Tujina

Clinton o Obami: Ta tip bi nam pred leti nosil kavo

Washington, 11. 01. 2010 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obama in Biden naj bi bila v sporu, republikanci naj bi razpravljali o duševnem zdravju Palinove, Bill Clinton pa je zviška gledal na Obamo. Vse to naj bi se dogajalo v ozadju predsedniške tekme.

Bill Clinton naj bi pokroviteljsko govoril o Baracku Obami in tako pridobival podporo za svojo ženo.
Bill Clinton naj bi pokroviteljsko govoril o Baracku Obami in tako pridobival podporo za svojo ženo. FOTO:

Nova knjiga o ameriških predsedniških volitvah Game Change temelji na več kot 300 intervjujih, ki sta jih opravila avtorja knjige, novinarja Mark Halperin in John Heilemann. V njej razkrivata ozadje tekme za novega ameriškega predsednika in navajata informacije, ki jih dosedanje tovrstne knjige in novinarski prispevki še niso razkrili.

Med drugim opisujeta, kako se je nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton pri lobiranju podpore za svojo ženo Hillary Clinton spuščal tudi na tako nizek nivo, ki ga ameriška javnost od njega ne bi pričakovala. Tako je pokojni senator Edward Kennedy po trditvah avtorjev knjige svojemu prijatelju dejal, da ga je Clinton želel prepričati s tem, ko je pokroviteljsko govoril o Baracku Obami. "Pred nekaj leti bi nam ta tip nosil kavo,“ naj bi dejal Clinton in tako želel prepričati Kennedyja, da je Hillary tista prava kandidatka za predsednico. Ta Clintonova poteza naj bi dokončno prevesila Kennedyjevo naklonjenost na Obamovo stran. Predstavnik Billa Clintona teh navedb ni želel komentirati.

Hillary Clinton in Barack Obama

Clintonova naj položaja zunanje ministrice sprva ne bi želela sprejeti. Razlog: Bill Clinton.
Clintonova naj položaja zunanje ministrice sprva ne bi želela sprejeti. Razlog: Bill Clinton. FOTO: Reuters

Vendar pa je tudi sama Hillary Clinton znala izkoristiti vse pomanjkljivosti protikandidata. Potem ko je vodja njenega štaba v New Hampshiru Billy Shaheen Washington Postu dejal, da Obama ni primeren za predsednika, saj je v mladosti užival droge, naj bi bila Clintonova nad tem dokaj navdušena. "Dobro zanj,“ je dejala Clintonova in dodala, "izkoristimo to.“ Zgodba se je sicer razpletla tako, da se je Clinotonova Obami opravičila, Shaheen pa ni več sodeloval pri kampanji.

Potem ko je bil Obama izvoljen za predsednika, so se tudi za Clintonovo odprle nove možnosti, saj ji je ponudil mesto zunanje ministrice. A Clintonova je bila odločena, da tega ne bo sprejela in je že pripravila izjavo za javnost, da zavrača Obamovo ponudbo. V nočnem pogovoru z Obamo pa so se stvari spremenile. Clintonova naj bi mu zaupala, da položaja ne želi sprejeti predvsem zaradi svojega moža. "Veš, da ga ne morem nadzorovati in v določeni točki bo postal problem,“ naj bi Clintonova dejala Obami. Ta ji je zagotovil, da je to tveganje, ki ga je pripravljen sprejeti.

Barack Obama in Joe Biden

Obama in Biden naj bi bila že nekaj časa v sporu.
Obama in Biden naj bi bila že nekaj časa v sporu. FOTO: Reuters

Avtorja opisujeta tudi spor, ki naj bi obstajal med Obamo in zdajšnjim podpredsednikom Joejem Bidnom. Napetosti med njima naj bi se začele septembra leta 2008, ko je Biden novinarjem dejal, da je sam bolj usposobljen za predsednika kot pa Obama. Biden in Obama sta od takrat redko govorila po telefonu in tudi znotraj kampanje sta redko skupaj izvajala aktivnosti. Obamo je Biden vse bolj motil, saj si je privoščil niz neprimernih izjav. "Kolikokrat bo Biden še rekel kaj neumnega,“ je Obama jezno spraševal svoje svetovalce.

Po drugi strani pa Biden, kot navajata avtorja knjige, sploh ni bil zadovoljen z usmeritvijo kampanje. Ko so ga pripravljali za enega izmed medijskih dogodkov in je tema nanesla na davke, naj bi Biden dejal: "To je vaša kampanja. Rekel bom to, kar boste želeli. Vendar dan po volitvah je vse dovoljeno.“ Bidnu naj bi sicer vodje kampanje Obama-Biden sicer omejevale tudi dostop do medijev.

V odzivu na trditve v knjigi je Bidnov predstavnik dejal: "Ne bomo komentirali teh govoric o kampanji. A lahko rečem, da če bi avtorja res želela točne informacije v knjigi, da bi jih preverila pri podpredsednikovem osebju. Tega nista storila. Predsednik in podpredsednik sta v teh nekaj preteklih letih zelo dobro sodelovala.

Republikanci zaskrbljeni zaradi Palinove

Iz Palinove so se številni norčevali, republikanska stranka pa naj bi dejansko razpravljala tudi o njenem duševnem zdravju.
Iz Palinove so se številni norčevali, republikanska stranka pa naj bi dejansko razpravljala tudi o njenem duševnem zdravju. FOTO: Reuters

Vse pa ni bilo rožnato niti v republikanskem štabu. Sarah Palin je bila tako po njenem intervjuju z novinarko Katie Couric precej nezadovoljna z razvojem kampanje in začela je obžalovati, da se je v to sploh spustila "Če bi vedela vse, kar vem zdaj, se v to ne bi spustila,“ je dejala Palinova. Štab republikanskega predsedniškega kandidata Johna McCaina je bil zaskrbljen zaradi tega, ker Palinova ni zadosti jedla, bali pa so se tudi, da trpi za poporodno depresijo, prišlo je celo do tega, da so razpravljali tudi o tem, ali je sploh duševno prištevna.

Avtorja sicer še navajata, da z McCainovo odločitvijo, da za podpredsedniško kandidatko vzame Palinovo, takratni podpredsednik Dick Cheney ni bil prav nič navdušen in je potezo označil kot nepremišljeno, saj je bil prepričan, da je Palinova za tak položaj nepripravljena.

Podobno kot Bidnovi tudi predstavniki Palinove ob izidu knjige Game Change niso ostali tiho. Pravijo, da Palinova to obdobje opisuje v svoji knjigi Going Rogue in da so njeni opisi točni. "Ona je bila tam. Novinarji niso bili,“ so dejali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
12. 01. 2010 20.10
Bljak Clinton.
sottozero
12. 01. 2010 08.34
Clinton je VOJNI ZLOČINEC...profiter...in če bi svet bil ENAK in PRAVIČEN ZA VSE ENAKO...bi sedel na klop v Haagu...potem pa odsedel do konca življenja v zaporu !
darvil
12. 01. 2010 00.05
da bi Obama nosil kavo klavcem? V to dvomim.
Tonček Balonček
11. 01. 2010 18.02
Obama je pač ameriški Janez Janša, le da tam po končanem mandatu takšni utonejo v pozabo. Šre noben bivpi ameriški predsednik ni kasneje pozival na ulice, še več, ni niti kandidiral za senatorja ali kongresnika, enostavno se umaknejo iz notranje politike ter "delujejo" v raznih misijah, naftaših, bankah, Dinners Clubih ter podobnih združbah, doma so pa odpisani, v Evropi se jih pa nikoli več ne znebiš, do poznih bridkih let pozivajo, predlagajo, so polni idej, načrtov, predlogov, kar hočeš, povsod jih je preveč! Kučan je eden redkih, ki se s tem en ukvarja več, za njim je ostala le še anksioza in reganjavivca njegovih bivših tekmecev!
skydrol7
11. 01. 2010 17.54
v vsaki politicni hisi so spletkarjenja,obama je bil izvoljen ker je dal novi obraz ameriske politike , slika politicne strukture se je spremenila , usmerjenost amer. zunanje politike je pa ostala ista kod pod bush-ovim rezimom , sam obama pa je bil naiven ko je pred izvolitvijo na danasnji polozaj obljubljal da bo uporabljal proti islamskim radikalcem zametne rokavice, kar pa se ni obneslo glej zadnji poizkus terorista iz nigerije za rastrelitev letala,obljubo da bo zaprl guantanamo bay zapore tudi ni mogoce izpeljati ker bi moral poslati polovico zaprtih teroristov nazaj v jemen kjer bi nadaljevali z svojimi teror. dejanji,zdaj vidi da se z" vragom" ne mora ne mora rokovati ker ta ne razume drugega kod trdo pest in ker vidijo v vsem ne-muslimanskega na svetu tarco za unicenje..kar pa je zalostna realnost danasnjega casa...
hansola
11. 01. 2010 16.59
karah, koliko maš angleščino? Tukaj se gre za Past Perfect Continuous čas, torej za dogodek, ki se je zgodil pred nekim dogodkom v preteklosti in se je dogajal dlje časa. Tvoj prevod je Past Continuous čas. Nazaj v angleščino bi se prevedel: OBAMA WAS BRINGING US COFFEE Pravilen prevod pa OBAMA BI NAM BIL NOSIL KAVO.
Bogdan Mikuž
11. 01. 2010 16.19
Z facebook-om so težaveeeeeeeeeeeeeee!
23
11. 01. 2010 16.03
ta obama je ena navadna lutka. vemo kdo je "glavni". wall street.
Klingonec
11. 01. 2010 15.47
Ni sploh pomembno kdo je predsednik USA! Politiko vodio ljudi v senci ki so obenem eksponenti kapitala! Demokracija "made in USA" je že od zdavnaj potrebna revizije!
Google_Chemtrails
11. 01. 2010 15.03
Gangrena666 11.01.2010, 13:31 2 hehehe kaksni bedaki vladajo nasem Planetu! Na googlu vtipkaj Bilderberg Group pa si preberi, kdo zares vlada našem planetu in kdo ima prste vmes pri izvolitvi predsednika ZDA, LP;)
ex-patriot
11. 01. 2010 14.21
Barack bin Obama je samo dokaz, kako daleč so ZDA padle! Od Kennedyja naprej je šlo vse samo navzdol.
NENORMALEN
11. 01. 2010 13.39
NA ULICE, ČEZ ENO URO SE NA PREŠERCU DOBIMO!!!
Spetsnaz
11. 01. 2010 13.33
Sarah Palin je dobra za.... Ni pa dobra za vodenje drzave ki se imenuje USA!
Spetsnaz
11. 01. 2010 13.31
hehehe kaksni bedaki vladajo nasem Planetu!
Mira-
11. 01. 2010 13.27
Eiffel se strinjam s tabo. Skratka, za razliko od drugih ameriških predsednikov je bil Clinton ok.
milenkocare
11. 01. 2010 13.24
Pa tudi tvoja interpretacija "tvojega citata" obstaja samo v pogovornem jeziku. Prevod je v vsakem primeru pravi.
eiffel
11. 01. 2010 13.04
sottozero, to bi bila taista suverena država, ki je na svojem ozemlju grobo kršila človekove pravice in kateri nekdanji državljani so se od nje odcepili takoj, ko so imeli priložnost?
karah
11. 01. 2010 13.02
pogledala sem za originalen citat in glasi se: "Obama would be getting us coffee " čeprav je "would", se v tem primeru to v slovenščino ne prevaja kot "bi". pravilen prevod se glasi: "OBAMA NAM JE NOSIL KAVO" in noben BI nosil.
HellWolf
11. 01. 2010 12.52
Ja non stop en čez drugega... isti so ko naši politikanci. Glede Palinove... heh sej se je že vedlo prej da ženska ni normalna. Kaka pa je, milo bože da ne morš verjet.
sottozero
11. 01. 2010 12.49
Clinton NIKOLI ni bil častivreden politik. LAGAL je...in to pred kamerami vse svetovne javnosti... Poleg tega pa je grobo kršil mednarodno pravo in napadel suvereno državo brez soglasja UN !