Tujina

FOTO in VIDEO: Žvižgi in veselje ob Berlusconijevem slovesu

Rim, 12. 11. 2011 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
40

Italijanski premier Silvio Berlusconi je predsedniku Giorgiu Napolitanu v skladu s pričakovanji podal odstopno izjavo, Napolitano pa je njegov odstop sprejel. Vodenje prehodne tehnične vlade je predsednik Napolitano zaupal Mariu Montiju.

Premier Berlusconi bo po parlamentarnem glasovnaju in 17 letih škandalov naverjetneje zapustil vrh italijanske politike.
Premier Berlusconi bo po parlamentarnem glasovnaju in 17 letih škandalov naverjetneje zapustil vrh italijanske politike. FOTO: Reuters

Italijanski poslanci so po obravnavi potrdili predlog proračuna in zakona o stabilnosti skupaj s tako imenovanim maksi dopolnilom, ki zajema Bruslju obljubljene protikrizne ukrepe. Po predvidevanjih je premier Silvio Berlusconi ponudil predsedniku Italije svoj odstop, ta pa je odstopno izjavo tudi sprejel. Naslednji korak bo imenovanje tehnične vlade z Mariom Montijem na čelu. Zakon o stabilnosti in dopolnilo z ukrepi za spodbujanje rasti je že v petek potrdil senat.

Po Berlusconiju obrnjen nov list italijanske politike?

Po zadnjem Berlusconijevem obisku v kabinetu predsednika republike se je tako končala 17-letna politična vladavina političnih in zasebnih škandalov, kot jim Italija ni bila priča v vsem obdobju v povojni zgodovini. Težko pričakovano odločitev je na rimskih ulicah pozdravila večtisočglava množica, ki je na Berlusconijev odhod v spremstvu glasbe in s posmehljivimi transparenti čakala že od zgodnjega popoldneva. "Odstopi, odstopi! Berlusconi, pojdi domov! Klovn!" so po poročanju italijanskih medijev vzklikali zbrani protestniki.

Berlusconi je ob vzklikih navdušene množice dejal, da so ga ti prizori globoko zagrenili. Med protestiranjem pred vladno palačo, kjer se je danes Berlusconi svojim ministrom zahvalil za njihovo delo in sodelovanje, so se zbrali tudi njegovi podporniki. Prepevali so italijansko himno in vzklikali, da je predsednik samo eden. Skupina desničarskih skrajnežev, ki je pred vladno palačo poskrbela za nemire, je kričala slogane proti najverjetnejšemu predsedniku tehnične vlade Mariu Montiju, da Italija ni naprodaj. Policija je protestnike ločila, da ne bi izbruhnili izgredi.

Berlusconi, kateremu ni uspelo zagotoviti potrebne parlamentarne večine že v torek, je obljubil, da bo sestopil s premierskega stolčka, če bo parlament potrdil zakonodajo, ki jo od Italije zahtevajo evropske zaveznice. S tem se bi lahko začelo okrevanje načetega zaupanja v italijansko zmožnost finančnega okrevanja.

Če Italija ne bo hitro ukrepala ter si povrnila kredibilnosti in zaupanja finančnih trgov, ji namreč grozi usoda Grčije, Irske in Portugalske, ki so morale države z evrom in Mednarodni denarni sklad zaprositi za finančno pomoč.

Po Berlusconiju krmilo v rokah Montija

Poslanci so zakon o stabilnosti potrdili s 380 glasovi za, 26 proti, dva poslanca pa sta se vzdržala. Največja opozicijska stranka, Demokratska strank, je na razpravi sodelovala, glasovanja pa se je vzdržala.
Poslanci so zakon o stabilnosti potrdili s 380 glasovi za, 26 proti, dva poslanca pa sta se vzdržala. Največja opozicijska stranka, Demokratska strank, je na razpravi sodelovala, glasovanja pa se je vzdržala. FOTO: Reuters

 Predsednik Napolitano bo v nedeljo začel posvetovanja s strankami o prihodnji vladi in po pričakovanjih bo še v nedeljo za premierja predlagal nekdanjega evropskega komisarja Maria Montija, ki bo tako lahko začel s sestavljanjem nove administracije. Ta bo morala zajeziti vse težjo in vse globljo dolžniško krizo, ki je pripeljala prezadolženo Italijo do roba svojih zmožnosti.

Berlusconija bo nasledil Mario Monti.
Berlusconija bo nasledil Mario Monti. FOTO:

Montija, aktualnega šefa zasebne univerze Bocconi, poleg opozicije in predsednika države Giorgia Napolitana podpira tudi Berlusconi. Ljudstvo svobode je glede podpore Montiju še vedno deljeno, medtem ko za tehnično vlado ne bosta glasovali Severna liga in Italija vrednot. Vendar njihova podpora ni brezpogojna. Montija bodo podprli le, če bo s svojim programom sledil reformnim priporočilom iz pisma Evropske centralne banke. Berlusconi je napovedal, da so pripravljeni svojo podporo odtegniti v vsakem trenutku.

Na sobotnem približno dvournem pogovoru z Montijem naj bi Berlusconi kot pogoj za podporo njegovi vladi zahteval imenovanje Giannija Lette za podpredsednika. A imenovanja Berlusconijeve desne roke v vlado ne podpira levica. Monti se je danes sestal tudi z novim predsednikom ECB Mariom Draghijem, vendar vsebina pogovora ni znana.

Monti, katerega je Napolitano v sredo imenoval za dosmrtnega senatorja, naj bi po napovedih sestavil relativno majhen ministrski kabinet, z ekipo pa bo poskušal pripeljati Italijo iz sedanje krize. V javnosti že krožijo ugibanja o možnih ministrih tehnične vlade. Po poročanju dnevnika Corriere dela Serra naj bi imela od 12 do 15 ministrov.

Italija končno na pravi poti?

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je v intervjuju za Reuters dejal, da gredo reforme v Italiji v pravo smer. Meni, da je še preuranjeno ocenjevati, ali bodo reforme dovolj za izhod iz krize. Zatrdil je, da kljub krizi, ki se poglablja, obstoj evroobmočja ni ogrožen.

Zakon o stabilnosti in dopolnilo z ukrepi za spodbujanje rasti je že v petek potrdil senat. Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je v intervjuju za Reuters dejal, da gredo reforme v Italiji v pravo smer. Meni, da je še preuranjeno ocenjevati, ali bodo reforme dovolj za izhod iz krize. Zatrdil je, da kljub krizi, ki se poglablja, obstoj evroobmočja ni ogrožen.

Varčevalni ukrepi med drugim vključujejo spodbude za zaposlovanje mladih, zvišanje upokojitvene starosti za vse zaposlene na 67 let z letom 2026, prodajo državnega premoženja, liberalizacijo profesionalnih poklicev in lokalnih javnih služb.

Po zadnjih ocenah sicer Italija zgolj s tem paketom ne bo dosegla ciljev, zato je pričakovati dodatne ukrepe, ko bo oblikovana nova vlada. Med še neizpolnjenimi reformnimi "priporočili" iz pisma Evropske centralne banke je predvsem reforma trga dela, poročajo italijanski mediji.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaz369
14. 11. 2011 02.22
Neslavno so končale njegove velike obljube na začetku politične kariere.
persing
13. 11. 2011 06.51
Berlusconi vedno boš imel mojo podporo.
pop greznica
12. 11. 2011 23.25
manusaci 12.11.2011, 23:09 -1 stari je frajer; frajer zase ja
Redžepi
12. 11. 2011 23.09
stari je frajer;
deus volt
12. 11. 2011 22.58
končno so se rešil tega klovna !
rissp
12. 11. 2011 22.57
Mortacci tua ! ;P
SuperBATman.3
12. 11. 2011 22.39
Politika ni za njega Bl bi mu sedl porno industrija
plutto
12. 11. 2011 22.25
Namazan je z vsemi žavbami...lahko se še premisli,ampak nima več šans!
cocowski
12. 11. 2011 22.24
ma zenske ma evre ima praktično skoraj vse forza silvio
6Foot7Foot
12. 11. 2011 22.23
djdj on ma rai, mediaset, (italia 1, italia 2, canale 5, rete4, ..)
dictionary
12. 11. 2011 22.22
Kako bo Milan zdej propadu.
djdj
12. 11. 2011 22.20
Ne bo propadel dokler mu RAI... deluje in ne porabi nagrabljenega denarja. Silvo legenda!
we.see.we.judge
12. 11. 2011 22.19
Veliki Silvio!!! lahko rečete kar želite, ampak on je kral!!
brezcasni
12. 11. 2011 22.14
on je svoje izkoristil maksimalno,za mnoge je car,za nekatere pač ne.Glede na to da je eden najbogatejših italianov mu maha dol saj je imel in ima vse kar hoče.ZA DIRKALNIM KONJEM SE VEDNO KADI,ZA KLJUSETOM NIKOLI IN SILVIO JE ZMAGOVALEC MNOGIH DIRK.
matic cad
12. 11. 2011 22.10
ta trenutek v Ameriki vojaški veterani varujejo protestnike pred policijo z polno bojno opremo . Ljudje so dobesedno z orožjem in svarijo policijo in vlado, da če bodo nasilni do protestnikov da bodo streljali v obrambi. OMG gledal posnetke na youtube ampak seveda naši mediji tega ne obljavljajo (pa da mi slučajno nebi tega brisal admiral ker nikogar ne žalim )
thiago11
12. 11. 2011 22.02
bunga bunga jest bi tut
wertex
12. 11. 2011 21.58
boli njega, bo imel pa več cajta za bunga bunga zabave z mladoletnicami
predal23@email.si
12. 11. 2011 21.49
nekako se mi zdi da z odstopom rešuje predvsem sebe pred odgovornostjo za aktualno stanje
Bu?ko Štru?ko
12. 11. 2011 21.35
Dokler bo na svetu denar za bombe, tanke in granate, potem ni krize...
Dart Vejder
12. 11. 2011 20.03
Sly bi lahk kako poslovilno bunga bunga organiziru.