Tujina

Dawn našla nov dom: ameriška sonda se je uspešno utirila v Ceresovo orbito

Pasadena, 06. 03. 2015 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasina sonda je bila od pritlikavega planeta Ceresa oddaljena okoli 61.000 kilometrov, ko jo je ujela planetova gravitacija. Pozneje je Dawn poslala signal, da je uspešno stopila v planetovo orbito.

Dawn
Dawn FOTO: NASA/JPL-Caltech

Nasina sonda Dawn je v novem domu, uspešno se je namreč utirila v orbito pritlikavega planeta Ceresa (ali Cerere). Po osmih letih in petih milijardah kilometrov poti je Dawn postala prvo plovilo, ki je kdajkoli doseglo orbito kakšnega pritlikavega planeta, je danes sporočila Nasa.

Sonda je bila od Ceresa oddaljena okoli 61.000 kilometrov, ko jo je ujela planetova gravitacija. Pozneje je Dawn poslala signal, da je uspešno stopila v planetovo orbito.

Dawn oz. Zora bo sedaj 16 mesecev krožila okrog Ceresa, da bi bolje preučila njegovo strukturo in znanstvenikom omogočila boljše razumevanje načina, na katerega nastanejo planeti. Že do zdaj je znanstvenikov postregla s posnetki planeta, ki sprožili veliko prahu. Na planetu je namreč Dawn slikala svetleče pike, za katere ne vedo natančno, kaj jih je povzročilo.

Ceres
Ceres FOTO: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Ceres so sicer odkrili že leta 1801. Sprva so ga uvrščali med planete, kasneje je bil umeščen med asteroide, šele nato pa med pritlikave planete.

Sonda, ki je dolga le 1,6 metra in težka 747 kilogramov, bo tako preučevala asteroidni pas med planetoma Mars in Jupiter, da bi prispevala k preučevanju nastanka Osončja.

Dawn so sicer izstrelili že leta 2007, štiri leta kasneje pa je dosegla asteroid Vesta v asteroidnem pasu. Instrumenti na krovu sonde Dawn so na Vesti preučevali sestavo, topografijo in teksturo površja. Ceres in Vesta sta sicer največji nebesni telesi v asteroidnem pasu.

Plovilo ima na krovu tudi detektor gama žarkov in detektor nevtronov, s pomočjo katerih v fazi približevanja objektu zbira podatke o kozmičnem sevanju. Prav tako je opremljeno s spektrometrom za infrardeče žarke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.