem, ki zagovarja politiko proti evru in nasprotuje finančni pomoči drugim državam. Velik uspeh te stranke bi tako lahko resno ogrozil pomoč Portugalski, piše FT.

Finsko vlado trenutno sestavljajo Stranka nacionalne koalicije, Sredinska stranka, Zelena stranka in Švedska ljudska stranka. Pravi Finci pa v 200-članskem parlamentu zasedajo zgolj šest poslanskih mest.

Mnogi nočejo priznati, da volijo Prave Fince

Po nekaterih javnomnenjskih raziskavah v zadnjem mesecu se je podpora Pravim Fincem povzpela celo do 18 odstotkov, le dva odstotka za Stranko nacionalne koalicije, ki se ji nasmiha prvo mesto.

A v povsem zadnji raziskavi je Pravim Fincem podpora tudi že upadla na približno 15 odstotkov, s čimer zasedajo četrto mesto, še za Sredinsko stranko in opozicijskimi Socialnimi demokrati. Ker so vse štiri stranke tesno ena ob drugi, je vsakršno napovedovanje zelo nehvaležno.

Analitiki pri tem opozarjajo, da lahko Pravi Finci dobijo še več podpore, celo do 25 odstotkov, če bo volilna udeležba na območjih, ki jih je gospodarska kriza najbolj prizadela, višja kot ponavadi. Poleg tega opozarjajo na to, da mnogi potencialni volivci v anketah ne želijo priznati, da bi volili za Prave Fince, čeprav jih na koncu morda bodo.

Finski parlament - Eduskunta
Finski parlament - Eduskunta FOTO: Reuters

Volilna kampanja prvič v znamenju evropske teme

Problem za EU je v tem, da so v svoji kampanji tudi Socialni demokrati napovedali nasprotovanje finančni pomoči Portugalski. Za dejansko odobritev pomoči pa je potrebno soglasje v evroobmočju, kar pomeni, da ima Finska pravico veta na to odločitev, ki je še vedno predmet pogajanj. Še vedno namreč ni končnega dogovora o povečevanju posojilnih kapacitet sklada za pomoč. Če bo Finska dobila protievropsko vlado, bo konsenz še veliko težje doseči.

Največji problem pa je po ugotovitvah analitikov v morebitnem presedanu finskega nasprotovanja. Tudi če se vzdržijo, bi EU sicer še lahko našla način, kako vseeno nuditi to pomoč, vendar pa bi bil to zelo slab signal glede enotnosti EU, njene soglasnosti za solidarnost in finančno pomoč. In seveda v padanju moči evra.

Ni prostora za dvojezičnost

Mehanizem finančne pomoči v evroobmočju pa ni edina zaskrbljujoča stvar, ki se poraja ob potencialnem uspehu Pravih Fincev. Problem je tudi v njihovem nacionalizmu in ksenofobiji ter nekaterih programskih poudarkih, v katerih lahko opazimo vzporednice z nacistično ideologijo, je za BBC povedal profesor politologije s helsinške univerze Jan Sundberg.

Stranka namreč nagovarja nezadovoljne Fince, ki so jih najbolj prizadeli gospodarski ukrepi prejšnjih vlad. Zato svoj program gradijo na socialnodemokratskih ukrepih za socialno državo, v kombinaciji z nacionalizmom in ksenofobijo.

Mnogi potencialni volivci prikrivajo svojo naklonjenost Pravim Fincem.
Mnogi potencialni volivci prikrivajo svojo naklonjenost Pravim Fincem. FOTO: Reuters

Med drugim po njihovem mnenju na dvojezičnem Finskem ni prostora za švedščino. Predlagajo, da se ukine pouk švedščine, v priseljevanju in večkulturnosti pa vidijo grožnjo finski kulturi in Finski kot taki.

Rojevajo naj čistokrvne Fince

Njihov manifest kaže, da imajo veliko skupnega z desničarskimi populističnimi strankami drugod po Evropi. Verjamejo, da problema nizke stopnje rodnosti ne gre reševati s priseljevanjem, saj po njihovo tujci ne sodijo v finsko kulturo.

Namesto tega predlagajo, naj dekleta manj študirajo in več časa posvetijo rojevanju čistokrvnih finskih otrok. Po Sundbergovih besedah je tu moč najti vzporednice z nacistično ideologijo.

Če bodo Pravi Finci del prihodnje finske vladne koalicije, gre pričakovati, da bo ta skandinavska država zavzela bolj nacionalistično in protekcionistično politiko kot doslej.

V igri za premiersko mesto so sicer, kot že tradicionalno, tri največje stranke. Sredinska stranka, ki ima sedanjo premierko Mari Kiviniemi, a se po zadnjih anketah uvršča na drugo mesto, Stranka nacionalne koalicije, ki jo ankete postavljajo na vrh in ki bi najverjetneje za mandatarja predlagala sedanjega finančnega ministra Jyrkija Katainena, in opozicijski Socialni demokrati z Jutto Urpilainen na čelu. Doslej so le te tri stranke dosegale dvomestna števila po podpori na volitvah. Danes pa se to lahko spremeni v korist Pravih Fincev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
18. 04. 2011 13.20
hm res paj e da je evropa edina celina na svetu ki ima statistično največjo umrljivost od vseh celinah . afrika ima glede jokcanja daleč največjo rast prebivalstva res je da jih umre več rodi se juh 3-5 več kot jih umre zaradi številčnega prebivalstva ima recimo slo večjo umrljivost .eu in preostal evropa izumira . civiliziran svet je odgovoren tako da se razmnoževat tako ne moramo pogojev pa ni kaj bodo delali da se bomo začeli razmnoževati ne vem lahko gremo v ekstreme ker ta kapitalizem in način življenja je iz povprečja evrope 0-14 let 36% padlo na borih 16,6% v 45 letih in letno pada še hitreje med glavnimi vzroki so pesticide ,denar, odgovornost dragi osnovni artikli ,draga stanovanja ni dela predolk študij pravice med spoloma ,kariera pretiski hiter sistem življenja čas je denar ,stres ,nepravične sisteme plač sodstva nesreče naravne ,prometne ladijske letalske alkohol droge odvisnost tobak bolezni namenoma širjenje bolezni neodgovornost DRŽAVA S SISTEMI KI NE ZAŠČITIJO ŠIBKE umori samomori zaradi pretiska itd, izseljevanje čes lužo ,(?vojne?)kvečjem se je populacija povečala ker so se moški pred bitkami za sprostitev ljubili z ženskami je nastajal baby bom pa pao vojnah zaradi veselja nastajal baby bom td .verstva religije itd te navedeni dejavniki so pripomogli da ko je bila mentaliteta čedalje nižja je prebivalstvo se začelo starati daljša življenjska doba in velika beda. to so eni izmet dejavniki. da bi vse obrazložil bi rabo več časa prostora itd.
naivna
17. 04. 2011 18.46
@Sandibanko To kar si ti opisal velja samo za Slovenijo ! Ni povsod tako.
S4ndi
17. 04. 2011 18.01
lodz68: verjetno so to diplomanti levih ved. Ne kak strojnik, električar, gradbinec?
sandibanko
17. 04. 2011 17.52
ženske današnji dan gledajo samo na denar,šminko,afnanje in kok bodo kermu kej pobrale!! študenti so pa itak sami zahodnjaški opranoglavci,ki ne znajo druge kot bulit v knjige,delo jim je neznano,bolj je šolan bolj je nesposoben,uspešen študent je možn samo če je izučen lopov! kaj je za nas znanje??piflarija ali nadarjenost??
lodz68
17. 04. 2011 15.33
DarhVader 17.04.2011, 11:57 @ sumarum Nekje sem prebral, da je pri nas vsega 1.200 prostih delovnih mest ali nekaj takega, nezaposlenih pa je več kot 100.000 ljudi. Kaj nam to pove? ------------------------------------ to nam pove, da imamo preveč diplomantov in drugih, ki nočejo sprejeti nižje fizično delo, ker oni pač imajo šole in so rajši na podpori kakor bi si pa mazali roke Jaz delam pri nemški firmi kjer imamo zaposlene z fakultetno izobrazbo za tekočim trakom-Tako da tvoja trditev ne drži ravno.
freexgirl.
17. 04. 2011 14.33
Očitno se bojijo izobraženih žensk in tujcev... Kako pa potem naj preživijo veliko otrok brez izobrazbe in službe, kar je že itak samo po sebi dan danes težko? Politiki res več ne vedo s kakšnimi idejami naj hodijo ven... nacizem je zadnje kar rabimo.
korintos1
17. 04. 2011 14.27
Če pa malo pogledate, pa enim vse uspeva, celo študij pa rojevanje skupaj. Mamini ljubčki so pa še pri 30-tih vedno otroci, pa še študenti.
MERDE-AVE-MERDE
17. 04. 2011 14.17
'Dekleta naj manj študirajo in več rojevajo' Če bi rad imel državo neizobraženih je to pravi korak da, in če hočeš degradirat ženske na nivo stroja za rojevanje tudi. Se vidi da je to neka desna populistična stranka modela jelinčič.
hot-shot69
17. 04. 2011 13.46
Takšno stranko potrebujemo v SLO!
Osvald
17. 04. 2011 12.57
Multikulturnost ne deluje.
Osvald
17. 04. 2011 12.56
Prav imajo zakaj bi morali vsi pomagati nekim eksotičnim državam
A13
17. 04. 2011 12.43
rokin17.04.2011, 12:300 že tko ns je preveč uni pa nej bl rojevajo??? evropejcev zagotovo ni preveč!
slovenac13
17. 04. 2011 12.40
Mislim da tako stranko rabimo bolj pri nas kot na Finskem, saj imamo veliko nižji standard a vseeno naši nesposobni in skorumpirani politiki pomagajo bolj bogatim državam da zadržijo BOLJŠI STANDRD OD NAŠEGA. Samo za primerjavo (Grčija ima 870, Irska pa ima minimalno plačo 1400 evrov). Sramota, živela Banana republika !!!
DarkT
17. 04. 2011 12.39
Woot??? Bla bla bla....kuj nekaj :) . Js si pa pišem z finko :o :o lovely
rokin
17. 04. 2011 12.30
že tko ns je preveč uni pa nej bl rojevajo???
wizeman
17. 04. 2011 12.23
Popolnoma zgrešeno razmišljanje. Romi in drugi ne razmišljajo tako, imajo kup otrok in lepo živijo. Sicer je pa že od nekdaj znano, da so družine z večjim število otrok srečnejše. Okoliščine te prisilijo, da mlo več misliš na družino in manj samo na kariero....
wizeman
17. 04. 2011 12.11
@laksi17.04.2011, 11:173 Ja, ko sam plačaš študij, ti niti na misel ne pride, da bi študiral 10 let. to pa še ne pomeni, da je na izi. Prej obratno. Misliš, da je enostavno pridno študirati zraven pa še hoditi v slušbo in po možnosti opravljati še druge družinske obveznosti?
sumarum
17. 04. 2011 12.08
DarthVader, lahko tudi to pove, sigurno. Je pa razmišljanje nasplošno pri nas zelo napačno. Bom doštudiral, pa bom dobil dobro plačano službo, pa bom živel na račun tistih, ki nimajo ipd. Tako je razmišljanje... Koliko pa imamo pri nas visoko šolanega kadra? Po nekaterih podatkih imamo baje največ doktorjev v Evropi! Kam nas pa vodi ta "visoko šolan kader", pa vsi vidimo... Toliko enih ekonomistov, fdv-jevcev, dipl. inženirjev in vsega, pa nič pametnega od te naše države. Diploma še nikomur tudi ni kupila pameti, še manj pa moralnih vrednot in poštenja.
Martian
17. 04. 2011 12.06
otroka ni težko narediti,težje ga je potem preživljati....ko bo večini ljudem to nekoč jasno,bo lepše na svetu...
Diotima
17. 04. 2011 12.01
... če jaz zdejle začnem samo rojevati; kdo za božjo voljo bo preživljal moje otroke??? ... s fantom imava totalno nestalne prihodke ... Ne vem, če pa mi dajo za vsakega otroka do njegovega 18 leta po 1000 EUR, potem pa naj oglašujejo take nesmisle ... Do takrat pa, dokler je vse na bremenu staršev, pa - bo odločitev zgolj najina!!!! Drugače pa, se vprašate kdaj, kaj doživlja izobražena ženska, okoli 30-tega, ko uvidi, da bo verjetno tako ob družino, kot ob relativno primerno delovno mesto??? Ko v bistvu vidi, kakšno je vse skupaj ... kako te povsod ... Ampak - če je izobražena - bo vsaj znala misliti s svojo glavo ...