Tujina

Človeka, ki je poskrbel za svetovno slavo kafetjere, so v njej tudi pokopali

Casale Corte Cerro, 18. 02. 2016 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Renata Bialettija, moža, ki je zaslužen za svetovno prepoznavnost priljubljenega vrčka za pripravo kave, kafetjere, so pokopali na prav poseben način. Njegov pepel so namreč pokopali v žari v obliki povečane verzije ikonskega vrčka.

Pepel Renata Bialettija, zaslužnega za svetovno slavo kafetjere, so pokopali v žari v obliki tega ikonskega vrčka za pripravo kave.
Pepel Renata Bialettija, zaslužnega za svetovno slavo kafetjere, so pokopali v žari v obliki tega ikonskega vrčka za pripravo kave. FOTO: AP

Pred tednom dni je umrl Renato Bialetti, italijanski podjetnik, kateremu dolgujete zahvalo vsi tisti, ki si radi privoščite kavo iz posebne naprave za njeno pripravo - kafetjere.

Po poročanju La Stampe so se njegovi trije otroci odločili, da 93-letnika počastijo na poseben način – njegov pepel so pokopali v žari v obliki povečane verzije ikonskega vrčka.

Njegove upepeljene ostanke so odnesli v njegov rojstni kraj Casale Corte Cerro, kjer ga je blagoslovil duhovnik, nato pa so ga pokopali ob ženi.

Mož z brki na kafetjeri podjetja Bialetti naj bi bila karikatura Renata Bialettija.
Mož z brki na kafetjeri podjetja Bialetti naj bi bila karikatura Renata Bialettija. FOTO: AP

Napravice Renato sicer ni izumil sam, je pa poskrbel, da je zaslovela po vsem svetu. Različice kafetjere so obstajale že prej, a so bile bolj zapletene za uporabo, leta 1933 pa je izumitelj Luigi De Ponti za Alfonsa Bialettija, Renatovega očeta, izdelal različico, ki je zelo priljubljena še danes.

Ko je Alfonso leta 1933 odkupil patent za izdelavo, kafetjera še ni bila tako priljubljena, ko pa je Renato od očeta prevzel podjetje, je veliko vložil v trženje in poskrbel, da jo je kmalu spoznal svet. Zanimivo je, da je za kafetjero podjetja Bialetti (znano pod imenom Moka Express) značilen mož z brki, ki je karikatura samega Renata. Ta podoba še danes krasi vsako kafetjero tega podjetja.

Od leta 1940 so jih po svetu prodali več kot 300 milijonov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taurus111
19. 02. 2016 08.22
-2
Nič ne pišejo, koliko jih je razneslo oziroma exsplodiralo, jih je kar nekaj?
VolkBrenin
18. 02. 2016 19.12
+1
Še dobro da ta človek ni bil recimo izumitelj kondoma ...
binmister
18. 02. 2016 19.50
žlikrofi
18. 02. 2016 17.06
+2
NAŠGA FARIJA BODO POKOPAL V MALVAZIJI Z 500 E