Tujina

Rover Curiosity upihnil prvo svečko

Pasadena, 06. 08. 2013 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasin rover Radovednost (Curiosity) je natanko pred letom dni pristal v enem od kraterjev na Marsu. V letu dni je raziskoval teren, snemal, vrtal in analiziral. Z njegovo pomočjo smo spoznali, da je Mars nekoč nudil pogoje za življenje.

Rover (spodnji desni kot) in njegova pot, ki ju je fotografiral Nasin satelit Mars Reconnaissance Orbiter. Svetli, modri točki levo na fotografiji so mesto pristanka, kjer je s površja spihalo prah.
Rover (spodnji desni kot) in njegova pot, ki ju je fotografiral Nasin satelit Mars Reconnaissance Orbiter. Svetli, modri točki levo na fotografiji so mesto pristanka, kjer je s površja spihalo prah. FOTO: Reuters

Nasin rover Radovednost, ki so ga v vesolje poslali 26. novembra 2011, je 6. avgusta lani dosegel Mars. Po odmevnem pristanku v območju kraterja Gale je v naslednjem letu dni raziskoval teren, fotografiral in vrtal v skale, glavna naloga misije pa je bila iskanje dokazov, da so oziroma so bili na Marsu pogoji za življenje.

V letu dni je na Zemljo posredoval ogromno podatkov, med katerimi je bilo tudi več kot 36.700 večjih in 35.000 manjših posnetkov. Svojo misijo je doslej odlično opravil, saj je našel dokaze, da je na rdečem planetu nekoč tekla voda in da bi tam lahko živeli mikroorganizmi. Nasa je opozorila, da to ne potrjuje, da je na Marsu nekdaj bilo življenje, pač pa le, da so obstajali pogoji. Slednje je pokazala analiza prahu, ki je vseboval žveplo, dušik, vodik, kisik, fosfor in ogljik, ki so podlaga za obstoj življenja.

Znanstveniki so v vzorcih izvrtane sedimentne kamnine na območju kraterja Gale identificirali žveplo, dušik, vodik, kisik, fosfor in ogljik – nekatere od ključnih kemičnih sestavin za življenje.
Znanstveniki so v vzorcih izvrtane sedimentne kamnine na območju kraterja Gale identificirali žveplo, dušik, vodik, kisik, fosfor in ogljik – nekatere od ključnih kemičnih sestavin za življenje. FOTO: Reuters

"Uspeh Curiosityja, njegov dramatičen pristanek pred letom dni in vsa znanstvena odkritja nam vlivajo moči za nove izzive, vključno s potovanjem ljudi na Mars," je dejal predstavnik Nase Charles Bolden.

Rover Radovednost, ki je velik približno toliko kot povprečen avtomobil, je v zadnjih štirih tednih prepotoval okoli 700 metrov. Zapustil je prvotno območje raziskovanja in se podal na novo lokacijo, in sicer proti vzpetini z imenom Mount Sharp. Tam so jasno vidne plasti, ki bodo del prihodnjih raziskav. "Zdaj že vemo, da so bile na Marsu pred milijardami let razmere ugodne za življenje," pravi John Grotzinger s tehnološkega inštituta v Pasadeni. "Veseli smo uspeha, a s tem se je povečal tudi naš apetit po tem, da bi spoznali še več. Upamo, da bodo analize plasti prinesle nova spoznanja," pravi.

Vratnje
Vratnje FOTO: NASA/JPL-Caltech

Pripravlja se nova misija

Nasa se ob tem že pripravlja na novo misijo. Rover Radovednost je zbral tudi dokaze, ki kažejo na to, da je Mars večino svoje prvotne atmosfere izgubil skozi proces, ki se je odvijal v zgornjih plasteh atmosfere. Nasa naj bi zato novembra letos začela misijo MAVEN (Atmosphere and Volatile Evolution), s katero bi iskala razloge za omenjeni proces.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
06. 08. 2013 22.45
-2
Malo morgen je pristal na Marsu. Vse je bilo posneto v puščavi Atacama. NASA -pih. Isto kot cerkev, sam larifari.
Ksenofont
06. 08. 2013 15.20
-1
Aha pa smo vseeno po nekaj dneh retuširanja le spravili fotografije v barve. Pohvalno. Res hvala. Aja, ampak ne še vse,.. tiste k je težje preštimat pustimo črno-bele,... ne?
Ksenofont
06. 08. 2013 15.27
-1
že 1.8. sem vam komentiral članek, ko so bile še vse slike črno-bele: " Da NASA, ki je sposobna poslati "Radovedneža" na planet Mars ni sposobna opremiti svoje tehnološko dovršeno plovilce z eno lepo barvno kamero, ni dvoma,.. Matr, moj sosed je bolj sposoben, saj zna snemat sosedo z modelčkom helikopterja in kamrco na male baterije v petem štuku, da se lahko potem (kasneje) samozadovoljuje v barvah,... =) Dvomim v članek in v NASA objave!
Misija1
06. 08. 2013 15.30
+3
Ce si bogi, si bogi in ni pomoci. Ja, verjetno mora NASA s svojim milijardnim letnim budgetom res retusirat svoje slike, da preprica ljudi, da se ne nahaja na Zemlji. Ves, tisti ki imamo zdravo kmecko pamet in uporabimo vsaj kaksno minuto za raziskovanje po internetu raje kot pa pisarjenje v tvojem stilu, ugotovimo, da je prenos podatkov na taksne razdalje zelo omejen. Torej je omejena tudi slika, katera se posilja, ter kolicina podatkov, predvsem zato, ker se na Zemljo posilja tudi kopica podatkov s katerimi se upravlja sam Rover! Ampak za taksne kot si ti, je to tezko verjetno, saj raje klobasas neumnosti brez da si vzames minutko casa in zraven vklopis zdravo kmecko logiko, ter si tako naredis realno sliko ;)
Ksenofont
06. 08. 2013 15.40
-1
dej prosim te, poglej zgoraj tisti dve sliki obzorja, ki sta v barvah, preklapljaj med njiju in boš, če seveda se kaj spoznaš na sliko ugotovi,l da je druga slika napram prvi drugače obdelana, torej je s tem že dvomljiva pristnost,... razumeš?
Misija1
06. 08. 2013 15.59
+2
ja, ti si namrec inzenir vseh inzenirjev, ti bos presojal kaj bi naj to bilo ter zakaj. Res ne vem kaj isces na forumu, taksne majstre kot si ti, si zeli vsak, tudi v NASI, tam bos lahko nadomestil tiste ki imajo letne place par 100 000 dolarjev, da bos jim postimal slikce, da ne bodo zgledale tako "fake"
Slovenec-slovencu=pes
06. 08. 2013 10.58
+0
malček za smeh pa upam da ne bodo brisali linka, ker se nanaša prav na to temo. odtipkajte v yout/ube sledeče : NASA conned by Mars Aliens ! / HP
zpz
06. 08. 2013 10.50
+2
I G N O R A N T
06. 08. 2013 09.59
+0
Danes je 6 avgust.....Kaj se je zgodilo na ta dan?
appollyon
06. 08. 2013 14.05
Ksenofont
06. 08. 2013 15.34
+1
Hirošima (atomska bomba) l.1945 - ZDA so na japonsko bombo »Deček«, ki je skupno povzročila smrt okrog 200.000 ljudi.