Tujina

'V Piranskem zalivu se skriva bogastvo'

Zagreb, 03. 10. 2009 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Upokojeni častnik Hrvaške vojske razkriva: Slovenski politiki želijo suverenost nad delom Piranskega zaliva zato, ker se na njegovem dnu nahajajo ogromne količine nafte in zemeljskega plina.

Slovenije in njenih politikov ne zanima režim plovbe in ribolova v Jadranskem morju, piše Slobodna Dalmacija. Njihov cilj je, tako trdi upokojeni častnik Hrvaške vojske Nediljko Pušić, ki se sklicuje na pomembno dokumentacijo svetovnih institucij in strokovnjakov, zavarovati suverenost nad delom severnega Jadrana, na dnu katerega se nahajajo ogromne količine nafte in plina, ter doseči suverenost nad levo obalo Piranskega zaliva, da bi lahko izkoriščali rudno bogastvo, ki je pod kamnolomi.

Morje
Morje FOTO: Mateja Klavs

Pušićevo senzacionalno odkritje, ki je docela podkrepljeno s topografskimi kartami in geomorfološkimi študijami svetovnih strokovnjakov in znanstvenikov, v dobri meri razkriva slovensko nepopustljivost v pogajanjih s Hrvaško okoli Piranskega zaliva, piše Dnevnik.hr.

Januarja lani je Pušić začel preučevati stare zemljevide iz 12. stoletja, pa vse tiste do 19. stoletja, kjer se je osredotočil na tok in ustje reke Dragonje. Pregledal je tudi topografske karte, kjer je narisan Piranski zaliv, do svetovnih zemljevidov in tudi zemljevidov nekdanje JNA, ter zemljevide topografskega zavoda Slovenije.

Po pregledu vseh zemljevidov je prišel do ugotovitev, da se zemljevidi med seboj razlikujejo le v dveh podrobnostih. Na svetovnih in ameriških zemljevidih so bili narisani vsi daljnovodi, v ameriških pa so bili kamnolomi oštevilčeni, česar v jugoslovanskih in slovenskih zemljevidih ni bilo. V poročilih ameriške geološke službe je našel natančne ocene količine nafte in zemeljskega plina v severnem Jadranu. Po ocenah iz leta 2000 se ob zahodni obali Istre ter v zahodni in južni Istri nahajajo milijoni neodkrite nafte in milijarde kubičnih metrov plina.

Za bogastvo pod morjem naj bi vedel tudi Rupel.
Za bogastvo pod morjem naj bi vedel tudi Rupel. FOTO: Reuters

Do teh podatkov je že v fazi njihovega nastajanja z diplomatsko komunikacijo prišel slovenski diplomat Dimitrij Rupel, je za Slobodno Dalmacijo povedal Pušić in dodal, da je Slovenija že naročila dve platformi za izkoriščanje bogastva. Medtem pa so, tako Pušić, pripravili vse za izgradnjo plinovoda na relaciji Savudrija–Koper.

Sredinske črte ne bo

Končna odločba arbitraže o meji glede Piranskega zaliva ne bo uporabila sredinske črte. Glede na vse relevantne okoliščine in tudi na geografsko obliko sem o tem prepričana, je v Večerovem sobotnem intervjuju povedala strokovnjakinja za pomorsko mednarodno pravo Mirjam Škrk. "V interesu Slovenije in Hrvaške, iz ekoloških in tudi iz turističnih razlogov, bi bilo po mojem mnenju, da Piranski zaliv ohrani status notranjih morskih voda," je pojasnila Škrkova, nekdanja ustavna sodnica in nekdanja članica razpuščenega slovenskega dela mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov o meji, ki ga je vodil Miha Pogačnik.

Škrkova je izrazila pozitivno presenečenje nad doseženim dogovorom med premierjema Slovenije in Hrvaške o deblokadi hrvaških pristopnih pogajanj in nadaljevanju pogajanj o meji na podlagi drugega Rehnovega predloga, ki vsebuje ad hoc arbitražo.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes v Zagrebu dejala, da datum obiska premierja Boruta Pahorja na Hrvaškem še ni dogovorjen. Kosorjeva sicer pričakuje, da bo do srečanja prišlo zelo hitro, strani pa sta se že načelno dogovorili, da bo na tem srečanju govora o gospodarskem sodelovanju. Pahor pa je dejal, da je za 20. oktober v Zagrebu načrtovan velik poslovni forum, ob robu katerega se bo predvidoma sešel tudi s Kosorjevo.

Izpostavila je, da so med prvim in drugim Rehnovim predlogom "proceduralne, pravnotehnične razlike, ena pa se nanaša tudi na predmet spora". "V prvem Rehnovem predlogu je bilo morda nekoliko preširoko in nejasno formulirano, kako je s slovenskim stikom z odprtim morjem. V drugem predlogu je bistvena razlika," je pojasnila.

Slovenija, ki želi teritorialni dostop do odprtega morja, je predlagala amandma k prvemu Rehnovemu predlogu, "ker ni bilo povsem jasno, kako naj bi se to reševalo pred arbitražnim tribunalom". Zdaj bo moral arbitražni tribunal "odločiti o neposrednem, fizičnem stiku (angl. t. i. junction) Slovenije z odprtim morjem. Neodvisno od interesov obeh držav, ki so tu pač različni."

Po njeni oceni drugi Rehnov predlog vsebuje vse vitalne interese Slovenije, tudi načelo pravičnosti. "Da mora, upoštevajoč mednarodno pravo, pravičnost, dobrososedske odnose in relevantne okoliščine, rešitev biti pravična za obe državi. To so zadovoljiva jamstva. Več od tega bi bilo po mojem mnenju že preveč," je dejala.

Če se osnutka ne bo več bistveno spreminjalo, bo glavna naloga politike na Hrvaškem in v Sloveniji, da arbitražni sporazum čim prej pripeljeta do ratifikacije v parlamentu. Potrdila je tudi, da bi morebitni referendum lahko zavlekel reševanje zadev z mejo in oddaljil začetek arbitraže.

Jadranka Kosor in Borut Pahor v Ljubljani
Jadranka Kosor in Borut Pahor v Ljubljani FOTO: Blaž Garbajs

Potreben še en tehnični sestanek

Hrvaška je na medvladni konferenci v Bruslju v petek odprla oz. začasno zaprla 11 poglavij v pristopnih pogajanjih z EU, hkrati pa so ob prisotnosti švedskega predsedstva EU potekala tudi pogajanja s Slovenijo o meji oz. arbitražnem sporazumu. Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je po pogovorih dejal, da je potreben še en tehnični sestanek, vezan na časovnico, nato pa Slovenija pričakuje podpis tega sporazuma, ki naj se ne bi več bistveno spreminjal.

Hrvaški tisk pa danes poroča, da vsako omembo referenduma, ki prihaja "z nacionalistično-radikalne skrajne strani slovenske politične arene, velja gledati z enakim posmehom, kot si ga je zaslužila epopeja slovenskih nogometnih huliganov, ki so na referendumu hoteli povprašati glede hrvaškega vstopa v Nato".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bre11
04. 10. 2009 14.46
kaksne neumnosti pisete tu gor pravi rumeni tisk ni kaj
justime
04. 10. 2009 10.25
če bodo tako basali sa bomo še z američani morali zaj.ebavat čigav je piranski zaliv.
literca
03. 10. 2009 22.35
Haha še dobro da ni 1 april...če bi tam bilo kdaj bi ta ofocir JNA sigurno naredil vse da bi že kopal...se se je v jugi to dao...sicer pa bi te tak Jožek počrpal vse...pač Hrvati kaj češ....enostavno ne morejo iz svoje kože...
AceMcCloud
03. 10. 2009 22.06
Če so res zaloge nafte v piranskem zalivu, bo vso nafto počrpala Hrvaška. To je zato, ker se bo Pahor tako dogovoril. Če ne bodo ta maneken in njegova vlada takoj odstopili, bomo že čez eno leto mednarodni mejni prehod gradili tam nekje pri Kozin i!!!
luciluk
03. 10. 2009 21.27
oluja1995
03. 10. 2009 21.01
Vse dokomente pred arbitražne sodnike če niste hotli na Haško sodišče pa naj sodniki določijo ki je meja
Brabus
03. 10. 2009 19.15
Hrvati so spet pokazali svojo hinavščino,nobenega govora o meji, samo da so oni dosegli svoje,zato ni važno, kdo je v njihovi vladi,ker barabija in lopovščina jim je zapisana v genih, in v šahovnici.
khey@email.si
03. 10. 2009 19.07
... in potem je folija zavila čokolado s svizcem :D
vlab
03. 10. 2009 18.59
četudi bi bilo milijaužent kubikov nafte spodaj... od tega bodo imeli koristi samo tisti pri koritu. kar bo ostalo državi se bo pokradlo. državljani bomo na istem. pač smo narod ki ima svoje korenine v prejšnjem sistemu in premalo vode je še preteklo da bi uspeli razdeliti "nacionalni interes" med vse in ustvariti blaginjo za vse. "vsi za enega, eden zase" - toliko o nafti.
Sparrow
03. 10. 2009 18.58
a zdej nej bi nam še piran uzeli al kej??????
vratio se Valter
03. 10. 2009 18.58
TO SO ZALOGE IZ HRVAŠKEGA PATRULJNEGA ČOLNA KATEREGA SO PRI NAS POTOPILI
justime
03. 10. 2009 18.56
sedaj ko je padlo zanimanje za mejo navadnega slovenskega naroda ki se bori za preživetje iz dneva v dan bodo pa naši politiki natvezili da je nafta v piranskem zalivu in da bo naše življenje zaradi tega veliko boljše in da bomo živeli kot šejki. pa spet eno basanje z tem lopovom rupljem povrh.če pa je nafta pa potem veste zakaj se tako uporno grebe naš politični vrh za zaliv. ne ni meja ampak denarci od nafte. saj pravim tudi naši niso tako nedolžni kot se predstavljajo tudi oni so samo grebatorski lopovi.
kokodajson
03. 10. 2009 18.54
Sicer pa. Če bi Rupel res vedel, bi bil Piranski zaliv že naš. Ker je s Hrvati težje za naftarje kot z nami.
kokodajson
03. 10. 2009 18.49
Stvar je taka. Hrvati moraji nekako pred javnostjo požreti besedo in usmeriti folk tja, kjer ni dima. In zdaj si že pripravljajo kanglice. Dimi se pa malo na nižje od 3000. Pomorci že vedo kje.
hotchilipoper
03. 10. 2009 18.49
Vsem se je že mal skisal
pika.poka12
03. 10. 2009 18.48
kva je ta jedu nore gobe al kaj?
vratio se Valter
03. 10. 2009 18.47
PA JEDRSKO GORIVO TUDI
strojnik90
03. 10. 2009 18.45
pa kaj ma to veze sej ni važn kaj je pod piranskm zalivom dejstvo je da je naše po vseh zgodovinksih kartah nevem kako si ga lahko hrvatje lastijo naši pa se pogajajo za nekaj kar je nedvomno po vseh možnih dokumentih še iz srednjega veka naše pa še dva ljudska pregovora NI GA TATA ČEZ HRVATA HRVAT GRE NA BOŽJO POT KRADE CELO POT
justime
03. 10. 2009 18.44
mogoče bomo pa kaj ceneje tankali potem? a bo to potem bavčar prevzel?
sandi101
03. 10. 2009 18.41
Pozabili so še povedati, da je še tam tudi nekaj zlata in diamantov!