Tujina

Črna luknja se je zbudila in 'pomalicala' objekt velikosti planeta

Ženeva, 02. 04. 2013 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Astrofiziki so bili priča redkemu dogodku, ko se je črna luknja zbudila iz večletnega dremeža in za ''zajtrk'' pojedla objekt velikosti planeta. Vse to se je zgodilo v galaksiji, ki je od Zemlje oddaljena 47 milijonov svetlobnih let, dogajanje pa so spremljali strokovnjaki z univerze v Ženevi s pomočjo raziskovalnega satelita Integral.

Švicarski znanstveniki sodelujejo pri projektu, ki so ga skupaj z Evropsko vesoljsko agencijo začeli leta 2002. S pomočjo omenjenega satelita zbirajo podatke in jih nato analizirajo. S preučevanjem žarkov gama želijo osvetliti dogodke iz galaksij, daleč od Zemlje.

Črna luknja
Črna luknja FOTO: Reuters

Tokrat so zaznali rahlo svetlobo, ki je prihajala iz črne luknje v središču galaksije NGC 4845. Njena masa za več kot 300.000-krat presega Sončevo, pred tem pa je spala dobrih 30 let. Zdaj se je očitno zbudila in nato posrkala vase predmet z maso, 15-krat večjo od Jupitrove. Za to, da je svojo "malico" zvlekla z njene običajne poti, je sicer potrebovala tri mesece.

Črne luknje se ponavadi "pritajijo" in neopaženo mirujejo v središčih galaksij, a občasno je mogoče videti ostanke njihovih zvezdnih "pojedin". Tudi tokrat je črna luknja pogoltnila le okoli deset odstotkov celotne mase objekta, preostanek pa je ostal v orbiti, so v znanstveni reviji Astronomy & Astrophysics pojasnili strokovnjaki.

Omenjena "malica" je bila sicer bodisi ogromen planet ali pa rjava pritlikavka – gosto astronomsko telo z maso med 13 in 75 masami Jupitra, vmesna stopnja razvoja med planeti in zvezdami.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pivojevoda
03. 04. 2013 11.37
+0
Recimo, da je črna luknja točno to, polje temne materije in energije, ki prežema ves prostor in maso vesolja. Potem mogoče deluje podobno kot postopek ožemanja pri pralnem stroju, ples sonc okoli središč galaksije užema materijo, ta pa ob intervalih iztisne iz sebe kozmično vodo, nato pa masa vsrka vase le vodo, kozmični prah pa odteče skozi črni lijak, v polje virtualnih kvantnih delcev. Na obeh polih galaksije se suši čista, sveže oprana bela materija, da imajo sonca ves čas čista oblačila. Ne pravijo zastonj, da obleka naredi človeka, naše sonce je vzoren primer dobrega in stilskega oblačenja.
Pivojevoda
03. 04. 2013 11.44
-3
Ideja o dokončnem izničenju je tako zavržna in nedopustna, da si bo znanstvena skupnost preprosto morala izmisliti nekaj lepšega, sicer je bilo vse zaman že od samega začetka.
frako
03. 04. 2013 13.10
+3
Ja no po podatkih ki smo jih dobil o bozonu je en majstr zračunou da se bo čez cca 10 miljard let v našm vesolju ustvarlo novo oz novi veliki pok ki bo pač uničeval vse pred sabo v sebi bo pač na novo vse začel, sicer bodo lahko fizikalni zakoni malo drugačni sam več al mn isti princip. Druge variante so pa big rip, pa big chill, pač ker se vesolje hiri vedno hitreje sklepajo da se bo lahko enkrat raztrgalo, al pa big chill pač tok časa bo vse potval da bo ponucal vso energijo ki jo ima atomske vezi bodo začele propadat ..... Drgač pa zakaj bi blo za manj si tak kot oni verski fanatiki ki praujo da brez večnega življenja po smrti nima smisla živet. Pač vse se enkrat konča na to nimaš upliva lohka pa na to gledaš na način pol polnega kozarca veš kakšno srečo imaš da se je triljone atomov sestavilo v tebe bitja sposobnega razumet da obstaja, bitja sposobnega razumet naše vesolje in se čuditi tej veličastnosti.
arto56
03. 04. 2013 16.40
Pivojevoda
03. 04. 2013 20.19
-1
Ampak, če sem mrtev in lahko potujem hitreje od svetlobe, kako lahko potem vidim sebe, ko sem bil še živ?
Zorz
03. 04. 2013 11.32
+1
Črne luknje se ne pritajijo in se tudi ne zbujajo. Njihovo okolje je vedno pod njihovim gravitacijskim privlakom in prej ali slej nekaj noter pade. Tu se nič ne taji in ne zbuja. Dogodki se zgodijo po kliničnem fizikalnem determinizmu.
Pivojevoda
03. 04. 2013 11.38
s kliničnim fizikalnim determinizmom misliš najbrž na konstrukte znanstvene skupnosti, ki se glede določenih dejstev očitno strinja med sabo.
Shisui
03. 04. 2013 11.38
+1
Po eni strani nas prepricujete, da je gravitacijska sila crne luknje tako mocna, da niti svetloba ne uide, po drugi strani, pa opazujemo, kako crne luknje izlocajo ogromne kolicine materije. Nekaj ne stima, bi rekel Captain Obvious.
frako
03. 04. 2013 12.54
+1
Ko prestopiš horizont črne luknje ne moreš več vn oz tud svetloba ne more več vn, kar je pa v orbiti črne luknje to kar vidmo pa lohka zbeži vn sicer težko pa mau sreče je potrebne sam se da. Ponavad črna lukna izpljune zadeve ko se v vedno bližji orbiti horizonta začnejo zadeve zaletavat ko zmešane včasih so ti trki dovol siloviti da materijo vržejo venj iz orbite.
Pivojevoda
03. 04. 2013 11.22
-1
Mogoče gravitacija ni sesedla materije ampak so tam sile cele galaksije tako močne, da v središču teže stalijo vso maso v močno jedrsko silo tako, da se kvarki ne morejo več nazaj povezati v pare oziroma trojke, ker je dovolj, če manjka samo eden. Mi smo navajeni, da materija plava v gravitaciji in je ta torej ločena od atomskih delcev, kar ni nujno res. Sile delujejo v nekih poljih, ki prehajajo skozi prostor kot valovi, vendar so ti med seboj ločeni, v vsakem pasu se obnašajo drugače. Ni izključeno, da se tudi močne jedrske sile ne bi mogle razliti na čez tako veliko območje oziroma je gravitacija predvsem njen podaljšek. Po drugi strani, pa središče gravitacije deluje v eni sami točki in kar je še bolj čudno, to težnostno središče se lahko premika hitreje od svetlobe, ker deluje pač na cel objekt naenkrat. Iz tega je mogoče sklepati dvoje, da ima masa svoj izvor v neki nevidni dimenziji in je rezultat sinhronizacije dveh nam nevidnih in nezaznavnih polj, mogoče pa je celo, da se te gravitacijske točkice premikajo po prostoru oziroma spreminjajo razdaljo in v kvantnem vakumu sproti ustvarjajo atomske delce. Potem bi bil kvantni vakum neke vrste matrica, po kateri bi potovali signali materije, pomeni atomi ne obstajajo kot stabilna forma temveč z vsakim intervalom nastane in izgine nov. Kako lahko potem v takem fluidnem vesolju obstaja trdna materija? Preprosto, delci se nahajajo tam kjer so zato, ker so bili trenutek prej nekje drugje in je zanje edino tam dovolj prostora, materija je torej rezultat kozmičnega spomina, neprekinjenega toka interakcij od nastanka vesolja do danes. Obstaja kar nekaj idej, ki jih ni še nihče preizkusil, najbolj čudna se mi zdi aktualna, o neki luknji v prostoru. Bi bila pa zanimiva virtualna črna luknja, v katero bi se sesedli virtualni delci in bi potem najbrž utripala, kot nekakšen ogromen stroboskop, ko bi se pojavljala in izginjala iz stvarnosti.
Zorz
03. 04. 2013 11.53
+1
Sliši se blazno cool, ne razumem pa nič.
Shisui
03. 04. 2013 12.12
-1
Pogooglaj Maurice Cotterell How Gravity Works.
LaVerita`
03. 04. 2013 11.20
+4
..neka kao resna tema..pol pa morem brat kako se je črna luknja zbudila in za zajtrk popapcala planetek. Kaj,najbolj brana stran v slo.ima razpon bralcev od 4 - 10 let?
Goooooooool!!!
03. 04. 2013 11.17
+1
prave razlage ni v glavnem in še je verjetno dolgo nebo....
LunaMe
03. 04. 2013 10.57
+3
24.com ima ljudi za butle. Ker kr nekaj napisejo, po svoje dodajo obkavljajo stare clanke,.... Zdaj pa narod beri pa verjami. In to je povrhu se najboljsa spretna stran v slo!
Shisui
03. 04. 2013 10.55
+2
Dokler ne bomo sprejeli dejstva, da zivimo v elektricnem vesolju in da je dominantna sila elektrika ter posledicno elektromagnetizem, bomo se naprej poslusali traparije o newtronskih zvezdah, crnih luknjah (ki ob "neskoncni" masi se vseeno "pljuvajo" materijo") in ostalih traparijah, ki so si jih morali izmisliti, da je vesolje, kateremu vlada zgolj gravitacija dobilo smisel. Casi se spreminjajo, pogooglajte "electric universe model" ali pa kar " Thunderbolts of Gods", pa si malo poglejte. Vesolje je 99.999% plazma, plazma pa je pravzaprav eno izmed stanj materije in kamorkoli pogledamo z radioteleskopom vidimo elektromagnetizem, ki je posledica teka toka skozi plazmo. Einstein je trdil, da je njegov model nepopoln, in prav je imel. Ni uposteval sile, brez katere si danes zivljenja ne moremo predstavljati.
Maxster
03. 04. 2013 10.53
+1
Kake bučke, pa dajte no mir, pa vi veste kolika je to oddaljenost 47 milionov svetlobnih let ???, če bi ta podatek potoval s svetlobno hitrostjo na zemljo, koliko časa bi rabil, da ga zazna satelit (postavljen v orbito l.2002) in pošlje na zemljo??? Kaj pa pomeni v vesolju zemeljskih 30 let ? Pa saj ste smešni s svojimi članki fdv-jevci. S tem lahko bluzite edino v kakšnih otroškin vrtcih in domovih za ostarele kekci eni. Bi bilo že prav, da prej preberete vsaj malo o fiziki (če ste že v šoli špricali) oz. naravoslovnega čtiva preden pišete te komedije
kameltrajbar
03. 04. 2013 11.00
+2
BMWmunja
03. 04. 2013 12.14
+1
Maxter, ko gledamo z zbiralom svetlobe (teleskopom) v nebo, zmerom vidimo preteklost. Takšno, kot je bila takrat, ko se je svetloba s "svetila" napotila k nam. In če je to 1 ly (lightyear-svetlobno leto), vidimo v teleskopu sliko, ki je bila na objektu opazovanja pred enim letom. Sicer pa v teleskop le redko "gledamo", ker tako vidimo samo ozek pas elektromagnetnega valovanja (svetlobo, kar zazna naše oko), veliki teleskopi pa sprejemajo in analizirajo še ostale komponente valovanja, ki so integrirane v sprejemu...
jcl2010
03. 04. 2013 09.59
-2
kr neki....bullcrap...
BMWmunja
03. 04. 2013 09.14
+6
Ta "obrok" se ni zgodil sedaj ampak pred 47000000 leti, ko je bila Zemlja še na kdo ve kakšni razvojni stopnji, naših dedov opic pa še niti v zametkih nikjer. Sicer pa 30 let od malice do malice te pritlikavke pomeni na vesoljski časovnici zgolj kako stotinko naše sekunde....
Macay
03. 04. 2013 08.34
+2
Karkoli napišejo je lahko res. ( Se ne da preverit ) Vendar še to ne vedo kaj bo drugo leto na zemlji. V Sloveniji pa še za mesec naprej se jim sanja. ne.
Nakitomi?i?i
03. 04. 2013 08.47
+4
Pikaa1234
03. 04. 2013 10.27
+0
speeddragon
03. 04. 2013 07.35
+6
kako pa je možno da je samo 10% posrkala ta črna luknja ? Neskončna gravitacija črne luknje lahko objekte v svoji bližini posrka samo v celoti . Materija ki še kroži okoli črne luknje bo prej ali slej postala del črne luknje.
luckyss
03. 04. 2013 09.54
+3
Objekt v bližini črne luknje ogromna gravitacija razbije na prafaktorje, to energijo pa potem srka luknja..
karabas
03. 04. 2013 02.11
+7
Ko črna luknja pobere vso tvarino, na svojem površju pusti podatek o tvarini, ki jo je posrkala! S tem podatkom esenca tvarine torej ostane, čeprav je ni več! Ostane PODATEK o tvarini, na podlagi katerega jo je možno obnoviti! Ta podatek ne gre v singularnost in področje globine črne luknje, kjer nam znani fizikalni zakoni ne veljajo več! Še več, iz tega podatka je moč v materialnem smislu popredmetiti vskršno tvarino tako, kot se čutite vi in jaz popredmetene ( še posebej če ste v objemu s kom ).. To pa je bistvo HOLOGRAMSKEGA vesolja, kjer vlogo črne luknje z vsemi podatki prevzema VOLJA, ki je za razliko ANTI-črnja luknja, BLEŠČICA, iz katere izvirajo vsi hologramski svetovi, z našim vred! Volja v tem smislu pomeni prosto voljo, kar pomeni, da se sami odločate, ker je dana kot prosta, spremenljiva (načelo nedoločenosti) ali se greste jutri pretepat in v zapor, ali naredit kaj dobrega! Ne pozabimo na multivesolja, kjer se vse možnosti dogodkov ponavljajo po matematični formuli neskončnih variacij! In ker je vse neskončno, se ponavljajo neskončnokrat! Razlika je le v tem, da VAŠA VOLJA določa vašo pot, za vas , nas. Vse nerealizirane poti, ki pa niso naša volja, dobe realizacijo v neskončnih in neomejenih kombinacijah realiziranih, a neizbranih možnostih! Te možnosti so sicer realne v hologramskih resničnostih, kot naše v vzporednih MULTIVESOLJIH ( Briann Green-National Geographic, Discovery, YouTube ), s tem da so to neskončne ponavljajoće se variacije esenc alternativnih volj vas,nas mene, kogarkoli a z voljo, ki ni bila izbrana od nas, ampak nekoga drugega oz. drugih okoliščin! To pomeni, da se tam to dogaja nekomu drugemu, ki je v hologramski projekciji z esenco popolnoma nekdo drug, čeprav izgleda, za naše zaznave enako! To velja v teh vzporednih vesoljih za za vso tvarino! Dokaz temu je, ker naše biti, kot biti človeka, njegove esence, ni mogoče locirati nikjer v telesu, navidezno je v možganih, v resničnosti pa je v hologramski navidezni projekciji, katere izvor je opisan zgoraj! Za vsa morebitna dodatna pojasnila bom razpoložljiv naslednjič, ker grem zdaj po hologramski projekciji z užitkom spat! Lahko noč in nasvidenje!
timering
03. 04. 2013 11.03
+1
pošteno..s tabo bi se z veseljem družil,ker me zanimajo takšne stvari ;) l.p
*rozlee
02. 04. 2013 23.28
+16
Drugače je pa identičen članek na MM_c portalu rubrika znanost in tehnologija... Nekdo je plagiat...? članek je skoraj v celoti copy..paste..(preplonkan)
arto56
03. 04. 2013 00.14
+5
to ni prvič ......imajo nekatere skupne vire.... večkrat celo skupaj iste bedarije pišejo.... ko da bi preverjal ene druge.. :) kakorkoli , jaz sem takih člankov vesel , pa če prav moraš veliko med komentatorji preverit.......
karabas
03. 04. 2013 00.45
-5
pa dobro, ta vsebina je bila objavljena da jo preberemo, zaznamo in morda komentiramo! A je sploh važno kje, kdaj, kolikokrat je bila že objavljena? Komentiraj vsebino, in ne misli da boš svoj podhranjen in dokončno omejen IQ opravičil z nepomembnim in brezveznim komentarjem!
arto56
03. 04. 2013 00.57
+3
karabas
03. 04. 2013 01.02
-1
arto56
03. 04. 2013 01.12
+1
k si pameten k sto mater :)........ pa še to mi je všeč k skurcaš tiste , ki na teh člankih tresejo brezvezne vice---
Teja Likar
03. 04. 2013 01.20
+0
Meni gre tud na zivce folk, ki nima nic pametnega za pove
karabas
03. 04. 2013 01.25
+1
arto56 Ocenil si me dovolj objektivno, o moji pameti pustiva, sem majhen tu, velikoooo je pametnejših od mene na tem svetu! S spoštovanjem lahko rečem, da si moj frend.
arto56
03. 04. 2013 01.31
+3
Svobodni Umetnik
02. 04. 2013 23.00
+24
ne bom se delu pametnga, kar se tega clanka tice, ker nimam blage veze o tem, lahk pa sam to recem, svaka cast vsem tistim, ki se spoznajo v to in ko obvlada to astrofiziko al kok se pac tej vedi rece, ki preucuje te stvari.
karabas
02. 04. 2013 23.19
+11
Pivojevoda
02. 04. 2013 22.30
-5
Črne luknje so teoretičen znanstveni konstrukt, ki temelji na številnih nepreverjenih neznankah. Ker ne vemo, kaj je gravitacija tudi ne moremo sklepati, kaj lahko stori s planetom, zato se zaenkrat čudim predvsem, kaj se je zgodilo s celim planetom, da je naenkrat izginil?
frako
02. 04. 2013 22.34
+9
Prestopil je prag kjer se naše znanje fizike sesuje, divide by zero error
frako
02. 04. 2013 22.47
+1
Tko drgač vemo dovol o gravitaciji in njenih učinkih, sam pr črnih luknah je drug problem za horizontom se po naši fiziki ustavi čas in si neskončno kil težak.
karabas
02. 04. 2013 22.48
+7
Pivojevoda Hawking Stephen je prišel pri preučevanju črnih lukenj najdlje! Najnovešja razkritja kažejo na to, da je celotna stvarnost materije in ostalega (valov, čeprav je to pravzaprav eno in isto kot produkt strun )zgolj stvarnost za nas, opazovalce sveta in vesolja okrog nas. Prava realnost pa je zgolj dvodimenzionalna stvarnost, katere navidezna resničnost smo vsi mi zgolj kot projekcija , z vesoljem vred in sicer le nekakšen HOLOGRAM te dvodimenzionalne prave resničnosti! Vse duševno zaostale in defektne komentatorje tu gor vljudno naprošam, da se z beba.vi.mi komentarji obračajo na teme, njim primerne! Ne mi tu mešat naših tajkunov, proračuna, mafije, princa teme, velike šivilje z vedno nasmejanim solatarjem ipd., kajti komentarji na njih sodijo v popolnoma druga poglavja! Bo šlo, ali pač, nekateri huje prizadeti tudi tega pač ne morete dojeti!
frako
02. 04. 2013 23.00
+3
Ja teorija strun potrebuje 10 dimenzij + čas da funkcionira če še dodaš dimenzije se sesuje nazaj na 11 dimenzij po matematiki. Do nedavnega je blo to useskup sam teorija na papirju oz par teorij ki so jih počas dodelval mislm da je zadnja varianta z imenom M teorija. Mislm da je bozon oz lastnosti bozona dal indice na to da dejansko obstajajo druge dimenzije kar daje kredibilnost M teoriji. Dejansko pa Teoruja strun poskuša združit Einštajnovo teorijo relativnosti s Kvantno mehaniko ki sta pač med seboj skregani oz nekompatibilni ampak obe funkcionirajo. Pač kvantna mehanika se ukvarja s zlo mejhnim ki nam para žiuce ko je na večih mestih sočasno al pa je en partikl lahko val oz en partikl upliva na drugega brez kakeršnega koli stika med njima na neomejeni razadlji..... Relativnost se pa s velkimi hitrimi zadevami ukvarja kjer je pa use relativno logično razn relativnost časa lol
karabas
02. 04. 2013 23.13
+2
frako kompatibilnost med obema teorijama je skrita v temni snovi in temni energiji, ( po moje gre za isto tvarino, katere vidni, 20% del smo tudi mi, s celotnim nam vidnim vesoljem vred ), ob pretpostavki, da pa je vse skupaj, z nami vred hologram, se lahko vprašamo, da je kvantno dogajanje zgolj kompenzacija med multivesolji, ki prav tako kot hologram obstajajo kot projekcija vsega možnoga v sklopu neskončnih kombinacij verjetnosti!
frako
02. 04. 2013 23.23
+2
Jah lohka smo tud u matrici tko je en majstr razložu oni experiment kjer zamaknejo odločitev a se bo pozicija elektrona merla al ne kar pač upliva na to al se bo obnašal kot val al kot partikl. Pač ko je eksperiment pokazal kot da partikl potuje nazaj v času in se na podlagi naključne odločitve ali je bil izmerjen v prihodnosti ali ne "odloči" ali bo partikel ali valj. No oni majstr je pač zadevo razložu tak da če smo v matrici je računalnik sam za nazaj nafilal podatke da sovpadajo s dejanji v experimentu. Čeprav njegova teorija razloži vse še ne pomen da ji vrjamem. Problem je ker mamo zlo mal podatkov in meritev ker vse več al mn bazira na matematiki. Mogoče bomo čez kkšne 20 let kej bližje odgovorom za enkrat so pa useskup sam hipoteze. Sam tko pač je tud če se izkaže kkšna teorija kot napačna je to doprinos k našemu znanju ker pač vemo kaj odgovor ni.
krtaca15
02. 04. 2013 23.38
Drugace je pa Stephen Hawking plagiator Kesha. Me pa se vedno zanima kaj je gravitacija? Kaj jo ustvarja, kako nastane? Any answers? I thought so. Because there is none, except Keshe.
frako
02. 04. 2013 23.40
+2
lunica008
02. 04. 2013 23.42
-3
sn cu da je JJ not potegnilo, tak za info.
krtaca15
02. 04. 2013 23.59
karabas
03. 04. 2013 00.05
+2
krtaca15 Graviacija je sorazmerje krčenje prostor-časa pod vplivom materije s hkratno " navidezno" širitvijo vesolja ( t.i. inflacijo ) s svetlobno hitrostjo in tudi več, saj dele vesolja, ki se širijo hitreje, ne bomo nikoli mogli videt! Še drugače! Ravno toliko se materija in vse vidno ( z nevidno tvarino-temna energija in materija ) krči, kolikor se vesolje širi! Razlog za to je hologram, ki za nas predstavlja stvarnost, ki pa to ni, saj je zgolj v izvoru resničnosti projekcija, ki jo doživljamo ( z vsem stvarstvom vred ).
appollyon
03. 04. 2013 00.20
+2
Gravitacija ni nič drugega kot sila ki deluje pravokotno na predmet, se pravi na materijo! Vsaka materija, masa ima gravitacijo s katero privlači, se pravi silo ki deluje pravokotno na težišče mase! Tako ima sonce svojo gravitacijo, zemlja svojo gravitacijo, in to zaradi različne mase, kot prvo, in kot drugo, zaradi centrifugalne sile, ki ga povzroča vrtenje! Tudi sonceva sredica se vrti, to pa vedo zaradi tega ker se ustvarja magnetizem, ko se dve različno trdi snovi med sabo drgnate, in ustvarjata upor, oz. toploto, ki jo odda dalje kot svetlobo! Ne bluzi, gravitcija, ni neznanka, ampak pojem, ki govori o sili!
karabas
03. 04. 2013 00.28
+3
krtaca15 masa pa je odzven valovanja strun, predvsem M bran, po domače projekcija popredmetenja volje in idej iz volj temne mase in temne energije, ki sta kot eno zamisel stvarnika in stvarnik sam! Fizikalne zakone tako krotimo po svoje in jih, glede na takšno ali drugačno voljo izkoristimo, saj z najmanjšim premikom kateregakoli predmeta povzročimo nekaj, kar se je zgodilo v vesolju izven fizikalnih zakonov! To so premiki volje, volja pa je dana kot božji dar odločanja! Ker volja ni ne materija, ne valovanje, jo je možnost plasirati zgolj kot hologram, zato vsa resničnost kot se nam zdi, obstaja le kot ena, izbrana možnost! ker pa je možnosti neskončno, se pravzaprav vse zgodijo in dogajajo, vendarle v vzporednih vesoljih in sicer z neskončnim ponavljanjem! Sicer pa glejte Briann Greena na National Geographic, takoj pa lahko skočite tudi na You tube, odtipkajte njegovo ime in do jutra ne bo moč iti spat, še dlje, do poldneva, če vas to zanima seveda.... PS.: O volji in temu podobnem Briann Green ne ve kaj dosti, tu vem srtvari več od njega, generalno mu pa potrjujem!
arto56
03. 04. 2013 00.35
+1
znanost temelji na opazanovnju, isledki pa sledijo iz naše zmožnosti dojemenja določenega pojava ...... nič hudega če kakšna teorija pade.
karabas
03. 04. 2013 00.51
+5
lunica008 ne delat sramote človeški rasi z razkazovanjem milosti in pomilovanjem vrednega tvojega IQ !
Pivojevoda
03. 04. 2013 11.06
+1
Svetloba nam daje življenje, črna luknja pa je čisto zlo, ki požira zvezde in planete, da bi končala kozmično trpljenje in bolečino.
DAEMONIUM
02. 04. 2013 22.27
-6
Naj posrka to stajkunizirano državo!
karabas
02. 04. 2013 22.29
+5
komentiraj znanstveno novico, če ti to IQ ne dopušča pa beži tam, kamor sodiš, b.e.d.a.k !
karabas
02. 04. 2013 22.27
+5
Nivo komentarjev na to znanstveno novico opravičuje Svetlanin izumljen in mentalno ponižujoč izraz za Slovence, čeprav ona to iz nekega drugega, malce bolanega vzgiba, a vendarle: SLOVENCELJNI! Permejdun, da drži!
BioDiesel
02. 04. 2013 22.34
+0
a kdo si pa ti da boš diagnosticiral vzgibe njenih dejanj?? ma kar prav...bogaboječi slovenčki ste!!
frako
02. 04. 2013 22.24
+1
Lukna ni nč spala sam zmankal ji je "hrane" pa ničesar ni blo blizu za mecknt, k lukne se pač ne vidi vidiš kaj počne recimo ko spagetifera planet vidiš ostanke planeta ki padajo v črno lukno.
ratm
02. 04. 2013 22.20
+2
AH JA 24 UR + ASTROFIZIKA ( ALI GENETIKA , ALI KARKOLI ZNANSTVENEGA ) = POLOM
BioDiesel
02. 04. 2013 22.35
-2
ne polom...komedije...rubrika "ma nemorš, nooooo"
*rozlee
02. 04. 2013 23.48
+3