Tujina

'Človekovih pravic ne bi smeli žrtvovati v boju proti terorizmu'

Bruselj, 10. 12. 2015 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V času, ko se ponekod na račun varnosti krčijo pravice, se ob mednarodnem dnevu človekovih pravic vrstijo pozivi, da v boju proti terorizmu ne smemo žrtvovati človekovih pravic. "Spoštovanje, varovanje in spodbujanje človekovih pravic je 24-urna dolžnost," pravijo v Svetu Evrope.

V času, ko številne države krepijo varnost, – denimo v Franciji zaradi izrednih razmer policija lahko ljudi zadržuje v hišnem priporu brez odredb sodišča – in ko so mnogim ljudjem kratene osnovne pravice, kot je pravica do varnega in dostojnega življenja, iz Evrope prihajajo pozivi, da se kljub zaostrenim razmeram v svetu spoštujejo pravice in svoboščine.

Predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) Anne Brasseur je tako ob današnjem mednarodnem dnevu človekovih pravic opozorila, da človekovih pravic ne bi smeli "žrtvovati na oltarju boja proti terorizmu". Poudarila je, da je bilo od ustanovitve SE na področju človekovih pravic doseženo marsikaj. "A spoštovanje, varovanje in spodbujanje človekovih pravic ni le služba za polni delovni čas, je 24-urna dolžnost in odgovornost," je izpostavila.

Sredi grozot in resnih zlorab po svetu mora biti ta dan navdih za bolj usklajene globalne ukrepe zoper kršitve človekovih pravic, je v letošnji poslanci zapisal generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Ob tem je poudarila, da je eden od številnih izzivov boj proti terorizmu. Terorizem po njenih besedah okrutno napada vse naše svoboščine, zato moramo še bolj paziti, da v boju proti terorizmu ne žrtvujemo človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

"Skušnjava, da bi državljane umirili s sprejetjem ostrejših varnostnih ukrepov, je velika," je menila. "Človekovih pravic ne bi smeli žrtvovati na oltarju boja proti terorizmu. Teroristi hočejo ravno to. Tega jim ne smemo dati," je še opozorila Brasseurjeva v sporočilu za javnost.

Mnoge države zaradi terorističnih groženj krepijo varnostne ukrepe.
Mnoge države zaradi terorističnih groženj krepijo varnostne ukrepe. FOTO: Reuters

50 let od sprejema dveh temeljnih dokumentov na področju človekovih pravic

Letošnji mednarodni dan človekovih pravic je posvečen začetku enoletne kampanje ob 50. obletnici sprejema dveh temeljnih dokumentov mednarodnega prava na področju človekovih pravic – mednarodnega pakta o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah in mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je poudarila, da ta dokumenta ostajata podlaga za prizadevanja EU na področju varovanja vseh človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter sta pomemben mednarodni temelj za njihovo univerzalnost, nedeljivost in povezanost. Ob tem je zapisala, da so te pravice izpostavljene tudi v novem akcijskem načrtu o človekovih pravicah in demokraciji, ki ga je EU sprejela julija lani.

Evropska agencija za temeljne pravice (FRA) je izpostavila, da kljub številnim spremembam v zadnjih 50 letih vrednote, na katerih temeljita oba dokumenta, ostajajo enake.

"Danes se moramo spomniti, da so pravice in svoboščine, zapisane v teh dveh dokumentih pred 50 leti, danes enako pomembne, kot so bile tedaj. Opominjajo nas, da moramo nadaljevati prizadevanja za odprto in vključujočo družbo ter spoštovati in ščititi vse ljudi, da lahko živijo dostojanstveno," je v sporočilu za javnost še zapisal FRA.

1. člen Listine EU o človekovih pravicah: Človekovo dostojanstvo je nedotakljivo. Treba ga je spoštovati in varovati.
1. člen Listine EU o človekovih pravicah: Človekovo dostojanstvo je nedotakljivo. Treba ga je spoštovati in varovati. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ceta69
10. 12. 2015 13.19
+4
rad bi vse nasprotnike vprašal za boljšo rešitev in naj jo napišejo