Tujina

Čoln z begunci se je potapljal, na pomoč priskočila malteška vojska

Valletta, 27. 08. 2013 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Malteška vojska je priskočila na pomoč 84 afriškim migrantom, ko se je njihov čoln dobrih 30 kilometrov od otoka začel potapljati. Na ladji je bilo 77 moških in 7 žensk. Na Malto letno prebeži več kot tisoč afriških beguncev.

Malteška vojska je migrante, ki so pristojne oblasti na pomoč poklicali preko satelita, s patruljnim čolnom prepeljala v pristanišče. Med njimi je bilo največ beguncev iz Afrike in migrantskih delavcev, ki se na pot preko Sredozemskega morja podajo iz Libije. To je bil prvi prihod migrantov na Malto po skoraj treh tednih.

Malta se zadnje leto spopada z največjim valom prosilcev za azil v Evropi.
Malta se zadnje leto spopada z največjim valom prosilcev za azil v Evropi. FOTO: Reuters

Na začetku avgusta se je namreč na Malti odvijala prava drama z migranti. 4. avgusta je namreč libijska ladja naletela na čoln s 102 migrantoma in jih pobrala. Nato se je odpravila na Malto, kjer pa zaradi beguncev niso smeli pristati. Tri dni so begunci zaman upali, da jim bo Malta ponudila zatočišče. Malta ni popustila niti, ko je na njih pritisnila Evropska komisija, naj sprejmejo migrante, saj so ogrožena človeška življenja. Malta je trmasto vztrajala, da se morajo vse bolj obupani migranti – med njimi petmesečni dojenček in štiri nosečnice – takoj vrniti nazaj v Libijo.

V noči na 7. avgusta pa se jih je usmilila Italija. Tanker Salamis je odplul naprej proti italijanski Siciliji, kjer so sprejeli izčrpane begunce, malteške oblasti pa so zavrnile očitke, da so ravnali nehumano in dejale, da je Valletta v sporu dosledno zastopala svoja legitimna stališča in s tem poslala močno sporočilo.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je ob drami z begunci na začetku avgusta dejala, da gre za humanitarno dolžnost pomagati migrantom.
Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je ob drami z begunci na začetku avgusta dejala, da gre za humanitarno dolžnost pomagati migrantom. FOTO: Reuters

V primerjavi s številom prebivalstva se Malta spopada z največjim valom prosilcev za azil v Evropi – beleži 21,7 prosilca na tisoč svojih prebivalcev, teh pa je približno 420.000. V le nekaj dneh je julija na otok prispelo več kot tisoč migrantov.

Italija sprejela 109 prebežnikov

Klic v sili pa je prek satelitskega telefona danes prejela tudi italijanska obalna straža, ki je o tem obvestila tovorno ladjo Celia, ki je plula v bližini poškodovanega čolna, na katerem je bilo 109 libijskih migrantov. Ladja je namenjena v pristanišče Trapani na Siciliji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
27. 08. 2013 19.46
+8
na žalost ampak tukaj je edino pravilno .da jih pošljejo nazaj
cekinar
27. 08. 2013 17.16
-3
Malteška vojska so Malteški vitezi.