Tujina

Predlog sporazuma poslali v sabor

Zagreb, 30. 10. 2009 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./STA/N.D.
Komentarji
31

Premierka Kosorjeva je dejala, da bo sabor o arbitražnem sporazumu verjetno razpravljal v ponedeljek. Člen 3b v sporazumu pa buri duhove.

Seja sabora o arbitražnem sporazumu bo v ponedeljek ob 9.30.

Hrvaška vlada je po telefonski seji v sabor poslala predlog o potrditvi soglasja za podpis sporazuma o arbitraži med vladama Hrvaške in Slovenije ter predlog za soglasje k izjavi o neprejudiciranju, ki bi jo Hrvaška dala pred ratifikacijo sporazuma o arbitraži, so sporočili s sedeža hrvaške vlade. Dodali so, da so v sabor poslali angleško in hrvaško različico omenjenega sporazuma in izjave. Napovedali so še, da bodo v saborski razpravi sodelovali premierka Jadranka Kosor, zunanji minister Gordan Jandroković, pravosodni minister Ivan Šimonović in državni sekretar na zunanjem ministrstvu Davor Božinović.

Pred tem je Kosorjeva dejala, da bo sabor o arbitražnem sporazumu verjetno razpravljal v ponedeljek.

Pahor in Kosorjeva
Pahor in Kosorjeva FOTO: Reuters

Predsednik SDP Zoran Milanović pa je odpovedal za danes napovedano srečanje s Kosorjevo, za katerega sta se sicer dogovorila v sredo. Takrat vodja največje hrvaške opozicijske stranke ni želel podpreti sporazuma o arbitraži. Kot je dodala premierka, bi se spodobilo, da bi se oseba opravičila, če ne more priti na vnaprej dogovorjeno srečanje, česar pa Milanović po njenih besedah ni storil.

Milanović je v četrtek novinarjem povedal, da bo podpora SDP arbitražnemu sporazumu v saboru odvisna predvsem od tega, kako ga bo Kosorjeva predstavila poslancem, ter od tega, ali se bo opravičila državljanom za škodo, ki jo je HDZ storil v zadnjih šestih letih.

Da bi vlada dobila podporo dveh tretjin poslancev, potrebuje tudi glasove socialdemokratov. Vendar pa naj bi bila po razlagi podpredsednika sabora Vladimirja Šeksa (HDZ) v primeru soglasja vladi za podpis arbitražnega sporazuma dovolj navadna večina, kar pomeni 39 poslancev. Kot je pojasnil Šeks, v primeru arbitražnega sporazuma namreč ne gre za spreminjanje meje, temveč za njeno določanje.

Kaj je člen 3b?

Hrvaški politiki in javnost so na nogah. Razlog: predlog arbitražnega sporazuma. Slovenski premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Kosorjeva pa se soočata s kritiki, ki nimajo milosti.

Tako v Sloveniji kot na Hrvaškem številni menijo, da bi s podpisom sporazuma več izgubili kot pa dobili.

Člen predloga arbitražnega sporazuma
Člen predloga arbitražnega sporazuma FOTO: dnevnik.hr
Arbitražni sporazum je diplomatski zmazek. Predsednik socialdemokratov Zoran Milanović

Včeraj so hrvaški mediji objavili kopijo predloga arbitražnega sporazuma. Največ zanimanja so pokazali za prvo stran, kjer je tudi zapisan najbolj sporen člen predloga – člen 3b.

V omenjenem členu piše, da je naloga arbitražnega sodišča med drugim tudi določiti stik Slovenije z odprtim morjem. Tako naj bi si Slovenija zagotovila dostop do odprtega morja. Mediji pa poudarjajo, da še naprej ni jasno, kaj naj bi angleška beseda 'junction' sploh pomenila. To naj bi odločila arbitraža, saj naj bi slovenska beseda 'stik' imela drugačen pomen kot pa hrvaška 'veza'.

Prodekan Evropske pravne fakultete v Novi Gorici Miha Pogačnik je že 5. oktobra v pogovoru za 24ur.com komentiral formulacijo zgoraj omenjenega stavka. "Omenjati zgolj neki 'stik' ne pomeni nujno, da bi Slovenija lahko potrdila teritorialni izhod v mednarodne vode. Če ostaja formulacija samo kot 'stik z odprtim morjem', potem ni najboljša, ker ni napisano, da gre dejansko za teritorialno povezavo. Beseda 'stik' ni zadostna, temveč je treba govoriti o izhodu oziroma o teritorialnem izhodu na odprto morje. 'Stik' pa je lahko kar koli, lahko gre samo za neke plovne pravice. Lahko tudi ne pomeni prehoda ali pa izhoda. Stik je lahko teoretično v samo eni sami točki, ladja pa čez točko ne more pluti. Dikcija je premalo natančna in po mojem mnenju za Slovenijo slaba,'' nam je takrat povedal Pogačnik.

Pogovor s Pogačnikom

Grožnje z referendumom

Če bo slovenska vlada podpisala arbitražni sporazum s Hrvaško in ga predložila v potrditev slovenskemu parlamentu, bomo glasovali proti, če bo sporazum takšen, kot se zdaj najavlja, je že včeraj sporočil prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Poudaril pa je, da je referendum o arbitražnem sporazumu skoraj neizbežen."V vsakem primeru bo do referenduma prišlo in mislim, da je bolje, da pride do referenduma o arbitražnem sporazumu kot pozneje do referenduma o vstopu Hrvaške v EU, kar bi bil potem dejansko poraz za obe strani," je dejal. Včeraj se je Janša v Bruslju pogovarjal tudi s Kosorjevo, toda očitno ga hrvaška premierka ni prepričala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

privat.baldrick
30. 10. 2009 23.50
Junction-box je bolj nazoren izraz, čeprav mu manjka pravne finese, samo ni to rondo, ali celo a junction-line, tako kot sporazum. Let's conjugate.
bnam 2707
30. 10. 2009 21.54
Brado: se podpišem.To so prave besede!!
brado
30. 10. 2009 17.51
g.Pahor pravi,da se bo držal arbitražnega sporazuma kot pijanec plota !!!! Haaaaaa.......Londonski memorandum in Pariška konvencija sta napisani v duhu mednarodnega prava.......ZAKAJ SE NJIH NE DRŽI KOT PIJANC PLOTA.......saj je tam meja že določena........ne vem......ali so pa kakšni drugi interesi.......morda interesi in pritiski zunanjih.......saj so jim H(a)rvatje skoraj dokazali in prepričali,da smo sLOVEnci tisti,ki krademo njihovo zemljo. Ti dve listini sta ključnega pomena in DOKAZNI LISTINI.....tega bi se Pahor moral držati kot pijanec plota.....a vse bolj se mi zdi,da je plota že zdavnaj zmanjkalo......opleta.....in dokončno bo padel...za vse večne čase bomo izgubili pokončno držo......vsak bo z nami počel kar bo hotel.......to pa lahko pomeni konec sLOVEnije !!??!!!
Bogdan Binter
30. 10. 2009 17.38
Pahor nima pravice v tajnosti sklepati kupčije, ki vsem sedanjim in bodočim rodovom jemlje kar je od nekdaj njihovo. Naj bo to meja na morju ali kopnem, ali dolgovi hrvaške do nuklearke ali pravno že dobljeni spor v zvezi hrvaških varčevalcev do NLB. Kdo je Pahorja pooblastil, da se meša v slovensko gospodarstvo in bančništvo.Te pravice nima in si jo nesme lastiti. Naj vendar dela po zakonu, ki ga morajo spoštovati vsi, ne pa da posluša nasvete Kučana in Potrča, ki sta na tak način vladala s terorjem v prejšnjih desetletjih.Te časi so davno mimo, čeprav nekaterim to ni všeč. Nikoli ne sme pozabiti, da smo že imelui Slovenci velikega vodjo, ki nam je zapravil Istro - tovariša Kardelja.
KekecImaVasRad
30. 10. 2009 17.25
samo56789 Popolnoma se strinjam s tabo.
samo56789
30. 10. 2009 14.30
Zakaj slovenci vedno čutimo dolžnost spoštovanja pravil in dogovorov, istočasno pa drugim dopuščamo pravico, da se ne držijo dogovorov in pravil ? Zato, ker se še vedno obnašamo kot hlapci drugi pa kot gospodarji. Naši politiki se obnašajo nedržavotvorno, ker to dopuščajo in delajo škodo osnovnim pravicam slovenske države in državljanov. Nasprotno pa doma, zahtevajo od ljudstva, da se drži pravil in zakonodaje. Istočasno pa vlada in vsa elita ves čas kršijo temeljna pravila zakonodaje, parlamentarizma, morale in etike. Kakšni strohopetci ? Takšnih državnikov ne potrebujemo. So nekredibilni. Zahtevajete, da gre lahko Hrvaška v EU, ko bo spoštovala pravna pravila in začela izvajat vse dogovore, ki jih je sprejela. To je pogoj za vstop v EU in osnova referendumskega vprašanja. Vse preveč je dokazov, da Hrvatje ves čas lažejo in kradejo ?
Brabus
30. 10. 2009 14.21
In to je prijateljska sosedna država,v katero vsako poletje znosimo na milijone €? Lahko jih je stokrat sram,kar počnejo za tiste par metrov morja in zemlje,ki pripada Sloveniji. Hrvati pač mislijo,da se zemlja vrti samo zaradi njih.
Krasinius
30. 10. 2009 13.24
Hrvati pa so imeli Ogrskega kralja takrat, daleč od Istre so bili, šele po 45. letu so si jo nekako prigoljufali, Kardelj nas je pa izdal in vse rodove Slovencev in Slovenk.
deloholik
30. 10. 2009 13.23
od soseda imam hišo, ki mi jo je posodil njegov oče (v bistvu jo je zakockal z mojim očetom pri rundi pokra)...če kdo želi mu jo dam, hiša je čisto ok zraven hiše pa lahko potem od mojega soseda zahtevate še poplačilo kakšnega dolga, če ga imete....vsi zainteresiranj naj se oglasijo v pahorjevi pisarni....osebno z vso odločnostjo odgovarjam za vse kar sem povedal:)
Krasinius
30. 10. 2009 13.22
Ni bla ravno naša, hrvaška pa tudi ne, bila je od Kajzerja!
sudja
30. 10. 2009 12.58
Kolikor vem je bila včasih cela Istra z otoki NAŠAAAAA
tingltangl
30. 10. 2009 12.55
Pogačnik je bolje da je čist TIH.Koliko let pa je bil v komisiji in to fajn plačan pa ni nič naredil.JAZ PA PRAVIM KAR JE NAŠE JE NAŠE HRVATI NAJ DOKAŽEJO DA JE SPLOH GDAJ BILO NJIHOVO .BOLJE BI BILO DA BI MEJILII NA SRBIJO.
8JASMIN
30. 10. 2009 12.27
Komunajzari še nikoli niso nič pametnega naredili in tudi sedaj nebodo. Pahor=Kardelj !!!
samo56789
30. 10. 2009 11.44
Slovenija bi morala zahtevati in vztrajati, da se Hrvaška umakne iz vseh ozemlj, ki jih je protipravno in v nasprotju z mednarodnimi pravnimi pogodbami zasedla, preden vstopi v EU. Če jih je zasedla v skladu z mednarodnim pravom, naj to dokaže na sodišču, preden vstopi v EU. Čemu bi sprejeli v EU državo, ki ne spoštuje niti mednarodnega prava. Za Slovenijo pa ne bi smelo biti težko dokazat protipravno ravananje Hrvaške.
bosis
30. 10. 2009 11.35
stope 30.10.2009, 09:10 Smisel pogajanj je, da vsaka stran malo popusti. Lahko pa vsi vztrajamo pri svojem, sam tko ne bomo nikoli rešili zadeve. ------------------------------------------... mi pa prosim povej, kje hudiča, bi jim ti še popuščal???
samo56789
30. 10. 2009 10.53
Bravo Kekec. Lepo povedano. Hrvati hočejo v EU, mi pa hočemo, da nam pred tem vrnejo ukradeno zemljo. Treba samo pokazat z dokumetni in zemljevidi, da Hrvaške nikoli do leta 1945 ni bilo v Istri. Avstrijci, Italijani in Nemci so točno vedeli do kod sega Hrvaška država. Na žalost večina Slovencev zaradi spranih možganov od Juge tega ne ve. Slovenci smo morali po letu 1945 odstopiti slovenska ozemlja Italiji v zameno za italijanska ozemlja, ki so ostala v Jugoslaviji. Le ta so si potem nelegalno v velikem obsegu z zvijačo hrvaških nacionalistov prilastili hrvatje ( lopovi ). Kar naj pokažejo na osnovi katerih dokumentov so si pridobili tako velika ozemlja v Istri in Krvarnerju, ki jih prej nikoli niso dobili. Zakaj tukaj ne zahtevamo Slovenci spoštvanja mednarodnega prava ?
ciaobella
30. 10. 2009 10.50
CROATIA balkan, kot je nekoč bil !
priest
30. 10. 2009 10.45
SAMO V DUHU VOJSKOVODJE MAISTRA NAPREJ!!!
bosis
30. 10. 2009 10.40
Sej bo na referendumu vse jasn :)
KekecImaVasRad
30. 10. 2009 10.05
Najbolje je, da jim pustimo cel zaliv, Jožka Jorasa odselimo, se premaknemo iz trdinovega vrha oz. vseh ostalih spornih točk... ampak za naslednjih 1000 let uvedemo posebne ukrepe proti hrvaški... mi nimamo dostopa do odprtega morja, hrvaška pa ne bo imela do EU... in kaj se imamo skoz neki klanjat... NISMO HLAPCI IN NE POTREBUJEMO RAZPRODAJAT SVOJE ZEMLJE...pa jim v zameno ponudimo še vračanje denarja Lj. banke... to je ravno tako, kot se bi pogajali za svoj avto od soseda, ki smo mu ga posodili, potem pa bi mu za vrnitev hoteli plačat še njegove dolgove v banki, ki je že 18 let več ni...