Tujina

FOTO: Pod kupi blata iščejo preživele

Funchal, 22. 02. 2010 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Župan glavnega mesta Madeire prizore med neurjem primerja z Dantejevim Peklom. Hudourniki in plazovi so odnašali vse pred seboj. Umrlo je najmanj 42 ljudi. Portugalska žaluje.

Portugalska vlada je zaradi tragedije na Madeiri razglasila tridnevno žalovanje.

Na portugalskem otoku Madeira v Atlantskem oceanu je zaradi poplav in hudega neurja v soboto umrlo okoli 42 ljudi, več kot 120 pa je ranjenih. Lokalne oblasti se bojijo, da bi lahko bilo mrtvih še več, najmanj štirje so namreč še vedno pogrešani, mogoče je, da jih je tok vode odplavil v morje. Reševalne ekipe zato delajo s polno paro, pridružili pa so se jim tudi potapljači.

Reševalci delajo s polno paro.
Reševalci delajo s polno paro. FOTO: Reuters

Vojska se poskuša mimo porušenih hiš in uničenih cest prebiti do ljudi, ki so ostali odrezani od sveta. "Mogoče je, da bomo našli še več trupel,“ je dejal župan mesta Funchal, prestolnice otoka, Miguel Albuquerque. Reševalci, ki so jim na pomoč priskočili tudi domačini, ponekod z golimi rokami odstranjujejo blatne nanose. Ti po pričevanju očividcev ponekod segajo do drugih nadstropij hiš. Bitko s časom bijejo tudi tisti, ki so se lotili čiščenja skoraj povsem zasute dvonadstropne podzemne garaže v nekem nakupovalnem središču. Bojijo se namreč, da je tam ujetih več ljudi.

Voda je uničila električne napeljave in telekomunikacije, ceste pa so zablokirane s kamenjem in prodom. Najhuje je v zgornjih delih Funchala, ki se od morja razprostira po pobočju hriba. Alburquerque je prizore primerjal z Dantejevim Peklom. "Kar se je zgodilo v višje ležečih delih Funchala, je bilo dantejevsko. Ljudi je odnašalo v njihovih avtomobilih. Cele hiše je odplaknilo," je dejal. Brez domov je ostalo okoli 240 ljudi, ki trenutno živijo v začasnih zavetiščih.

Nevarnost plazov ostaja velika, zato številni Madeirčani še naprej zapuščajo domove. Šole naj bi vsaj do torka ostale zaprte.

Neurje je najbolj prizadelo glavno mesto otoka Funchal. Deževje, ki je sprožilo številne hudournike, sta spremljala močan veter in visoka plima, ki je poplavila obalne predele.
Neurje je najbolj prizadelo glavno mesto otoka Funchal. Deževje, ki je sprožilo številne hudournike, sta spremljala močan veter in visoka plima, ki je poplavila obalne predele. FOTO: Reuters

Otok je v nedeljo obiskal tudi portugalski premier Jose Socrates, ki je izrazil svojo globoko pretresenost in žalost nad katastrofo, ki je prizadela Madeiro. Obljubil je, da bo vlada otoku pomagala, da si bo opomogel, kolikor hitro bo to mogoče. Za posebna sredstva so že zaprosili tudi Evropsko unijo. Portugalska vojska je tja že poslala posebne reševalne in zdravniške ekipe, pomoč pa je ponudila tudi Španija.

Takšnega opustošenja še ni bilo, trdijo domačini, tudi tisti, ki so doživeli uničevalno neurje leta 1993. Tedaj je umrlo osem ljudi. Tokrat je v samo osmih urah padlo toliko dežja kot ponavadi v enem mesecu.

Madeira je sicer priljubljeno letovišče za turiste iz Evrope, predvsem iz Velike Britanije in Nemčije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrRudi333
23. 02. 2010 09.09
Zadnja 2 komentara sta šla Cenzuri na 24 ur,samo njim! Love vsem!!!
MrRudi333
23. 02. 2010 09.06
Zadnji komentar je šel Cenzuri na 24 ur,ne publiki! Love vsem !!!
MrRudi333
23. 02. 2010 09.05
Veste da smo odgovorni za vsako misel,kaj šele do dejanja.Ste kakor tistih 20,000 podkupljenih klimatologov ki plešejo twist.Tako si zbirate točke za kak glavobolj,migreno,svinčeni plašč teške karme pa debeli !Kako se ga lahko spere?Tako kot vi delate nikoli.Še prav je da Vesolje vse vidi,vse sliši!Nezrelost je huda reč, kakor hudourniki na Madeiri !Love vsem.
MrRudi333
23. 02. 2010 09.04
Enako se lahko zgodi nam.Pa tiste lušne,brihtne buče ki se borijo proti resnici,a sprejemate odgovornost do Vesolja?Veste da smo odgovorni za vsako misel,kaj šele do dejanja.Ste kakor tistih 20,000 podkupljenih klimatologov ki plešejo twist.Tako si zbirate točke za glavobolj,migreno,svinčeni plašč teške karme pa debeli !Kako se ga lahko spere?Tako kot vi delate nikoli.Še prav je da Vesolje vse vidi,vse sliši!Nezrelost je huda reč, kakor hudourniki na Madeiri !Love vsem.
MrRudi333
23. 02. 2010 08.51
Lep pozdrav vsem! Opozorila narave se nadaljujejo.Hudo mi je za ljudi,živali in vse vpletene.Teden nazaj sem srečal človeka ki je prišel od tam,pravi da je fantastično,klima,temperatura je fantastična čez celo leto,... Nihče si verjetno ni mislil da se lahko zgodi kaj takega.Za sile v naravi to ni nič kaj takega.Še hujše je lahko.Klimatske spremembe izhajajo iz naslova živinoreje 80%,strokovnjaki iz vrst živinorejcev iz ZDA pa pravijo in so javno priznali svetu da 51%,seveda teškega srca.Povod priznanju je devastacija ciklona Katrin v Oklahomi,uničilo jim je infrastrukturo in so začeli kalkulacijo smisla živinorejstva. METAN JE PROBLEM !72 do 100 x je bolj agresiven toplogredni plin kakor CO2! Najhujše je naša brezobzirnost in NESOČUTNOST do ŽIVALI.Mi kot Otroci Božji to delamo !Naredimo izpit zdaj! NEHAJMO z takšnim početjem in narava se bo umirila.Pošljimo ljubezen z mislimi in ravnanjem v vsakdanjem življenju,naj bo to pot ljubezni in bomo povezani z Materjo Zemljo.Takrat bo lepo.Vsi se spremenite ker vse kar smo do zdaj počeli kaže da je zgrešeno.Brez ubijanja,Be Vege,Go Green,Save the Planet!Za več o stanju na Planeti poglej www.SupremeMasterTV.com/SOS ! Kakor so ti ljudje klicali na pomoč-SOS,kliče Mati Zemlja in Narava,živali.Možnost izbire ima vsakdo.Jaz sem pustil meso in sem OK.Lahko živiš brez mesa pa tudi brez ...- Na Yutube pojdi na Jeriho Sunfire !!!Kdo smo Mi?...
smalek10
22. 02. 2010 19.51
Baphomet22.02.2010, 16:462 smalek2 tezko je brat caps lock. nadlezno je. verjemi, nisem edina k jo to moti. Naj te ne motijo malenkosti ;) Uživaj življenje :))))))
Baphomet
22. 02. 2010 16.46
smalek2 tezko je brat caps lock. nadlezno je. verjemi, nisem edina k jo to moti.
smalek2
22. 02. 2010 14.52
Baphomet22.02.2010, 10:051 A te moti, če imam vključen Caps Lock ???, ;)
Baphomet
22. 02. 2010 10.05
smalek2 PA ZAKAJ VPIJES? SEJ TE NE BODO SLISAL bedak
smalek2
22. 02. 2010 08.53
VELIKO SOŽALJE VSEM SVOJCEM, KI SO IZGUBILI SVOJE NAJBLIŽJE V TEJ TRAGEDIJI NEURJA NA PORTOGALSKEM !!!