Tujina

Decembra je bilo malo sonca in precej padavin

Ljubljana, 27. 12. 2011 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Moskvi so izmerili najvišjo zimsko temperaturo v zadnjih 113 letih. V Franciji je bilo celotno leto najtoplejše po letu 1900. Mila zima je tudi v Sloveniji, kjer so bile temperature v prvih 20 decembrskih dneh ponekod višje za štiri stopinje Celzija.

Ruski vremenoslovci so v Moskvi izmerili rekordno visoke zimske temperature, saj so termometri sinoči ob 22. uri po srednjeevropskem času pokazali kar 4,1 stopinje Celzija. Temperatura je najvišja izmerjena v ruski prestolnici v zadnjih 113 letih.

Dekle hodi po stopnicah v Moskvi.
Dekle hodi po stopnicah v Moskvi. FOTO: Reuters

Doslej najvišjo so izmerili leta 1898, ko se je živo srebro povzpelo na 3,3 stopinje Celzija, je sporočila predstavnica moskovskega meteorološkega središča. Kot je še povedala, je ponedeljkova rekordna temperatura davi nekoliko padla, danes pa so izmerili med tri in štiri stopinje Celzija.

Ponedeljkov temperaturni rekord, ki ga je spremljalo močno deževje, bi po njenih besedah glede na vremenske razmere lahko še potolkli. Povprečna decembrska temperatura v Moskvi je sicer –7,4 stopinje Celzija.

Leto, ki se izteka, si bodo zapomnili tudi v Franciji. Po podatkih tamkajšnje meteorološke službe je bilo najtoplejše po letu 1900. Temperatura je bila za 1,5 stopinje Celzija višja od dolgoletnega povprečja. Še posebej topla je bila v Franciji letošnja pomlad. Izmerjene temperature so bile namreč v povprečju za štiri stopinje Celzija višje od običajnih za april.

Toplo je tudi v Sloveniji

Mila zima je tudi v Sloveniji, kjer je bila povprečna temperatura zraka v prvih dveh tretjinah decembra opazno nad dolgoletnim povprečjem, le na Kredarici je bil odklon manjši. V Portorožu je bila povprečna temperatura tretja najvišja, v Ljubljani pa četrta najvišja, odkar potekajo meritve, piše na spletni strani Agencije za okolje.

Po vsej Sloveniji je bilo v prvih 20 dneh decembra opazno topleje kot običajno. Na približno polovici ozemlja, in sicer v osrednji Sloveniji, južno in vzhodno od nje je bilo v povprečju topleje za štiri, drugod pa med dvema in štirimi stopinjami Celzija.

Manj je bilo sonca, padavin pa je bilo več kot običajno. Po do zdaj zbranih podatkih je bilo v prvih dveh tretjinah decembra najmanj padavin na Obali, Bizeljskem in v severovzhodni Sloveniji, največ pa v širokem pasu od Julijskih Alp, Goriškega čez Gorenjsko in Notranjsko vse do meje s Hrvaško.

Podobno vreme brez večjih odstopanj bo tudi v prihodnjih dneh ...

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plavno9
27. 12. 2011 23.41
mi čist ugaja tko =)) kva mi bo sneg!!!
Odpri.oci
27. 12. 2011 20.37
+1
\"Toplo je tudi v Sloveniji Mila zima je tudi v Sloveniji, kjer je bila povprečna temperatura zraka v prvih dveh tretjinah decembra opazno nad dolgoletnim povprečjem,.....\" . Seveda.... prejšnji mesec, ko je bil november 2011 NAJHLADNEJŠI NOVEMBER v zadnjih 10-ih letih.... tega niste zasledili napisanega nikjer !!!!! . Ljubljana : najhladnejši november v zadnjih 10-ih letih M.Sobota : najhladnejši november v zadnjih 12-ih letih Portorož : drugi najhladnejši november v zadnjih 10-ih letih (z izjemo 207) Novo mesto : najhladnejši november v zadnjih 10-ih letih Celje : najhladnejši november v zadnjih 10-ih letih..... (vir : spletne strani ARSO)
major1
27. 12. 2011 17.10
+1
Samo snega ni in ni.
kim llsung
27. 12. 2011 17.55
+1
pupa_od_anbot
27. 12. 2011 18.32
kje ni sonca?, mi ga imamo skoraj vska dan, čisto oblačni in deževni so bili ogoče 4 (štirje) dnevi!