Tujina

FOTO: Čudne ribe v Jadranu

Ljubljana, 16. 07. 2008 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
31

V severni Jadran prihajajo nenavadne ribe toplih morij. Novo domovanje so si poiskale zaradi segrevanja morja, prevelikega odlova avtohtonih vrst in onesnaževanja.

Zlata skuša
Zlata skuša FOTO:
Na pojav nenavadnih živalskih vrst v Jadranskem morju vplivajo segrevanje, umetno vzgajanje novih rib ter onesnaževanje zaradi plovil, kanalizacije in sidranja.

Zaradi segrevanja morja in negativnega vpliva človeka na okolje so si v Jadranu našli dom ribe, raki in polži, ki so dosedaj živeli le v toplih vodah. Zaradi novih vrst je hrane vse manj, zato je avtohtonih živali vse manj. ''Dolgoročno gledano gre za velike spremembe. Na življenje v morju lahko še bolj vplivajo kratkoročni posegi, predvsem človeški. Onesnaževanje zaradi velikih pristanišč je zelo veliko,'' opozarja profesor dr. Jakov Dulčić iz splitskega Inštituta za oceanografijo in ribolov. Pojasnil je, da na pojav neobičajnih vrst vplivajo še preveliki ribolov, uničevanje naravnega okolja in morskega dna. Predvideva, da sardele ne bodo izginile, ne bo pa več rib iz razreda hrustančnic, kot so morski psi, raže in morske mačke.

Ribiči v Jadranskem morju vse do Tržaškega zaliva večkrat naletijo na zlato skušo iz Jonskega morja, ki ljubi tople vode. Vse pogostejša je velika sardela, ki ne more preživeti na temperaturi nižji od 10 stopinj Celzija. Ko pozimi burja ohladi morje, umira, tako da so na italijanski strani Jadrana letos izvlekli tono in pol poginulih rib. V osemdesetih letih si lahko kak primerek ribe skakavke kupil v glavni dubrovniški ribarnici, leta 2004 pa so v Tarskem zalivu ob Novigradu ulovili tono in pol te ribe, ki je popolnoma netipična za severni Jadran. ''Najbolj zanimiva je skakavka, ki je danes zelo razširjena na območju kanala Neretve. Prehranjuje se s ciplji, zato vpliva tudi na lokalno ribištvo. Ribiči so nezadovoljni, ker v mrežo zajamejo vse manj cipljev, obenem pa ne vedo, da je skakavka ravno tako okusna in cenjena riba, ki bi v prihodnosti lahko nadomestila domače vrste na krožniku,'' je povedal dr. Dulčić.

Napihovalka
Napihovalka FOTO:

Nekatere ribe plavajo za barkami, tako da so Slovenci na kočarici ujeli jato Therapon theraps, ribe, ki je sploh ni v Mediteranu. Gre za selivko, ki je iz Črnega morja najverjetneje preko Bosporske ožine zašla v Sredozemsko in nato v Jadransko morje. Nekaj ribjih vrst, redkih ali zelo redkih v Jadranu, se dandanes pomika proti severnemu in srednjemu Jadranu; to sta na primer vladika arbanaška in papagajka. Spet druge so popolnoma nove v Jadranu, kot so ščetinozoba morska kuščarica, atlantska napihovalka, rdeča kirnja in balestra. Poleg rib v Jadran prihajajo tudi drugi morski organizmi, predvsem polži, školjke in raki.

Želva išče prijatelje!

Slovenski zavod za varstvo narave je medtem v letih 2003 do 2005 izvajal projekt Ohranimo želvo v slovenskem morju, ki so ga letos obudili. Morska želva glavata kareta (Caretta caretta) je ena najbolj znanih ogroženih vrst Sredozemlja in je, v nasprotju s splošnim prepričanjem, razmeroma pogost gost v slovenskem morju, kjer se redno pojavlja med aprilom in novembrom. Slovensko morje je pomembno predvsem kot prehranjevalno območje za mlade karete.

Morska želva glavata kareta
Morska želva glavata kareta FOTO:

Slovenija, preko piranske območne enote Zavoda za varstvo narave in piranskega akvarija Srednje pomorske šole v Portorožu, že od leta 1995 uresničuje omenjeni akcijski načrt, in sicer v delu, ki se nanaša na zbiranje podatkov o pojavljanju karete in označevanju ulovljenih in zatem izpuščenih primerkov. Dosedanje izkušnje so pokazale, da želvo najpogosteje opazijo ribiči, ko se zaplete v ribiške mreže, a za prijavo dogodka niso motivirani. Zato je bilo v preteklih letih veliko aktivnosti usmerjenih k obveščanju in ozaveščanju, boljši organizaciji zbiranja podatkov ter dolgoročno sprejetju uradnega nacionalnega akcijskega načrta varovanja morskih želv. Projekt bo na terenu koordinirala piranska enota Zavoda za varstvo narave. Sodelovali bodo z ribiči, pri čemer bodo tudi označili in izpustili ujete želve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DemonicVisage
26. 02. 2009 13.09
-1
poglejte na dobro stran, tropske jedi na naši obali :P
mazomazo
21. 07. 2008 14.02
+1
eeeeee kere ribe 100% sopršle iz atlantika
51b3
17. 07. 2008 15.57
+1
idiotizm. to jih tankerji pripeljelo v vodi ki jo uporabljajo za balast. saj mislim da je južni jadran mal bol topl k pa severni.. mal logike prosim.
Ramzess
17. 07. 2008 11.28
Nevem zakaj se sploh čudijo, zakaj bi bilo vedenje rib kaj drugačno od vedenja mrčesa. Od kar človek naravi samo jemlje in nič ne vrača, se nima za kaj čemu čuditi. Pa tudi terminologija 'nenavadne' ribe je malo neprimeren, zakaj neki so nenavadne, so čist običajne ribe, ki so prišle, priplavale od drugod, kjer so pač živele do sedaj in so pač prišle sem, ker so pogoji zanje primerni. Niso problem 'nove' ribe v našem morju, pač pa nepoznavanje teh 'novih' rib in drugega živelja v našem morju. Morda bi bilo celo bolje če bi terminologijo 'avtohton' ne uporabljali brez časovne omejitve, ker se sicer lahko smatra za napačno. Če pogledamo iz stališča narave, nobena vrsta ne ostane večno na enem mestu. Roko1="Še malo pa se bomo mi morali selit v bolj vremensko mirne predele sveta, če bodo sploh obstajali. Tam nas bodo pa domorodci tolkli po glavah naj gremo nazaj od kjer smo prišli. Najprej ribe in mrčes, potem živali in ljudje." Ja, precej možno, sicer pa najprej mrčes, ribe, potem kopenske živali in ljudje. Sicer pa ni vrstnega reda, vse se dogaja hkrati.
300nauro
17. 07. 2008 08.46
V prispevku omenjene eksotične plavajoče obiskoval(k)ce prepuščam drugim, mene pa zanima, kam so izginili morski ježki iz našega morja. Včasih jih je bilo vse "črno" in če nisi pazil, si prišel iz vode s kupom iglic v stopalih. Kot kopalec jih seveda ne pogrešam, sem pa radoveden, zakaj smo se jim zamerili in so enostavno odšli.
4evercvicek
17. 07. 2008 08.39
mogoče hrvaška usmerja "ekzotične morske živali" proti sloveniji da se poveča obseg turizma in interes tudi na slovenski obali ;)
Tonček Balonček
16. 07. 2008 20.50
To je gotovo posledica dogovora med Sananderjem in Janšo! Pa kaj je zdaj z ribiči, kakoto, da ni incidentov? A je Joras na dopustu?
mc_burek@email.si
16. 07. 2008 20.46
globalno segrevanje pa to.........
BiTcH_is_BaCk
16. 07. 2008 19.43
ravno v slovenijo morajo priti
YebeneKomunyare
16. 07. 2008 19.16
Kdo je reku da ni belega morskega psa v Jadranu ? Itak da je, so ga tudi že posneli.
b.r.e.m.b.o
16. 07. 2008 18.00
upam na morske pse :D
Skynet
16. 07. 2008 17.59
andymann: se strinjam z teboj hrvaški ERC oz. ekološko ribolovna cona nas zna zaščitet pred vsiljivimi "tujimi" ribami. :)
teddy_bear
16. 07. 2008 17.44
nism vedla da je želva riba :)
Sadjar
16. 07. 2008 17.39
tega pa nočem ulovit. Kake škrpene pa že
wish-mistress@hotmail.com
16. 07. 2008 16.44
papagajka me spominja na dory iz reševanja malega nema, napihovalka je taka simpatična :)
basilisk@email.si
16. 07. 2008 16.01
:-) Torej popravili informacijo, brez da bi ugotavljali, kje je sploh napaka. Ste pomislili, da je riba prišla v Sredozemlje preko Sueškega prekopa, vendar ne iz Črnega, temveč Rdečega morja. http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.ph... si drugič, kje je naravni habitat te ribe. (aja, Črno morje je drugače del Sredozemskega bazena, tako kot Jadransko)
j a N
16. 07. 2008 16.00
Papagajka je ful lepa :P
sladoledcebula
16. 07. 2008 15.36
relativni_car ne relativni id**t, tudi ti tujki niso vredu! kaj pravis na to da bi imel v rit zatlacen kol v koleno igle v gelezenj pa po 3 noze. dokler bi ti vse skupaj drzalo, da ti rit nebi razpadla na 2 dela, je točist vredu
Primož Pavli?
16. 07. 2008 15.28
relativni_car
16. 07. 2008 15.22
dokler ni belih morskih psov, ubijalskih meduz al pa prevlkih kitov ki jih itak ne bi mel v slovenskem morju kam spravt, je to čist vredu...