Tujina

Daraja znova v rokah sirskih režimskih sil, na sirsko-turški meji novi spopadi

Damask/Alep, 27. 08. 2016 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirske vladne sile so prevzele nadzor nad krajem Daraja, ki leži blizu prestolnice Damask. Mesto so vladne sile oblegale štiri leta, nedavno pa so z uporniki dosegli dogovor, ti so nato zapustili kraj. Na sirsko-turški meji pa so se spopadli turška vojska in uporniki, ki jih podpirajo Kurdi.

Evakuacija upornikov in civilistov iz predmestja Damaska sledi dogovoru sirskih vladnih sil in upornikov.
Evakuacija upornikov in civilistov iz predmestja Damaska sledi dogovoru sirskih vladnih sil in upornikov. FOTO: AP

Sirske vladne sile so danes znova prevzele nadzor nad krajem Daraja, od koder so evakuirali vse upornike in civiliste. Sirski režim in uporniki so v četrtek dosegli dogovor o evakuaciji upornikov in civilistov iz tega kraja nedaleč od sirske prestolnice, ki so ga vladne sile oblegale štiri leta.

V skladu z dogovorom je iz Daraje v mesto Idlib, ki je v rokah upornikov, odšlo 700 borcev, nekaj tisoč civilistov pa naj bi namestili v sprejemne centre na območju pod nadzorom režimskih sil v okolici Damaska.

Daraja, ki je od središča Damaska oddaljena le 15 minut vožnje, je bila med prvimi kraji v Siriji, kjer so leta 2011 izbruhnili protivladni protesti.

Danes je iz Daraje odšel drugi in hkrati zadnji konvoj z uporniki in civilisti. Koliko ljudi so evakuirali, za zdaj ni znano. V Darajo je nato vstopila sirska vojska, ki je po navedbah vojaških virov prevzela popoln nadzor nad krajem.

Evakuacija upornikov in civilistov iz Daraje
Evakuacija upornikov in civilistov iz Daraje FOTO: AP

Novi spopadi na sirsko-turški meji

Na sirski strani meje s Turčijo so se danes spopadli turška vojska v tankih in borci, ki jih podpirajo Kurdi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice ter kurdski viri.

"Turški tanki so napredovali v bližino al Amarneha v provinci Alep, južno od meje, in med obema stranema so izbruhnili spopadi," je povedal vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

Vir blizu polavtonomne kurdske regije v Siriji je potrdil, da so se spopadli lokalni borci in turška vojska, ki sprožila vojaško operacijo na severu Sirije, da bi odstranila džihadiste z obmejnega območja.

"Gre za prvi primer, odkar so turški tanki v sredo vstopili na sirsko območje," je povedal Rahman ter dodal, da so bili lokalni borci Arabci, povezani s Kurdi.

Turčija je sicer danes v Sirijo poslala še več tankov, z namenom krepitve vojaške ofenzive proti džihadistom in kurdskim borcem.

Turška vojska na sirsko-turški meji
Turška vojska na sirsko-turški meji FOTO: AP

Turška vojaška operacija v Siriji, ki nosi ime Ščit za Evfrat, naj bi izrinila IS z obmejne regije, prav tako pa naj bi preprečila napredovanje kurdske milice.

Turško vodstvo je bilo medtem jasno, da namerava ustaviti milico Kurdskih zaščitnih enot (YPG), kar je vodilo do spopadov proti IS na severu Sirije. Ankara meni, da se YPG ni držala napovedi njenih ameriških zaveznic, da bo ostala na jugovzhodu Evfrata, temveč da je poskušala osvojiti nova ozemlja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
28. 08. 2016 09.13
+7
Vsakemu normalnemu človeku se želodec obrne že ko naslov prebere... Slovenskemu novinarskemu sprenevedanju ni ne konca ne kraja. Kakšne neki Sirske režimske sile??????????????? Edine režimske sile so NATO-Evropsko-Ameriške zločinske vojaške enote ki permanentno mečejo bombe in urijo teroristične organizacije po svetu.Te iste miljarde na katere se eni sklicujete so nadomestilo Turčiji za poceni nafto katero ISIS-ovci prek Turčije pošiljajo v EU in ZDA in nimajo nobene veze z izbeglicami..Vse te domnevne izbeglice imajo američani in ostali evropski sateliti namen mobilizirati v vojsko klavcev iz strahu pred morebitnim vojaškim spopadom z Rusijo katere se vsi bojite kot hudič križa.Ista ta Amerika ki proizvaja teroriste bi sedaj morala zaščitit Kurde pred turškimi klavci. Neizpodbiten dokaz da je NATO zločinska organizacija je turška invazija nad Sirijo.Torej,gre za invazijo NATO hegemonistično imperialističnih sil in okupacijo dela Sirije ,skozi katerega bo potekal koridor za transport nafte in plina. Tako da mešetarjenje o štirideset miljonski Kurdski naciji kot o nekakšnih teroristih je višek zla.Kurdi so malo starejši od celotne islmske verske skupnosti skupaj z nekdanjo turško in sedanjo Eu-ZDA osmanijado. Sama avtohtona Turčija je enako kot SLO,,šaka jada.Le da so Anadolci expanzionistično s klanjem skozi zgodovino poturčili in islamizirali vse kar se je dalo islamizirat. Enako kot Nemci Turki kot nacija ne obstajajo.Gre za prisilno asimilacijo različnih etničnih skupin ki se danes imenujejo Nemci, Turki...ali pa neki bošnjaki in podobno.
Uporabnik113089
27. 08. 2016 22.37
+13
Američani so lisice. Najprej oborožijo in pošljejo Kurde nad ISIS. Ko Kurdi spucajo območje, taisti Američani pomagajo Turkom da spodijo Kurde. Erdoganov sine pa nemoteno šverca nafto. Ko se bo število "beguncev" povečalo bo EU spet nakazala par milijard na račun tastarega. Na jugu rečejo temu: j.be lud zbunjenog.
modrook
27. 08. 2016 21.23
+5
Zgleda da se Erdogan ni nic naucil ko ga je Putin prtisnu
KVADEJ
27. 08. 2016 20.28
+5
američani zauzel
BlokiranZaradi24urFašizma
27. 08. 2016 20.12
+17
Mi lahko nekdo to razloži? Mi smo NATO. Turčija je NATO. Turčija je v vojni s Kurdi. Mi inštruiramo in oborožujemo Kurde.
Negan
27. 08. 2016 20.32
-1
... Niso vsi Kurdi enaki ... Turčija je v zavežništvu z iraškimi kurdi, kamor mi pošiljamo vojake.
ficfiric 1
28. 08. 2016 09.50
Evo godbless.....pa si sam prsu do tega kaksni sprenevednezi smo evropejci in amerosi...mal na obeh straneh...zraven pa tulimo o nekih pravicah ipd...
tron3
27. 08. 2016 19.20
+3
Sedaj jih pa lahko Erdogan pošlje domov in NE v EU, Cerar, Pahor, JJ, Erjavec, Židan, cerkvena nevesta, Luka in ostali, mu bodo sigurno poslali protestno pismo, če se bo za kaj takega odločil, ker si jih čim več želijo imeti v Sloveniji, ker drugače ne bo kreditov, potem pa ne bo za pokojnine in plače v JS!!!!
Ka pa mislis
27. 08. 2016 19.07
+16
Pocasi ampak sigurno legitimna vojska sirije prevzema nadzor nad placanci arabije, turcije in katarja.
drmr1980
27. 08. 2016 19.31
-8
fljfo
27. 08. 2016 19.34
-5
Lukec se boji nove srbske stranke, ki mu bo pobrala večino volivcev....
jaka
27. 08. 2016 19.03
-3
NApačen naslov: turško-sirska meja se že nekaj let imenuje MEJA EU! Torej je EU v vojni in NATO mora počistiti probleme in ohraniti varnost EU.
TomasBlaBla
27. 08. 2016 19.41
+4