Tujina

FOTO: Čustven konec mesec dni dolgega žalovanja

Oslo, 21. 08. 2011 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Zadnji tedni so bili težki, a za vse nas je dobro, da smo danes tukaj zbrani," je na slovesnosti, s katero so se spominjali žrtev na Norveškem, pred okoli 6700 ljudmi povedal norveški kralj Herald V.

Državniki skandinavskih držav se poklonijo žrtvam pokola
Državniki skandinavskih držav se poklonijo žrtvam pokola FOTO: Reuters

Norveška se je danes s čustveno slovesnostjo spomnila 77 žrtev, ki jih je pred skoraj natanko mesecem dni v dveh napadih ubil skrajnež Anders Behring Breivik.

"Skupaj smo premagali sovraštvo. Sedaj skupaj sprejmimo odprtost, strpnost in občutek za skupnost," je na slovesnosti v dvorani Spektrum dejal premier Jens Stoltenberg, medtem ko se tisoči Norvežanov skupaj z zbranimi na slovesnosti spominjali najbolj krvavega dogodka na Norveškem po drugi svetovni vojni.

"Sprejeli bomo tiste, ki so se izgubili. A s tistimi, ki se zatečejo k nasilju, se bomo borili z vsem demokratičnim orožjem. Kamor koli bodo šli, jim bomo stali na poti," je dejal premier, ki si je prislužil hvalo za svoje vodenje razmer po tragediji. Stoltenberg je tudi pozval Norvežane, naj še naprej pomagajo preživelim in svojcem žrtev.

Z uvodnim govorom je sicer slovesnost, ki se je je udeležilo okoli 6700 ljudi, odprl norveški kralj Harald V., ki je izrazil prepričanje, da bo Norveška premagala bolečino, ki se je naselila med ljudmi po tragediji. "Uporabili smo že skoraj vse besede," je dejal kralj in pri tem zadrževal solze. "Zadnji tedni so bili težki, a za vse nas je dobro, da smo danes tukaj zbrani," je še dejal in izrazil trdno prepričanje, da bodo Norvežani ohranili sposobnost, da v "svoji državi živijo svobodno in odprto".

Kralj Harald V.
Kralj Harald V. FOTO: Reuters

Slovesnost, ki so se je udeležili svojci žrtev in preživeli, domači politični predstavniki ter politični voditelji in člani kraljevih družin iz sosednjih držav, so v živo predvajali na državni televiziji. Povsod po mestu so bile zastave izobešene na pol droga, ljudje so polagali rože pred katedralo v prestolnici, otroci pa pihali v zrak milne mehurčke.

S slovesnostjo se je zaključil mesec dni žalovanja za žrtvami Breivikovega morilskega pohoda, ki je pretresel skandinavsko državo. V okviru tridnevnih žalnih slovesnosti so preživeli, sorodniki in prijatelji žrtev že v petek in soboto obiskali otok Utoya, kjer so 22. julija izgubili svoje najdražje.

Večina žrtev 32-letnega desničarskega skrajneža so bili mladi, stari med 14 in 19 let, ki so se na Utoyi udeleževali počitniškega tabora podmladka norveških laburistov. Še pred tem je Breivik sprožil avtomobil bombo v vladni četrti Osla in ubil osem ljudi. Zadnjo izmed 77 žrtev so pokopali v četrtek.
Breivik je policijo počakal na otoku in se nemudoma predal. Na prvem zaslišanju na sodišču nekaj dni pozneje je tudi priznal napada, zavrnil pa krivdo, saj naj bi le reševal Evropo pred invazijo islama. Sodnik na sodišču v oslu mu je v petek še za mesec dni podaljšal pripor v popolni osami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.