Tujina

S hčerko, ki ni dopolnila niti dve leti, rušila režim?

Teheran, 16. 06. 2016 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Že od 3. aprila letos je humanitarna delavka, ki je bila s hčerko na obisku pri sorodnikih, v iranskem zaporu. Iranska revolucionarna garda zatrjuje, da je rušila Islamsko republiko, njen mož pa, da gre za farso. Hčerke ne more odpeljati domov v Veliko Britanijo, saj so malčici odvzeli potni list.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe s hčerko.
Nazanin Zaghari-Ratcliffe s hčerko. FOTO: AP

Humanitarna delavka Nazanin Zaghari-Ratcliffe je v iranskem zaporu že dva meseca. Razlog: oblasti ji očitajo, da je delala zoper njih in da je rušila njihovo vladavino. Obtožnice zoper žensko še niso uradno vložili. Iranska revolucionarna garda jo je sicer neuradno obtožila, da je sodelovala v pripravah in uresničitvi raznih projektov, s katerimi je želela na mehak način uničiti Islamsko republiko.

Njen mož Richard Ratcliffe je obtožbe označil za farso, dejal pa je tudi, da je bil nad obtožbo šokiran. 37-letna Zaghari-Ratcliffeova je britanska in iranska državljanka ter mati enega otroka.

Zaghari-Ratcliffeovo, ki dela za humanitarni oddelek Fundacije Thomson Reuters, so 3. aprila letos na teheranskem letališču ustavili in aretirali predstavniki varnostnih služb. V državi je bila na zasebnem obisku pri družini, in sicer s takrat še ne dveletno hčerko, želela pa se je vrniti domov v Veliko Britanijo. Njeni hčeri Gabrielli, ki je zdaj že stara dve leti, so zasegli potni list in od takrat živi pri starih starši po materini strani. Njen oče je ne more odpeljati iz države.

Družina je sicer iz West Hampsteada pri Londonu.

Mož aretirane pravi, da njegova žena ni politična aktivistka, temveč oseba, ki pomaga. Pravi, da na vohunsko akcijo z namenom rušenja iranskega režima, že ne bi šla z majhnim otrokom.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe
Nazanin Zaghari-Ratcliffe FOTO: AP

Britansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da od iranskih oblasti zahteva pojasnila o primeru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
16. 06. 2016 14.06
-2
Tako bi morali mi narediti z tujimi agenti in domačimi izdajalci, ko so nam obljubljali kapitalizem Švice in Amerike, čeprav so imeli v celofan zavit kapitalizem Haitija in Nigerije
GreenHerb
16. 06. 2016 14.00
-2
obtožli so jo da je želela na mehak način uničiti islamsko republiko. nevidim nič naorbe s tem.
Ramzess
16. 06. 2016 15.02
+0
Tam doli imajo vedno neke take čudne obtožbe, nerealne, folk pa nor da hodi tja, ... naj se potem ne čudi posledicam.
Iluzionist
16. 06. 2016 12.48
-3
tipična agentka zahodnih tajnih služb, predvsem so američani veseli, da je bila pripravljena žrtvovati svojega dojenčka za medijsko pozornost in se sploh ne zaveda, da lahko njena dejanja, če bi bila uspešna, pripeljejo do državljanske vojne in stotisočev nedolžnih civilnih žrtev.. v revolucionarni gardi niso neumni, da bodo kar za brezveze obtoževali mlade matere, ki so poleg tega še tuje državljanke sigurno imajo za to utemeljen razlog.. spomnimo se samo, da je ona državljanka velike britanije, države, ki je financirala sadama huseina, da bi uničil iransko republiko, preden so sami njega uničili
FesterAdams
16. 06. 2016 12.32
+4
Režimi takega tipa vedno znova in znova iščejo medijsko pozornost, a v očeh ostalega sveta s tem samo potrjujejo svojo ozkogledost, primitivizem in kretenizem trenutnih lokalnih vlad.
Iluzionist
16. 06. 2016 12.55
+4
režimi kakšnega tipa? kako je lahko neka oblast, ki nevtralizira tujega agenta ozkogledna? a če bi nekdo k tebi domov poslal vlomilca, bi potem zate govorili, da iščeš pozornost? a misliš, da je iran dolžan pasivno gledati tuje agente, ki so prišli destabilizirati državo in netiti nemire, ki lahko vodijo v državljansko vojno?