Tujina

Da bi bolj 'zadelo', heroinu dodajajo pomirjevalo za slone

Washington, 15. 09. 2016 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odvisniki od drog so zaradi pohlepa preprodajalcev še dodatno ogroženi. Kokainu tako dodajajo snovi, ki povzročajo Aidsu podoben kolaps imunskega sistema ter gnitje tkiv, heroinu pa je vse pogosteje dodan fentanil, ki naj bi bil kriv za smrt Princea, ter celo veliko močnejše pomirjevalo za slone.

Proizvajalci čistemu kokainu dodajajo različne snovi, s katerimi ga redčijo, da bi ga prodali več in s tem povečali zaslužek, obenem pa tudi povečajo njegov učinek. Vendar pa zaradi njih droga postane še bolj nevarna.

Ena od takih snovi je levamisol, ki ga v živinoreji uporabljajo za zatiranje zajedavcev. Po raziskavi DrugAbuse.com so ga našli v kar dveh tretjinah kokaina na trgu. Levamisol velja za zelo nevarno substanco, saj lahko povzroči razjede na koži in celo gnitje tkiva. Odgovoren pa je tudi za drastičen upad števila belih krvničk, zaradi česar se telo ni več sposobno boriti proti infekcijam in že majhna okužba lahko vodi tudi v smrt. To je podobno, kot če bi bili okuženi z virusom HIV, je po poročanju Independenta dejal neimenovani ameriški dermatolog. 

Ponavadi sicer levamisola ni toliko, da bi povzročil tako hude zdravstvene težave, so pa že zabeležili primere, ko se je to zgodilo. "Okoli hodijo kot tempirane bombe. Okoli 10 odstotkov teh ljudi bo umrlo zaradi resnih okužb," je dejal dr. Noah Craft iz losangeleškega inštituta za biomedicinske raziskave.

Po podatkih DrogArt se je levamisol iz ZDA, kjer so ga v kokainu prvič odkrili leta 2003, razširil v Evropo in tudi v Slovenijo. Uporabnikom kokaina svetujejo, naj nemudoma poiščejo zdravniško pomoč, če opazijo naslednje znake:

- visoko vročino, mrzlico, slabo počutje,
- otečene bezgavke,
- boleče razjede na sluznici (usta, anus),
- infekcijo, ki ne izzveni, ali se zelo hitro slabša (npr. vnetje grla, glivična obolenja, abscesi, kožne infekcije, pljučnica).
V bližini kolumbijske prestolnice Bogota so pretekli teden zasegli 870 kilogramov kokaina.
V bližini kolumbijske prestolnice Bogota so pretekli teden zasegli 870 kilogramov kokaina. FOTO: AP

Kokainu najpogosteje dodana snov, ki povzroča raka

Še pogosteje kot levamisol pa je po ugotovitvah DrugAbuse.com kokainu dodan ravno tako nevaren fenacetin. Gre za protibolečinsko zdravilo, ki so ga v ZDA prepovedali že leta 1983, saj lahko povzroči raka in odpoved ledvic.

Dodajanje različnih snovi drogam postaja vedno bolj razširjeno. Leta 1987 je bil kokain 80-odstotno čist, danes je le še 52-odstotno, so pokazale raziskave. Pri heroinu pa je čistost iz 58 odstotkov leta 1993 padla na današnjih 35 odstotkov. To je podobno kot leta 1980, ko se je zahodni svet soočal s pravo epidemijo odvisnosti od heroina, s to razliko, da so bila takratna sredstva za redčenje drog nedolžna v primerjavi z današnjimi. 

Fentanil, zaradi katerega je umrl Prince, vse pogostejša primes heroina

Fotografija, ki so jo v torek v javnost posredovali policisti s postaje v ameriškem Hartfordu, prikazuje material, ki so ga zasegli med eno od racij. Več policistov je imelo težave zaradi izpostavljenosti heroinu in fentanilu, poiskati so morali zdravniško pomoč, je dejal njihov poveljnik Brian Foley.
Fotografija, ki so jo v torek v javnost posredovali policisti s postaje v ameriškem Hartfordu, prikazuje material, ki so ga zasegli med eno od racij. Več policistov je imelo težave zaradi izpostavljenosti heroinu in fentanilu, poiskati so morali zdravniško pomoč, je dejal njihov poveljnik Brian Foley. FOTO: AP
Akriloil fentanil je sintetični opioid, ki se pojavlja v obliki prahu in pršila za nos. Za to snov se uporabljata tudi imeni akrilfentanil in ACF. Snov se prodaja na spletu, do zdaj pa so njeno uporabo v Evropi zaznali v dveh državah, in sicer na Danskem in Švedskem DrogArt

Zelo pogost je fentanil, ki ga je Ameriški center za nadzor bolezni (CDC) opisal kot 80-krat močnejšega od morfija in več stokrat močnejšega od heroina. V ZDA že od začetka leta poročajo o izjemnem porastu smrtnih žrtev med uporabniki fentanila ter heroina, ki mu je dodan fentanil. Zaradi omenjene substance se je mnogo prezgodaj končalo tudi življenje Princea.

Ugotovili so, da številni uporabniki ob heroinu zavestno jemljejo še fentanil, da bi s tem okrepili učinke droge, vedno več pa je takih, ki jim podtaknejo s fentanilom razredčeno drogo. Substanco izdelujejo v nelegalnih laboratorijih v Mehiki in na Kitajskem. 

Fentanil že v Evropi 

V okviru evropskega sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi je bilo izdano opozorilo o 23 smrtnih primerih, povezanih z uporabo snovi akriloil fentanil, ki so jih zabeležili na Švedskem, je pred dvema tednoma sporočil DrogArt. 

Heroinu dodajajo pomirjevalo za slone

Slon, zadet s pomirjevalom.
Slon, zadet s pomirjevalom. FOTO: AP
Po podatkih ameriške Agencije za boj proti mamilom (DEA) je cartenfanil 100-krat bolj smrten kot fentanil, ki je 30- do 50-krat bolj kot heroin.

Zgodba pa se tu še ne konča. Preprodajalci in proizvajalci drog posegajo po vedno močnejših dodatkih. Tako iz ZDA v zadnjih tednih poročajo o številnih primerih smrti zaradi prevelikega odmerka, pri katerih so žrtve zaužile s cartenfanilom razredčen heroin. Gre za snov, ki jo veterinarji uporabljajo za uspavanje slonov in drugih velikih živali in je stokrat močnejša od fentanila. To je najmočnejši komercialno dostopen opioid na svetu. 

Carfentanil je tako močan, da lahko že nekaj zrnc velikosti kuhinjske soli povzroči smrt. V zadnjih nekaj tednih so v ameriških zveznih državah Ohio, Zahodna Virginija, Indiana in Kentucky zabeležili 300 primerov prevelikega odmerka, povezanega s cartenfanilom in fentanilom. Večino prizadetih so na srečo uspeli rešiti.

Najbolj znan je v zadnjem času primer para, ki so ga ustavili v Ohiu z otrokom v avtomobilu.

Par pod vplivom drog
Par pod vplivom drog FOTO: Facebook

Proizvodnja cartenfanila ni niti draga niti zahtevna. Za zdaj zgolj ugotavljajo, iz katere države prihaja na ameriški trg. Domnevajo pa, da pot poteka iz Kitajske preko Mehike v ZDA. Skrivni laboratoriji pa verjetno obstajajo tudi v Mehiki.

Uradniki agencije DEA tudi ugotavljajo, da v Južni in Srednji Ameriki že izkoriščajo hitro naraščajoče število odvisnikov v ZDA. Tako v Mehiki kot v Kolumbiji in nekaterih drugih državah so opazili velik porast v proizvodnji heroina.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

utrinek25
15. 09. 2016 12.40
+30
KOLEGA je bil foto model in obdan z fuul "frendi"_______punce norele za njim___________ pričel je z drogami _____________zakurilo mu je možgane___________ danes je doma, sam, brez službe in frendov, niti senca samega sebe, obravnavan kot invalid___________ NAUK: DOGAJA LAHKO URE IN TI JE LEPO... TO NI REALNOST.. VZEM SE V ROKE PREDEN JE PREPOZNO!
ni_mi_vse_eno
15. 09. 2016 13.17
+4
Odvisno kaj jemlješ. Določene droge te poživijo (kofein), določene ti vzamejo razsodnost (alkohol), določene ti skurijo možgane (heroin), druge pa ti dajo uvid. Watson in Crick sta na LSD-ju videla dvojno vijačnico in se sprehajala med baznimi pari. Kary Mullis, dobitnik Nobelove nagrade za odkritje PCR metode je priznal, da mu je pomagal efekt LSD-ja. Za več znanja glej: dr. James Fadiman, Scientific problem solving.
Uporabnik 269
15. 09. 2016 14.53
Tocno to, ni LSD, XTC isto heroinu... Tisti, ki so na horsu so ze tako v zadnjem stadiju. Je pa tko, če že po naravi hitro postanete odvisni od cigaret, alkota, tudi kofeina ne priporocam niti kakšnih eksperimentov s kakšnimi psy drogami.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
15. 09. 2016 12.28
+0
Pravica do samozdravljenja z naravnimi opijati....
ni_mi_vse_eno
15. 09. 2016 13.38
+2
Vsak polnoleten odrasel človek bi moral imeti to pravico. Legalizacija prinese pozitivne učinke, ker zmanjša kriminal. Tudi zato so legalizirali alkohol v ZDA in upad mafije je bil očiten.
Model1a
15. 09. 2016 13.40
-3
nimivseno saj se šališ? Vsak naj legalno kupuje drogo in se zadeva?????????? Nisi normalen
ni_mi_vse_eno
15. 09. 2016 13.46
+3
Če želiš, da tvoja država dostopa do tvojega telesa kot ti do otroka, potem je prav, da ti država briše ritko, pove kdaj moraš biti doma in kaj smeš ali ne smeš jesti. --- Če pa želiš biti svoboden, potem je nujno v času odraščanja poučevanje, prav tako kot v prometu. Po času odraščanja pa kljub pretečim nevarnostim mlade z izpitom pustimo same za volan. Povem ti, da marsikatera mama ne zaspi, dokler se njeni otroci ne vrnejo domov. Skrbi jo, ker ji ni vseeno, pa jim kljub temu dovoli.
skradin
15. 09. 2016 12.27
+3
Cigarete, akohol, itd......lahko kupiš kjerkoli............pa naj še drogo........prodajajo po kioskih.........prosta prodaja ...prosta izbira.........država pobere davek in vsi bojo srečno zadeti!!!!
piko112
15. 09. 2016 12.56
+1
Morda kakšno omejitev glede uporabe javnih zdravstvenih storitev.
korintos23
15. 09. 2016 12.19
+3
To itak sloni uporabljajo, tak je praf!
macek_garfield
15. 09. 2016 12.19
+10
jaz jim nisem zvijal roke, da so se zaceli drogirat pa to, tako da briga me za te pa to
natinat
15. 09. 2016 12.27
+5