Tujina

'Človek, ki bi lahko preprečil spolne zlorabe, glasuje o novem papežu'

Los Angeles, 13. 03. 2013 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Štiri žrtve spolnih zlorab duhovnika nadškofije v Los Angelesu bodo dobile 10 milijonov dolarjev odškodnine, v zameno pa bodo morale pozabiti na svoje trpljenje. Za zlorabe je bil odgovoren duhovnik Baker, ki mu je kardinal Mahoney, čeprav je vedel za njegovo početje, dovolil opravljati duhovniški poklic.

Kardinal Roger Mahoney
Kardinal Roger Mahoney FOTO: Reuters

Losangeleška nadškofija bo morala plačati 10 milijonov dolarjev odškodnine štirim žrtvam spolnih zlorab nekdanjega duhovnika Michaela Bakerja. Zadnji dokumenti, ki so jih predstavili na sodišču, razkrivajo, da je kardinal Roger Mahony vedel za zlorabe in Bakerju kljub temu dovolil opravljanje duhovniškega poklica, s tem pa so se nadaljevale tudi spolne zlorabe.

Odločitev o izplačilu odškodnin je bila sklenjena v času konklava, ki poteka v Vatikanu, udeležuje pa se ga tudi Mahoney. Slednji je bil sicer zelo priljubljen nadškof, ki je do leta 2011 kar 26 let vodil največjo nadškofijo v ZDA s petmi milijoni katoliških vernikov.

Sklenjen dogovor predvideva, da nobena stran v postopku ne bo drugi očitala kakršnih koli nepravilnosti.

A pred kratkim je bilo na sodišču obravnavanih na tisoče strani cerkvenih dokumentov, ki kažejo, da je Mahoney pred roko zakona ščitil številne duhovnike, ki so kršili zakone. Med njimi je bil tudi Baker, ki so ga leta 1986 poslali na psihiatrično zdravljenje, nato pa mu je bilo dovoljeno, da je še naprej opravljal svoj poklic, ob vrnitvi pa je nadaljeval zlorabe.

Dva brata, ki sta tožila Cerkev, bosta dobila vsak po štiri milijone dolarjev odškodnine, druga dva tožnika pa bosta dobila vsak po milijon.

Baker je bil zaradi nadlegovanja otroka obsojen že leta 2007, ravno v letu, ko je losangeleška nadškofija zaradi zlorab otrok več 100 žrtvam plačala 660 milijonov dolarjev odškodnine.

Mahoney je dejal, da je bil Baker "njegova največja napaka". "Že dolgo, dolgo časa trdimo, da smo z Bakerjem naredili hude napake in vedno smo trdili, da smo odgovorni za vse, kar je storil," je dejal nadškofijin odvetnik Michael Hennigan. A pravni zastopnik ene izmed žrtve John Manly je dejal: "Človek, ki bi lahko vse skupaj zatrl v kali in preprečil tri izmed štirih žrtev pred spolnimi zlorabami, danes sedi v Rimu in odloča o novem Kristusovem namestniku. To se mi zdi zelo problematično."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
13. 03. 2013 17.12
+1
Cele strani na 24ur samo Vatikan, pa Vatikan. Saj že vsi vemo, kje je svetovna pralnica denarja.
flamengo
13. 03. 2013 15.56
-2
Na začetku članka je rečeno, da je Baker bil poslan na psihiatrično zdravljenje, torej je kardinal ukrepal. Od tu naprej so za Bakerja in za njegova nagnjenja vedeli psihiatri, ki so poklicani za zdravljenje. Zagotovo so ga izpustili iz bolnišnice kot ozdravljenega in ni bilo razloga, da ne bi nadaljeval službe. Potem nikjer več ne piše, da bi kardinal po zdravljenju vedel za Bakerjeve spolne zločine. Preveril sem ameriški tisk. Kardinal je vedel samo za prva dva emigranta, ki jih je Baker spolno zlorabljal in ga je poslal na psihiatrijo. Tu so napako naredili psihiatri in ne kardinal. Članek povsem v stilu levega podpihovanja sovraštva do Cerkve!
viking76
13. 03. 2013 16.58
+1
cerkev se piše z malo ker kriminalce ne smemo poveličevati
Col. Danning
13. 03. 2013 14.52
+1
Kardinal Roger Mahoney. Kar poglejte si ga. Jaz temu obrazu ne bi dal zmrznjenega četnika za pazit, kaj šele zaupal duševno zdravje svojega otroka.
olyca
13. 03. 2013 14.45
Verovanje v boga je normalno, v cerkev in barabe, ki jo vodijo pa adijo. Cerkev bi se morala maksimalno obdavčiti ker se denar dela z nedelom in laganjem vernikom.
Col. Danning
13. 03. 2013 12.01
sorry za dvojen post :-) včasih se kakšna stvar slabo ''prime'' tele strani
dinase
13. 03. 2013 11.30
+4
Cerkev in politika ne pozna nobenega sramu!!!
jaz prisr?na
13. 03. 2013 10.54
+2
Jaz sem katoličanka in tudi mene moti marsikaj. Cerkev kot sama institucija je prešla vse meje tolerance. Res je, kar piše ptujčanka o dragih vozilih, gradovih, dobri opremljenosti njih samih. Ves svet je nekam "zabluzil". Škoda, ker je tako, kot je. Toda mora se nekaj zgoditi na svetu, da se potem stanje spremeni. Meni je tako najhujše ko vidim, da se nekateri duhovniki izmuznejo z besedami: Tudi Kristus je trpel, zato moramo tudi mi . Posledično za kakšno težko napako, ki je ne odpustljiva, se na Boga obračajo, kar seveda ni prav. Ne misliti, da smo verniki tako butasti, ko to slišimo , ali vidimo. Gorje, da bi se za takšne stvari ozirali in jih poslušali. Mi verujemo v Boga, ne pa v Cerkev. Kar se pa tiče denarja, ki ga sprejmejo na "črno", kot piše ptujčanka pred mano, je pa mnogo premalo zdaj, ko ljudje še zase nimajo. Zdaj bo kmalu temu konec. Pa lp
KissMyAsss
13. 03. 2013 10.47
+9
Tonin NSi: V Sloveniji moramo dvigniti predvsem raven politične kulture ***************** Najprej moramo narediti VSE za NOVA delovna mesta. Pod to štejem tudi cca 5000 tistih, ki se skrivajo pod dežnikom RKCja in jim država plačuje prispevke za NEDELO.
Against
13. 03. 2013 10.58
+2
Politično kulturo bi dvignil, če ne šel pozirati pred Barbarin rov. S tem je dal podporo ideji domobranstva, ki so podpirali nacizem in katoliškega medvojnega extremizna, ki se je npr. kazalo v tem, da so duhovniki, kot npr. duhovnik Peter Križaj, pobijali ljudi na Sv. Urhu in ostalih lokacijah.
muller
13. 03. 2013 10.38
+5
In ni edini. Italijanski mediji (točneje: Italia1) že več tednov poroča o kardinalu Calcagno Domenico, ki je vedel, da nek duhovnik (don Nello) zlorablja otroke a ni nikoli poskrbel, da bi ga odmaknili od otrok. Žrtve tega duhovnika so zbirale podpise, da bi kardinalu prepovedali glasovanje o novem papežu a jih "žal" v Vatikanu nihče ni hotel sprejeti. Ravno tako nihče od vprašanih kardinalov, ni hotel komentirati teh zadev. A je res cerkev sposobna "preobrazbe"??? Dvomim. Priporočam ogled
darej3636
13. 03. 2013 10.38
+7
Kardinali in papež živijo zelo premožno,in niti najmanj skromno, kot je Jezus učil. Zakaj take razlike, Ker Papež in Jezus nimata veliko skupnega, Papež zanika Jezusovo delo na križu. (narobe obrnjen križ-znak satanizma) ukrivljen križ -palica v rokah, satanistični simbol pravtako, Čaščenje kipov, npr marije,ipd ( to so maliki kipi,) Njihova vera je nekaj invertiranega kar je od Pravega Boga. Zato je strela udarila v baziliko, in podobna vremenska naključja,in nedvomno še marsikaj sledi.
ptuj?anka
13. 03. 2013 10.30
+12
mene ne moti nobena vera, ampak RK vera uči o ponižnosti, dajanju, skromnosti ... ? Kaj od tega upošteva Cerkev - v lasti ima delnice!?!?!, vozi se z blindiranimi vozili, živi v zlatih gradovih, spolno nadleguje, pa še vsako nedeljo pobira denar na črno!!!
mala.rodriguez
13. 03. 2013 10.02
+9
A je tesko cilibat umaknit ? Pa bi vsaj za 50% bilo manj problemov......
jansa-arms
13. 03. 2013 10.09
+0
ne bi se veliko spremenilo!pedofili kateri imajo to hibo prirojeno, najdejo idealno zaščito za svoje početje v RKC zato se odločajo za duhovnike.tisti ta normanlni pa itak normalno živijo le pred šefi morajo prikrivati soje nočno življenje!
mala.rodriguez
13. 03. 2013 10.22
+1
Ja pedofilija je itak bolezen. V Moldaviji imajo nov zakon , da je pedofile treba kastrirat.Lahko bi se ves svet zgledoval po tem, ce pa mene vprasas, bi za take bila najboljsa dozivljenska zaporna kazen ali pa tiste s.r.tne kot v Ameriki.
gostgozd
13. 03. 2013 09.47
+15
podpisat peticijo... da se bodo državni miljoni lahko porabili za kaj koristnega in, da ne pozabimo - obdavčit cerkev! ločitev minus države minus cerkve pika org.
stajerc50
13. 03. 2013 09.44
+10
Če bi jaz bil papež bi dal uvest, da se vsakemu rimsko katoliškemu župniku, ko to postane da odrezat tamaliga al pa tisto kaj se drži zram, pa bi vidli če bi se še pol spravljali na otroke.... Namesto da bi se poročili in imeli družine kot pravoslavci...sem vernik, ampak nevem zakaj potrebujemo neke posrednike.Če veruješ-veruješ, pa če znaš oče naš al pa ne...Bog ziher nebi pobiral denarja od revežev, nebi povzročal verskih vojn itd... kot so jih ti plemeniti belo in rdečo kapniki...............
jansa-arms
13. 03. 2013 09.55
+3
propaganda se glasi "bog je pravičen" in "kaznuje grešnike" jest ne najdem niti enega primera da bi se to kdaj koli izkazalo za resnico.prvzaprav bog (če obstaja) dovoli prav vse,vsaj do sedaj je bilo tako!
AmonGoeth
13. 03. 2013 09.40
+3
Desničarsko zlo pod okriljem cerkve in imaginarnih bitij.
L31
13. 03. 2013 09.40
+16
Rekla bom samo tole -- nisem pristaš cerkve. Sem verna, bila sem tako vzgojena, AMPAK tole? Jezus je pomagal in dajal drugim, tile tukaj pa na sebe vlačijo po kile zlata (že samo v oblekah) in gledajo samo na svoje interese. Kopajo se v bogastvu, ti zemeljski svetniki (ki imajo največ iztirjenih grehov na svojih plečih), medtem ko pošteni ljudje umirajo od lakote in obupa. Kaj me briga za novega Papeža - mojega duhovnega vodnika. Mene vodijo dobri ljudje v mojem življenju, ki mi vsak dan dokazujejo, kaj je to realnost in humanost. Že en del premoženja od Vatikana bi dolgoročno preskrbel in nahranil VSE družine v SLO in drugih državah. In potem takšni, ki živijo na račun vernikov, predavajo o delu in moralnih vrednotah? In potem obsojajo kakšno človeško dejanje iz obupa, medtem ko šlatajo tam male fanteke? Lepo vas prosim. V tem času, ko svet propada na vseh koncih, jaz verjamem v tiste, ki nimajo, a podajo roko sočloveku. Za takšne pa se mi kratko malo ... ;)
jansa-arms
13. 03. 2013 09.49
+7
jezusa pozna svet takšnega karšnega propagira prav ta cerkev!o njgovem obstoju ni niti enega dokaza,le evangeliji ki so nastali 60 -100 let po domnevni kristusovi smrti.sicer pa zapiski ,katere cerkev ni vnesla v biblijo,govorijo o celi vrsti sličnih hipijev v tedanjem času.saj edino orožje s katerim so se lahko zoprstavili rimu je bila beseda!
L31
13. 03. 2013 09.55
+6
Saj Jezusa sem vključila samo zato, ker imajo ONI sami sebe za njegove naslednike. :)
jansa-arms
13. 03. 2013 09.57
+4
ja,zlorabljajo (prirejeno) legendo o njemu!
ArkaMast
13. 03. 2013 09.34
+15
Obdavčit cerkev, pa bomo videli če bodo še iz zlatih krožnikov jedli. Kaj je z ZVONOM1.........15 min bo zvonil
jansa-arms
13. 03. 2013 09.34
+9
da bog kaznuje grešnike je vatikan že najmanj stišočkrat demantiral!
anyssa
13. 03. 2013 09.31
+5
Potem se pa čudimo, da je taka politika v SLO, ki je teritorialno gledano le zrnce peska v primerjavi s cerkvijo! Mislim, da Bog joče ...
Gavrane20
13. 03. 2013 09.24
+15
Verjamem v boga ne verjamem pa v cerkev zaradi tega sem izgubil druzino katera me je oznacila za najhujsega gresnika in me nocjo vec pogledat kajti po njihovem sem izdajalec (fanatiki cerkve) in ne ni mi zal da verjames v nekaj ne rabis cerkve in tam se mi je tudi zgodilo da me je norec napadel z nozem in bi skoraj umrl .. cudna so pota gospodova a
anyssa
13. 03. 2013 09.33
+8
Cerkev ni kriva za fanatizem. Vsak človek se odloča sam, res pa je, da glede na kapaciteto možganov
kek?e
13. 03. 2013 09.43
+0
Model..kako lahko vrjameš v neke tazga??a si ga mogoče kdaj vidu?se ga dotaknu ..itd..tistih 10 zapovedi ki jih uči cerkeu ne bom reku da niso lepe ,če se jih seveda držiš ampak ponavadi se jih glih tisti ki so tok verni in so vsak dan po trikrat u cerkeu ne držijo...da ne govorim o rdečih kapah k mi kr slabo rata kaj vse so zagrešil čez zgodovino..sam mislim da je vsa ta vera megolomanski nateg človeštva pa si nej vsak po svoje razlaga...lp
Gavrane20
13. 03. 2013 09.47
+4
ful se mi neda razlagat cifra77 recimo na hitrco da se mi je zgodil par stvari za katere ni nobene normalne razlage in so cudne tako da neki vec od nas je mozno da je :)
gostgozd
13. 03. 2013 09.50
+1
če bi cerkev resnično širila mir in ljubezen (tako kot pravi da ga (haha)) potem teh fanatikov N