Tujina

Papandreu preživel glasovanje o zaupnici

Atene, 04. 11. 2011 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
19

Grški parlament je predsedniku vlade podelil zaupnico. Pred glasovanjem je kolege nagovoril tudi premier Papandreu, ki je pozval h koalicijski vladi. ''Prepričan sem, da bomo šli naprej skupaj,'' je končal svoj govor.

V grškem parlamentu so pozno popoldne začeli razpravo, h kateri se je prijavilo 70 poslancev, med njimi pa jih je precej iz vladajoče socialistične stranke Pasok. Grški premier George Papandreu je pred poslance stopil okrog 23. ure, v rokah je držal zeleno mapo, od svojih poslancev pa je prejel stoječe ovacije. Nato je nagovoril poslance. Kot je povedal, se je bojeval sam, brez opozicije, za dobro države. Strinjal se je, da je njegova vlada naredila nekaj napak, vendar je prepričan, da jih je prejšnja naredila še veliko več. ''Jaz sem bil tisti, ki sem moral pobrati vse zdrobljene koščke,'' je povedal.

Pred glasovanjem o zaupnici vladi se je pred zgradbo parlamenta zbralo več sto ljudi, večinoma privržencev levo usmerjenih strank. Demonstranti so vzklikali protikapitalistična gesla in vihteli grške zastave ter med drugim zahtevali "odhod vlade, ki je prodala državo".

Papandreu je državljanom sporočil, da jim ni treba skrbeti za varnost bančnih računov in skladov socialne varnosti. Prav tako ne bo zmanjšal plač za 50 odstotkov. To je naša zadnja možnost, da obnovimo našo državo, je povedal. Papandreu je spregovoril tudi o referendumu in dejal, da bi pustil ljudem, da se sami odločijo za ali proti, ni pa omenil, kako bi se glasilo referendumsko vprašanje. Je pa tudi povedal, da mora G20 sprejeti dejstvo, da so ljudje v Evropi pomembnejši od dogajanja na borzi.

Predsednik vlade je, kot je dejal, proti volitvam, ki bi bile po njegovem katastrofalne, prav tako pa bi zamaknile evropsko pomoč. Zdaj potrebujemo močno vlado, je povedal in pozval h koalicijski vladi. ''Ni mi mar, če ne bom še enkrat izvoljen,'' je poudaril Papandreu. Če pa bo dobil zaupnico, bo jutri šel k predsedniku države, s katerim se bo pogovoril o ustanovitvi vlade narodne enotnosti.

Pred grškim parlamentom v Atenah se je na večer odločanja o usodi grške vlade zbrala številčna množica.
Pred grškim parlamentom v Atenah se je na večer odločanja o usodi grške vlade zbrala številčna množica. FOTO: Reuters

Ob koncu govora je Papandreou poslal sporočilo tudi tujini: ''Grki se lahko soočijo s težkimi situacijami in naredijo kar morajo v zadnji minuti.'' Govor pa je končal z besedami: ''Prepričan sem, da bomo šli naprej skupaj.'' Sledile so stoječe ovacije, Papandreu pa je po rami potrepljal finančnega ministra Evangelosa.

Papandreu se bo v soboto srečal z grškim predsednikom Karolosom Papuljasom, ki naj bi nato začel pogovore s strankami o oblikovanju prehodne koalicijske vlade. V njej naj bi bile tako koalicijske kot opozicijske stranke.

Po premierjevem nagovoru so sledile prve reakcije predsednikov strank, nato pa glasovanje. Poslanci so glasovali posamično, in sicer tako, da je vsak z glasnim "da" ali "ne" izrazil svojo odločitev. Po več kot 20 minutah je padla odločitev. Papandreu je prejel zaupnico, zanjo so glasovali tudi tisti njegovi kolegi, ki so prej napovedali, da bodo vladi podelili odločen ''ne''. Za zaupnico je glasovalo 153 poslancev, proti pa 143.

Grčija odstopila od referenduma

Sicer pa je Grčija tudi uradno odstopila od referendumske namere in tako kontroverznega posvetovanja o mednarodni pomoči Grčiji kot tudi o obstanku v evroobmočju ne bo. Razpisani referendum, ki ga je v ponedeljek naznanil premier Papandreu je razburil celotno politično javnost tako doma kot v svetu, kot Damoklejev meč nad glavami evropskih gospodarstev pa je bila tudi grožnja vnovične poglobitve gospodarske krize.

Papandreu med govorom.
Papandreu med govorom. FOTO: Reuters

Zaradi vse manjše podpore reformam njegove vlade med prebivalstvom in v opoziciji se je Papandreu odločil, da bo šel v parlament po zaupnico. Če namreč želi Grčija poravnati svoje dolgove in se izogniti bankrotu, mora pristati na zahteve, ki so vezane na mednarodno pomoč EU in IMF, ki jo država nujno potrebuje.

Papandreujeva napoved, da je pripravljen odstopiti od referendumske namere, je nekoliko okrepila zaupanje v evro. Azijske delnice so tako narasle za dva odstotka, stabilizirala pa se je tudi vrednost evra. Vseeno ostajajo vlagatelj previdni, saj je veliko odvisno tudi od tega, ali ne bo šla Grčija nemara po poti politične oslabitve in predčasnih volitev.

Če bodo Grki razpisali splošne volitve, v katerih si ne bo nobena izmed strank mogla zagotoviti prepričljive večine, kot kaže po sedanjih političnih stavnicah, se lahko kriza v državi še poglobi.

Prelomni trenutki za Grčijo in Evropo

Grki so se do sedaj na vse pretege borili s političnimi pozivi po zategovanju pasov, zmanjšanju stroškov, višjih davkih in odpuščanjih, zaradi česar bije država že tretje leto po zvonu recesije, državo pa je destabiliziral tudi niz demonstracij in stavk ter protestov, ki so prerasli tudi v poulične izgrede. Zavoljo tega bi bila referendumska zavrnitev zelo verjetna, pa čeprav bi bila Grčija zato izrinjena iz mednarodnih finančnih tokov in čeprav bi bila zaradi tega kriza evroobmočja še bolj poglobljena. Naslednji državi, ki bi tako lahko šli po poti Grčije, bi bili prav zlahka Italija in Španija.

Papandreu je od referendumske namere odstopil že v četrtek, ko sta pomoč Grčiji, če bi prišlo do kršitev prej doseženega dogovora, odrekli Nemčija in Francija.
Papandreu je od referendumske namere odstopil že v četrtek, ko sta pomoč Grčiji, če bi prišlo do kršitev prej doseženega dogovora, odrekli Nemčija in Francija. FOTO: Reuters

Čeprav bo politično dogajanje v Grčiji napeto, je četrtkova odločitev možnost izvedbe referenduma domala popolnoma izničila. Premier je izrazil pripravljenost popolnoma odstopiti od namere, če načrt pomoči v parlamentu podpre opozicija. O tem se je že v četrtek pogajal s konzervativno Novo demokratično stranko, s čimer je pred osebne ambicije postavil nacionalni interes.

"Nisem vezan na svoj položaj. Prav tako ne stremim k temu, da bi bil znova izvoljen. Želim si le, da bi rešili državo,“ je povedal v govoru pred domačim parlamentom. Zaprosil je tudi za podporo lastne stranke PASOK, da mu da podporo pri glasovanju o zaupnici, a je zaradi javnega revolta vse bolj verjetno, da se njegovi vladavini bliža predčasni konec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
05. 11. 2011 07.37
Seveda je dobil zaupnico. Kar pomeni, da bo dobil denar, ki bo reševal Merklovo in Sarkozyja. Slovenija ti pa dajaj še zadnje fičnike.Malo v primerjavi z velikimi, ampak za nas je veliko.Kje je zdravstvo in podobno? Slovenski človek lahko *, preden je na vrsti. Edino, če imaš denar, da plačuješ privat zdravstvo. Za zobovje pa potrebuješ denarja kot za soliden avto. Če bgo šlo tako naprej, bomo brezzobi narod.
kmardra
05. 11. 2011 06.57
Eno je jasno v današnji "demokraciji".Vse stranke, pozicija in opozicija imaju istog šefa - mentora NSR, EU in SAD.Ljudje mislio da odločaju na volitvah izmed levih in desnih,pozicije in opozicije.Volitve so mehanizem prevare in velika zabluda !!!!
12345s
05. 11. 2011 01.14
pa tudi zaupnico je preplonkal od naših
12345s
04. 11. 2011 23.10
ta "argument" je očitno preplonkal od pahorja
Draža
04. 11. 2011 21.53
Kar naj da Slovenija Grčiji,kje pa so miljoni ki jih Slovenija dobi od Eu.Kje je ta denar.
binmister
04. 11. 2011 21.30
Merklova in Sarkoziy sta največja krivca za davanje denarja Grkom .Ti dve državi imata po celotni Grćiji banke in jih je bilo treba rešit .
mlutherking
04. 11. 2011 18.41
9 krat brisano.Še dobro, da je odpovedal referendum, drugače bi ga zrihtali kot Gadafija.
Marko Novak 1
04. 11. 2011 15.47
kje so tiste miljarde ki jih je grčija dobila jaz jim nebi dal niti centa ker nam ne bodo več vrnil in bi rajši tisti dnar dal za svojo državo in državljane.lp
trololo123
04. 11. 2011 15.38
A se samo meni zdi, da je slovenski parlament najlepši?? Pri nas je lepo v krogu, tuki v tem grškem pa ene mize use tko nabasano.
povrsniste24kur
04. 11. 2011 13.45
če začnem karkoli računat v zvezi z grčijo, se mi na kalkulatorju pojavlja napis error :>
mlutherking
04. 11. 2011 13.23
Sem pa že mislil, da bomo boljše živeli ob tolarju.
minnaema@yahoo.com
04. 11. 2011 13.08
PREBIVALCI GRČIJE TRDIJO MNOGOŠTEVILNI ......... "DA JE DOVOLJ LAŽI" kaj bi pa to pomenilo ?????!!!!!
david21
04. 11. 2011 12.20
sloboda makedoniji poraz grčiji
Danijel Fric
04. 11. 2011 12.03
Tako se pravi, vsak na svoje pa bodo zadeve bolj jasne in vedelo se bo za koga delamo. Evropa je eno veliko gnojišče in ustvarjanje novodobnih sužnjev. Dol z Evropo.
alterego
04. 11. 2011 11.21
Grki pojdite na svoje, eden mora začet...
jagijagi
04. 11. 2011 09.56
To se pogovarjajao že najman 3 leta! In kaj je od tega! NIČ!!!
artifakt
04. 11. 2011 09.32
če grčija sprejme posojilo in 50% odpravo dolga si bo s tem samo podaljšala agonijo in trenutno situacijo, saj gredo vsa prejeta sredstva za odplačilo dolgov in NE v grško gospodarstvo!.... naj jim odpišejo dolg v celoti in potem Grčija porabi 130 milijard za gospodarstvo, v nasprotnem primeru spet banke pokasirajo.... zato so pa rekli, raj 50% da dobimo nazaj (kar še vedno znaša nekaj sto milijard evrov) kot pa nič.... poanta ni v bankrotu Grčije, poanta je v tem, da potem NAŠ denar in denar drugih v evro območju konča v nemških in francoskih bankah!! ..zato pa lahko palček in frau kanzler tolčeta po mizi, sej se gre za banke, ki diktirajo nemško in francosko politiko... če le imajo Grki kaj pameti bodo na referendumu posojilo zavrnili.... nej razglasijo bankrot, uvedejo svojo valuto itd.... če tega ne storijo, jih bojo tuje banke razgrabile za naslednjih 50 let, da se bo vse kar grk zasluži steklo v žep vele kapitalistom v podporo njihovi globali agendi popolne oblasti...
zloben
04. 11. 2011 09.00
V EU nam samo manjka še ostalih balkanskih narodov. Vse tisto, kar je preko Kolpe, Sotle in Mure. Potem bo šele veselica!
zloben
04. 11. 2011 08.51
Pri nas imajo upokojenci pokojnine 400 €, Grki pa 1.500€! Balkan se pač nikdar ne bo iznebil svojih prvinskih navad in običajev!