Tujina

Clintonova kot državna sekretarka?

Washington, 14. 11. 2008 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hillary Clinton s predsedniško kandidaturo ni uspelo. Sedaj se ji nasmiha mesto ameriške državne sekretarke v ekipi Baracka Obame.

Bosta tako nasmejano vodila tudi ameriško zunanjo politiko?
Bosta tako nasmejano vodila tudi ameriško zunanjo politiko? FOTO: Reuters

Hillary Clinton bi lahko postala nova ameriška državna sekretarka. Clintonova, ki se je neuspešno potegovala za demokratsko predsedniško kandidatko, naj bi se o tem sinoči z bodočim ameriškim predsednikom Barackom Obamo tudi osebno pogovarjala. Da Obama resno razmišlja o Clintonovi kot bodoči vodji ameriške diplomacije, naj bi ameriškim medijem prišepnili neimenovani viri iz Obamove administracije.

Ni postala predsednica. Izkušnje za državno sekretarko pa že ima.
Ni postala predsednica. Izkušnje za državno sekretarko pa že ima. FOTO: Reuters

Obama bi z imenovanjem Clintonove za naslednico Condoleezze Rice po mnenju nekaterih strokovnjakov presegel še zadnje delitve znotraj demokratske stranke. Stranko je namreč tekma za položaj demokratskega predsedniškega kandidata med Obamo in nekdanjo prvo damo močno razdelila. Privrženci Clintonove pa so bili še dodatno užaljeni po tem, ko je Obama za svojega podpredsednika izbral senatorja Joeja Bidna in ne Clintonove.

Za ameriško zunanjo politiko bi imenovanje Clintonove na enega od ključnih položajev pomenilo ostrejši pristop. Clintonova namreč ni bila tako navdušena nad umikom ameriških sil iz Iraka kot Obama. Večkrat mu je tudi pripisala neizkušenost in naivnost na področju zunanje politike, na primer pri njegovih predlogih za pogovore z Iranom.

Med drugimi možnimi kandidati za vodenje State Departmenta in s tem za prvega diplomata v državi sta tudi nekdanji predsedniški kandidat John Kerry in republikanski senator iz Nebraske Chuck Hagel, ki je na letošnjih volitvah podprl Obamo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MILEVOLLIDISCO
15. 11. 2008 04.52
Že vidim,obeta se NOVA KNJIGA, gdo je koga, in kako !
metalurg
14. 11. 2008 18.58
Secretary of state je v ZDA enakovreden mestu zunanjega ministra. Dajte čim prej popravit, preden se do konca blamirate.
julij13
14. 11. 2008 18.48
coctacola
14. 11. 2008 16.00
Sedaj pa lahko ga.Clinton vrne g. Clintonu in ga lepo potegne predsedniku.
fuksel
14. 11. 2008 13.11