Tujina

Grčija še brez dogovora o novem premierju

Atene, 09. 11. 2011 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./V.L./STA/Reuters
Komentarji
8

Grški premier Papandreu je v nagovoru državljanom dejal, da bo prehodna vlada naredila vse, da izpolni oktobrski dogovor o rešitvi krize v območju evra. Kdo ga bo nasledil, še ni znano, saj so se pogovori znova končali brez dogovora.

Papandreu po izrednem zasedanju s člani svoje vlade
Papandreu po izrednem zasedanju s člani svoje vlade FOTO: Reuters

Pogovori o novem grškem premierju se bodo, kot kaže, zavlekli v četrti dan. Tudi nocojšnje srečanje vodij treh političnih strank, ki sodelujejo v pogajanjih o oblikovanju začasne vlade, očitno ni prineslo rezultata. Ko se je zdelo, da je dogovor že blizu, so iz predsednikovega kabineta sporočili, da je sestanek voditeljev političnih strank in predsednika prestavljen na jutri zjutraj.

Že pred tem so viri blizu dveh največjih strank sporočili, da bo novi grški premier predsednik grškega parlamenta, 60-letni Filipos Pecalnikos. Sicer pa je tudi danes v javnosti krožilo več imen kandidatov. Nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke Lucas Papademos je bil eden izmed favoritov, vendar so se pojavila nepotrjena poročila, da je njegova kandidatura naletela na težave. Domnevno naj bi bil razlog za zaplet to, da Papademos vztraja, da ne želi biti lutka, s katero bi upravljali največji grški stranki. A kot je sporočil pozno zvečer je pripravljen zavzeti premierski stolček, a pod določenimi pogoji. Največji stranki bi morali pristati na izpolnitev oktobrskega dogovora o rešitvi krize v območju evra. Med drugimi pa tudi želi, da bi imela v novi vladi največja opozicijska stranka večjo vlogo.

Višji predstavnik vladajoče grške stranke Apostolos Kaklamanis je danes sporočil, da se je s političnimi voditelji pogovarjal o možnosti, da bi postal novi premier, vendar dogovora niso dosegli. Vir iz socialistične stranke pa je sporočil, da bi bil lahko novi premier predsednik Sodišča Evropske unije Vassilios Skouris.

Druga mogoča kandidata za grškega premierja, ki so se pojavljala v medijih, sta Nikiforos Diamandouros, grški evropski ombudsman, in Panagiotis Roumeliotis, grški predstavnik v IMF. Finančni minister Evangelos Venizelos, ki so ga pred časom tudi omenjali kot kandidata za premierja, naj bi ostal na finančnem ministrstvu.

Poglavitna naloga nove vlade, ki bo delovala do predvidoma februarskih predčasnih volitev, bo sicer zagotoviti podporo oktobrskemu dogovoru o rešitvi krize v območju evra, ki med drugim predvideva novo pomoč Grčiji v zameno za nove varčevalne ukrepe.

Papandreu: Naredili bomo vse, da ostanemo v evroobmočju

Grški socialistični premier George Papandreu je v živo po televiziji nagovoril sodržavljane in napovedal svoj odstop s čela vlade. Kot je še dejal, bo Grčija dobila vlado narodne enotnosti, svojemu nasledniku pa je zaželel veliko uspeha, a ni razkril, kdo bi to lahko bil.

Zatrdil je tudi, da bo prehodna vlada naredila vse, da izpolni oktobrski dogovor območja evra, ki med drugim predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za ostre varčevalne ukrepe, in da državo ohrani v območju skupne evropske valute. Kot je še dodal, bosta nov premier in vlada uživala njegovo polno podporo.

Takoj po televizijskem nagovoru v živo je Papandreu odšel na napovedano srečanje s predsednikom Papuljasom. Pred srečanjem je predsedniku dejal, da je današnji dan "zgodovinski", saj je več političnim silam uspelo sodelovati in "odpira novo stran v zgodovini naše države".

Potem ko so vladajoči socialisti in konservativna opozicija v nedeljo dosegli dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti, so sestavo novega kabineta v državi na robu bankrota upočasnila dolgotrajna politična pregovarjanja.

Pogovori so se danes zavlekli v že tretji dan in na grške politike so se znova zgrnili pozivi k čimprejšnjemu dogovoru. Med drugim je guverner grške centralne banke George Provopulos takojšnje oblikovanje nove vlade označil za "nujno", vsakršno nadaljnje odlašanje pa bi po njegovem prepričanju lahko še bolj "škodovalo kredibilnosti države".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igor Hari 1
09. 11. 2011 18.05
Evropa je našla žrtev ...
Igor Hari 1
09. 11. 2011 18.03
RTS , Z NATALIJO BRATKOVIČ , ODAJA BREZ VSEBINE , DA TE MINE ....
Marcel Korošec
09. 11. 2011 17.55
in sedaj bomo dali spet denar
Hachi
09. 11. 2011 17.12
kaj pa Bučar dela v Grciji? :D a se je preimenoval?haha
Lawyer.
09. 11. 2011 17.08
Pa kaj ima veze kdo bo vodil vlado? Tega ne razumem zakaj tako poudarjajo to. Če ta nov premier nima čudežno v svojem žepu več miljard evrov pravtako ne bo uspel narediti nobene korenite spremembe v pozitivne smer - Grčija bo ostala še naprej pijavka, ne glede na to, kdo bo na vladi. Grčiji lahko pomagajo le ostale države in ne pristojni državni organi v njihovi ureditvi - to je jasno kot beli dan. Gre se le za TUJ denar, ker LASTNEGA enostavno več NI! Ni važno, kdo je na oblasti (razen morda, če bi predhodnik bil kakšen izreden diktator, ki pa ne bi dopuščal nobenih pogodb z EU ali kaj takega).
alterego
09. 11. 2011 11.14
ena grška teta je zadnjič novinarju rekla, da bi morali zdaj vsi Grki postat komunisti! hja, Grki vsaj še imajo Komunistično stranko, kaj pa mi!?
tali?ni tom
09. 11. 2011 08.36
"čista " okupacija s strani nwo !
anjerd
09. 11. 2011 08.35
Tudi Rimsko cesarstvo je propadlo zaradi požrešnosti po ozemlju in bogastvu. Zgodovina se ponavlja, trpijo le ubogi gladiatorji-lačni delavci.