Tujina

'Po vrnitvi iz zapora je bil povsem spremenjen'

Kopenhagen, 17. 02. 2015 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./STA/M.M.
Komentarji
78

Danska je po dvojnem napadu, ki ga je izvedel 22-letni Omar el Husein še vedno v šoku. Pred kavarno, ki je bila prizorišče sobotnega napada, so tokrat našli sumljivo torbo. Preplah se je izkazal za lažnega. Sicer pa je danska obveščevalna agencija priznala, da je vedela za radikalizacijo napadalca.

Danska je po dveh strelskih napadih še vedno v šoku. Danes pa so Danci spet trepetali. Pred karavno, ki je bila prizorišče sobotnega napada, so danes našli sumljivo torbo. Preplah se je na srečo izkazal za lažnega, saj eksploziva niso našli.

22-letni Omar el Husein, ki je v dveh ločenih napadih ubil dva človeka in ranil pet policistov, je po poročanju CNN pred napadi na družbenem omrežju Facebook obljubil zvestobo vodji samooklicane Islamske države IS Abu Bakr al Bagdadiju. V zapisu je al Bagdadiju prisegel poslušnost v dobrem in slabem.

Obveščevalci priznali, da so vedeli za radikalizacijo napadalca

Omar el Husein
Omar el Husein FOTO: Twitter
Danskega napadalca so pred dvema tednoma izpustili iz zapora, kjer je služil zaporno kazen, ker je leta 2013 z nožem zabodel potnika na vlaku. Tudi sicer ima Husein nasilno preteklost, povezano s tolpniškim nasiljem in posedovanjem orožja.

Danska obveščevalna agencija je danes priznala, da so vedeli za radikalizacijo napadalca, ki je minuli konec tedna ubil dva človeka. A kot dodajajo, ni bilo dokazov, da bi 22-letnik s kriminalno preteklostjo načrtoval tovrsten napad.

Husein je bil iz zapora izpuščen le dva tedna pred napadoma. Kot so sporočili iz obveščevalne agencije, so jih zaporne oblasti septembra lani obvestile, da obstaja tveganje za njegovo radikalizacijo. Vest o radikalizaciji je prišla na dan v trenutku, ko je del politike – predvsem opozicijska stranka Venstre – pozval k preiskavi, ali bi obveščevalne službe lahko storile več za preprečitev napadov.

Danski časnik Berlingske navaja izjave njegovih neimenovanih znancev, češ da je bil po vrnitvi iz zapora povsem spremenjen. Pustil si je brado in se ni več pogovarjal o dekletih in avtomobilih, temveč o veri, žrtvah v Gazi in o tem, kako bo končal v raju. Husein je sicer na Danskem rojen otrok palestinskih staršev.

'Napad na vse nas'

Spominske slovesnosti se je udeležilo okoli 40.000 ljudi.
Spominske slovesnosti se je udeležilo okoli 40.000 ljudi. FOTO: Reuters

Včerajšnje spominske slovesnosti v Kopenhagnu se je udeležilo več kot 40.000 ljudi. Danska premierka Helle Thorning-Schmidt je v nagovoru na spominski slovesnosti dejala, da bo močan danski čut za skupnost premagal grožnjo, ki jo "predstavljajo tisti, ki želijo škodovati". "Skupaj bomo premagali grožnjo," je poudarila premierka. Dejala je še, da je napad na Jude na Danskem napad na celotno Dansko. "Napad na Jude na Danskem je napad na Dansko, na vse nas," je poudarila Thorning-Schmidtova.

Spomnimo

Kot smo poročali, sta se v Kopenhagnu minuli vikend zgodila dva strelska napada. Husein je najprej iz avtomatske puške izstrelil več kot 200 nabojev v kavarno, v kateri je potekal seminar o islamu in svobodi govora. Po navedbah policije je nameraval ubiti kontroverznega danskega karikaturista Larsa Viksa, ubil pa je 55-letnega filmskega režiserja Finna Nörgaarda. Tri policiste je ranil, nato pa s kraja dogodka pobegnil z avtomobilom znamke Volkswagen Polo.

Devet ur pozneje je znova udaril. Tokrat je streljal blizu judovske sinagoge, ubil 37-letnega juda Dana Uzana, ki je varoval vhod v sinagogo, in ranil dva policista. Nato je peš pobegnil. Policisti so ga izsledili na železniški postaji na območju Norrebra. Ker je nanje streljal, so streljali nazaj in ga ubili.

Motiv še ni znan, pridržala njegova domnevna sodelavca

Orožje, ki je bilo uporabljeno v napadu na kavarno, je del arzenala danske vojske. Puško in še 43 drugih kosov orožja so ukradli med ropom vojašnice na vzhodu otoka Seeland pred šestimi leti. Danska vojska je puško uporabljala med drugim tudi na misiji v Afganistanu. Kako je orožje prišlo v roke napadalca, še ni znano. Prav tako še ni znan motiv za Huseinova dejanja.
Policisti so pridržali dva moška, ki sta osumljena sodelovanja in pomoči pri napadu. Huseinu naj bi pomagala tako, da sta mu priskrbela orožje in mu po prvem napadu nudila skrivališče, kar pa oba zanikata. Proti njima so že vložili obtožnico.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silberblack
18. 02. 2015 21.19
Obveščevalne službe v USA ob napadu na dvojčka, zdaj danske, pa francoske, it'd, verjetno tudi naše.....vedno vedo veliko o teh ljudeh, kaznjencih, kriminalcih ipd, a nikoli ne naredijo nič, kar ni direktno v njihovem interesu ali v političnem interesu. Vedno so le del politike in samosvoje. Lahko bi preprečili marsikaj a se gredo igrice. Morali bi jih ukiniti a se jih ne da, ker vladajoče pozicije potrebujejo zaščito. Kaj pa naj navadni ljudje nareidjo zase??? Naj se sami organizirajo, pokličejo Robi Hooda, Zoora, ....?
PredsednikPepe
18. 02. 2015 09.34
+0
Sinovi tistih, ki so jih različne države dobrohotno sprejele in jim dale možnost za boljše življenje, so najhujši teroristi. To nam daje misliti, ali lahko sprejemamo begunce.
mkug5g
17. 02. 2015 19.43
+0
po mimiki sodeč je bil zelo moten
Mauzahecmauzares
17. 02. 2015 18.03
-7
vazn da kasirajo obvescevalci iz javnega fonda.....zdj se smejijo vse zahodne obvescevalne sluzbe plus mosad k jih itak cia opremla, da so ljudje ratal nestrpni do islama....obvescevalcem itak pase kaos
pkorosec
17. 02. 2015 18.35
+7
torej za vse sta kriva cia in mosad. Sta tudi za zled pa za malo snega na Stajerskem?
+0
Tudi za posameznike ki iz različnih evropskih držav odhajajo v Sirijo? Ti se preseli dol v arabski svet pa ne boš imel težav z zahodom...
+1
appollyon
18. 02. 2015 08.04
Kaj bi brez cie pa mosada! Muslimani bi bili vsega krivi!
ONniON
17. 02. 2015 17.34
+3
držite se danci, vso srečo, všeč mi je vaša država
razerznak
17. 02. 2015 12.17
+11
evo pahor zaj pa maš, putin prihaja na madžarsko
VolkBrenin
17. 02. 2015 11.33
+4
Zdej je že vsak cekar sumljiv ...a čipe majo že pripravljene ...?????
kraljicavesolja
17. 02. 2015 11.37
-5
Na Švedskem že čipirajo folk, zaposlene v nekem podjetju. Juhuhu, teorija zarote.
schrodingerScat
17. 02. 2015 14.07
+3
jest sem zadnjič jedel čips. sem v nevarnosti?
razerznak
17. 02. 2015 11.30
+1
amtv na yt , vam vse lepo razlož kako je
andro2009
17. 02. 2015 11.27
+14
Blagor Sloveniji, da je skoraj nihče izven naše dežele ne pozna in nimamo tako velikega števila priseljencev. Recite mi karkoli hočete, a to me osrečuje. Zaradi te ponesrečene priseljenske politike v Evropi bo še na veliko tekla kri. Pa si tega ne želim, a je neizbežno. Upam, da bomo Evropo obvarovali najhujšega...
Ferdo Crni
17. 02. 2015 11.57
+2
Za slovence je tipično ravno to, da bi radi bili najbolj pametni na svetu, poučevali ameriko, rusijo, evropo........ Frustracija z majhnostjo pač od razpada Juge, katero so mnogi imeli za nekakšno velesilo (malomorgen). Ko pa poči se pa skrijemo za svojo majhnostjo, začepimo gubice, dvignemo roke in se delamo nevidne in neslišne.
Ramzess
17. 02. 2015 11.19
-2
"Napad na Jude na Danskem je napad na Dansko, na vse nas" Tipično politično napihovanje, ... klasika.
Ferdo Crni
17. 02. 2015 11.26
-2
appollyon
17. 02. 2015 11.32
+5
A niste vi muslimani ne dolgo nazaj vpil da risanje karikatur je žaljitev za vse muslimane! Tipično politično napihovanje.. klasika
Bosna4ever
17. 02. 2015 11.02
-8
Kot musliman tega ne odobravam kot vsak normalen človek, ubiti nekoga zaradi vere in kakor koli se nad njim izivljati to je idiotizem. Ker terorist je ena izmislotinja Američanov. Americani se vec desetletji rinejo v drzave kjer je denar, zanetijo vojno in potem ko dobijo udarec nazaj si takoj terorist. Americani so skregani sami z seboj, temnopolti, Mehičani, judi, muslimani itd nikogar ne marajo. Sami so jih pripeljali v obljubljeno deželo ze stoletja nazaj. Jaz kot bosnjak, nikdar nisem imel z nikomur probleme , živim svoje življenje brigam se zase i to je to. Je v življenju veliko lepsih stvari kot pa se molit bogu, pa ni vazno kateri bog je Allah, jezus, buda itd je pa lepo v nekaj vrjeti na svoj nacib. Ni mi pa jasno zakaj ste Slovenci tako mocno zagrizeni proti islamu, saj vam nihče nic noče. Kdor koli je ubil človeka mu treba sodit maksimalno kazen pa to bil musliman ali kristjan. Lp
+25
Turki (v veliki meri iz Bosne) so pobili in zasužnjili cca 200.000 Slovencev v 3 stoletjih, ne tako dolgo nazaj. Zahvali Boga, da ti pustimo tu živet.
Bosna4ever
17. 02. 2015 11.19
-23
Haha prmitivc, nauci se manir. Pa v vednost ne zivim v Slo, pa moja druzina je ze dalj v Slo kot tvoj priimek obstaja. Lp
andro2009
17. 02. 2015 11.23
+19
Dokler se priseljenci trudijo, da bi živeli v skladu z okoljem, v katerega so po lastni želji prišli živet, tako dolgo večina domačinov nima nič proti njim. Z Bosanci v Sloveniji nimamo težav, ker so delovni ljudje. Prav tako moramo priznat, da so Albanci praktično deloholiki. Kitajci delajo po cele dneve...S takimi, ki obogatijo okolje in delajo nima nihče težav in nikogar ne motijo. Seveda pa nas motijo priseljenci, ki se nočejo prilagoditi in ki niso hvaležni za boljšo prihodnost, ki jim jo recimo Slovenija ali Evropa nudi. Nehvaležnih gostov nihče ne mara. Pa brez zamere.
Ferdo Crni
17. 02. 2015 11.25
+4
Ne razumem - tule ne gre za ameriko ampak za Dansko. In ko bo med muslimani zapela metla med lastnimi vrstami bo vse bolje in drugače. Dokler pa prednjači anti ameriški refleks - prelaganje odgovornosti na nekoga drugega - dotlej bo tako kot je. Tvoj sestavek ni nič drugega kot skrajno muslimanska mantra.
+6
admin, sramotno je, kaj si zbrisal in kaj si pustil. Si ti zdi prav, da me zmerja s primitivcem, ko navajam zgodovinska dejstva?
Bosna4ever
17. 02. 2015 11.39
-3
Vam iz lastnih izkusenj povem, v Bih nihče ne mara bradate vehabije, ker si na svoj nacin tulmacijo vero. Seveda, da bi mene tudi motilo ce kdo k meni domov pride in se ne drži pravil. Trenutno zivim v Rotterdamu in Nizozemci so zelo odprti ljudje, včasih celo žaljivi ampak taki so. In veliko ljudi dela iz Slo sploh iz Štajerskega konca, vam povem, da so zelo razočarani nad Slo delovno silo, ker samo slišijo jamranje in pritozevanje, zakaj? Zato ker nismo navajeni njihovega reda in sistema se neznamo prilagodit.Tako se iz arabskega sveta ljudje nemorje navadit nekaterih stvari in delajo neke bedarije po EU. Jaz ze 15let potujem po svetu, in nikdar nisem imel problemov zato ker spostujem njihove pravila i to je to.
appollyon
17. 02. 2015 11.40
+8
Bosna4ever, mi je žal da vam je evropa pomagala! bodi vesel da smo bili slovenci ki smo vam prodajali orožje, američani da so bombardirali vaše sovražnike, ki so vas mislni potamant do zadnjega. Tako da prosim malo spoštvanja do ljudi ki so se borili zaradi vas, ker se sami niste upali! V naslednji vojni verjami da ne bodo tako neumni, in boste po vojni uporabljali cirilico.
Bosna4ever
17. 02. 2015 11.50
-1
Appollyon ko bos nehal papati cokolino lahko debatiras z menoj. Sem bil v vojni na slo strani, pa sem za tiste čase imel kar visok čin. Sem branil svoje ozemlje pomeni Slo, tako da mi ne pamet soliti kdo je kaj prispeval k vojni. Ker to nihče ne ve, so ze vsi pod zemljo lepo te prosim ne sramoti se.
Ferdo Crni
17. 02. 2015 11.54
+0
Bosna4ever - to kar si povedal za slovensko delovno silo pa ti kar verjamem. Ker jaz sem sposoben lastne kritike, kritike slovencev o katerih se lahko pogovarjam s komerkoli v nedogled. Tisto kar je res je pač res in tako je.
Bosna4ever
17. 02. 2015 11.55
-1
Pa itak je vsekano mimo teme, tako da odstopam od debate. Lp
zidomir
17. 02. 2015 17.57
-3
KO JE POMOGO BOSNU NIKO SVI STE PLENICKE MENJAL
zidomir
17. 02. 2015 18.00
-2
MAFISKA DRUZBA OD CERKVE DO DJAMIJE ATEKBIR BRACO BICE VAS KO PO XNASE KDE
zidomir
17. 02. 2015 18.01
-4
VI STE POMOGLI BOSNU NI U SANJAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
appollyon
18. 02. 2015 08.07
Haha Bosna4ever, da nisi bil ti eden tistih ki je bil na tisti strani ki se je predala, potem pa so v SV-ju poveljevali tistim, ki so se jim predali! P.s. ne jem čokolinota, medolino mi je jači!
razerznak
17. 02. 2015 10.37
-1
svinnčniki falijo
dakota100
17. 02. 2015 10.32
+1
Dragi novinarček , kaj pa je to KARAVNA ? ( v podnaslovu)
PejtGaPogledatBrane
17. 02. 2015 10.29
+5
...in v tej torbi je svoj potni list pozabil 24 letni terorist, kajne? hahahahhahahahaha
Frejtonarca
17. 02. 2015 10.19
+2
V ISRAELU imamo te stvari urejene ...pa to ...
DrugaŠvica
17. 02. 2015 10.15
-3
Zakaj pa Švica z največjim številom tujcev v EU (morda celo na svetu) nima teh težav in jih tudi ne bo imela?
Ajmomali
17. 02. 2015 10.35
+4
DrugaŠvica
17. 02. 2015 10.38
-9
ZATO, KER SE NE PETLJA TJA KJER JI NI TREBA!!!
Borut Novak 1
17. 02. 2015 10.53
+8
Zato ker je tam lahko vsak oborožen! Barabini se pa vedno spravljajo na goloroke. Ker je v Sloveniji vsa oblast kriminalna, pa posledično ne dovolijo da bi se pošten človek oborožil.
DrugaŠvica
17. 02. 2015 11.08
-3
Vsak oborožen? Tako kot pri nas - lahko greš med lovce in kupiš orožje ...... orožni list rabiš tako v Švici kot v Sloveniji. Poizkusi s pištolo brez papirjev prečkati švicarsko mejo ....
appollyon
17. 02. 2015 11.52
+4
Švica nima nanjveč tujcev, niti približno, jih ima nemčija več kot je celotno prebivalstvo švice! Po vrhu pa sej niso imeli dolgo nazaj referenduma ravno o migracijah in vizah!
+3
@Kristus - Švica ima velike probleme s priseljenci... V zadnjih mesecih je bilo veliko govora o omejitvi priseljevanja... Kriminal narašča, priseljenci so prisesani na socialo... Par dni nazaj so bili na TV albanci ki bežijo v Evropo... Pa ko jih novinarka vpraša kaj je končna destinacija so rekli Švica... Vseh 200 000 bi v Švico, na njihovo socialo...
oldladyffff
17. 02. 2015 10.12
+24
V Sloveniji džamije ne bo.
GlavniModerator
17. 02. 2015 10.10
+2
vikingi se tresejo...
schrodingerScat
17. 02. 2015 14.11
-2
dr.dare
17. 02. 2015 10.05
A bicikla ni blo?
jzkzfzmz
17. 02. 2015 09.59
-5
Amerom uspeva plan. Paris je bil zrežiran. Sedaj bodo napadi povsod, samo tako lahko države privolijo na totalni nadzor. Prvo je trba ljudi ustrahovat ostalo se samo zgodi. Putin je še edino pameten, zato pa ga ameri blatijo, ker noče biti hlapec. Zadeva je zelo preprost ko veš kdo ima od tega korist.
big_foot
17. 02. 2015 10.21
+3
da bi bilo zrežirano nisem ziher... čeprav da si "šolan" terorist ... pa kak osel moraš biti da svoj pasuš pozabiš v predalu v ukradenem avtu????? Kakor koli definitivno pa gre ta voda amerom na mlin.
ghee
17. 02. 2015 10.29
-1
VolkBrenin
17. 02. 2015 11.34
+0
jzkzfzmz
17. 02. 2015 12.08
-2
Big foot zrežirano zagotovo. kako lahko en kao spec ubije en strel v tilnik in ni krvi " za kar moraš biti preklemansko dober da z meter bližine ni krvi iz telesa. Saj po drugi strani pa pozabi na osebno. In kako lahko glavni ki bi moral poročati kar naenkrat stori samomor? Je bil samomor? Poglej bostonskli maraton popolnoma identičen primer.
jzkzfzmz
17. 02. 2015 12.11
-2
In da dodam, kako so lahko ravno takrat vsi varnostniki odsotni a morali bi biti tam "in sedaj nihče ne odgovarja za to"itd... Več kot očitno. Ne bom našteval preveč za pisat :)