Tujina

Človeštvo pred velikim izzivom

Ljubljana, 23. 04. 2008 22.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tisa Stergel
Komentarji
22

Človeštvo se sooča z velikim izzivom. Priča smo ekstremom v vremenskih pojavih. Ponekod pustošijo poplave in orkani, drugod povzročajo težave vročinski vali in suša.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarkos_kav@email.si
26. 04. 2008 18.43
TONČEK BALONČEK!!!!!!!: hecaš se ne? to si zdaj bil ironičen. mam prav?
mitjasen
24. 04. 2008 13.59
Son of God je kriv
Tonček Balonček
24. 04. 2008 08.43
Skrb za okolje in boj proti tem klimatskim spremembam je ena od prednostnih nalog predsedovanja Slovenije. Janševo soočanju z globalnimi izzivi kot so klimatske spremembe, je že obrodilo prve sadove, letošnja pomlad je prijetno hladna, temperature daleč pod dolgoletnim povprečjem, padavine, tako potrebne vegetaciji v tem obdobju intenzvne rasti, pa obilne. Bravo vlada, tako se dela. Rdečkarji tega niso mogli zagotoviti v vseh dvanajstih leti, da ne govorim o 45 letni podlagi.Se še kdo spominja tistega najbolj vročega poelta leta 2003, ko je vlado vodil Tone Rop, ki so mu bile klimatske spremembe deveta briga in ga je zanimal le vstop v EU!
mac4_m
24. 04. 2008 01.50
boj za obstanek človeštva bo poskušal voditi črnec ali ženska. Res prikladno za film po resničnih dogodkih. Upam, da ga bo imel kdo posneti in komu pokazati..
Ranunculus
24. 04. 2008 00.14
Mislim, da tako tragično ni. Človeštvo bo preživelo, definitivno pa ne bo preživela družba. In ko bo svet zjeban bo nekaj vredna samo še hrana in kake druge za življenje potrebne stvari. Zlato? Ne bo potrebe. Denar? Ga ne bomo rabili, ker ga ne bomo jedli.. skratka, hierarhija se bo rahlo podrla... po mojem je Mad Max svet dober prbližek. Brez avtomobilčkov seveda...
mac4_m
24. 04. 2008 00.01
vzrok je gotovo človek samo nemara ne poznamo vseh njegovih bistroumnih dejanj. Naprimer, da so rusi in američani v atmosferi v namene testiranja motenja radijskih signalov odvrgli okoli 580 jedrskih bomb. Mar ne bi bila logična posledica ozonska luknja? velika? Največ o tem pove, da so poskuse nenadoma prekinili oboji trunkeljni. Morda je razen ozona šlo še kaj drugega. Seveda povečan obseg industrije, še posebaj v aziji kjer ni treba skrbeti niti za okoljske minimume, vse večja poraba nafte, ki v ozračje v nekaj desetletjih spušča co2, ki se je nabiral miljone let. Pa ostali strupi in kemikalije, ki jih v vedno večjih količinah izpuščamo, pa vse večji letalski promet. Idiotsko početje, ki ga zaradi zaslužkarske koristi parih posameznikov na planetu ne ustavi nihče. Spomnimo se ameriškega predsednika, ki je še do nedavna govoril, da segrevanja ni, medtem pa se mu bo stopilo pol antarktike. V vseh filmih katastrofe svetovni voditelji reagirajo in rešujejo svet, v današnjem resničnem svetu pa so prezaposleni z koristoljubjem svojih krogov in brisanjem nasprotnikov bogatenja nekaterih. Spremembe v okolju so drastične in hujše kot so bile v tisočletjih, ne zavedajo se, da je obstoječi vremenski sistem nestabilen in dojemljiv za ogromne spremembe, ki pa jih človeštvo ne bi preneslo. Ta zadeva je nevarnejša kot par sto jedrskih bomb naenkrat. Če se človeštvo takoj ne ustavi v svojem norem početju bomo prišli do točke brez vrnitve in vse bogastvo, ki si ga kradejo bogati bo izgubljeno v trenutku...
Ranunculus
23. 04. 2008 23.46
No, lepo da veliko berete, to je dober začetek, potem je pa treba vključiti še pamet, ker je treba podatke tudi malo prefiltrirati in izločiti laži, preden jim verjameš in vključiš v svoje možgane kot dejstvo ali zelo verjetno hipotezo. Za primer je spodaj moje razmišljanje, čeprav seveda vsak lahko pristopi po svoje. Jaz ne vem, če se lahko temu verjame. Ker je ta novica lahko enakovredna znanstveni ugotovitvi, da se planet segreva zaradi velikega obsega kravjega prdenja. No, ta razlaga je sicer veliko lepša in razloga, ki se jih navaja sta predvsem dva, pri čemer sta oba precej revolucionarna. En je skrivnostni Nibiru, drugi pa to, da je zemlja del galaksije, ki ni Mlečna cesta ampak se v Mlečno cesto zapleta. OK, kar se Nibiruja tiče - načeloma je edina sila, s katero bi segreval okolico gravitacija. Ampak gravitacija razen v primeru, da je zelo velika ne deluje na velike razdalje in če je Nibiru planet, bi ga morali že videti, če naj bi na nas deloval z gravitacijo... razen če ni črna ali bela pritlikavka... ali pa pulzar... ampak v vsakem primeru bi znanstveniki že kazali nanj in ne bi dajali informacij o nenavadnih segrevanjih vseh planetov v osončju. In po ocenah posvečenih ima obhodni čas 3.600 let. Če še ni v osončju in ima že sedaj tak vpliv, lahko res rečemo nasvidenje, ko pride, ker bo Zemljo skuril... Ampak pred 3.600 leti je ni. Še ena galaksija, katere del je Zemlja ? Malo verjetno, da bi to vplivalo na ogrevanje... smo tam, kjer smo, pregledali smo okolico in s tem, ko smo predpostavili, da sta tu dve galaksiji namesto ene smo še vedno tam, kjer smo bili. In glede na to, da so procesi gibanja v vesolju v relativnem merilu izjemno počasna in tako tudi prehajanje med temperaturnimi pasovi, če sploh obstajajo verjetno trajajo eone, da se sploh kaj spremeni, je težko verjetno, da se v naših 100 letih, kolikor segrevamo Zemljo v večjem obsegu zardi zunanjih vplivov lahko sploh kaj pozna... Ampak pustimo se presenetit. Mogoče je kaj tretjega, ampak 99% sem prepričan, da zunajega dejavnika ni in da če že ni kriva dejavnost človeka, je razlog v Zemlji sami ali pa v soncu... v kar pa tudi močno dvomim, pa še vedno ne tako močno kot v vesoljsko segrevanje.
okhasan1
23. 04. 2008 22.21
lapic 3 bravo! saj eden ki kaj bere. res je - na marsu se topijo ledniki, celo na neptunu in plutonu se dogajajo spremembe. mislim da je to vpliv prihajajočega planeta x ali nibiruja. res ga seremo z onesneživanjem, ampak mislim , glede na zgodovino manjših otoplitev in ledenih dob, smo glih v takem obdobju. zajebano bo za vse- preživeli pa bomo, smo izredno odporni živali ne glede na to da nimamo kremple in ostre zubje. moguče se bo kdo zgrozil, ampak menim da nas je mnogo preveč, kot bi lahko zemlja prenesla. ne bi bilo tako narobe če se število ljudi zmanjšalo. nekateri znanstveniki gledajo zemljo kot živo bitje, če to res mora biti res hudo prenašati in hraniti tole stado, ki poleg tega še izjemno produktivno in napredno. če na nek način zemlja se je rešila nas otrestj dam ji prov.
pijanec22
23. 04. 2008 22.11
eastpa123: dobra!
eastpa123@gmail.com
23. 04. 2008 20.48
Človeku, rojenemu v betonski džungli, ki ima ob vhodnih vratih 5 kontejnerjev za smeti, diha na dušikove okside, vodo pa kupuje v plastenkah, težko dopoveš, kako onesnaženo je naše okolje.
Ranunculus
23. 04. 2008 18.30
Hmmm... lapic3. Ali dopuščaš možnost, da je tematika postala tako pereča, da bi se utegnili celo ameriški runkeljni zavesti, da je njihova država krivec globalne katastrofe in si je treba tako izmišljevati kar se da dobre instant zgodbe, ki bi izpodbile ugotavljanje znanstvenikov, ki je zorelo od leta 1970 dalje? No, lahko pa so skoraj 40 let živeli v zmoti in sedaj se jim je odprlo in so v trenutku ovrgli zmotne teorije, ki bi lahko spremenile na CO2 temelječe delovanje zahodnih družb... Povej, lapic3, so morda to ugotovili NASA-ini znanstveniki?
lapic3@hotmail.com
23. 04. 2008 18.08
Znanstveniki so ogotovili, da se ogrevajo tudi vsi ostali planeti našega osončja, pa na njih ni žive duše. Ne povejo resnice, kaj se dogaja. Močno dvomim, da je samo naše onesnaževanje vzrok za tako dramo...
lapic3@hotmail.com
23. 04. 2008 17.50
Znanstveniki so ogotovili, da se ogrevajo tudi vsi ostali planeti našega osončja, pa na njih ni žive duše. Ne povejo resnice, kaj se dogaja. Močno dvomim, da je samo naše onesnaževanje vzrok za tako dramo...
eastpa123@gmail.com
23. 04. 2008 17.03
"in če so res take jim škodo delajo tiste, ki to niso." In ravno tu tiči največji problem, te volke v ovčji koži je potrebno čimprej razkriti in iztrebiti! Sicer pa za poštenost nobene organizacije ne dam roke v ogenj, da ne bo pomote, o tem nisem dovolj informiran. O neučinkovitosti večih večjih organizacij sem pa že dosti slišal, in to iz zanesljivih virov. LP
Ranunculus
23. 04. 2008 16.19
eastpa123 - sem prepričan, da obstajajo... in če so res take jim škodo delajo tiste, ki to niso. En štos mi je bil ful všeč. Na žalost je bil resničen. Edita Leskovšek (tudi kandidatka za županjo Ljubljane in še kaj, sedaj pa je prostovoljno in dobrodelno vodila organizacijo za boj proti drogam => Aids fundacija Robert. In baje je bilo res dobrodelno, dokler ni v javnost prišlo, da si je kot direktorica izplačala nekaj manj kot 1 mio takratnih SIT in potem hzaradi medijskega linča trdila, da si je to zaslužila, ker je za fundacijo toliko naredila s prostovoljnim delom... hahaha... ljudje imajo smešne predstave o tem, kaj pomeni prostovoljnost ali dobrodelnost... in zelo težko je ločiti dobrodelne organizacije od "najprej sebi dobrodelnih"... Vseeno hvala za info.
eastpa123@gmail.com
23. 04. 2008 15.56
Ranunculus, obstajajo organizacije, ki delujejo na temelju prostovoljnosti in posredujejo dalje celih 100% darovanih sredstev. Ena od teh je Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom, spletna stran FZPO(pika)ORG.
factory
23. 04. 2008 15.39
xgeorgex strinjam se s tabo vsak zemljan in vsi ki pišete malo smešne komentarje kaj bi,če bi ....... oglejte si tale film mogoče se boste začeli spraševati zakaj zakaj bomo morali živeti tako zakaj bomo morali vodo kupovati.Res prepozno bomo začeli popravljati napake ki so jih naredile države v razvoju največji krivec za vse so ZDA. @jonson tudi ti si oglej ta dokumentarec pa boš spoznal resnico. Ni mi vseeno za našo prelepo Zemljo za naše bivališče damo jo začet ohranjat,ter bolj spoštljivo gledat na naš modri planet,ki se mu izteka čas.
Ranunculus
23. 04. 2008 12.08
No, glede tega, koliko denarja se kje obrača ni potrebno zgubljti besed. Če je kje kak hud problem, se hitro pojavijo reševalci, ki porabljajo sredstva namenjena temu problemu. Sredstva zbrana za lačne in neizobražene brez perspektive so še boljši primer - baje 20% sredstev pride na destinacije, ostalo pa porabi sistem za financiranje samega sebe... jaz že dolgo ne prispevam v dobrodelne organizacije - pravzaprav od afere z Rdečim križem... in nekaj časa v tednu rdečega križa nisem pošiljal pošte in se nisem vozil z vlakom, ker so ti proti volji zaračunali dodatek za rdeči križ... Ne, danes veliko raje kakemu klošarju stisnem nekaj kovancev v roko, ker je brez posrednika. Še raje pa mu kupim sendvič, če me ustavi na poti v trgovino in mu ga dam na poti ven. Je sicer možno, da ga ne bo pojedel, ampak jaz še vedno smatram, da šloveka ne poganja špirit, tako da je zadeva dobronamerna.
jonson
23. 04. 2008 12.08
xgeorgex: denar se obrača in se bo obračal pri vsaki stvari. Ko je Fleming ugotovil da penicilin uničuje bakterije se je začelo obračanje denarja. Ko je Edison (in ostali) izumil žarnico se je začelo obračanje denarja. Ko je Benz ustvaril svoj prvi komercialni avto se je začelo obračanje denarja avtomobilske in naftne industrije. Ko so znanstveniki ugotovili da se globalno segrevanje dogaja, so nekateri začeli na ta račun obračat denar. In? A to pomeni, da globalnega segrevanja ni? A to pomeni, da penicilin ne deluje, ker gre samo za obračanje denarja?
SpremeniVzdevek
23. 04. 2008 10.40
Vsem ki verjamete v to, kjer se obrača ogromno denarja priporočam dokumentarec: The Great Global Warming Swindle