Tujina

Čokoladni zajčki in jelenčki še naprej brez blagovne znamke

Bruselj, 18. 12. 2010 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Čokoladni velikonočni zajčki in božični jelenčki se lahko še naprej prosto gibljejo po Evropski uniji. Sodišče EU je namreč zavrnilo zahtevo nekaterih proizvajalcev čokolade, ki so poskušali zaščititi čokoladne figurice.

čokoladni zajčki
čokoladni zajčki FOTO: Reuters
Če bi jim sodišče ugodilo, bi kupovali čokoladne figurice samo teh dveh proizvajalcev ...
Če bi jim sodišče ugodilo, bi kupovali čokoladne figurice samo teh dveh proizvajalcev ... FOTO: Reuters

Švicarski proizvajalec čokolade Lindt & Spruengli in nemški August Storck sta želela zaščititi čokoladne figurice, kot so zajec, miš in zvonček z rdečim trakom. Lindt je poskušal zaščititi čokoladne figurice pri uradu za zaščito blagovnih znamk, ki pa je zahtevo zavrnil, češ da za to ni podlage. Lindt in August Storck sta se nato pritožila na sodišče EU.

Če bi jima uspelo omenjene figurice zaščititi, bi si zagotovila, da bi se na policah prodajaln s čokolado in supermarketov po Evropi pojavljale le čokoladne figurice teh dveh proizvajalcev.

Sodišče EU je presodilo, da so sladkarije "brez vsakršnih posebnih značilnosti", zaradi katerih bi jih bilo treba zaščititi z blagovno znamko. Sodišče je še dodalo, da so "zajec, jelen in zvonček tipične oblike, v katerih se čokolada in čokoladni izdelki pojavljajo v določenih obdobjih leta, zlasti ob veliki noči in božiču".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ratetimestime
18. 12. 2010 23.44
Kot maroni, pa jih nikjer ni, klasična gestalt terapija.
sprint
18. 12. 2010 14.36
Roko na srce. Se mi zdi, da je v teh oblikah zamešana najslabša čokolada ali ostanki proizvodnje, kar je je možno. Čokolada v teh figuricah je grozljivega okusa. In se strinjam s sanjicoo, da navsezadnje lahko prevzame primat priznana firma s priznano in predvsem kontrolirano znamko.
sanjiicaa
18. 12. 2010 11.07
zadnjič sem kupila 3 različne v Šp...aru...To so bli tok zanič okusa da nisem mogla pojesti !!!!!!!! IN VEEM DA SO DALI NOT SAME OSTANKEEE....tako daaaaa upam da bo ress samo Lindt na polici !!!!!!!!!!
Nad.oblaki
18. 12. 2010 10.51
Naj naredijo raziskavo raje koliko te "okrasne" čokolade se zmeče stran v obliki teh čokoladnih figuric.