Tujina

Clintonova znova v težavah zaradi elektronske pošte

Washington, 30. 01. 2016 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

State Department je v priznal, da dela elektronske pošte nekdanje državne sekretarke Hillary Clinton ne bodo objavili kljub sodnemu nalogu, ker so obveščevalci zahtevali, da se ga označi kot strogo zaupnega.

Dela elektronske pošte nekdanje državne sekretarke Hillary Clinton ne bodo objavili kljub sodnemu nalogu, ker so obveščevalci zahtevali, da se ga označi kot strogo zaupnega. Novica predstavlja dodaten udarec predsedniški kandidaturi Clintonove tik pred zborovanjem demokratske stranke v Iowi.

Tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby je dejal, da zaradi zahteve obveščevalcev določenega dela elektronske pošte iz časa, ko je bila Clintonova državna sekretarka, ne bodo objavili. Povedal je, da gre za 22 posameznih elektronskih sporočil na skupno 37 straneh, ki jih je poslala z zasebnega strežnika.

Hilary Clinton
Hilary Clinton FOTO: Reuters

"Ti dokumenti niso bili označeni kot zaupni v času, ko so bili poslani," je zatrdil Kirby in dodal, da je bilo šele pred načrtovano javno objavo ugotovljeno, da vsebujejo zaupne informacije. Poudaril je, da so ameriške obveščevalne službe zahtevale, naj se dokumentom doda oznaka zaupnosti.

Predstavnikovi Clintonove so se kritično odzvali na napoved State Departmenta in zahtevali, naj se elektronska pošta objavi v celoti, da bi se tako izognili škandalu, ki bi lahko hudo škodoval njeni kampanji. Trdijo, da se pretirava z oznakami o zaupnosti informacij.

Republikanci so medtem napoved State Departmenta že izkoristili za napade na Clintonovo. "Če bi to storil eden od mojih uslužbencev, bi bil odpuščen in bi ga preganjali," je dejal senator Marco Rubio, republikanski predsedniški kandidat. "Že samo zaradi tega bi morala biti diskvalificirana" je povedal Rubio.

Predsednik nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Priebus je zatrdil, da je Clintonova s tem dokazala, da ji ni mogoče zaupati predsedniškega položaja. Bernie Sanders, demokratski protikandidat Clintonove, je medtem pozval, naj se postopki preverjanja elektronske pošte ne "politizirajo".

Sanders se bo s Clintonovo v ponedeljek pomeril v zvezni državi Iowa, kjer bodo potekala strankarska zborovanja demokratov in republikancev za izbiro predsedniških kandidatov. Največji problem Clintonove pri volivcih je bil že doslej pomanjkanje zaupanja. V primeru, da bi zaradi preiskave elektronske pošte prišlo do vložitve kazenske ovadbe, pa bi bilo njene predsedniške kandidature konec.

Pravni strokovnjaki v ZDA menijo, da se to najverjetneje ne bo zgodilo, vsaj glede na to, kar je bilo doslej razkrito. Vendar pa zvezni preiskovalni urad FBI nadaljuje preiskavo, poteka pa tudi notranja preiskava State Departmenta, kdaj je bila na sporno elektronsko pošto z zasebnega strežnika Clintonove dodana oznaka zaupno.

Ameriški mediji so lani razkrili, da je Clintonova v času vodenja State Departmenta uporabljala zasebni strežnik elektronske pošte. Trdila je, da tam ni bilo nič uradnega oziroma zaupnega. Sodišče je ukazalo objaviti vso elektronsko pošto, pri čemer doslej ni bilo odkrito nič spornega.

Vsi doslej znani sporni primeri elektronske pošte so dobili oznako zaupno kasneje, ko Clintonova več ni bila državna sekretarka, torej ni zavestno ali nehote kršila zakona. Če pa bo preiskava pokazala, da je bila pošta označena kot zaupna, ko jo je Clintonova pošiljala ali sprejemala, pa bo zgodba dobila povsem druge razsežnosti.

Tudi brez tega je politična škoda precejšnja. Republikanski predsedniški kandidati in republikanski kongresniki jo nenehno napadajo, da je bila vsaj malomarna z državnimi skrivnostmi, zaradi česar si naj ne bi zaslužila položaja predsednice ZDA. Že vprašanja o morebitni možnosti kazenske ovadbe pa njeni kampanji zagotovo ne pomagajo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dule Med
31. 01. 2016 19.56
+0
Reptiram se bliža konec Kraljica je že lansko leto umrla sedaj je njeni klon, klintonova je zelo bolana isto se ji bliža konec a že imajo pripravljeni klon Obama je že dvakrat url je že tretji klon - zelo uspešno zavajajo zaspani folk !!! ( Nibiro de to leto napravil svoje de Reptirsko pohištvo pobral !!! )
EMINENT
30. 01. 2016 19.27
+2
Trenutno je Tramp na tapeti, ampak, kar se mene tiče, sem za tistega, po katerem najbolj pljuvajo ameriški in svetovni mediji, da ne omenjam massoppinion makerjev.
tomi.passion@gmail.com
30. 01. 2016 19.13
+6
FEMINISTIČNA RADIKALKA, S KATERO BO SVET POSTAL RADIKALNO FEMINISTIČNA GREZNICA. KDORKOLI BO BOLJŠI PREDSEDNIK ZDA, VSI PA SO SLABI.
mulc113
30. 01. 2016 14.01
+3
Svoboda in demokracija po ameriško.
Principat
30. 01. 2016 17.29
+6
svobode v ameriki je toliko , koliko je zaznaš na ulici ,, vse ostalo je mobigirano , nadzorovano , diktatosko v tlačansko rjuho zavito , ampak pač to je amerika , IN TAKO NESMEŠ NITI GOVORITI
Important notice
30. 01. 2016 11.33
+3
Pri nas bi to veljalo za dodatne točke za zmago!
PIKAPOLONICA1994
30. 01. 2016 11.15
+12
To je stvor in ne ženska....
cirenij
30. 01. 2016 11.55
+7
Točno. Cel svet na..he..be, če bi bila slučajno izvoljena.