Tujina

Dan, ki je šokiral svet

New York, 11. 09. 2009 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Mateja Klavs
Komentarji
374

Osem let mineva od šokantnih posnetkov, ki so 11. septembra 2001 obšli svet. Kamere, uperjene v goreči severni stolp WTC, so posnele strašljivo trčenje potniškega letala v južni stolp. In v manj kot dveh urah nebotičnikov ni bilo več.

Pod ruševinami dvojčkov WTC je umrlo tudi veliko gasilcev, policistov in reševalcev.
Pod ruševinami dvojčkov WTC je umrlo tudi veliko gasilcev, policistov in reševalcev. FOTO: Reuters
Po napadu na newyorška dvojčka je v Ameriki zavladala panika:

- v Washingtonu evakuirajo Pentagon, Belo hišo, stavbi zunanjega in pravosodnega ministrstva, Kapitol, stavbo CIE in vse druge vladne stavbe

- ministrstvo za promet prizemlji vsa letala v ZDA; prav tako se poostri nadzor nad plovili v ameriških vodah

- vse prihajajoče lete preusmerijo na kanadska letališča

- zaprejo vse visoke stolpnice

- zaprejo vse predore in mostove, ki vodijo v New York

- zaprejo newyorško borzo

- poostri se nadzor na mejah z Mehiko in Kanado

- Disney zapre svoja zabaviščna parka v Orlandu in Kaliforniji

- tajna služba na varno odpelje predsednika Georgea Busha, podpredsednika Dicka Cheneyja ter druge ključne može Busheve administracije

- predsednik Bush napade označi za nacionalno tragedijo, pozneje pa zagrozi: 'Da ne bo pomote: ZDA bodo polovile in kaznovale vse, ki so odgovorni za ta strahopetna dejanja.'

11. september 2001 bo v spominu Američanov ostal za vedno. To je bil dan, ko so se zavedli, kako ranljivi so. Muslimanski svet pa si bo dan zapomnil predvsem zato, ker se je takrat začel ameriški boj proti terorizmu, ki se je osredotočil večinoma na muslimanske države, zaradi česar so Američani na Bližnjem vzhodu postali še manj dobrodošli.

Tistega dne je Evropa že dobro zakorakala v popoldne, medtem ko se je vzhodna obala ZDA šele dobro zbujala. In takrat je udarila Al Kaida. Prvo od štirih ugrabljenih potniških letal je nekaj minut pred 9. uro zjutraj z vso hitrostjo priletelo v severni stolp Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku.

Na Manhattnu je nastala panika, televizijske ekipe so hitele v finančno četrt, da bi posnele nenavadno nesrečo. A le dobrih 15 minut pozneje se je izkazalo, da ne gre za nikakršno nesrečo – pred očmi svetovne javnosti v živo na praktično vseh večjih anglosaksonskih televizijskih postajah je še eno potniško letalo trčilo, tokrat v drugi stolp.

Začela se je bitka s časom. K dvojčkoma je prihitelo več kot 10.000 policistov, gasilcev in reševalcev, da bi pomagali reševati ujete v WTC-ju in spraviti na varno vse, ki so se v času napadov znašli v bližini ali so delali v okoliških stavbah.

A časa je kmalu zmanjkalo, saj sta se v manj kot dveh urah nebotičnika podrla in pod seboj pokopala skoraj 3000 ljudi, med njimi tudi številne reševalce. Še okoli 6000 ljudi je bilo poškodovanih. Razbitine so po ulicah okoli centra padale še šest ur po zrušenju, toliko časa se reševalci tudi niso mogli prebiti bliže kot dve ulici stran.

A drame še ni bilo konec. Pol ure po tem, ko je drugo letalo trčilo v WTC, je z letališča Dulles v Washingtonu proti Los Angelesu poletelo potniško letalo, ki pa na cilj nikoli ni prišlo. Namesto tega se je njegova pot končala v Pentagonu. Ugrabitelji so letalo preusmerili proti Pentagonu in se z 58 potniki in šestimi člani posadke zaleteli v pročelje stavbe. Prebilo je tri obroče, poleg vseh na letalu pa je umrlo še 125 uslužbencev Pentagona.

Domišljijo ljubiteljev teorij zarote burijo razbitine leta številka 93.
Domišljijo ljubiteljev teorij zarote burijo razbitine leta številka 93. FOTO: Reuters

Še četrto ugrabljeno letalo so teroristi ugrabili, da bi z njim poleteli nad Belo hišo ali Kapitol. A načrte so jim pokvarili potniki letala, ki so ugrabiteljem preprečili napad, letalo pa je strmoglavilo na polje v bližini Shanksvilla v Pensilvaniji. Umrli so vsi na krovu, potniki pa so v glavah Američanov postali junaki, o katerih so čisto po ameriško že posneli film.

Začel se je boj proti terorizmu

Po napadih sta se po vsem svetu omenjali le še dve imeni: Al Kaida in Osama bin Laden. Do takrat nepoznana teroristična organizacija in nepoznani mož sta postala sinonim za terorizem in sovraštvo do Zahoda. Prav Osama, sicer vodja Al Kaide, naj bi tako finančno kot z mentorstvom podpiral projekt napada v ZDA.

Idejo za 11. september je razvil Kalid Šejk Mohamed, ki jo je Osami bin Ladnu predstavil že leta 1996. Projekt je potreboval kar nekaj let, da je končno dobil privoljenje prvega moža teroristične mreže. Pospešeno so se na napad začeli pripravljati spomladi 1999, ko so Osama, Kalid in desna roka Osame Mohamed Atef dorekli tarče in poskrbeli za logistiko. Napadi so bili tako le še vprašanje časa.

Svoje sovraštvo do Američanov je Osama večkrat izrazil tudi po napadih 11. septembra; tako je v 'Pismu Ameriki' oktobra 2002 zapisal: “Ste najhujša civilizacija v zgodovini človeštva. Namesto da bi se držali zakonov Alaha, si izmišljujete svoje zakone, kakor vam zapaše. Religijo ločujete od politike in s tem ne priznavate absolutne avtoritete Gospodu in vašemu stvarniku.

Najhujši teroristični napad v ameriški zgodovini je sprožil vojno proti terorizmu na čelu z ZDA, v kateri je bil porušen talibanski sistem v Afganistanu in z iraškega 'prestola' pregnan diktator Sadam Husein.

Teorije zarote: Od vpletenosti ameriške vlade do kuščarjem podobnih vesoljcev

In medtem ko se je politika ukvarjala s strmoglavljenjem diktatorskih režimov, je najhujši teroristični napad v ameriški zgodovini med 'navadnimi ljudmi' sprožal številne teorije zarote. Za napadi sploh ne stoji Al Kaida, ampak kar lepo ameriška administracija, Judje oziroma velike korporacije. Najbolj znanih in med privrženci teorij zarote najbolj priljubljenih je osem teorij:

1. Dvojčka svetovnega trgovinskega centra so porušili z načrtovanimi eksplozijami. Teorijo naj bi podpirale tudi fotografije, na katerih se v nižjih nadstropjih, ki se še niso porušila, vidi eksplozije. A strokovnjaki pravijo, da bi morda nepoznavalci res lahko mislili, da gre za rušenje z eksplozijami, a poznavalci vedo, da rušitev vedno poteka tako, da najprej spodnese spodnji del stavbe, šele nato pa se eksplozije širijo navzgor. Na posnetkih padca stolpov WTC pa je bilo jasno videti, da sta se rušila od zgoraj navzdol. Skeptiki tudi letenje pisarniškega papirja skozi okna vidijo kot dokaz za zaroto. A tudi na to imajo strokovnjaki odgovor: sila sesedanja nadstropij je ves pisarniški material pognala skozi okna. Tudi ekipe, ki so odstranjevale razbitine, niso odkrile nobenih sledi eksplozivnih naprav.

Trenutek, ko se je v južni stolp WTC zaletelo drugo letalo.
Trenutek, ko se je v južni stolp WTC zaletelo drugo letalo. FOTO: Reuters

2. V Pentagon se ni zaletelo letalo, ampak je bila v stavbo izstreljena raketa ameriške vojske. Pooblastilo za to pa naj bi dobili prav z vrha državne administracije. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da privrženci zarote pozabljajo na nekatera dejstva. In sicer da so med razbitinami našli ostanke trupel potnikov z letala in jih z DNK-testi tudi identificirali, da so med razbitinami našli tudi črni skrinjici, da je več očividcev videlo, kako se je letalo zaletelo v Pentagon. Nekateri naj bi videli tudi potnike, kar dokazuje, da ni šlo za raketo, saj te nimajo oken, pa tudi potnikov ne. Obstaja tudi več fotografij, na katerih so vidni ostanki letala, te pa naj bi videli tudi reševalci in tisti zaposleni na obrambnem ministrstvu, ki so napad preživeli.

3. Letalo United Airlines, let št. 93, ki je strmoglavilo v Pensilvaniji, je sestrelila raketa. Vlada naj bi jo poslala nad letalo, ker naj bi potniki spoznali, da gre za zaroto, in so jih morali ubiti. To naj bi dokazovala tudi lega razbitin, saj naj bi bili nekateri kosi predaleč, da bi šlo za le navadno strmoglavljenje. A v resnici je motor ležal manj kot 300 metrov stran od mesta trka. Res pa je, da so dele letala našli nekaj kilometrov stran, a šlo je za zelo lahke materiale, ki jih je najverjetneje odpihnil veter. Če ne bi bilo črne skrinjice, bi teorija morda celo stala, vendar posnetki dokazujejo, da so se teroristi sami odločili za strmoglavljenje, potem ko so spoznali, da jih bodo potniki premagali. Posnetki tudi dokazujejo, da so ugrabitelji pilotirali letalo vse do strmoglavljenja. Prav tako ameriška vojska ni vedela, da je letalo ugrabljeno do le nekaj minut pred strmoglavljenjem, pa tudi ni izdala dovoljenja, da se letalo sestreli.


4. Letali, ki sta se zaleteli v WTC, sta bili daljinsko vodeni. To teorijo je zavrnil kar proizvajalec letal Boing. Njihova letala se namreč ne da upravljati nikakor drugače kot samo iz pilotske kabine. Potniki na letalu so opravili več klicev, v katerih so vsi sporočali, da so letalo prevzeli ugrabitelji.

V Pentagon je priletela raketa, ne pa letalo, trdijo privrženci teorije zarote.
V Pentagon je priletela raketa, ne pa letalo, trdijo privrženci teorije zarote. FOTO: Reuters


5. Prodaja delnic letalskih družb United Airlines in American Airlines le nekaj dni pred napadom naj bi bila dokaz, da je šlo za zaroto. A komisija, ki je preiskovala teroristične napade 11. septembra, je ugotovila, da so bile res 'nenavadne prodaje delnic', vendar pa naj bi bila prodaja 'popolnoma neškodljiva'.

6. Za napadom stojijo Judje. To dokazuje 'dejstvo', da kar 4000 Judov usodnega dne ni prišlo na delo v Svetovni trgovinski center. Vendar uradne številke kažejo, da naj bi v napadu umrlo od 10 do 15 odstotkov Judov, kar dokazuje, da niso bili 'posvarjeni' pred katastrofo. Številka o 4000 Judih, ki da niso prišli na delo, ker so vedeli, kaj se bo zgodilo, pa naj bi bila vzeta iz izjave izraelskega zunanjega ministrstva, da v predelu, kjer se je zgodil napad, živi oziroma dela okoli 4000 Judov.

7. Al Kaida ni odgovorna za napade 11. septembra. To teorijo je zanikala že sama Al Kaida in njen voditelj Osama bin Laden, ki je priznal, da je prav njegova teroristična mreža izvedla napade.

8. Ameriška vlada je vedela, da Al Kaida načrtuje napade, a jih načrtno ni preprečila. V to teorijo verjame celo nekdanji okoljski minister vlade Tonyja Blaira Michael Meacher. Podporniki te teorije verjamejo, da ima zarota nepredstavljive razsežnosti in da je vanjo vpletena tudi komisija, ki je raziskovala napade. Sodelovala naj bi tudi vojska, ki je lovcem prepovedala vzlet oziroma jim dovolila vzleteti prepozno, da bi rešili situacijo. Po tej teoriji naj bi Ameriška zračna zaščita točno vedela, kje so letala s teroristi, in bi jih lahko tudi prestregla, a tega ni storila. Vendar spet drugi trdijo, da je šlo le za napako in da se je zračna zaščita prepozno odzvala.

Možje, ki so izvedli teroristične napade 11. septembra 2001.
Možje, ki so izvedli teroristične napade 11. septembra 2001. FOTO: Reuters

Najbolj bizarna in le malokrat slišana teorija pa je ta, da naj bi bili za napad odgovorni vesoljci. Teorijo posebej vztrajno zagovarja David Icke, ki je prepričan, da kuščarjem podobni vesoljci upravljajo z našo Zemljo in so zakrivili tudi 11. september. Seveda ga nihče ne jemlje resno. Večina privržencev teorij zarote je sicer prepričana, da je napade izvedla ameriška vlada, saj je le tako dobila 'dovoljenje' za napad na dva trna v svoji peti – Afganistan in Irak. S tako dramatičnim dejanjem bi brezpogojno dobili finančna sredstva za vojaške napade, pa tudi podporo mednarodne skupnosti.

Po osmih letih še vedno gradbišče

Po tragediji se je predvsem življenje v New Yorku spremenilo. Ljudje so se spremenili. Praktično vsakdo je poznal nekoga, ki je umrl v terorističnem napadu. Zato je bilo tudi veliko polemike, kaj narediti na mestu, kjer sta nekoč stala dvojčka – simbol ameriškega uspeha. Na koncu je obveljala ideja, da na mestu postavijo štiri stolpe, v katerih bodo prav tako pisarne, pa tudi spominski park z muzejem, posvečenim tragediji. A do zdaj – osem let po tragediji – dela niso napredovala praktično nikamor. Od štirih stolpov, med njimi bo en poimenovan One World Trade Center, ki bo še višji od dvojčkov, se komaj vidijo obrisi prvega stolpa.

Na mestu, kjer sta se zrušila dvojčka, bodo še dolga leta stali delovni stroji. Prvi nebotičnik naj bi bil zgrajen do leta 2013, preostali trije pa so postavljeni nekam v prihodnost.
Na mestu, kjer sta se zrušila dvojčka, bodo še dolga leta stali delovni stroji. Prvi nebotičnik naj bi bil zgrajen do leta 2013, preostali trije pa so postavljeni nekam v prihodnost. FOTO: Reuters

In projekt še kar nekaj časa ne bo končan. Oblasti načrtujejo, da bo prvi stolp zgrajen do leta 2013, prav tako spominski park in muzej. Manj gotova pa je prihodnost preostalih treh stolpov, za katere se sploh ne ve, kdaj, če sploh, bodo zgrajeni. Zapletlo se je seveda pri denarju, pa tudi pri lastništvu, podobi in varnosti. Postavlja pa se tudi vprašanje, ali mesto res potrebuje toliko novih pisarn. A večletno gradbišče ni le grdo na pogled, ampak je tudi rana prebivalcev New Yorka. “Praznina v veduti, kjer sta nekoč stala dvojčka, je postala luknja v naših srcih,” je nekoč dejal župan New Yorka Michael Bloomberg in tako čuti veliko Newyorčanov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (374)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miha_321
14. 09. 2009 10.30
Kdaj se je pa še drevo podrlo če si po krošnji udrihal? Tile nebotičniki pa so se čudežno sesuli sami vase, kljub temu da so bli varni do 10 stopnje po richterju. Oglejte si posnetek na youtube kako se sesujejo. Zgoraj gorijo, kar naenkrat pa jim zmanjka tal.
illuminati
12. 09. 2009 19.28
spartanec_90 12.09.2009, 13:44 3 illuminatsko maslo !!!! Jst nimam nč pri tem !!! MAJKE MI,... :))))
illuminati
12. 09. 2009 19.26
Sami so razstrelili ta dva stolpa in to z blagoslovom arabskih držav - nafta je po napadih na afganistan in irak lepo poskočila - ve pa se kdo je največ zaslužil.
yarrick
12. 09. 2009 16.52
Delno ima deathrow prav (gled eopija, nafte in pa trgovanja z mehiko). Ravno tako ima prav crnookica, ko pravi da amerika NOČE izslediti "krivcev" za to tragedijo (ker dobro vedo da so sami krivi). Poleg tega sta pa Cia in US army urili talibane konec 70ih za boje proti rusom v afganistanu (verjetno v zameno za opij). Verjetno so od takrat ostali "prijatelji" vse do 9/11. Povrh vsega ima pa ameriška vojska sigurno najslabše obveščevalce; zadnji raketni napad na talibane je ubil preko 50 civilistov (pa to ni bil edini, v katerem je bilo večina žrtev civilisti). Očitno za njih velja da stranska škoda ni pomembna :S. Sploh ne vem kako je lahko evropska unija tako butasta, da samo prikimava ameriki in ji leze v rit. zaboga, saj nas je več kot američanov. Pa jim dajmo kalo nazaj. Nehajmo izvažati aluminij iz EU v ameriko. Bomo videli kdo bo ratal takoj prijazen...
Leandra
12. 09. 2009 16.27
Ljudje so bolj šokirani z strokovnimi razlagami in obtožbami nekoč tako željene demokratične vzorne države, ki se je prelevila v svetovnega kriminalca. Lopova, terorista in sramoto od države..??
Abacus
12. 09. 2009 16.13
juhujuhu 12.09.2009, 11:44 14 Tudi Hitler je zrežiral napad na Nemčijo, da je lahko napadel Poljsko. In s tem se je začela 2. SV.. ---------------------------- No ja ,to je bil uradni začetek vojne ,drugače je II.SV nadaljevanje I.SV ker ni povsem zatrla ambicije nekaterih po ozemljih! Ali pa zaradi nepravičnega odvzema ozmelja nekaterih držav ,še posebej Trianonska pogodba! 2.SV se je dejansko začela v Aziji ko so Japonci začeli svoj osvajalski pohod tam okoli leta 1933 in se tudi končala v Aziji!
DeathBlow
12. 09. 2009 15.37
+1
@Psemek_III Na posnetku se vidi, da niti v WTC ni priletelo letalo (YouTube) http://www.youtube.com/watch?v=Mksti5xcT6E&fea... ! Hologram ... Po drugi strani kako lahko tako velikooo letalo sfališ in ga ne posnameš prej? Posnameš zadnjih 100m??? Afganistan=opij=denar Irak=nafta=denar Mehika-ZDA prodaja orožje mafiji-mafija proizvaja drogo in jo prodaja ZDA, ki je največji potrošnik drog.
crnookica
12. 09. 2009 15.25
Psemek_III si se kdaj vprasal kaj ce bin laden in amerika na nek nacin sodelujejo oz ni med njimi nobenega sovrastva...amerika rece tako bin laden poslusa...malo nastela svoje privrzence naj se zrtvujejo za njega oz za njihovega alaha in to je to...kamikaze v stolpnico...ce bi bil bin laden groznja ameriki...in po vsej tehnologiji ki jih imajo americani glede orozja,opazovanja,prisluskovanja in da ga ne morejo izsledit ceprav vedo na katerem ozemlju je je res malo cudno...predolgo ze vse to traja...in zakaj so lahko palestinci edini se vzleteli z privat avionom iz amerike pa ceprav so ze prepovedali vsak let z avionom...se vprasas kdo je sedel v tistem privat avionu...mah tu vse smrdi..amerika mi itaq ni nikol disala samo zaradi taksnih dejanj...pravi laznjivi grebatorji so.!!!
spartanec_90
12. 09. 2009 13.45
@P0gi to tako ali tako zgodbam ZDA verjamejo le ovce kateri razmišlja s svojo glavo že ve o čem govoriš !
spartanec_90
12. 09. 2009 13.44
illuminatsko maslo !!!!
spartanec_90
12. 09. 2009 13.43
Al Kaida ne obstaja je izmišljotina
P0gi
12. 09. 2009 13.36
ZDA so največji terorist modernega časa, vključno z 11. septembrom. Mi, podložniki, sužnji zveze Nato pa pod diktaturo premožnih iz ameriške podzemne politike pošiljamo svoje vojake v Afganistan in Irak in pomagamo imperialistični politiki pri doseganju ciljev - prilaščanju bogastva dežel tretjega sveta in politike globalne avtoritete peščice ameriških petičnežev. Ali slučajno še kdo verjame, da po osmih letih v Afganistanu še vedno iščejo Bin Ladna? Verjamete da je vojna v Iraku vojna proti terorizmu? Ne bodimo ovce in ne verjamimo temu, kar ZDA hočejo da verjamemo.
Psemek_III
12. 09. 2009 13.33
OK, recimo da je to res delo ameriške vlade. Samo kako ljudi prepričat, da se zapeljejo v WTC in da neki XXX arabci dajo življenje za ameriko? To mi je malo čudno. Verski fanatiki bi to prej naredili - "za velikega Alaha in za lepo posmrtno življenje".
stif
12. 09. 2009 13.21
tu gr prej za kaj druga kot teroristični napad................
VirtualX
12. 09. 2009 13.08
kok je hitr minil...
Brina098
12. 09. 2009 12.55
Oglejte si film Zeitgeist...ti da misliti.
yarrick
12. 09. 2009 12.50
Kako zab.oga sta se stolpnici (pri vsej svoji višini) uspeli sesuti ravno na tako omejenem prostoru ne da bi poškodovali ostale stavbe naokoli? Ker resno dvomim, da se je jeklo in beton topilo enakomerno na vseh nosilnih stebrih. v tem primeru bi se stavba res sesula sama vase, vendar pa je to skoraj nemogoče ( vsaj ne v nenadzorovanih okoliščinah, kar WTC je bil). poleg tega, pa so se odločili za gradnjo ŠTIRIH stavb, med drugim ene večje kot sta bila WTC. Očitno prav prosijo "islamske fundamentaliste" da se jim zaletavajo v stolpnice :S. Kaj vse so pripravljeni narediti za večji kapital (predvsem nafto). Drugače pa po tej teoriji, da so američani to sami krivi; to ni prva taka akcija. že v šestedestih letih prejšnjega stoletja so hoteli narediti isto. Na kubi so ukradli vojaški letali in hoteli napasti ameriške cilje. S tem pa si zagotoviti podporo kongresa pri napadu na kubo ( itak je bil tam komunistični voditelj). Še dobro da se takrat kennedy ni strinjal z tem planom. Verjetno tole ni bila zadnja taka akcija, v kateri so žrtvovali svoje državljane. Ljudje, pa ki so tipične ovce (slepo slediti svojim voditeljem, neglede na ceno) pa so jih še podprli pri napadih na afganistan in irak. Če je umrlo takrat nekaj več kot 3000 ljudi, jih je posledično zaradi letalskih napadov zveze nato ( katero vodijo američani) umrlo vsaj dvkarat toliko civilistov. ker pa niso američani e pa nihče ne ozira na njih; kolateralna škoda očitno :S. Si želimo tak svet? jaz si ga sigurno NE! Ni važno katere pripadnosti je;jud, musliman, RKC.... vsako življenje je vredno enako in amerika bi morala odgovarjati za marsikateri masaker (če začnemo z vojno za sladkor nekje v letih 1890 na kubi, pa potem druga svetovna vojna-japonska, vietnam, somalija, kambodža, irak in iran v letih 91, balkanska vojna v letih 91-95 in potem še afganistan v 2001 in irak malo kasneje). potem se pa delajo nekaj lepe in lovijo ljudi tipa karadžić/mladič.... Če bi bil svet ZN kaj vreden bi najprej obtožil odgovorne za te poboje in šele potem vse ostale... tako ap se tu prelivajo ogromne količine kapitala in vsi raje stran pogledajo in poberejo denar v svoje žepe :S !!!
crnookica
12. 09. 2009 12.01
zanimivo kako varen je ta pentagon...po pravem imajo kamere ki snemajo x metrov ce ne celo km okoli pentagona...obstaja kje kak posnetek kako avion leti proti njim...seveda ne...tako kot je miha_321 napisal...kje so posledice kerozina..(pena) nikjer...ce bi s tako hitrostjo priletel noter bi morala nastati vecja luknja kot je bila...in kje je ostanek aviona ki je predcastno strmoglavil....je vse izpuhtelo...haha...dvojcka sta pa bila ocitno sestavljena iz kartona da sta se tako lepo zrusila...bombanderji imajo preprave po vec tednov in izracune da lahko tako stavbo zrusijo na tako lep nacin brez poskodb sosednjihh stavb...ocitno jih ne potrebujejo vec...samo eno raketo noter izpustis in voila...stavba se lepo rusi...haha..dobro firbajo svoj narod...sej mogoce bo narod v ameriki cez par desetletij pognal kolescke v pravo stvar da bodo razbrali kaj je res in kaj ni...upam da se cimprej da bodo tudi kaznovani ljudje ki so to naredili...(bushova politika na 1 mestu)..
puncka20
12. 09. 2009 11.58
To si mi sploh ne moremo predstavljati, kaj so ti ljudje doživeli...Kako so umrli??!Rajši ne razmišljam.. Pa tudi ostali,ki so vse to spremljali iz ulic.Dokler ne doživiš, tega ne veš.
JanZ
12. 09. 2009 11.57
In neverjetno, koliko folka še vedno misli, da so 11. september zrežirali ljudje, ki živijo v jamah!! Že Einstein je vse povedal o dveh stvareh, ki sta brezmejni....