Tujina

'Črna skrinjica med nesrečo ni delovala'

Rim, 03. 07. 2012 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poročilo o nasedli luksuzni križarki Costi Concordii naj bi pokazalo, da med nesrečo črna skrinjica ni delovala. Direktor tehnične službe naj bi naročil popravilo, ki naj bi ga izvedli, ko bi ladja priplula do pristanišča. V družbi namigovanja zanikajo.

Luksuzna križarka je 13. januarja nasedla ob otoku Giglio.
Luksuzna križarka je 13. januarja nasedla ob otoku Giglio. FOTO: Reuters

Italijanska luksuzna križarka Costa Concordia, ki je januarja nasedla ob italijanski obali, med nesrečo ni imela delujoče črne skrinjice, je danes poročal časnik Corriere della Sera. Časnik se sklicuje na poročilo, ki ga je aprila prejelo tožilstvo v Grossetu, kjer vodijo preiskavo o brodolomu Costa Concordie.

Luksuzna križarka s 4229 ljudmi na krovu je 13. januarja nasedla ob otoku Giglio ob italijanski zahodni obali. V nesreči je umrlo 30 ljudi, dva pa sta uradno še vedno pogrešana.

"Črna skrinjica že nekaj časa ne deluje"

Po navedbah časnika je direktor tehnične službe lastnika ladje Coste Crociere Pierfrancesco Ferro 11. januarja naročil popravilo črne skrinjice na Costa Concordii. Popravilo naj bi izvedli 14. januarja, ko bi morala ladja pripluti do pristanišča Savona.

Ferro je v elektronskem sporočilu podjetju, ki naj bi opravilo popravilo, zapisal, da črna skrinjica, ki beleži podatke o plovbi, že nekaj časa ne deluje.

Costa Crociere zanika nedelovanje skrinjice

Costa Crociere trdi, da to ne drži. V odgovoru za Corriere della Sera je zapisala, da je naprava javljala napako, vendar to ne pomeni, da ni delovala.

Dokaz za to, trdijo v družbi, je dejstvo, da je tožilstvo naložilo skupini strokovnjakov, naj zberejo podatke iz črne skrinjice.

Spomnimo ...

Kapitan ladje Schettino je v hišnem priporu. Zaradi brodoloma, povzročitve smrti iz malomarnosti in ker je zapustil ladjo, še preden so bili evakuirani, mu grozi skupaj do 15 let zapora. Poleg kapitana so med obtoženimi tudi trije vodilni ladjarskega podjetja.

Ameriška družba Titan Salvage je junija začela odstranjevati potopljeno križarko. Najprej jo bodo dvignili, nato pa odpeljali v pristanišče in razrezali. Dela bodo stala okoli 300 milijonov dolarjev, skupaj bodo trajala eno leto, na otoku Giglio pa pričakujejo, da bodo dvigovanje ladje opazovale trume turistov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.