Tujina

Ladjo do otoka Mahe vlečeta tudi dva vlačilca

Rim, 28. 02. 2012 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ladjo Costo Allegro sta dosegla tudi velika vlačilca, ki jo vlečeta proti sejšelskemu otoku Mahe. Otok naj bi dosegla v zgodnjih jutranjih urah v četrtek. Na ladji že pred izbruhom požara ni deloval eden od dveh dizelskih generatorjev.

Costa Allegra nekaj ur preden so ji odpovedali motorji.
Costa Allegra nekaj ur preden so ji odpovedali motorji. FOTO: Reuters

Italijansko luksuzno potniško ladjo Costo Allegro, ki so ji med križarjenjem po Indijskem oceanu v požaru odpovedali motorji, velika francoska ribiška ladja počasi vleče proti največjemu sejšelskemu otoku Mahe. Potniško ladjo sta danes pozno popoldne dosegla tudi velika vlačilca.

Ladja je del flote Coste Crociere s sedežem v Genovi, ki je tudi lastnica januarja ponesrečene Coste Concordie.

Po prvotnem načrtu bi se morala ladja v sredo ustaviti na majhnem otoku Desroches, ki je sicer del Sejšelov. Po posvetovanju s strokovnjaki pa so v družbi Costa Crociere spremenili načrt. Majhno pristanišče na otoku Desroches naj ne bi bilo dovolj varno, na otoku, kjer je le en hotel, pa tudi ne bi mogli sprejeti vseh 636 potnikov. Ladja bo po zadnjih podatkih na otok Mahe prispela v četrtek v zgodnjih jutranjih urah. Tam naj bi se izkrcali vsi potniki in še čez 400 članov posadke, nato pa naj bi postopno odleteli domov.

Na otok Mahe je danes prispela tudi 14-članska ekipa, sestavljena iz vodilnih v družbi Costa Crociere, ki bodo potnikom ob prihodu nudili pomoč.

Ladja je plula z Madagaskarja proti Sejšelom.
Ladja je plula z Madagaskarja proti Sejšelom. FOTO: Google Earth

Med potniki tudi 12 Slovencev

Med potniki na ladji je tudi 12 Slovencev. Polovica jih je na križarjenje odšla prek turistične agencije Kompas. Mišo Mrvaljević iz Kompasa je za 24ur.com povedal, da so v stiku s potniki in njihovimi svojci. Na ladji sicer ne delujejo klimatske naprave, iz družbe Costa pa so sporočili, da bodo hrano in vodo sproti dovažali s helikopterji. Mrvaljević še pravi, da so mu z družbe Costa zagotovili, da bodo lahko potniki na Sejšelih na stroške Coste ostali še nekaj dni, če bodo želeli, pa bodo lahko čim prej odleteli proti domu.

Direktor Sveta križarjenj Mladen Barukčić nam je sporočil, da je prek njihove agencije potoval slovenski par. Njune domače so že obvestili o trenutnem stanju, je še sporočil Barukčić, ki pravi, da bi sicer križarjenje trajalo 27 dni.

Potniki bi lahko imeli nekaj problemov pri iskanju hotelske namestitve. Predstavnik sejšelske turistične organizacije Alain St. Ange je namreč za Reuters povedal, da tudi na otoku Mahe najverjetneje ne bo dovolj prostora v hotelih, saj so zaradi petkovega karnevala zelo zasedeni.

Na 188 metrov dolgi ladji, ki je izplula z Madagaskarja, namenjena pa je bila na Sejšele, je 636 potnikov in 413 članov posadke. Požar, ki je izbruhnil v bližini ladijskih generatorjev, so hitro pogasili, vendar so bile poškodbe preveč obsežne. Zaradi nedelujočih motorjev ladja tudi nima elektrike, razen tiste, ki jo zagotovijo z generatorji za nujne potrebe. Drugih poškodb požar ni povzročil.

Če so vaši svojci ali prijatelji na križarjenju s Costo Allegro, se javite na elektronski naslov 24ur.com@pop-tv.si ali na telefonsko številko 01 589 35 24.

Že pred požarom en generator ni deloval

Vodja simulacijskega centra za šolanje in posredovanje v izrednih okoliščinah na morju s fakultete za pomorstvo Marko Perkovič nam je zaupal, da je od italijanske obalne straže izvedel, da na ladji že pred izbruhom požara ni deloval eden od dveh dizelskih generatorjev, ki proizvajajo električno energijo za pogon motorja in drugih naprav na ladji. Kdaj se je prvi generator pokvaril, za zdaj ni znano.

Perkovič je pojasnil, da so lahko ladijski požari zelo nevarni. Z izboljšanjem tehničnih standardov v zadnjih letih je sicer požar kot vzrok za izgubo ladje zdrsnil na tretje mesto. Največ hudih nesreč se pripeti zaradi slabega vremena in trkov. Zakaj je na Costi Allegri izbruhnil požar, še ni znano. Perkovič pravi, da statistični podatki kažejo, da najbolj pogosto zagori v ladijski strojnici (počena cev goriva ali pregrevanje motorja).

Spletna kamera na ladji trenutno ne deluje. Prav tako ne deluje sistem, prek katerega se lahko spremlja plovba ladje.
Spletna kamera na ladji trenutno ne deluje. Prav tako ne deluje sistem, prek katerega se lahko spremlja plovba ladje. FOTO: Costa

V vodah somalijskih piratov

Ker je ladja v vodah, kjer delujejo tudi somalijski pirati, je na krovu ladje tudi devet članov italijanske mornariške enote za boj proti piratom. Pirati do zdaj niso napadli tako velike potniške ladje in se omejujejo na tovorne ladje, ki nimajo na krovu toliko ljudi.

Potniki sicer prihajajo iz 25 držav, največ pa je Italijanov (135), Francozov (127), Avstrijcev (97) in Švicarjev (90). Vsi so na varnem, o dogajanju jih sproti obveščajo, je sporočila italijanska obalna straža. Dodali so, da so jih takoj zbrali na mestu za evakuacijo in jih seznanili s postopki, če bi morali zapustiti ladjo. Napake, ki so si jo privoščili na Costi Concordii, ko so potnike pustili v nevednosti, zaradi česar naj bi tudi izbruhnila panika, naj torej ne bi ponovili.

Težave na ladji so tako potnikom pokvarile počitnice že po osmih dneh križarjenja, ki naj bi trajalo kar 27 dni. Ladja je 20. februarja izplula iz pristanišča na Mauritiusu in se tretji dan ustavila na Madagaskarju, od koder je proti Sejšelom krenila v ponedeljek. Brezskrbno križarjenje pa je bilo dobrih 300 kilometrov od glavnega otoka Sejšelov prekinjeno v ponedeljek zaradi odpovedi motorja. 

S Coste Concordie še vedno črpajo nafto.
S Coste Concordie še vedno črpajo nafto. FOTO: Reuters

Incidenti Coste Crociere

Costa Allegra je spet odprla vprašanje varnosti na ladjah Coste Crociere. Januarja je v bližini toskanske obale nasedla ladja Costa Concordia z več kot 4000 potniki in člani posadke, v nesreči pa je umrlo najmanj 25 ljudi, sedem jih še pogrešajo.

Omenjena družba ima sicer za sabo nekaj let, ki so jih zaznamovali incidenti. Concordia je tako že novembra 2008 v Palermu trčila v rob priveza, medtem ko je pristajala. Trčenje naj bi povzročil močan sunek vetra. Uničene dele ladje so takrat sicer popravili v nekaj urah in ladja je lahko nadaljevala pot.

Leto pozneje je imela težave Costa Serena, sestrska ladja Coste Concordie. V nekem trenutku je Serena sunkovito zavila in se nagnila na stran, so povedali potniki. Panika je sicer trajala le nekaj minut, saj je ladja nato normalno plula naprej. Kot je v uradnem poročilu sporočil kapitan, sta bili za incident krivi napaka na navigacijskem sistemu in visoka hitrost, s katero je ladja plula, so poročali italijanski mediji.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
28. 02. 2012 21.24
+3
Costa Concordia, Costa Allegra- ali ste tudi vi kaj pomislili, da tukaj smrdi po zavarovalniški goljufiji? Že ko je Costa Concordia nasedla je začelo močno smrdeti. Eni bodo močno služili.
Buco -
28. 02. 2012 16.57
+1
not pedala pa potniki da poganjajo bolš da se motijo z delom, kot smilijo sami sebi prepuščeni na milost in nemilost...
Ramzess
28. 02. 2012 15.09
-1
Kaj ni čudno, da so motorji (delujoči) edini vir elektrike na ladji, ...sredi 21. stoletja.
concord
28. 02. 2012 15.16
+4
No ja ... sredi 21. stoletja pa še glih nismo.
Jamallllll
28. 02. 2012 16.11
+1
ne ni čudno, ker takih baterij nimaš za take potrebe...je pa res da bi lahko imeli več pomožnih generatorjev...
grega1988
28. 02. 2012 14.50
-1
LOL. Jo bodo vlekli brez postanka? A nebo vmes nobene pavze za wc in raztegovanje nog?
Ramzess
28. 02. 2012 15.08
-1
Smešna trditev res, brez postanka, zakaj neki, razen če vleka strga.
beligad
28. 02. 2012 14.12
+6
Oh, če bi bil Johnny Deep med pirati, bi se z veseljem pustila ujet.
pika poka ježek
28. 02. 2012 14.24
-1
pika poka ježek
28. 02. 2012 14.03
+10
Neverjetno, kakšne dogodivščine te lahko doletijo na običajno dolgočasnem križarjenju. Seveda če imaš srečo.
concord
28. 02. 2012 15.13
+3
Jebo_slav
28. 02. 2012 14.02
+3
lahko bi jih pirati odvlekli če bi bli fer pa plačano bi dobli..
Tonček Balonček
28. 02. 2012 13.25
+0
Bo Lenarčič koga pobral, ko bo tam čez letal s tistim Virusom!
LovecNaKomuniste
28. 02. 2012 13.17
+15
Prov šel bom križart s to družbo, da dobim odškodnino...... Še prej pa opravit tečaje preživetja na morju, potapljaški tečaj, itd...... Nimaš kaj, dones moraš vedno nekaj najprej uložit, da pottem žanješ uspeh.
STYLE100
28. 02. 2012 13.14
-1
glede na to, da postajajo taka potovanja zelo pocen, da jih sploh lahko kaj prodajo, se bojim, da je premalo poskbrljeno za varnost in vse ostalo,ker ni denarja zato
Lupin 3rd
28. 02. 2012 14.36
+1
Potovanja so navidez poceni. Na ladji in ko greš iz nje plačaš 3x tolko kot plačaš na začetku. Nekatere ladje so polne za v pol leta naprej in za varnost je poskrbljeno.
FU2
28. 02. 2012 16.37
-1
fajn te znajo obrat na ladjah, tako da vsi ki gledate samo na ceno potovanja, ne se dat zavest in dobr se pozanimajte kaj je v ceno vključeno, ker kljub temu da je kot npr all inc. se na ladjah v večini družb plača na osebo po dnevu, kao za strežbo itd... računajte 2 ali3x več kot pa je cena potovanja, če se želite imeti fajn na ladji, ker bit na ladji in samo opazovat folk ki žura, nima smisla, bolš potem doma ostat, a ne?
Cider
28. 02. 2012 16.54
+2
Kaj pa počnete ko ste nekje na dopustu in imate vse vključeno? A ne hodite na izlete? Na križarjenjih je podobno kot v hotelih kjerkoli po svetu. Vse kar moraš res plačati dodatno na ladji je obvezna napitnina za odrasle 6 evrov na dan, za otroke pol manj. In kje je tukaj TRIKRAT VEČ? Ko ladja pristane v nekem pristanišču v nekem mestu greš lahko peš v mesto ali s taksijem, najameš avto.... Kako pa npr. na nekem grškem otoku raziskujete otok, verjetno ne zastonj? S tem da na križarjenju obiščete vsak dan drug kraj.
jnsfsf
28. 02. 2012 12.59
+11
uuuuu...sejšeli. sem bil pred leti. res lepo, sploh plaže in morje. pa še ljudje prijazni !
Tonček Balonček
28. 02. 2012 13.10
-2
Pa tam ni partizanov in domobrancev, saj so bili kolonija!
Tonček Balonček
28. 02. 2012 12.48
+7
TA otok niti ni tako majhen. Sem pa ponosen, d aSlovenci ne počitnikujeo več na hHrvaškem. očitno domoljubi uahajajo v Indijski ocean, najbolj zavedni domoljubi pa celo v Polinezijo!
visoki
28. 02. 2012 12.57
+0
gaspercaa
28. 02. 2012 13.19
+3
res je, če hrvaška je tolk že nabita s ceno, da za ta gnar lahka greš drugam, dlje in na lepše!
FU2
28. 02. 2012 16.31
+2
sam res, na teh ladjah vse polno slovencev, he he Gaspercaa, ni Hrvaška za reveže, pa tudi dopust si reveži lih ne privoščijo, a ne? Čeprav je to žalostno, v bivši skupni državi si je vsak lahko iz plače plačal dopust, brez obročnega odplačevanja, danes pa... luxsuz! za vsakogar se nekaj najde in naj gre kamorkoli želi, a ne? Bom vsekakor povedal, marsikaj videl in marsikje bil, ampak ni ga do Jadrana, kateregea malo kdo resda dobro pozna!
FU2
28. 02. 2012 16.33
+1
Tonček, pejd s križarko po slovenskem morju, nima ti kaj bit, pa še poceni je ;)
tirko
28. 02. 2012 12.30
-1
joj, kakšna bučnca: da naj bi potnike prepeljali na otok Desroches in jih razporedili v tamkajšnje hotele. Dej no, novinar, sej ni tako težko preverit: otok Desroches je malo večji od Blejskega otoka; na njem je hišic za 80 ljudi. Kam bodo torej namestili tisoč potnikov in posadke??
visoki
28. 02. 2012 12.57
+3
Kosmatamuca
28. 02. 2012 12.27
+6
mislm da jim ni hudga
santamaura
28. 02. 2012 12.09
+18
Na Sejšelih - No pa imamo dvanajst osumljencev, kdo je motorje zažgal
KekecImaVasRad
28. 02. 2012 12.00
+17
Temu se reče SREČA V NESREČI :)
tedo974P8medo
28. 02. 2012 11.36
+8
Je imel kapitan spet koitus s pomočnico???
VOY
28. 02. 2012 11.32
+5
Ne delajte panike...Družba Costa Crocera...ima vsako ladijo zavarvano za 1miljardo €...pa to Tako da se tole z zavarovalnico še vedno splača
aojz
28. 02. 2012 11.16
+4
Kaj pa, če so pozabili tankati?
visoki
28. 02. 2012 12.59
-1
aojz
28. 02. 2012 11.14
+8
Lahko je slabše. Če se Jumbo jetu motorji ustavijo in ostane brez elektrike.