Tujina

Črni torek v Franciji: stavkajo kontrolorji in taksisti, eden od njih poškodovan

Pariz, 26. 01. 2016 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi stavke kontrolorjev letenja in taksistov je v Franciji marsikje nastal prometni kolaps. V protestih pred letališčem Orly je voznik avtobusa, ki si je vtrl pot med protestniki, poškodoval voznika taksija. Policija je aretirala 19 protestnikov in voznika avtobusa.

V Franciji se potniki in turisti v prometu danes soočajo z velikimi težavami zaradi stavke kontrolorjev zračnega prometa in taksistov, ki so se danes pridružili stavkajočim javnim uslužbencem. Na 'črni torek', kot so ga nekateri poimenovali, je bil na letališču Orly poškodovan eden od protestnikov, ko si je avtobus utiral pot med protestniki.

Poškodovani voznik taksija pred stavbo letališča Orly.
Poškodovani voznik taksija pred stavbo letališča Orly. FOTO: AP

Policija je po incidentu na francoskem letališču pridržala voznika avtobusa in 19 protestnikov. Kontrolorji zračnega prometa so besni zaradi upadanja kupne moči, ki bi bila po njihovem prepričanju posledica novega načina izračunavanja plač. Njihov sindikat želi biti iz sistema izvzet. Prav tako se borijo proti odpuščanju.

Zaradi stavke številne odpovedi letov

Vsak peti načrtovani polet iz pariških letališč Orly in Charles de Gaulle je bil zaradi stavke danes že odpovedan. Francoski letalski prevoznik Air France je sporočil, da bodo opravili približno 80 odstotkov vseh načrtovanih poletov na kratke in srednje dolge razdalje, vendar pa potnike opozarjajo, da lahko pride do dodatnih odpovedi. Nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet pa je odpovedal 35 poletov.

Skupaj naj bi v Parizu stavkalo približno 1200 taksistov.
Skupaj naj bi v Parizu stavkalo približno 1200 taksistov. FOTO: AP

V Parizu pa se je okrog 300 taksistov odločilo blokirati nekatere ključne ceste, pri tem pa svoje nezadovoljstvo kažejo tudi z metanjem dimnih bomb. Skupaj naj bi stavkalo približno 1200 taksistov.

Taksisti so kritični do nelojalne konkurence, ki jo po njihovem predstavljajo ameriški Uber ter njemu podobne storitve organizacije prevozov brez licenc. Uber je v Franciji kljub januarja lani izrečeni sodni prepovedi še več mesecev omogočil delovanje sporne aplikacije Uberpop, kar je junija lani vodilo tudi do nasilnih protestov.

Zaradi stavke je marsikje obstal promet.
Zaradi stavke je marsikje obstal promet. FOTO: AP

Stavkajoči nasprotujejo reformi trga dela

V Parizu in drugih mestih danes stavka okrog 5,6 milijona javnih uslužbencev, ki nasprotujejo reformi trga dela. Ta zadeva plače in napredovanja. Znova pa protestirajo tudi francoski kmetje, ki opozarjajo na prenizke cene njihovih izdelkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
27. 01. 2016 16.06
+1
Francija potrebuje reforme, nekateri še vedno sanjajo o socializmu, samo ne gre jim, samo poglej visoka brezposelnost, Trapasta ideja 35-urni delovni teden, pa Uber je tu in ostal bo, kaj bo šele s taksistom ko bodo na trgu brezšoferski avtomobili.
Ramzess
26. 01. 2016 16.27
-1
Kaj je voznik avtobusa kriv, če se oni prerivajo pred njegovim vozilom in ob njegovem vozilu.
piko112
26. 01. 2016 16.16
+1
Kaj tiste spehajalce po AC tudi kaj lovijo?
Mici92
26. 01. 2016 13.45
+4
Pri nas pa država z enim zamahom povzroči taksistom za menjavo taksimetrov 1000 eur škode + 15eur/mesečno aplikacija +cc15eur/mesečno telefon in prenos +dodatna izguba časa pri izdaji vsakega računa... In nič ! Vlada pa še kar melje da ne bo nastalo nekih dodatnih stroškov oziroma bodo ti zanemarljivi...
0523
26. 01. 2016 13.27
+1
hotchilipoper
26. 01. 2016 13.24
+2
A naši policaji še štrajkajo?
taxidenis
26. 01. 2016 12.57
+9
Fanti imajo jajca