Tujina

VIDEO in FOTO: Za špansko vlado implicitna razglasitev neodvisnosti nesprejemljiva, Katalonci niso navdušeni

Barcelona, 10. 10. 2017 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab/K.H./STA
Komentarji
350

Katalonski premier Carles Puigdemont je v svojem nagovoru v katalonskem parlamentu predlagal odložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi lahko najprej rešitev iskali v dialogu z Madridom. Zbrana množica pred parlamentom je sicer pričakovala, da se bo to zgodilo že zdaj. Številni Katalonci zato niso mogli skriti razočaranja.

Več videovsebin
  • Luka Lisjak Gabrijelčič o Kataloniji
    01:49
    Luka Lisjak Gabrijelčič o Kataloniji
  • Klemenčič: Katalonci iz bank jemljejo prihranke
    01:57
    Klemenčič: Katalonci iz bank jemljejo prihranke
  • 'Slovenska družba je bila homogena'
    01:53
    'Slovenska družba je bila homogena'
  • Vzdušje pred katalonskim parlamentom pred razglasitvijo
    00:33
    Vzdušje pred katalonskim parlamentom pred razglasitvijo
  • Policijska okrepitev pred regionalnim parlamentom v Barceloni
    00:35
    Policijska okrepitev pred regionalnim parlamentom v Barceloni
  • Iz SVETA: Katalonci z navdušenjem pričakujejo razglasitev samostojnosti
    01:56
    Iz SVETA: Katalonci z navdušenjem pričakujejo razglasitev samostojnosti
  • IZ 24UR: Stanje v Barceloni pred napovedano razglasitvijo neodvisnosti
    01:45
    IZ 24UR: Stanje v Barceloni pred napovedano razglasitvijo neodvisnosti
  • Iz 24UR: Se bodo Katalonci odcepili?
    01:59
    Iz 24UR: Se bodo Katalonci odcepili?

Bo razglasil neodvisnost Katalonije ali ne bo? To je bilo danes vprašanje, ki si ga je pred nastopom premierja katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta zastavljala ne le španska, ampak evropska javnost. A jasnega odgovora in nove države danes še nismo dobili. Dobili pa smo obljubo, da se bodo prizadevanja Katalonije za osamosvojitev nadaljevala.

Puigdemont je v začetku svojega nagovora zavzel zelo miroljubno stališče. "Jasno je, da to ni več notranja zadeva. Katalonija je zdaj evropska zadeva," je dejal Puigdemont. Dejal je tudi, da ne "načrtuje nobenih groženj ali žaljenja" in poudaril, da je treba "zmanjšati napetosti in prispevati k temu z besedami in dejanji"

Puigdemont je pred katalonski parlament stopil z enourno zamudo.
Puigdemont je pred katalonski parlament stopil z enourno zamudo. FOTO: AP

"Izid pravi DA neodvisnosti, to je volja, ki ji želim slediti," je dejal. "V tem zgodovinskem trenutku kot predsednik Katalonije želim slediti slediti volji ljudstva, da Katalonija postane neodvisna država," je dejal Puigdemont. 

Puigdemont želi mediacijo s špansko vlado

Kljub temu pa je predlagal odložitev tega procesa za nekaj tednov, da bi lahko najprej rešitev iskali v dialogu z Madridom.

"Danes sem sprejel mandat, da bo Katalonija postala neodvisna država v obliki republike," je dejal Puigdemont. "Zadržali bomo razglasitev neodvisnosti za nekaj tednov, ker želimo razumen dialog, mediacijo s špansko državo," je dodal. 

Katalonski voditelj je nagovoril tudi Špance, ki jih skrbi katalonsko prizadevanje za neodvisnost. "Nismo jezni, nismo uporniki, smo normalni ljudje," je dejal. Poudaril je, da Katalonci nimajo nič proti Špancem, pač pa prav nasprotno – da si želijo več razumevanja. 

Je pa znova obsodil dejanja španske vlade, ki so z nasiljem skušale preprečiti referendum 1. oktobra. "Njihov cilj je bil, da ustvarijo paniko in strah in prisilijo ljudi, da ostanejo doma," je dejal. Toda, kot je poudaril, jim to ni povsem uspelo, saj je več kot dva milijona ljudi prišlo na volišča. 

Po koncu nagovora se je zbrana množica v Barceloni hitro razkropila. Številni niso mogli skriti razočaranja, ker njihov voditelj ni jasno in glasno razglasil neodvisnosti Katalonije. Njihove sanje tako še vedno visijo v zraku. 

Številni Katalonci so po sporočilu Puigdemonta domov odšli z 'dolgimi nosovi'.
Številni Katalonci so po sporočilu Puigdemonta domov odšli z 'dolgimi nosovi'. FOTO: AP

Odziv španske vlade

Španska vlada je zavrnila 'tiho' deklaracijo neodvisnosti. "Nesprejemljivo je implicitno razglasiti neodvisnost in jo nato zadržati na tako ekspliciten način," je dejal tiskovni predstavnik vlade. 

Dejal je tudi, da ni mogoče sprejeti veljavnosti referenduma, ki ga je ustavno sodišče prepovedalo.

'Nacionalizem predstavlja delitev'

Vodja glavne opozicijske desno-sredinske stranke Državljani (Ciudadanos) Ines Arrimadas se je odzvala na dogajanje. "Nacionalizem predstavlja delitev, naša pot pa je Evropska unija, ki predstavlja enotnost," je dejala. "To je bil udarec demokraciji, parlamentu, Španiji in Evropski uniji," je dejala. Opozorila je, da je katalanska vlada s svojimi govori in s pomočjo medijev uspela zbuditi tiho večino. "Ti milijoni Kataloncev ne bodo več utihnili," je dejala.

Razočaranje so izrazili tudi v skrajno levi stranki CUP, ki je v regionalnem parlamentu ključna zaveznica Puigdemontove koalicije. "Verjeli smo, da je bil današnji dan namenjen slovesni razglasitvi katalonske republike in verjetno smo zamudili priložnost," je v parlamentu dejala poslanka CUP Anna Gabriel.

Nagovor preložili za eno uro

Svoj nastop v parlamentu v Barceloni je katalonski premier preložil za eno uro. Poslance bi moral nagovoriti ob 18. uri, a jih je šele malo po 19. uri. 

Pojavlja se več špekulacij, zakaj so težko pričakovani nastop prestavili. AP je poročal, da je parlamentarna skupina sklicala sestanek zaradi zahteve opozicije, da odpovejo današnjo sejo. Nekateri španski mediji poročajo, da naj bi nagovor preložili zaradi možne mednarodne mediacije, ki jo je Španija zavrnila. Nekateri pa pišejo, da njegova koalicijska partnerica, levo usmerjena stranka CUP, ni zadovoljna z besedilom govora. 

Španski mediji so predvidevali, da neodvisnosti danes ne bo razglasil in bo le dejal, da je rezultat referenduma podlaga, da se odcepitev "sproži kmalu".

Stopnjevanje pritiska

Že ves dan so sicer številni voditelji pozivali Puigdemonta, naj ne razglasi neodvisnosti. "Rad bi zaprosil gospoda Puigdemonta, naj ne stori ničesar nepovratnega, naj ne stopi na pot brez povratka, naj ne poda enostranske razglasitve neodvisnosti in naj se vrne k zakonom," je dejal tiskovni predstavnik španske vlade Inigo Mendez de Vigo, ki je tudi minister za izobraževanje. Kot je dodal, ima Puigdemont "še čas", da stori korak nazaj.

Tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je le nekaj ur pred pričakovanim nastopom v regionalnem parlamentu Puigdemonta prosil, naj odstopi od poziva k neodvisnosti. "Vedno iščimo tisto, kar nas združuje in ne tistega, kar nas ločuje. To je tisto, kar bo odločilo o prihodnosti našega kontinenta."

Pritisk na Puigdemonta, da se ne odloči za enostransko razglasitev samostojne Katalonije se je stopnjeval že včeraj. Katalonski regionalni oblasti sta tako Francija kot Nemčija sporočili – podpiramo enotno Španijo. "Samostojne Katalonije ne bomo priznali," so bili jasni v Parizu.

Carles Puidgemont se je takole pripravljal na svoj govor.
Carles Puidgemont se je takole pripravljal na svoj govor. FOTO: AP

Oglasila se je tudi županja Barcelone Ada Colau. "Ne počnite stvari, ki bi zaprle vrata dialogu," je dejala. Stavek je bil namenjen tako Puigdemontu kot španskemu premierju Marianu Rayoju. Od prvega županja pričakuje, da ne bo enostransko razglasil neodvisnosti Katalonije. Od drugega pa, da regiji ne bo odvzel avtonomije. Sporočila jima je, da je "najbolj pogumna stvar, ki jo lahko naredita," ta, da situacije ne zapletata še bolj, kot je že zapletena. 

Medtem se španska politika precej zbira okoli Rajoyjeve ideje, da bo zaščitil enotnost Španije. Šef socialistov Pedro Sanchez, ki prav tako nasprotuje katalonski samostojnosti, je dejal, da "podpira vsako akcijo Madrida, če bo kdo skušal razdreti družbeno harmonijo" in bo neodvisnost razglašena enostransko.

Katalonija
Katalonija FOTO: 24ur.com

Erjavec: Računamo na dialog in razum

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec in italijanski zunanji minister Angelino Alfano sta na Brdu pri Kranju pozvala k spoštovanju španske ustave in zakonov. "Globoko spoštujemo špansko ustavno enotnost in upamo, da ta ne bo prišla pod vprašaj. Spoštovanje španske ustave je nujno za ohranitev vladavine prava," je dejal Alfano. Obe strani v Španiji je pozval k dialogu in poudaril, da Evropa trenutno najbolj potrebuje enotnost.

Minister Erjavec pa je spomnil tudi na to, v kakšnih okoliščinah je Slovenija razglasila neodvisnost od nekdanje Jugoslavije. Poudaril je, da je razglasitev bila v skladu s takratnim jugoslovanskim pravom. "Računamo na dialog in razum," je dejal Erjavec. 

Policijske patrulje pred parlamentom, na letališčih, železniških postajah ...

V Kataloniji so se na večerno dogajanje pripravljale predvsem varnostne sile. Pred regionalnim parlamentom so namestili varnostne ograje, vpoklicane so policijske okrepitve. Španske oblasti so poostrile varnost tudi na letališčih in železniških postajah v Kataloniji. 

Okoli 30 traktorjev, okrašenih s katalonskimi zastavami, se je zbralo v bližini katalonskega parlamenta. Tam se je zbrala tudi množica protestnikov tako ene kot druge strani. 

"Če bo šla policija na parlament, ga bomo zaščitili s telesi. Če razglasitve ne bo, gremo po Puigdemonta," so naši novinarki Tei Šentjurc povedali protestniki, ki si želijo neodvisnosti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Številni Katalonci se pripravljajo na proslavljanje morebitne razglasitve neodvisnosti.
Številni Katalonci se pripravljajo na proslavljanje morebitne razglasitve neodvisnosti. FOTO: AP

Tudi Katalonci neenotni?

Čustva so po referendumski nedelji, ki jo je zaznamovalo policijsko nasilje in več sto ranjenih, razgreta. Narašča pa tudi zaskrbljenost med ljudmi. Puigdemont je v preteklih dneh večkrat ponovil, da bo razglasil neodvisnost. A Katalonci niso bili enotni že na referendumu, kjer so se sicer precej enoglasno izrekli za samostojnost, a na volišča jih je prišlo le slabih 43 odstotkov.

Po anketi La Razona, ki so jo izvedli po referendumu, neodvisnosti Katalonije nasprotuje 79,4 odstotka Špancev in 58,9 odstotka Kataloncev. Skrbi pa jih tudi vse daljši seznam podjetij, ki bi najbogatejšo Špansko regijo zapustila, če bi šla Katalonija na svoje, pri tem pa ostala brez evra in dostopa do enotnega evropskega trga. Med zadnjimi je odhod napovedalo veliko založniško podjetje Grupo Planeta.

Iz bank že jemljejo prihranke

Andrej Klemenčič, profesor, ki že dolga leta živi v Španiji, pravi, da je sicer v katalonski družbi čutiti napetost, da "Katalonci iz bank tudi že jemljejo prihranke". Ga pa ne skrbi, da bi v prihodnjih dneh prišlo do izgredov, ker je katalonska družba nenasilna.

Glede slovenskega pogleda na katalonsko neodvisnost pravi, da je bila za razliko od Kataloncev slovenska družba v tistem obdobju homogena. "Več kot polovica katalonske družbe pa osamosvojitve ne podpira. Samo tretjina si želi takojšnje osamosvojitve."

Podobno meni tudi zgodovinar Luka Lisjak Gabrijelčič. Poudarja pa, da je težava, ker je "prav španska država od kralja dalje v zadnjem tednu zaprla vse dejanske poti k dialogu". "Zagovornike neodvisnosti so nekako simbolno izgnali iz nacionalnega občestva, jih razglasili za radikalce in odpadnike in zdaj jim niso prepustili druge možnosti, kot da se konsituirajo v nek nov pravni subjekt," pravi Gabrijelčič.

Katalonija
Katalonija FOTO: 24ur.com

"Ne" zunanji mediaciji. A kako naj rešita spor strani, ki se leta nista znali pogovarjati?

Medtem ko so konec tedna v množičnih protestih sprti strani v Madridu in Barceloni tudi ljudje pozvali, naj sedeta za mizo in se dogovorita, preden po šla Španija na pot v prepad iz katerega ne bo povratka, pa sta doslej obe strani, kljub uradnim izjavam, da bi se pogajali, ostali vsaka na svojem bregu.

Izjava o tem, da bi se pogajali, se je namreč vedno končala s tem, kaj bi morala storiti nasprotna stran, da bi do pogajanj lahko prišlo.

V Madridu so bili tudi jasni, da zunanjih mediatorjev ne želijo, prav tako je bilo v Bruslju slišati jasen "ne" vmešavanju "v notranje španske težave".

A kako naj spor rešita strani, ki imata s komunikacijo težave že desetletja?

Od leta 2005 do letos se je delež zagovornikov katalonske neodvisnosti povečal s 13,6 odstotka na 41 odstotkov (julij 2017).

V teh letih se je večal prepad med gospodarsko močno Barcelono in politično vplivnim Madridom, gluhim za katalonske želje po ustavnih spremembah in večji avtonomiji. Najslabše pa je zadnjih deset let, ko se je Španija ukvarjala z gospodarsko krizo, šibke vlade pa so se posvečale same sebi.

Da bi v tej situaciji sprti strani dejansko sami našli pot iz tunela, v katerega sta zašli, dvomi veliko analitikov, med njimi Mohamed A. El-Erian, ki je za Bloomberg zapisal, da "je španska vlada svetu pravkar pokazala, česa ne početi, če del vaše države želi neodvisnost".

Rajoyjeva želja, da Katalonce zatre – četudi s silo – namreč ni zmanjšala, ampak okrepila voljo separatistov.

"Španska vlada očitno ni imela nobene politične volje, da razreši konflikt s Katalonijo. Če bi jo imela, bi bila z regionalno vlado v Barceloni, dosegla dogovor o referendumu," meni. "Namesto tega so se odločili za represijo, katere podobe so napolnile tradicionalne medije in družbena omrežja."

To pa je bila po njegovem mnenju najbrž kaplja čez rob, ki je med Madrid in Barcelono zarezala tako globoko, da obe strani samostojno druga k drugi najbrž ne bosta našli konstruktivne poti: "Trenutni dialog gluhonemih ne deluje, potrebna so konstruktivna pogajanja, kjer pa bodo potrebni evropski ali mednarodni mediatorji, ki bodo k zadevi pristopili bolj odprtih misli ter brez zamer in predsodkov. Dlje kot bo trajalo, da do tega pride, večja škoda bo nastajala, nevarnost nasilja pa je že zdaj prevelika, da bi jo ignorirali."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (350)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikpiki191
11. 10. 2017 08.15
+2
Če smo mi šli za sebe,pa Kosovo,pa....ZAKAJ KATALONIJA NE BI ŠLA ,ČE SO SE TAKO ODLOČILI...
TomažNovak
10. 10. 2017 22.35
+10
Bolje diplomacija, kot pa da bi tekla kri. Frankisti namreč że brusijo nože.
CIGU MIGU
10. 10. 2017 22.26
+2
važno je kaj bo rupsi povedal.tako da katalonci ni še vse izgubljeno,mi to obvladamo tako da pridemo dol za svetovalce
M_teorija
10. 10. 2017 22.05
-10
Sej tud Kučanu ni uspelo na horuk, ampak s potrpežljivostjo!? Bo že!?
MATEJ5321
10. 10. 2017 22.31
+13
Takrat se je rušil komunitem in yuga bi razpadla tudi brez slo. Kučan ni bremzal ampak se je vsral. Potem pa prišel nazaj in slovenijo pokradel.
HorstWiesel
11. 10. 2017 08.13
-2
Ja, in zdaj Kučan živi v gradu, v Luciji ima ogromno jahto, vozi bentlija,.......
M_teorija
10. 10. 2017 21.57
+11
Če sem bil dosedaj skeptičen do predsednika vlade Katalonije, da rine z glavo skozi zid, da prehiteva dogodke, po nepotrebnem, pa me je z modro odločitvijo kupil. S tem je pokazal, da mu gre za dobro ljudi in ne za oblastiželjne cilje!?
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 22.00
+0
M_teorija
10. 10. 2017 22.08
+4
Ojej, kak brezvezen prevod za ukenjati se!?
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 21.57
+19
Če Špance moti nacionalizem naj ukinejo državo Španijo in jo dajo na razpolago ostalemu svetu. Na osnovi česa pa vlada njihov monarh če ne na osnovi nacionalizma? Naj se odpove nacionalizmu in s tem državi ki ji vlada. Ali njega morda moti samo katalonski nacionalizem? Nacionalist je ta ki ne priznava njegove vladavine? Zanimiva kombinacija to ko se monarh sklicuje na demokracijo in nasprotuje nacionalizmu
srebrnibreg
10. 10. 2017 21.49
+7
saturnsky23 saturnsky23 10.10.2017 21:44:26 -1 Kori. Še malo ti, prav malo manka, da uvidiš, da je Janša legenda, edini, ki mu je Slovenstvo prioriteta. nisi sam tudi drugi tujci to prepoznavajo...................................To je ta Janša kateremu je slovenstvo tako velika prioriteta, da postavlja spomenike na Grahovem in Rovtah v čast Dolfijevim in njihovim pomočnikom in se tam udeležuje proslav?
Iztok Strel
10. 10. 2017 21.44
+10
Tudi nam so govorili da nas ne bo nihče priznal da si evropa želi celovitiost Jugoslavije...... in nato so nas priznali in podprli. ah politika kdo bi te zastopil..... politka je ena velika K
Antropozofija
10. 10. 2017 21.43
+19
Erjavec je za zopet za Špance.. Vedno se obrača po vetru.. Človek enostavno nima hrbtenice.
Iztok Strel
10. 10. 2017 21.44
+3
alien8potnik
10. 10. 2017 21.41
+12
počasi in premišljeno. tako je prav. in trdno po svoji poti. španci bodo morali pogledati realnosti v oči.
korintos23
10. 10. 2017 21.22
+11
Katalonci lepo počasi, to ne bo v pol leta propadlo, vse vštimajte potem pa Špance spustite na realna tla, na rito.
alien8potnik
10. 10. 2017 21.40
+4
saturnsky23 saturnsky23
10. 10. 2017 21.44
-12
Kori. Še malo ti, prav malo manka, da uvidiš, da je Janša legenda, edini, ki mu je Slovenstvo prioriteta. nisi sam tudi drugi tujci to prepoznavajo.
alien8potnik
10. 10. 2017 21.47
+7
o, ne. janša? lepo te prosim, ne mi s tem fašistom tule opletat.
scipio
10. 10. 2017 21.17
+2
Izgleda, da jim odcepitev tokrat ni uspela. So pa dvakrat bogatejši na prebivalca kot smo mi. To je pa tudi nekaj vredno za kakovost življenja, ne res?
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 21.18
-4
Zato pa jih neolevičarji ne spustijo vstran tudi za ceno genocida ne.
korintos23
10. 10. 2017 21.19
+3
bildi, misliš fašisti? Imajo še Francovo ustavo.
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 21.31
-9
Saj komunizem je samo najtrša veja fašizma
scipio
10. 10. 2017 21.33
+6
Dejansko je danes v Barceloni zmagala pamet. To mnogim našim lokalnim prekrščevalcem seveda ne bo všeč, ne glede na levičarsko nacionalno tradicijo kataloncev in njihovo rdečo petokrako zvezdo v katalonski zastavi. Zakaj? Zato ker naši nacionalisti verjamejo le v konflikte in v spreminjanje družbene ureditve, seveda tudi ali predvsem v tej sloveniji kajpak, s političnimi krizami in izrednimi razmerami, ne pa z demokratičnim procesom, volitvami in tem, kar smo v tej deželi zgradili v 26 letih samostojnosti. Čudno, a ne, da jih kataloncev država francija, ki je sama svetovna zibelka republikanizma in državotvornosti, ne bi priznala, NOVIH SOSEDOV. Vam to kaj pove? Meni veliko.
alien8potnik
10. 10. 2017 21.44
+13
scipio, meni pove to, da so francozi ene eurobirokratske riti. sfiženi nasledniki svoje slavne zgodovine. katalonci imajo pravico do samoodločbe. to je demokracija. in odločili so se. tega procesa ni več mogoče zaustaviti. očitno v tej španiji ne štima vse. in jim je dovolj.
mirnaje
10. 10. 2017 21.07
-7
Kot da poslušaš tistega lopovskega izdajalca iz murgl. Slovenija nikoli ni bila moja intimna opcija. Marš
26277
10. 10. 2017 21.10
+8
mirnaje
10. 10. 2017 21.11
-2
korintos23
10. 10. 2017 21.17
-1
26277
10. 10. 2017 21.17
+6
26277
10. 10. 2017 21.23
+4
Kori...nima smisla, prizadetim ni pomoči.
korintos23
10. 10. 2017 21.24
+1
Aijn Prenn
10. 10. 2017 21.03
+7
Se spomnite kaj se je govorilo po brionskem dogovoru?? Drnovška so zmerjali z izdajalcem.
mirnaje
10. 10. 2017 21.07
-4
krnekilojz
10. 10. 2017 21.39
+6
Edini izdajalci so sdss in njihovi beli volilci
CyberWorm90
10. 10. 2017 21.03
+16
lohka jm pride jankowič predawat kako ukradeš swoj prwi miljon iz proračuna : )) al pa cmerobaba kako zaščitiš lopowske ministre da pol še kandidirajo za predsednika republike : ))))
korintos23
10. 10. 2017 21.17
+1
Koliko si ga danes spil na račun sociale?
mirnaje
10. 10. 2017 21.19
+0
Koliko ga boš ti do britofa je pravo vprašanje :) Veliko ne več.
CyberWorm90
10. 10. 2017 21.19
+3
wpraš jurčka kolk je pokasiru na parkplacu pa kolk socjalk je ukradu w eni wrečki : )))
korintos23
10. 10. 2017 21.20
+2
Delal pa ne bi? Čudno da se ti mama nič ne smili.
CyberWorm90
10. 10. 2017 21.21
+0
spet pozabljaš da delam na črno : ))) mi gre čist fino : ))) tut keša mi ne manjka : ))) zaslužim weč k je twoja penzija in od moje mame skupej : )))
CyberWorm90
10. 10. 2017 21.21
+0
programerji mamo 2 jurja plače že če smo redno zaposleni : ))) na črno pa še mal weč : )))
CyberWorm90
10. 10. 2017 21.22
+0
pogooglej mal kolk so programerske plače pol pa naprej : )))
korintos23
10. 10. 2017 21.23
+1
CyberWorm90
10. 10. 2017 21.24
+1
socjalka je sam štipendija pa da mal nazaj jemljem kar so mi w preteklosti ukradli : )))
korintos23
10. 10. 2017 21.24
+2
CyberWorm90
10. 10. 2017 21.25
+1
še za to mi je žal : ))) sm jm čist preweč keša dau : ))) jankowič pa ukrade 10 miljončkou za šalo : ))) pa je car : )))
korintos23
10. 10. 2017 21.26
+0
CyberWorm90
10. 10. 2017 21.27
+0
CyberWorm90
10. 10. 2017 21.28
-1
wrjetn je klemenčič najwečkrat prisoten w parlamentu k majo w menzi pocen pijačo : )))
mirnaje
10. 10. 2017 21.01
+2
Tudi Slovenija še ni osvobojena. Je še nekaj smeti ostalo za SFRJ.
26277
10. 10. 2017 21.07
-1
mirnaje
10. 10. 2017 21.11
-2
korintos23
10. 10. 2017 21.21
+6
Jih imamo lepo na Trstenjakovi pošlihtane.
26277
10. 10. 2017 21.24
+4
korintos23
10. 10. 2017 21.25
+2
26277, pozna mater, z atijem je pa hudič!
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 20.58
+4
Ko se Katalonci odcepijo bodo potrebovali za svetovalca Gospoda A. Šiška, ... sicer se jim lahko zgodi da jim bo ostala samo polovica Katalonije.
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 20.56
+4
Jaz ne verjamem da bi Španija šla s Katalonci v totalno vojno. Tega tudi večina Špancev nebi podprla. Čakanje v takem primeru ni prednost razen če obstaja kaka opcija da se Španija premisli in jim dovoli odcepitev. Kar pa ni zelo verjetno.
puspan
10. 10. 2017 20.53
+3
Zelo pametna poteza Puigdemonta. Pokazal je, da je zelo moder in daljnoviden, ampak neodvisnost bo prišla, tudi, če si Španci populijo vse lase in polomijo zadnje zobe. Sramota za EU, čeprav jo še vedno podpiram, ker druge boljše alternative ni in jo tudi v bodoče ne bo.
Aijn Prenn
10. 10. 2017 20.57
+0
Morda je EU preprečila prelivanje krvi in nestabilnost v več državah članicah.. Ni nujno, da je bila njihova reakcija tako brez osnove.
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 20.42
+0
A Katalonci pa niso predvideli takih reakcij s strani Španije in EUja in nimajo za vse primere pripravljenih scenarijev? Potem so skrajno naivni. Pri takih projektih moraš imet naštudirano strategijo delovanja za vse situacije. Referendum je sicer res samo prvi korak da sploh dobiš legitimnost za vse ostale. Po tej logiki z razglasitvijo neodvisnosti morda res nima smisla hitet, je pa dejstvo da če takega momenta ne izkoristiš in presenetiš nasprotnika, izgubiš prednost. Čez čas se bodo tudi vsi ostali pripravili kako onemogočit neodvisnost.
gripson
10. 10. 2017 20.43
+2
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 20.45
+31
Leta 90 smo SLOvenci vse presenetili in prehiteli. Jih dobili nepriravljene. Izvedba je bila vrhunska. Če bi takrat čakali, neodvisnosti nebi bilo. Mi smo zamočili kasneje ko smo dovolili politikom da so ukradli in privatizirali zase to državo
26277
10. 10. 2017 20.48
-9
The ....ti si rojen blefer, po domače, imaš kupljen fax.
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 20.49
+7
Aijn Prenn
10. 10. 2017 20.50
+2
"... pripravili kako onemogočit osamosvojitev." Španija ima vse vzvode za preprečitev že napisane v ustavi. Nič se jim ni treba pripravljati. Katalonci pa lahko sedaj dosežejo bistveno višjo stopnjo avtonomije, izsilijo izbris tistih členov iz ustave, ki jih dušijo v skupni državi in čez nekaj let mirno odkorakajo po svoji poti. Vesel sem zanje, da so modri in se ne mečejo na glavo brez potrebe. Zakaj bi si uničili cvetoče gospodarstvo, če za to ni nobene potrebe.
sre?a3
10. 10. 2017 20.52
+2
Če sem prav razumela en drug članek, imajo dobro gospodarstvo in če bodo to znali izkoristiti, se lahko postavijo na noge...zna pa biti problem v tem, ker niso vsi za in lahko nastaneta dva tabora tako kot pri nas...želim jim vso srečo...
Aijn Prenn
10. 10. 2017 20.52
-6
Ne samo, da si samouk, si tudi samovšečnež.
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 20.53
+1
Aijn Prenn
10. 10. 2017 20.55
-3
In tudi malo težje dojemaš sporočila iz okolice... :-)))
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 20.57
+4
Ja lej. Ko svinje krulijo njihova sporočila res težko razbiram
Aijn Prenn
10. 10. 2017 21.02
-3
Temu ponavadi botruje pomanjkanje inteligence... Tisti bolj brihtni razumemo tudi sporočila manj razvitih živih bitij in tudi ljudi, ki se istovetijo s posameznimi živalmi... :-))
26277
10. 10. 2017 21.04
+0
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 21.05
+1
Sedaj razumem kako lahko imajo nekateri za ljubice bulmastife
26277
10. 10. 2017 21.12
-1
BildiTheEmperor
10. 10. 2017 21.15
+1
Zoran Golavšek Jokker. Morda on kaj piše tu na forumu? Zavožen politik?! Z skoraj 0 podpore kot kandidat za parlament levakov.
26277
10. 10. 2017 21.26
+2
O kaki podpori ti ? Pišem z mobi.... tam ni - in +.... seljo.