Tujina

Cunami najhuje udaril ženske

Aceh, 26. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mineva natanko tri mesece od uničujočih cunamijev. V katastrofi je življenje izgubilo štirikrat več žensk kot moških.

Banda Aceh po cunamiju (Foto: Reuters)
Banda Aceh po cunamiju (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Preživele ženske se sedaj soočajo s spolnim nadlegovanjem, prisilnimi porokami in tudi posilstvi, poroča britanska humanitarna agencija Oxfam. Veliko moških je namreč ostalo brez žena, po drugi strani pa ženske, ki so izgubile moške člane svoje družine, nimajo zaščite. V Indoneziji poleg tega še ugotavljajo, da so med napadalci velikokrat tudi vojaki.

V indonezijski ribiški vasici Lamsenia je preživelo le 158 od prvotnih 833 prebivalcev. Samo 35 preživelih je žensk.

»Nesorazmeren udarec bo povzročal težave še leta dolgo, razen če vsi humanitarni delavci takoj ne začnejo reševati teh težav,« je povedala Becky Buel iz Oxfama.

Zaradi pomanjkanja žensk so prizadeti tudi moški. Večina je izgubila svoje soproge in se želijo ponovno poročiti, a nimajo denarja za tradicionalna razkošna praznovanja. »Pogrešamo smeh in klepetanje žensk,« je povedal eden od preživelih.

Gampong Pandee, vas tik ob Bandu Acehu, je nekoč imela 1139 prebivalcev. Danes jih je še 246, le dvajset pa je žensk.
Posebej težke razmere vladajo v nekaterih indonezijskih vaseh, kjer je na deset moških preživela ena sama ženska. Kot ugotavljajo v Oxfamu, se je to zgodilo zaradi dejstva, da se je večina žensk zadrževala doma, medtem ko so moški ribarili ali pa delali na poljih in so tako imeli več možnosti za pobeg pred valovi.

Potres, ki je prizadel jugovzhodno Azijo, ter cunamiji, ki so mu sledili, so zahtevali okoli 300 tisoč življenj.

UNHCR se umika iz Aceha
V cunamijih prizadete države še vedno niso prejele 4 milijonov ameriških dolarjev obljubljene pomoči (Foto: Reuters)
V cunamijih prizadete države še vedno niso prejele 4 milijonov ameriških dolarjev obljubljene pomoči (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Azijska razvojna banka opozarja, da Indija, Inonezija in Šrilanka še vedno niso dobile 4 milijarde ameriških dolarjev obljubljene pomoči. Prizadete države pa opozarjajo, naj se borijo proti korupciji in kraji donacij.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je napovedal umik iz indonezijske province Aceh, kjer je cunami zahteval skoraj 220 tisoč žrtev. Za to so se odločili zaradi pritiskov indonezijske vlade na humanitarne organizacije. Džakarta tudi ni odobrila načrta UNCHR, da bi v regiji gradili nove domove.

Indonezijska vlada je sicer že takoj po katastrofi napovedala, da bo po treh mesecih zahtevala umik vseh humanitarnih organizacij, za katere bo menila, da ne prispevajo k dolgoročni obnovi Aceha. Kljub temu, da so ta rok pred tednom dni podaljšali za en mesec, se je veliko človekoljubnih organizacij že pripravilo na odhod.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou