Tujina

'Morilec Izrael, izgini z Bližnjega vzhoda'

Jeruzalem, 06. 06. 2010 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.R./N.S./STA
Komentarji
103

V Maroku in Turčiji so potekali množični protiizraelski protesti zaradi nedavnega napada na konvoj s človekoljubno pomočjo. Izrael pa je iz države že pregnal šest aktivistov, ki so skušali s trgovsko ladjo prepeljati pomoč za Gazo.

V napadu izraelskih komandosov na konvoj šestih ladij z 10.000 tonami človekoljubne pomoči za Gazo je bilo v ponedeljek ubitih devet ljudi.

V maroški prestolnici Rabat se je po ocenah policije zbralo med 40.000 in 50.000 ljudi, medtem ko je ocena organizatorjev dvakrat višja. Protestniki so vzklikali protiizraelske slogane in nosili transparente, na katerih so obsodili izraelski napad na ladjevje s človekoljubno pomočjo, izraelsko okupacijo palestinskih ozemelj in "molk arabskih režimov". Protesta so se udeležile številne znane osebnosti, med njimi ministri, vodje strank in predstavniki sindikatov.

V turškem glavnem mestu Ankara je protestiralo med 6000 in 7000 ljudi. Protestniki so napolnili trg Sihhiye v središču mesta, nekaj kilometrov stran od vladnih zgradb in parlamenta. Vzklikali so "Prekleti Izrael! Morilec Izrael, izgini z Bližnjega vzhoda" ter mahali s turškimi in palestinskimi zastavami.

11 aktivistov in 8 članov posadke ladje Rachel Corrie, s katero so v soboto skušali na območje Gaze Palestincem prepeljati človekoljubno pomoč, bodo izraelske oblasti pregnale iz države že danes, je sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo. Po poročanju britanskega BBC, so šest Malezijcev že izgnali iz države.

Izraelske vojaške ladje spremljajo ladjo aktivistov
Izraelske vojaške ladje spremljajo ladjo aktivistov FOTO: Reuters

Včerajšnji incident se je sicer končal mirno. Več izraelskih vojaških ladij je obkrožilo ladjo propalestinskih aktivistov, od njih pa so zahtevali, da odplujejo v izraelsko pristanišče Ašdod. Tega aktivisti niso storili, zato so se okoli 30 kilometrov od obale izraelski vojaki vkrcali na ladjo in jo odvlekli v pristanišče. Na ladji je bilo 1.200 ton pomoči, med drugim invalidskih vozičkov, zdravil in tudi cement. Izraelci so sporočili, da bo vso pomoč pregledali, nato pa jo prepeljali na območje Gaze.

Izraelski ambasador v ZDA je sporočil, da je Jeruzalem zavrnil mednarodno komisijo, ki naj bi preiskala zajetje humaniatrnih ladij, v katerem je umrlo devet ljudi.

Incident se je končal mirno, kar je pozdravil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da so bili to miroljubni aktivisti. Netanjahu pa je bil tarča številnih kritik mednarodne skupnosti zaradi ponedeljkovega posredovanja proti aktivistom, ki so prav tako skušali na območje Gaze prepeljati človekoljubno pomoč. Na ladje so se namreč takrat vkrcali izraelski komandosi, ki so do smrti ustrelili devet ljudi, še več pa jih ranili, pri tem pa trdili, da so jih napadli s palicami in noži.

Takrat je Netanjahu dejal, da so bili to dobro organizirani sovražni turški ekstremisti, na kar se je jezno odzval tudi turški premier Tayyip Erdogan. Sicer pa so turške oblasti včeraj objavile izvide obdukcij devetih žrtev, ki so pokazali, da so v njihovih telesih odkrili 30 nabojev. Ena izmed žrtev naj bi dobila kar štiri strele v glavo.

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

en_ja
07. 06. 2010 10.21
@kununurra: Ta kavkaška teorija je bila narejena z določenimi nameni diskreditiranja. Geni ne lažejo in ta teorija nikakor ne drži;) Pravi Palestinci so židje. Še največja tvoja bedarija: kljukast nos imajo grki, italjani itd. pa zato še niso iz kavkaza hahaha
Slayer82
07. 06. 2010 10.16
Tudi jaz doma iz primorskih hribov, ninja.subversion, tudi jaz GOVORIM z dialektom, in to izredno močnim, PIŠEM pa v slovenščini.
Mujaga
07. 06. 2010 08.40
JA MODELI DRUGAČ V BOSNI JE BLA TUD SLOVENSKA VOSJKA PA EVROPSKA VOJSKA MIROVNIKI S PUŠKAMI PA TANKI PA JIH BOSANCI NISO NAPADALI AMPAK SO JIH SAM NA DOLOČENIH MESTIH SRBI MAL IN SE POL PREOBLEKLI V MIROVNIKE DA SO MEL KORISTI , TKO DA VSKA MIROVNIK MORA MET PUŠKO ČE PRIDE DO KAKŠNEGA ROPANJA KER MORA VAROVAT HRANO
Mujaga
07. 06. 2010 08.38
ANE K SO NAŠI GLASOVAL VČER ZA MEJO S HRVAŠKO PA MORJE ANE KAKO VAS MOT ČE BOSTE VSAJ METER ZGUBIL TKO SI PREDSTQAVLJAJTE DA VAM VSAK DAN HIŠO KAKŠNO NARDIJO NA DVORIŠČU PA TE FUKNEJO VN IN KAJ BI ANREDU ITAK DA BI UNGA NAPADU NEBI GA GLEDU KAKO TI KRADE PA SPAL V ŠKATLI KT KLOŠAR
Kimberley-Echo
06. 06. 2010 20.14
Judovstvo je religija, ne pa narod. Kljukast nos, ki naj bi bil značilnost Judov je pravzaprav značilnost narodov Kavkaza in južne Rusije in ne Izraelcev, kar daje slutiti, da imajo Izraelci korenine v južni Rusiji. Hebrejci niso Izraelci, saj ima hebrejščina izvor v Egiptu. Izraz "Philistine" pa pomeni Feničani, ki pa bi lahko bili "okupatorji" (pravi en_ja), ko so se izkrcali na tem področju. Kakorkoli že, najbolj znani židovski družini sta Rothschild in Rockfeller, ki krojita usodo narodov vsega sveta, tudi Američanov. Vemo zakaj...
gozdar1
06. 06. 2010 20.00
19slovenija91 v bistvu izrael nekako ne pade niti med prvih 10 (turcija je recimo vise na tej listi) na svetu..kar je glede na velikost drzave tudi logicno...seveda pa je odvisno kaj vzames za kriterije.. Palestinci niso samo muslimani ampak somed njimi tudi kristjani,..
alu_pocen
06. 06. 2010 19.37
@19slovenija91 lol, mi smo skupaj s kitajsko tud nepremagljivi, hahaha Sicer so pa američani tud turški zavezniki, tko da so tele tvoje blodnje povsem nerealne.
19slovenija91
06. 06. 2010 19.30
V izraelu imajo obvezno služenje vojaškega roka! Za ženske 2 in za moške 3 leta! Kaj rečete na to.... pri nih tako rekoč ni civilistou! 7,5 miljonou ih je bdw.
19slovenija91
06. 06. 2010 19.25
No kakor koli že IZRAEl ima eno najmočnejših vojsk na svetu ( top 5) in najbolšo tajno obveščevalno službo MOSAD! Torej zakaj bi se odzivali na pritožbe? Pa še američani so nihovi zavezniki.... skupaj so pa nepremaglivi!!! Kaj se sploh turki neki oglašajo! Zagovorniki palestine pa se zavedajte, da če bi IZRAEL hotel bi zasedel celoten arabski polotok in afriko!
en_ja
06. 06. 2010 18.55
Da bomo vedeli: Ime Palestinec je do Arafata veljal za Žide. Ime Palestina se je prvič pojavilo v letu 135 A.D., pred tem je bilo znano kot JUDEA. Do tega je pa prišlo ko je Rimski imperij preimenoval Izraelovo zemljo in jo poimenoval "Philistia" kar izhaja iz besede "Philistines" kar v hebrejščini pomeni okupatorji. In v nadaljnem poteku zgodovine so Arabski okupatorji Judae-je, da bi še bolj ponižali Žide spremenili ime v "Palestine". Če dobro pogledamo zgodovino dobro vidimo kdo dela napetosti v regiji in kera vera je na tem ozemlju okupator!!! To so zgodovinska dejstva poprta s strani vseh zgodovinarjev razen muslimanskih.
en_ja
06. 06. 2010 18.47
@saracen: IHH so izlamisti ne pa humanitaren konvoj in že stotič povedano je šlo za pregled tovora do česar imata Izrael IN EGIPT vso pravico pod mednarodnim pravom.
Nad.oblaki
06. 06. 2010 18.47
ninja.subversion: Ne me razumeti narobe tudi sam obsojam vsakršno nasilje. Ampak na žalost tisti za zaveso bodo vedno vlekli poteze po svoje, predvsem sebi v prid... zato ta spor traja že toliko desetletji.
ninja.subversion
06. 06. 2010 18.36
Slayer82 jaz sm iz hribou doma in nism tako naduvan kod meščani, tu pri nas hribovski primorci govorimo kod govorimo in se z tem ne obremenjujem sploh pa, če te tako zelo briga slovenski jezik, se raje spomni kakega lepega slovenskega vzdevka, ne pa da soliš pamet drugim z angleškim vzdevkom^^
alu_pocen
06. 06. 2010 18.31
ateistek, od kje pa tebi podatki o mojem sočutju? Tale enostranskost je pa itak vaša domena. Izrael, Turčija, Maroko,...vsi so isti, le vam so izraelci manj pri srcu, še posebej ker življenje dojemate kot sionistično zaroto, lol.
ninja.subversion
06. 06. 2010 18.22
seveda Tornad0, najlažje je vsakega nasprotnika ožigosati za antisemita samo zato ker se ne strinja z fašistično izraelsko politiko. začni dojemati da je razlika med semitizmom ter sionizmom, do takrat pa nimava kaj več razpravljati ker žal ne premoreš konstruktivnega mnenja. preko interneta vzdržujem stike z določenimi posamezniki iz izraelskega anarhističnega ter hekerskega gibanja, ki so kakopak judovskega porekla a NISO sionisti in se zatorej ne strinjajo z početjem fašistične države izrael, ti pa me imenujš antisemita? brca v prazno
ateistek
06. 06. 2010 18.21
alu_pocen: Če imaš sočutje do Kurdov, zakaj ga nimaš tudi do Palestincev? Veš, žrtev je vedno le žrtev, ne glede na to kako obrneš logiko.
Jure Kacicnik
06. 06. 2010 18.19
Tole je pa začetek konca izraela, ker takšne stvari se pa ne pozabijo - napad na humanitarni konvoj sredi noči v mednarodnih vodah - res sramota za Žide in njihovo državo. In verjetno mislijo, da bi tudi po tem njim moral kdo pomagat - višek viškov, res ne vem kaj si ti ljudje umišljajo o sebi.
alu_pocen
06. 06. 2010 18.18
ninja.subversion in podobni, bluzite 100 na uro. "Človekoljubni" turki in maročani, omenjeni v prispevku imajo ravno toliko, oz še več masla na glavi kot izraelci. Če se omejimo zgolj na sedanji čas, prvi izvajajo genocid nad kurdi, maročani pa v zahodni sahari, s tem da so njihove metode še dosti bolj drastične kot izraelske.
ateistek
06. 06. 2010 18.15
@Super Lolek: --------------- Sicer pa, zakaj so se "humanitarci" tako odzvali ko so izraelci hoteli pregledati ladjo? Zakaj so s kiji pretepli izraelce? Zakaj so enega vojaka celo vrgli v morje? -------------- Zato, ker so bili humanitarci v mednarodnih vodah, kar pomeni, da nihče nima pravice od njih zahtevati preglede. Gaza in morje okoli Gaze pač NI Izrael, razen, če so po novem tudi to okupirali in štejejo za svoje. Obanšanje Izraela je enako, kot če bi jaz sosedu prepovedal, da domov nosi kar koli, saj bi bil v nevarnosti, da me napade, ker sem mu pač zasedel večji del njegovega stanovanja.
Nad.oblaki
06. 06. 2010 18.12
ninja.subversion: nihče ne sovraži muslimanov, tvoje pisarije tu pa spominjajo v celofan zgodovine prikriti antisemitizem.