Tujina

Clintonova: Rusija in Kitajska bi morali plačati, ker ovirata mir v Siriji

Pariz, 06. 07. 2012 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Države prijateljice Sirije so na srečanju v Parizu pozvale k novim, globalnim sankcijam proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. ZDA so ob tem države po vsem svetu pozvale, naj pozovejo Rusijo in Kitajsko k pritisku na al Asada, da bi odstopil.

Clintonova meni, da bi morala Rusijo in Kitajsko doleteti kazen, ker ovirata reševanje krize v Siriji.
Clintonova meni, da bi morala Rusijo in Kitajsko doleteti kazen, ker ovirata reševanje krize v Siriji. FOTO: Reuters

V Parizu so se zbrale tako imenovane prijateljice Sirije. Gre za srečanje predstavnikov okoli 100 držav, ki pa sta ga najglasnejši zaveznici režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, Rusija in Kitajska, ignorirali.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je zato predstavnike držav, ki na srečanju sodelujejo, pozvala k pritisku na Moskvo in Peking.

"Mislim, da sta Rusija in Kitajska prepričani, da ne bosta plačali nič za svojo podporo al Asadovemu režimu. Edini način, da se to spremeni, je, da vsaka država, ki sodeluje na srečanju, takoj da vedeti, da bosta Rusija in Kitajska plačali ceno, ker ovirata oz. blokirata proces," je poudarila Clintonova.

Sirsko opozicijo pozvali, naj se poenoti

Sirska opozicija je že dala vedeti, da s srečanjem ni zadovoljna. "Siti smo srečanj in rokov. Hočemo akcijo na terenu," je poudaril aktivist Osama Kajal, ki je zbrane v Parizu nagovoril preko Skypa.

"Nisem zadovoljen, saj Sirci ne čakajo na sporočila za javnost," pa je poudaril nekdanji vodja Sirskega nacionalnega sveta Burhan Galiun. Po njegovih besedah Sirce zanima, na kakšen način bi končali pokole v državi. "Vsak dan je 100, 130, 150 žrtev in ljudje razmišljajo le o tem," je pojasnil.

A ker je precej različnih mnenj tudi znotraj sirske opozicije, so prijateljice Sirije opozicijske voditelje pozvale, naj se poenotijo.
Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v veliki Britaniji je bilo v Siriji sicer zgolj danes ubitih najmanj 29 ljudi. Večinoma je šlo za ljudi, ki so se zbrali na protestih, vojska pa je streljala nanje. V zadnjih dveh dneh pa je bilo ubitih najmanj 130 ljudi.

Resolucijo, kritično do Damaska, pa je danes v Ženevi sprejel tudi Svet ZN za človekove pravice. Vse strani, vpletene v nasilje v državi, resolucija poziva, naj končajo nasilje, ter vztraja pri nujnosti mednarodne preiskave zločinov, ki sta jih v Siriji zagrešili obe strani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

labersek
07. 07. 2012 15.34
+4
ne clintonova ti oviraš ta svet z svojimi bolnimi koruptivnimi idejami
Ceda
07. 07. 2012 11.57
+9
BO AMERIKA PLAČALA ZA ZLOČINE , KI JIH JE NAREDILA OB BOMBARDIRANJU REPUBLIKE SRPSKE V VOJNI 90-IH, BO PLAČALA KO JE BOMBARDIRALA SRBIJO LETA 99. BO PLAČALA ZA ZLOČINE, KI JIH NE NAREDILA V IRAKU, AVGANISTANI, ZLOČINE KI JIH ŠE DANES DELA. DA NE POZABIMO 2. ATOMSKIH BOMB NA JAPONSKEM, KJER SO IZKLJUČNO UMRLI OZ BILI DOBESEDNO IZBRISANI CIVILISTI, GREMO ŠE NAZAJ, KAJ SO POČELI Z INDIJANCI, SKORAJ DA JIH DANES NI VEČ... NEGEGA DNE TUDI AMERIKE NEBO KOT JE DANES, VSE ZLOČINE IN GENOCIDE, KI SO POČELI, SE JIM BO ŠE HUJE VRNILO... p.s. namerno sem pisal z velikimi črkami! *
mes
07. 07. 2012 11.47
+5
Baba arogantna plačati bi morali vi pa vaši plačenci vse vojne ki so nastale od Jugoslavije pa do arabskega sveta ste organizirali in zanetili vi ! Kaj misliš da smo vsi slepi,na prefinjen nacin organizirate vojne pa vam je malo mar za žrtve potem pa se ponujate kot mirovniki samo da bi imeli zatosten vojaški politični instrateški vpliv.
walter2
07. 07. 2012 10.14
+8
Ni je kazni,ki bi odmerila gorje,ki so jih ZDA po drugi svetovni vojni povzročile po svetu za lastne interese.
Shisui
07. 07. 2012 10.03
+7
Ce bo zaradi takele *3SV, smo pa res izjemno neumna rasa.
volek
07. 07. 2012 09.18
-7
Ste rdeči lamebrains že slišali za Wilsonovo doktrino o samoodločbi narodov po 1ww? Zagototovo ne. Ali ste že kdaj slišali, da so ZDA dajale ogromno denarno in pomoč v orožju Jugoslaviji po Informbiroju, ko so članice nameravale napasti našo državo. Pomoč v hrani je bila neizmerna. Otroci smo v šolah malicali kruh iz njihove moke, njihovi sirni namazi, njihovo je bilo mleko v prahu, kakav itd. Dobivali smo kalcijeve tablete za pravilen razvoj zobovja. Kadar je bilo potrebno so nam ZDA stale ob strani. Očigledno pa je, da ste zelo slabo izobraženi ker nabijate svoje nebuloze.
walter2
07. 07. 2012 10.12
+4
Volek,ZDA ne dajo ničesar,če iz tega ne izvlečejo trikratno korist!
Shisui
07. 07. 2012 10.16
+2
ZDA so vedno financirale vse strani vojne, tudi po, pred in med vojnami. To ni nic novega. Naprintan denar lahko kupi marsikaj, zaveznistvo, ki bo zagovarjalo njihovo siritev imperija preko milijonov mrtvih, pa ne. Tako, da jim drugega, kot da "nagrajujejo" vse po vrsti, in potem upajo, da jih vsaj ena od strani podpre niti ne ostane. Nazalost, smo mi tisti kr.eteni, ki podpiramo njihovo kriminalno okupacijo drzav, ki so kakorkoli stratesko pomembne za ZDA.
HAWX
07. 07. 2012 10.52
+4
Zanimivo da ti VOLEK govoriš nekomu da nima možganov ali da je laim brain.(ker laim brain sta dve besedi ne ena kot je kmetavzar wann be smart napiše) A sam podpiraš lastno zasužnjevanje z strani koorporacij in bank, pa ti nimaš grama možganov in to je jasno večini komentatorjev in večini ki te pozna! Sicer pa kot ti je že nekdo napisal" nomen est omen" In glede na to da je svetu danes jasno kdo je zloben, torej tudi večini američanov, ker ameriški narod niso ameriška gnila zionistična politika, ampak svobodnomiselni posamezniki torej ti hočeš povedat da vsi ti levaki, Fdv-jevci,Rusi,Srbi, .. ki so proti ameriški politiki so v bistvu proti Zlu, vi ki pa jih zagovarjate in te njihove satanistične klavske rituale pa ste Zlo? No dobro, samo da se ve kam kdo spada! Sicer pa "tune in" info wars Alex Jones Live in poglej kako je vedno več američanov proti tej zionistični ameriški politiki ki uničuje tudi njih in je vedno bolj represivna celo do te mere da hočejo zdaj imet " drones" za civiliste v ameriki ker so vsi teroristi, ki ne podpirajo teroristične politike satanistov. Poglej koliko Kongresmanov, kandidatov za predsednike, Senatorjev, zvezd.. sodeluje na Live talk show Pri Alexu in boš videl kako ameriški narod razmišlja in koga ti podpiraš satanist ali si fašist?
Sputnik
07. 07. 2012 07.47
+2
pa ti zdaj vedi kaj je tu res in kaj ne. klintonka bi morala v škatlo pa pod zemljo sam to vem. kaj se dogaja v siriji in kdo je tam napaden in kdo napada koga ne bomo vedeli nikoli
Bolivar
07. 07. 2012 02.03
+8
Rusija v Siriji počne enako kot so počele ZDA v Latinski Ameriki s podpiranjem vojaških hunt med hladno vojno. Sirski režim Asada je le vojaška lutka v rokah gospodarja iz Moskve. Danes se Rusija krčevito upira spremembi režima v Siriji(prej v Libiji) tudi s podporo pokolom nad Sirci. ZDA pa podpirajo "borce za svobodo". Kako podobno so se ZDA vedle v Latinski Ameriki podpirale desničarske vojaške hunte, Sovjetska Zveza je pa preko Kube oskrbovala in podpirala levičarske "borce za svobodo" pod geslom Che Guevare. Svet se vrti, kar gre okoli, se vrne okoli!
sejvam
07. 07. 2012 10.04
-4
Ja vsi imajo neke interese res je. Ampak vprašaj se kdo je začel to vojno? Pa ti misliš da se bodo Rusi kar pustili al kaj?(to je nova Rusija s Putinom prjatu) Če pade Sirija je Zahod takorekoč pred pragom Rusije in Rusija obkoljena z NATOM in njenimi sateliti, da ne govorim o Iranu, ki je možna naslednja tarča. Kdo je tu bolj agresiven pa presodi sam.
sejvam
07. 07. 2012 10.22
-4
Bolivar: citiram tvoje besede "Danes se Rusija krčevito upira spremembi režima v Siriji(prej v Libiji) tudi s podporo pokolom nad Sirci" .......hmmm in kaj imajo Rusi od tega??? kaj ni to zelo slaba reklama za Ruse in Assada??? samo komu pa to res najbolj koristi??? najprej odgovori na ta vprašanja, potem pa pametuj. P.S. rekel sem da ne bom več komentiral, ampak ko vidiš kako so nekateri za luno, pristranski, delno razgledani,ovce....se pač nemorem upret
Bolivar
07. 07. 2012 18.13
+5
Zedisdead: Če ne moreš objektivno komentirati to ni moj problem. Praviš kaj imajo od tega Rusi? Enako bi se glasilo, kaj so imeli Američani od tega, da so podpirali Pinocheta v Čilu ali druge diktatorje po latinsko ameriških državah? Kaj ni to tudi za njih slaba reklama? Mislim, da je ta odgovor z vprašanjem odgovor na tvoje vprašanje. Glede pristranskosti in "ovčarstva" pa ne mislim debatirati s teboj ali poglej na svet z vseh zornih kotov ali pa le tebi enostranskega, meni je čisto vseeno. Jaz s svojimi komentarji želim samo povedati kako se stvari obrnejo od časa do časa, resnica pa vedno priplava na dan kot morska pena na površje prej ali slej, le vprašanje časa je kdaj.
JurijGrmMlajsi
07. 07. 2012 02.03
+3
Jutri gredo nad Moskovi, v ponedeljek nad Peking, v torek so že v Damasku!
Slo4theist
07. 07. 2012 11.55
+1
JurijGrmMlajsi
07. 07. 2012 01.36
+5
Psica laja, karavana gre dalje! Pa nič slabega nisem mislil, opravičilo vsem kužkom in njihovim lastnikom! Tako se pač reče!
volek
06. 07. 2012 22.42
-22
Če ne bi bilo ZDA, tudi Slovenije ne bi bilo. AVE USA. Je pa res da ljudje z IQ paramecija tega niti slučajno ne morejo doumeti.
DedekLakai
07. 07. 2012 00.44
+15
LooooL zakaj že Slovenije nebi bilo če nebi bilo ZDA? ='))) A ti veš, da je na začetku ZDA zavrnila Slovenski poziv za priznanje naše neodvisnosti? Priznali so nas šele po tem ko nas je prizlnalo pol evrope. Če hočeš še malo dlje v zgodovino. Da se je Slovenija (jugoslavija) osamosvojila iz pod Nemčije (hitlerja) so "krivi" rusi in ne američani...
sejvam
07. 07. 2012 00.49
+9
Volek ima prav, za razpad Jugoslavije je bila v veliki meri kriva ZDA & Co. ..volek: tale AVE USA je pa čist pod IQ....
sejvam
07. 07. 2012 00.55
+6
DedekLakai: da se je Slovenija osamosvojila iz pod Nemčije je najbolj zaslužen NOB seveda z Rusko, Ameriško pomočjo.
sejvam
07. 07. 2012 01.02
+1
za vse ki jih zanima ozadje razpada Jugoslavije priporočam dokumentarec (the weight of chains)
JurijGrmMlajsi
07. 07. 2012 01.42
-4
volek Bela hiša ali Kumrovec ...čist vseeno! Le zakaj misliš, da mi je slednje bolj pri srcu? Enako velja za FDV in ostala levičarska legla.
Abacus
07. 07. 2012 01.42
+4
Za razpad Jugoslavije je najbolj odgovorna kar sama jugoslovanska ureditev. Kako pa lahko obstane umetna tvorba, kar je Jugoslavija nedvomno bila, kdaj v vsej zgodovini pa je obstajala Jugoslavija kot le v 20.stol. vsega skupaj manj kot 90 let! Ne rečem, da narodi nekdanje Jugoslavije niso stari stoletja, tisočletje in več ampak nikoli prej niso živeli v eni državni tvorbi! Pa toliko kulturnih raznolikosti, to ni moglo dolgo uspevati. Če že katera od zahodnih držav je najbolj k razpadu Jugoslavije pripomogla Nemčija, saj je najbolj zagovarjala osamosvojitev severnih delov ex SFRJ. Ostale pomembne države Zahoda: ZDA, VB, Francija idr. so bile zelo zadržane glede razpada. Sicer sta pa, če tako gledamo za "razpad" Nemčije po 2.SV krivi Sovjetska Zveza in ZDA ampak noben na to ne gleda tako. Samo balkanski narodi vedno krivijo vse druge prej kot sebe, to je že običaj. Po drugi strani pa, zakaj je sploh Jugoslavija razpadla? Poglejte kaj se danes dogaja v Ukrajini, avtohtoni narod doživlja rusifikacijo po uradni poti s strani vlade Janukoviča, ukrajinska kultura pa počasi a vztrajno kopni, to se sicer nas ne zadeva, kar bodo sejali to bodo želi ampak podobno bi se dogajalo z Jugoslavijo, če ne bi prišlo do sprememb, beri razpad.
Follow me
07. 07. 2012 09.29
-1
Slo4theist
07. 07. 2012 11.54
+0
Točno tako, amerika nam je veliko pomagala!!! Veliko več kot pa cel vzhod skupaj!!!
Slo4theist
06. 07. 2012 22.27
+2
Naj bo rajš tiho, kdaj je pa kitajska pa rusija komu kaj plačala! Nea bluzi bi rekel štajerc!!!
Juzni
06. 07. 2012 22.01
+16
Ta Klintonova bi morala koncati na psihjatriji.
Audy
06. 07. 2012 21.58
+8
Hipokriti da ni večjih
von thc
06. 07. 2012 21.51
-2
* fighting for peace is like fu***ng for virginity... Pa pozvali so sirsko opozicijo, naj se nehajo streljat med sabo. Za to bo še dovolj časa potem, ko Asad pade iz prestola...
mommmatke
06. 07. 2012 21.55
+6
Med ''seboj'', sej prihajajo od vzunaj, plačani od vzunaj od same Killary!!!!
allahjevelik
06. 07. 2012 21.43
+8
hehe konec je z ameriko oz njenimi korporacijami, konec...svet danes dostopa do preveč informacij, ljudje postajajo pametnejši, nihče več se ne bo pustil preslepiti. amerika naredi še eno večjo napako ala irak/afganistan in jo bodo zbrisali iz sveta
allahjevelik
06. 07. 2012 21.43
+2
mommmatke
06. 07. 2012 21.47
+2
Pa naše evropske tehnokrate, pašejo v isto skupino, čist GLIH so!
skodelica kave
06. 07. 2012 21.27
+19
Nova vojna na vidiku?! Upam da bomo na strani bratov Rusov ;)
mommmatke
06. 07. 2012 21.34
+13
kleopatra-1
06. 07. 2012 22.40
+6
mi, samostojni, smo v Natu, ste pozabili? Ameriški sužnji smo, ki se prepiramo zaradi naše rdeče zvezde - samo pod to zvezdo smo imeli dostojanstvo!
JurijGrmMlajsi
07. 07. 2012 01.44
+2
kleopatra-1 Natov znak ni niča manjša ali večja sraota...vsi so isti!
DedekLakai
06. 07. 2012 21.19
+11
Vpisane besede so neprimerne! Hm... 24ur prav patetični ste že. Tak kot amerika postajate, da je prepovedano vpisovati imena določenih držav/organizacij al karkoli. Ker moj post ni vseboval nobene grde besede.
DedekLakai
06. 07. 2012 21.20
+3
DedekLakai
06. 07. 2012 21.02
+13
Clintonova, cel sveti se ti že počasi smeji.
luckyss
06. 07. 2012 20.42
+13
"Clintonova meni, da bi morala Rusijo in Kitajsko doleteti kazen, ker ovirata reševanje krize v Siriji." Popolnoma pravilno... naj reševanje prepustijo ZDA, ki so uspešno rešili podobne krize širom sveta - nabolj to dokazujejo nove "demokracije" (Irak, Afganistan ,Libija..pol Afrike, Yuga itd.)