Tujina

Clintonova: Kaine je človek, ki se je vse življenje bojeval za druge

New York, 23. 07. 2016 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Clintonova si je za podpredsedniškega kandidata izbrala senatorja Tima Kaina. Ta je, čeprav demokrat, bolj konservativen in se zna približati tudi republikancem. Velja za dobrega poznavalca mednarodne politike.

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v petek izbrala zveznega senatorja, nekdanjega župana Richmonda in nekdanjega guvernerja Virginije Tima Kaina za svojega podpredsedniškega kandidata. Kaine je ponudbo sprejel, oba pa bosta potrjena prihodnji teden na nacionalni konvenciji stranke v Philadelphii

58-letni Kaine, ki govori tekoče špansko, je bil pred izvolitvijo v senat predsednik Nacionalnega odbora demokratske stranke. V finale izbora možnih podpredsedniških kandidatov je prišel skupaj z ministrom za kmetijstvo in prijateljem nekdanjega predsednika Billa Clintona Tomom Vilsackom.

K odločitvi je pomagala tudi podpora predsednika ZDA Baracka Obame, ki je Clintonovi namignil, da bi bil Kaine močan kandidat, ker prihaja iz južnjaške države, ki se počasi spreminja in postaja bolj demokratska, čeprav ostaja konservativna.

Tak je tudi Kaine, ki ni bil prva izbira levega krila demokratske stranke. Levica si je želele senatorko iz Massachusettsa Elizabeth Warren ali senatorja iz Ohia Sherroda Browna. Vendar pa Clintonova ničesar ne prepušča naključju in ne tvega po nepotrebnem.

Clintonova in Tim Kaine
Clintonova in Tim Kaine FOTO: AP

Ko si je republikanski predsedniški kandidat Donald Trump izbral socialno zelo konservativnega guvernerja Indiane Mika Penca, pred tem pa je že imela na svoji strani junaka levice senatorja Bernarda Sandersa, se je odločila za obliž na rani nizke podpore med belimi moškimi.

Podpredsedniški kandidati ne odločajo volitev, lahko pa pomagajo ali tudi škodijo. Clintonova meni, da bo Kaine pomagal, ker je dokazal, da lahko zmaguje v konservativnem okolju. Tako kot župan Richmonda, guverner Virginije in senator se je Kaine dokazal s sodelovanjem tudi z republikanci.

Velja za dobrega poznavalca mednarodne politike, ker sedi v senatnem odboru za mednarodne odnose, prav tako pa tudi v odboru za obrambo in odboru za proračun.

Clintonova ga je v petek zvečer poklicala in mu ponudila kandidaturo. Kaine jo je sprejel ter na twitterju sporočil, da je počaščen. Clintonova je sporočila, da je Kaine človek, ki se je vse življenje bojeval za druge, po Kainu pa je poklicala tudi Obamo.

Trump se je v petek v Clevelandu zahvaljeval za nominacijo stranke, obenem pa porabljal čas za kritiziranje teksaškega senatorja Teda Cruza, ki mu na konvenciji ni dal podpore.

O odločitvi Clintonove je na twitterju sporočil, da imajo demokrati sedaj izbrana dva popolna "insajderja" in pozval Američane naj ne omogočijo tretjega mandata Obame.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Našvasan_zob
23. 07. 2016 18.04
+2
Emaili, ki jih je objavil Wikileaks dokazujejo kako hude kršitve so potekale v kampanji znotraj demokratske stranke.. Emaili med predstavniki komiterja demokratske stranke dokazujejo kako ogabno se je favoriziralo Hilary preko Sandersa.. Rečte kar čte, ampak Republikanci so vsaj znotraj stranke fer in so brez umazanih igric prepustil kandidaturo Trumpu...
ecnarf
23. 07. 2016 16.08
+5
Salamandros
23. 07. 2016 10.26
+9
Wikileaks razkriva, da je družina Clinton financirala izredno veliko muslimanskih terorističnih organizacij. Lahko bi tudi o temu pisali 24 ur, vendar to se nebo zgodilo, saj tudi vas financirajo isti ljudje.
Našvasan_zob
23. 07. 2016 18.05
+2
Razkriva tudi megalomansko korupcijo komiteja demokratske stranke.. Od samega začetka so imeli namen onemogočit Sandersa kot kandidatata demokratke stranke... Republikanci se vsaj med sabo ne jeb....
Našvasan_zob
23. 07. 2016 09.30
+13
A te babure še niso ovadili? Nazadne, ko sem bral je imela na vesti 4 grehe zrele za ovadbo..
Našvasan_zob
23. 07. 2016 09.29
+3
Sej rab enga tazga, glede nato da se ona bojujej izključno za bankirje, orožarje in korporacije...
Zverina56
23. 07. 2016 08.01
+14
clintonova ti si pa baba ki bo zanetla III svetovno vojno!!!!
SKRIPT
23. 07. 2016 08.06
-6
felixkp
23. 07. 2016 09.25
-7
Salamandros
23. 07. 2016 10.28
+12
Clintonova družina financira več terorističnih organizaci, zato je vojna potrebna, da se spuca to levo teroristično nesnago s Clintonovo, Rotchildom in Sorosom na čelu.