Tujina

Republikanska konvencija v zvezni državi, kjer je dovoljeno nošenje orožja. Znak za preplah?

Cleveland, 18. 07. 2016 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V ZDA so vse oči uprte v Cleveland, kjer se je začela nacionalna konvencija republikanske stranke. Skrb vzbuja tako možnost terorističnega napada kot tudi eksplozivna mešanica Trumpovih nasprotnikov in podpornikov v državi, kjer je dovoljeno odkrito nošenje orožja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Republikanska konvencija
    02:44
    Iz 24UR: Republikanska konvencija
  • Iz 24UR: Trump ga kuje v zvezde
    02:22
    Iz 24UR: Trump ga kuje v zvezde
Republikanska konvencija
Republikanska konvencija FOTO: AP

V Clevelandu se je ob strogih varnostnih ukrepih začela štiridnevna nacionalna konvencija republikanske stranke. Na njej bodo Donalda Trumpa uradno potrdili za svojega kandidata na novembrskih predsedniških volitvah, sedanjega guvernerja Indiane Mika Penca pa za kandidata za podpredsednika. Sprejeli naj bi tudi program stranke.

Tema uvodnega dne konvencije je bila "Naredimo Ameriko spet varno". Poudarki govorov so bili temu ustrezno v znamenju podpore ameriški policiji in vojski.

Začelo se je z minuto molka za padle policiste nazadnje v Baton Rougu in drugje. Na konvencijo je prišlo okoli 2500 delegatov in 2300 njihovih zamenjav iz vseh 50 zveznih držav ZDA, prestolnice Washington in petih od ZDA odvisnih ozemelj.

Glavna govornica prvega dne je Melania Trump

Glavna govornica prvega dne bo soproga predsedniškega kandidata Melania Trump, ki je slovenskega rodu. Na seznamu je tudi nekaj manj znanih ameriških kongresnikov. Trumpova kampanja je jezna na guvernerja Ohia Johna Kasicha, ker zavrača udeležbo in podporo Trumpu.

Kasichevi republikanci v Ohiu so privrženci pokojnega republikanskega senatorja slovenskega rodu Georga Voinovicha, ki se konvencije verjetno prav tako ne bi udeležil, vendar so ga posebej počastili z videozgodbo o njegovem življenju in delu.

Govore je odprl zvezdnik televizijske serije o ameriških kmetavzarjih "Duck Dinasty" Willie Robertson, zaradi teme prvega dne, pa je bilo tudi nekaj vojakov. Med njimi marinec John Tiegen, ki je bil septembra leta 2012 v Libiji in se je boril s teroristi, ki so napadli konzulat ter ubili štiri Američane.

John Tiegen je izjavil, da je prišel v Cleveland, ker ga je povabil Trump in bo volil zanj, ker ni politik. "Bengazi je zamočila celotna administracija. Trump mi je všeč, ker ni politik. Vem, da ni popoln, ampak zadnji, ki je bil, je bil Jezus Kristus," je dejal Tiegen pred govorom na konvenciji, v katerem namerava govoriti, kaj se je dogajalo v Bengaziju.

Nastopili so tudi drugi televizijski zvezdniki, nasprotniki nezakonitega priseljevanja, šerif iz Milwaukeeja, in kasneje tudi nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani. Delegate je pozdravil predsednik nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Preibus, ki je predlagal minuto molka za vse padle policiste.

Protest pred republikansko konvencijo
Protest pred republikansko konvencijo FOTO: AP

Nadaljujejo se tudi protesti, vendar je za zdaj protestnikov, ki so glasni a mirni, manj kot policistov. Ne manjka pa karakterjev, kot je Jack Zipper, ki je prijatelja privezal na vrvico ter delegate konvencije, ki so čakali na vstop v športno dvorano Quicken Loans prosil, če "psa" brcnejo v zadnjico in si mislijo, da brcajo Trumpa.

Med množico v Clevelandu je veliko jeze in sovraštva do demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, ljubezen do Trumpa pa je prisotna, čeprav ne pri vseh. Občutek je, da jih veliko le želi, da vse skupaj hitro mine brez težav.

Proti splavu, istospolno usmerjenim, zdravstveni reformi Obame ... 

Program republikancev za prihodnja štiri leta oziroma platforma na skoraj 70 straneh ne vsebuje presenečenj. V njej se nasprotuje splavu, davkom, istospolno usmerjenim in čistemu okolju. Največje zlo 21. stoletja za republikance je poleg terorizma še vedno zdravstvena reforma predsednika Baracka Obame.

Vrhunec konvencije bo po pričakovanjih Trumpov govor, ki bo najverjetneje v četrtek.

Preberite tudi: V Baton Rougeu je temnopolti 29-letnik, nekdanji marinec, streljala na policiste in tri ubil, med njimi tudi temnopoltega policista. "Gre za napade na javne uslužbence, na pravno državo in na civilizirano družbo in to se mora končati," je dejal ameriški predsednik Barack Obama.

Eksplozivna mešanica

Oprema policistov na kolesih
Oprema policistov na kolesih FOTO: AP
Cleveland je v svoji zgodovini doslej gostil dve republikanski konvenciji in nobene demokratske. Leta 1936 je bila zadnja. Sedanja bo veliko bolj živahna, saj ob protestih napovedujejo okoli 1200 različnih prireditev in zabav.

Mesto z manj kot 400.000 prebivalci pričakuje okoli 50.000 obiskovalcev, najmanj 200 milijonov dolarjev neposredne gospodarske koristi in več deset tisoč protestnikov.

Skrb vzbuja tako možnost terorističnega napada kot tudi eksplozivna mešanica Trumpovih nasprotnikov in podpornikov v državi, kjer je dovoljeno odkrito nošenje orožja. V Clevelandu bodo zato v času konvencije veljali še posebej strogi varnostni ukrepi, za varnost pa bo skrbelo več tisoč pripadnikov varnostnih sil.

Prvi obiskovalci že tam

Prvi udeleženci so že prispeli v mesto: pričakala jih je dvojna dobrodošlica – podpornikov in nasprotnikov.

Protestniki so nosili maketo prašiča, ki ima oranžne lase in tako spominja na predsedniškega kandidata Trumpa. Protestnikov je bilo le nekaj sto in skoraj manj kot policistov, ki so jih spremljali in jim preprečili resnejše motenje vstopa udeležencev konvencije skozi varnostni kordon do prizorišča uvodne zabave na obali jezera Erie.

Protestniki so nosili transparente proti Trumpu, med njimi pa so bili tudi pripadniki Nove stranke črnih panterjev, ki so opozarjali na nasilje policije nad temnopoltimi. Policisti niso bili preveč napeti. Je pa to za njih dobra vaja pred tem, kar se lahko zgodi naslednje dni. Orožja, ki je dovoljeno v Ohiu, ni nosil nihče razen policistov in še nekaj posameznikov.

Clintonovo bi poslali v zapor

Razmere so za zdaj mirne.
Razmere so za zdaj mirne. FOTO: AP

Center mesta z več kot 50 odstotki temnopoltega prebivalstva je bil dan pred začetkom republikanske konvencije precej bolj bel kot ponavadi, nad mestom pa je brnelo letalo s transparentom, da je potrebno demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton poslati v zapor. Predel okrog dvorane Quisken Loans, kjer igrajo prvaki NBA Cleveland Cavaliers in kjer poteka konvencija, je zagrajen in zastražen, kot tudi konferenčni center pri mestni hiši in Dvorani slavnih Rock and Rolla ter stadiona nogometnega moštva Cleveland Browns.

Slovenka: Preveč je nesramen, bahat in pohlepen

Konvencijski center je ogromen, kar je tudi ustrezno, saj naj bi konvencijo s kraja dogajanja pokrivalo 15.000 novinarjev iz vsega sveta, ki bodo v tem tednu pomagali dvigniti ekonomsko statistiko nekoč cvetočega industrijskega mesta. V Clevelandu živi tudi veliko Slovencev, ki pa večinoma ne kažejo veliko navdušenja nad predsedniškim kandidatom, katerega žena Melanija je slovenskega rodu. "Preveč je nesramen, bahat in pohlepen," je dejala ena od pripadnic slovenske skupnosti v Clevelandu.

Konvencija se danes začenja z govori, ki bodo hvalili newyorškega milijarderja, kar ni nič nenavadnega, saj je to namen konvencij. Nenavaden je morda seznam govornikov, kjer prevladujejo Trumpovi družinski člani na čelu z Melanijo, ki bo nastopila že danes. Govorilo bo nekaj preživelih terorističnega napada v Bengaziju leta 2012 in mati enega od umrlih, na seznamu so nasprotniki nezakonitega priseljevanja v ZDA, obenem pa bo novinarskih konferenc v španskem jeziku skorajda toliko kot v angleškem.

Večina nezakonitih priseljencev prihaja v ZDA iz špansko govorečih držav južno od ZDA in Trump med volivci latinskoameriškega izvora ne uživa veliko podpore, ker je kampanjo začel z žaljenjem Mehičanov in napovedjo gradnje zidu na meji. Republikanska stranka pa, kot kaže, želi škodo ublažiti z obravnavanjem španščine kot skoraj uradnega jezika v ZDA.

Včeraj med protestom nasprotnikov Trumpa. V tej zvezni državi je nošenje orožja zakonito.
Včeraj med protestom nasprotnikov Trumpa. V tej zvezni državi je nošenje orožja zakonito. FOTO: AP

Na seznamu govornikov so tudi televizijske in športne osebnosti, uglednih republikancev pa ni veliko. Guverner Ohia John Kasich je povabilo odklonil, prav tako drugi znani republikanci, kot je senator John McCain. Sprejela pa sta ga voditelja kongresnih republikancev Paul Ryan in Mitch McConnell, skupaj s tistimi, ki so že doslej zagovarjali Trumpa po ameriških televizijah.

Govorili bodo nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich, guverner New Jerseyja Chris Christie, senator iz Alabame Jeff Sessions, nekdanji teksaški guverner Rick Perry, upokojeni zdravnik Ben Carson in seveda podpredsedniški kandidat Mike Pence, ki bo zadnji govornik v sredo.

Konvencija se bo končala v četrtek zjutraj po srednjeevropskem času, ko bo zadevo sklenil Trump s svojim govorom, predstavila pa ga bo njegova hčerka Ivanka.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bover
19. 07. 2016 12.16
-2
Kaksno Slovenko ste pa vprasali negativno in zagrenjeno? Cestitam Melaniji za njen govor,sigurno bo prinesla pozitivno vzdusje in eleganco v White House,Melania Trump Classy first Lady.Donald Trump bo prinesel spremembe tako v USA kot v celotnem svetu,ker to kar levicarsko skorumpirani politiki pocnejo na tej strani Atlantica kot tudi pri vas v Evropi je nesprejemljivo in unicujoce za ohranit identiteto naroda in humanost zivlenja.
kolbek460
18. 07. 2016 20.55
+8
V Ameriki se zadnih 200 let nič ni spremenilo prej so tovkli po indijancih in bizonih ,sedaj tovčejo po črncih in grešnih kozlih a bedakov zmeraj več ,,
Sloncek_boncek
19. 07. 2016 10.47
+2
tolkli .. drugače se pa strinjam s tabo ;)
kemuri
18. 07. 2016 13.02
-2
Demokratski protestniki pa znova, s svojim pravim obrazom, ko ne morejo drugače žalitev na žalitev, podobno kot naši kapitalistični levičarski liberalci .
yyyeb
18. 07. 2016 19.55
+2
poglej si republikance z pištolo na pasu. hočeš take met pr nas?
enakostzavse
19. 07. 2016 13.12
kemuri, kako pa se pri nas obnašate "demokrati"? Maš prav, vedno kažete svoj pravi obraz, radi tega pa smo vas poslali v senco, oz. temo, da ne delate še več škode kot ste jo že.
Ramzess
18. 07. 2016 11.32
+3
Tile policisti so pa kot iz kakšne računalniške igre, vse bolj taki postajajo, vojaki pa tudi, ... seveda za varstvo elite.
malimoz2012
18. 07. 2016 09.17
+7
24 ur. Obrazlozite, nasprotuje cistemu okolju? Jaz razumem kot da hoce imet vmazano drzavo od drekov?
TheMafiaDon
18. 07. 2016 08.14
+2
bistvo je navidezno ustrahovanje ljudi in prodaja orožja...made in USA ;)
lordslayer
18. 07. 2016 08.12
+15
fučka se nam za tele ameriške bedarije ... raje poročajte iz turčije
razerznak
18. 07. 2016 08.39
+6
kaj inside puč od erdoga samega? aja lovci so ga meli na merku zakaj pa pol niso frćala ustrelili? fake as
polene
18. 07. 2016 08.08
+5