Tujina

CO2: Kitajci prehiteli Američane

Den Haag, 20. 06. 2007 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kitajska je postala največja proizvajalka CO2. In kar je še huje: izpusti plina so večji od energetske učinkovitosti.

Prej kot so napovedovali strokovnjaki, je Kitajska zasedla prvo mesto na lestvici svetovnih proizvajalk ogljikovega dioksida, ki vpliva na globalno segrevanje.

Znanstveniki nizozemskega raziskovalnega inštituta Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) so zbrali podatke, po katerih je Kitajska že sredi lanskega leta prehitela ZDA, ki je dotlej veljala za največjo proizvajalko CO2. Inštitut MNP izvaja študije za nizozemsko okoljsko ministrstvo in druge mednarodne organizacije.

Navidez neomadeževana pokrajina blizu kitajskega glavnega mesta: Ženska na kolesu si je zaradi onesnaženega zraka nadela zaščitno masko.
Navidez neomadeževana pokrajina blizu kitajskega glavnega mesta: Ženska na kolesu si je zaradi onesnaženega zraka nadela zaščitno masko. FOTO: Reuters

Novica je po mnenju poznavalcev presenetljiva. Aprila letos je mednarodna agencija za energijo IEA to možnost sicer omenila, ne pa tudi potrdila. Tako bo Kitajska po absolutni vsoti vseh izpustov CO2 prvo mesto nedvomno potrdila v letu 2008.

Nizozemska študija temelji na analizi porabe fosilnih energetskih virov, kot so nafta, plin in premog, ter proizvodnje cementa v letu 2006. Pri proizvodnji cementa se namreč sprošča velika količina ogljikovega dioksida, Kitajska pa ima več kot dve petini svetovne proizvodnje cementa. Študija sicer ni vključila podatkov o količini metana, ki se sprošča v kmetijski proizvodnji.

Manjše emisije CO2 le v ZDA in Kanadi

"O natančnih številkah bo še vedno veljala določena negotovost," je povedal Jos Olivier, znanstvenik na MNP. "Toda to je v svetovnem merilu doslej najboljša in najbolj aktualna ocena, ki jo tačas premoremo."

Po zbranih podatkih je Kitajska v lanskem letu v okolje sprostila za osem odstotkov več CO2 kot ZDA. Še leta 2005 je bila ta razlika 2-odstotna. Kitajska je v letu 2006 iz fosilnih virov energije sprostila devet odstotkov več CO2 kot leto poprej.

Rudar v rudniku Ksinjuan na severu Kitajske: Pokurijo vse več premoga.
Rudar v rudniku Ksinjuan na severu Kitajske: Pokurijo vse več premoga. FOTO: Reuters

Medtem se je v istem obdobju količina ogljikovega dioksida v ZDA zmanjšala za 1,4 odstotka. Severna Amerika je tudi edina svetovna celina, kjer se je leta 2006 količina CO2 zmanjšala. Vrednosti, ki so jih zabeležili v EU, so medtem ostale enake.

Premog kurijo v zastarelih elektrarnah

Ta teden je svoje ugotovitve objavil tudi koncern BP. Študija ugotavlja, da je visoka gospodarska rast v razvijajočih se industrijskih državah močno povečala porabo premoga. Daleč največ je k temu prispevala Kitajska, ki svoje energetske potrebe "teši" zlasti s kurjenjem cenejšega domačega premoga. Posledično se je količina CO2 v obdobju 2001-2006 povečevala z rastjo 3,4 odstotka na leto, kar je potrojitev količin v primerjavi s predhodnim petletnim obdobjem.

Še posebej zaskrbljujoče je, da se ob večji porabi fosilnih energetskih virov zmanjšuje njihova energetska učinkovitost. Glavni razlog za to je, da Kitajska in druge razvijajoče se države vse večje količine premoga sežigajo v zastarelih termoelektrarnah, ki imajo nizek energetski izkoristek.

Delavci v kitajski tovarni v Longšengu nalagajo premog, ki ga potrebujejo za proizvodnjo.
Delavci v kitajski tovarni v Longšengu nalagajo premog, ki ga potrebujejo za proizvodnjo. FOTO: Reuters

Konec prejšnjega stoletja je bilo manj CO2

Raziskovalci ta trend opažajo že vse od leta 2001. Še v sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih letih minulega stoletja je bilo v svetovnem merilu manj izpustov CO2 na količinsko enoto energije.

Glavni problem je dolgoročni razvoj, ugotavlja mednarodna agencija za energijo IEA. Če ne pride do korenitih sprememb, bodo v letu 2030 kitajske emisije ogljikovega dioksida naraščale dvakrat hitreje kot emisije vseh držav članic OECD skupaj.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badabum
20. 06. 2007 19.03
smeti-se podpišem.Preveč gledate dokumentarce... Mr. remington-ko bo pa afrika prišla v fazo razvojo bo pa res konec sveta(tukaj ne mislim nič slabega o Afriki).Afrika je pozabljen kontinent, kakor pravijo "od boga i od naroda"
zek72@planet.si
20. 06. 2007 17.20
To se Američani mislijo ven vlečt, da bi jih imeli drugi spet radi.
makajjezvami
20. 06. 2007 16.54
Po mojem se je to zgodilo že veliko prej, ker očitno 1,5 milijarde ljudi ki izdihujejo CO2 v študiji ni bilo zajetih :)
DVB-T
20. 06. 2007 15.39
Ni mi jasno, kaj se vsi tako palijo na CO2? Očitno je Al "Bullshit-master" Gore vsem možgane opral, ali kaj.
mr.remington@gmail.com
20. 06. 2007 13.19
Pa dej kaj je z vami, povsod vpletate leve in desne .... Kitajska je v veliki rasti in vključno z rastjo prihaja veliko onesnaževanje. Oboji (ZDA in CN) pa se na okolje požvižgajo, pa če se evropa na glavo postavi. Ko bo pa v fazo razvoja prišla še afrika .... bomo pa v rit. Če še nismo tam :( Brezskrbni dnevi na zemlji so nam šteti, če se ne bo kaj radikalno obrnilo, verjetnost tega pa je skoraj nična ...
PraviSvobodnjak
20. 06. 2007 12.55
Tole je pa hud udarec za vse radikalne levičarje, ki so vsi po vrsti nastrojeni proti ZDA.