Tujina

Člana posadke Mars500 'sta stopila na rdeči planet'

Moskva, 15. 02. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posadka simulirane mednarodne misije na Mars je "pristala" na rdečem planetu in tako opravila polovico testa, s katerim preizkušajo izzive medplanetnega potovanja. Ostaja še najtežji del, vračanje na Zemljo.

Dva od šestih članov posadke iz Italije, Francije, Kitajske in Rusije, ki 520 dni sodeluje pri simulaciji potovanja na Mars, sta po osmih mesecih prvič zapustila 160 kvadratnih metrov velik prostor na moskovskem raziskovalnem inštitutu.

Dva člana ekipe sta 'pristala' na simuliranemu površju Marsa.
Dva člana ekipe sta 'pristala' na simuliranemu površju Marsa. FOTO: ESA
Preizkus poimenovan Mars500 je prva simulacija celotnega potovanja na rdeči planet, namenjen pa je preverjanju dveh največjih neznank dolgih vesoljskih potovanj: psihičnih in fizičnih naporov.

Glavna ideja je, čim bolj natančno imitirati časovni razpon poleta na Mars – 250 dni za potovanje, 30 dni v orbiti in pristanek na planetu ter 240 dni za dolgo pot domov.

Ruski nadzorni center, ki spremlja resnične polete v vesolje, je v živo predvajal, kako sta Alexander Smoleyevsky in Diego Urbina v vesoljskih oblekah, težkih 32 kilogramov, nerodno hodila po temni, s peskom in kamni napolnjeni sobi, ki je bila pripravljena kot simulacija površine Marsa.

Sodelujoči znanstveniki priznavajo, da simulacija ne more prikazati vseh resničnih nevarnosti, ki bi jih astronavti srečali na pravem potovanju. Zavračajo pa namigovanja, da naj bi šlo za resničnostni šov.

"Zaposleni na področju astronavtike vemo, da je to težko," je pojasnil astronavt Christer Fuglesang. "Obstajajo resnične nevarnosti. Z nekom, ki ga ne maraš, si lahko nekaj mesecev, a za tako dolgo misijo morajo biti ljudje zelo socialni." Opozoril je, da bo po "pristanku" na Marsu pot domov najtežje obdobje eksperimenta.

 

Pristanek je bil vrh potovanja, sedaj jih čaka pot domov, ki pa je najbolj naporen del misije.
Pristanek je bil vrh potovanja, sedaj jih čaka pot domov, ki pa je najbolj naporen del misije. FOTO: ESA

Znanstveni resničnosti šov

Šest prostovoljcev, starih od 28 do 38 let, kamere spremljajo skoraj povsod. Posnetki, objavljeni na blogu Mars500, kažejo, da dan "posadke" sestavljajo telovadba, spanje in počitki, igranje  videoiger in karaoke. Tako se namreč kratkočasijo. Moški imajo omejene porcije hrane, kot bi jih imeli na pravi misiji. Tuširajo se lahko enkrat na deset dni, stiki z zunanjim svetom pa so pogosto prekinjeni in omejeni na elektronsko pošto, ki prihaja s 40-minutno zamudo. Zaprti udeleženci preizkusa so tako prisiljeni, da se znajdejo sami. Znanstveniki so jim enkrat tudi izklopili elektriko, da bi videli, kako se bodo znašli.

"Res sem prepričan, da bodo te edinstvene izkušnje, ki nam jih daje skupina Mars500, dobro orodje za prihodnje projekte, povezane z našimi ambicijami, da poletimo na rdeči planet," je povedal vodja znanstvenega programa Evropske vesoljske agencije na Mednarodni vesoljski postaji Martin Zell.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nada88
21. 02. 2011 17.45
od tega vsega ne bo nič
etis
17. 02. 2011 10.48
Ko berem te vaše poste me mika da bi nekaj napisal v zvezi z simulacijami na zemlji. Simulacije kot take so se izvajale tudi pred odhodom Apolla 11 na luno s tem mislim simulacija pristanka kjer so preverili če vse dela tako kot mora in satronavti so se vadili za svoje naloge res pa je da pri simulciji ni tistih pravih razmer, kot so v vesolju! Zato so pri Nasi uporabljali najrazličnejše trike, po sletu krožijo posnetki ponarejenega pristnka na luni. Dajte no to so le posnetki simulacije! Tudi mars roverje je pred odhodom čakala simulacija ker pa tu ni človeške posadke za reševanje problemov in je mars rover krmiljen z zemlje morajo ob morebitnih zapletih ustvariti simulirane pogoje zapleta z simulaciskim mars roverjem na zemlji da rešijo težavo. Pri primeru simulacije Mars 500 pa so simulanti ločeni od ekipe vse poteka z radisko povezavo tudi simulacija sprehoda po marsu poteka brez pomočniške ekipe in ne tako kot je pri simulaciji Apolla, ko so v simulaciji bili prisotni člani nadzorne ekipe. Kar se tiče fizikalnih zakonov ker je mars malo večje težnosti kot zemlja so pri simulaciji pod pesek ugradili železna tla in v skafanderke (astronavtske škornje) ugradili magnete, ki so simulirali težnost planeta. Kaj pa simulacija dela v vesolju? To počnejo v velikih bazenih napolnjenih z vodo in s tem ustvarijo umetne zakone fizike kateri vladajo v prostoru v katerega se odpravijo. Vendar ti poustvarjeni fizikalni zakoni ne prinesejo popolnoma istih rezultatov kot jih bo prinesla resnična pot na mars in nazaj. Kaj se bo zgodilo z astronavti, ki bodo izpostavljeni sevanju in zaradi predilge izpostavljenosti temi in uv žarčenju, ko bodo zapustili varni pas, ki je okoli zemelske orbite? Bodo oslepeli, bodo njihova plovila prenesla fizikalne zkone kateri kraljujejo v vesolju? Odgovore na ta vprašanja bo prinesel čas mi pa lahko le ugibamo in eno od teh ugibanj je. Jim bodo na poti do marsa pomagali nezemljani?
yarrick
16. 02. 2011 00.09
@Miria_ 15.02.2011, 14:51 Nimamo vsi take srečo kot neakteri ;) . Sicer pa ne vem kaj te moti v mojem postu, kjer sem lepo napisal da zemeljske simulacije NE MOREJO BITI enake kot nekje daleč v vesolju.Če pa je tu kaj spornega potem pa priznam da sem kriv in sprejmem kazen. Bi pa še tole dejal: a potemtakem so VSi ki so v NASi nadpovprečno pametni in usposobljeni? Absurd.NASA je v večinski "lasti" ministrstva za obrambo....če ti to ne pove ničesar potem se mi pa res smiliš.
apiar
15. 02. 2011 17.43
Ob vsej robotizaciji po moje na Mars ni potrebno pošiljati človeške posadke.
Booooooooooring
15. 02. 2011 15.22
prej se bo posadka pobila med sabo kot zdržala 7 let v vesolju! 7 let osamitve od družin ni kr tko js bi raj pazljivo izbrau ljudi za tko douga potovanja. kr sm samski in se ne navežem na prijatle pa tut domotožje me ne bi dajal bi se zlahka prijavu za to pa še izvedl bi kak to vpliva na invalidnost.
Miria_
15. 02. 2011 14.54
Lahko tukaj pametujete kolikor hočete; pa naj naredijo to,pa naj naredijo ono....V realnem vesolju je vsaka najmanjša stvar izjemno težka!!!KER SO ZAKONI FIZIKE,KEMIJE neizprosni in kruti....Zato ne pametujte tukaj; če bi nekaj znanstveno veljali,bi sedeli na kakšnem inštitutu pri Nasi, tako pa z kokicami v rokah pametujete..a pojma nimate ne o astronomiji,ne o realni izvedbi teh izjemno intelektualno zahtevnih reči,ki so v praksi v vesolju težko izvedljive.
Miria_
15. 02. 2011 14.51
Grim_reaper LEPO TE PROSIM,ČE SI TAKO PAMETEN,KOT SI MISLIŠ O SEBI,PA POJDI NA NASO DELAT; AMPAK TAM TE NITI TA ČISTILCA WC NE VZAMEJO.pa lep pozdrav
yarrick
15. 02. 2011 14.37
Zanimive teorije, a tile "simulatorji" so daleč daleč od realnosti.So jim dali pogoje, kjer zmanjkuje kisika zaradi zunanje napake? ali pa da odpove kakšen pomemben sistem(lčife support npr.), odpove pognksi mehanizem itd...pa kot je že nekdo pred mano napisal: dokelr vedo da so na TRDNI zemlji ne bo problema.Ko pa si enkrat par miljonov km stran od trdnih tal in si prepuščen samemu sebi in sopotnikom(ter dobri volji vesoljskega vremena) je pa druga stvar. @ljx Ja se strinjam.če že gredo tja, naj odgovorni poskrbijo da pridejo nazaj.Po drugi strani pa, kdaj so uspešno naredili kaj? ISS ima stalno neke probleme, mir je že davno pokojni....Da ne omenjam da po moje niti ne vedo kakšna bo dejanska poraba kisika in goriva do marsa in nazaj.Potem bodo pa ostali nekje na sredini poti med zemljo in marsom in čakali na mučno smrt(zadušitev verjetno).Res je malce hecno da so 1969 šli na luno z raketami KI SO IMELE Slabši pomnilniški istem kot ga ima danes najslabši usb ključ in procesorske moči kot par let star prenosnik, potem p dooooooolgo niso bili več na luni(če so sploh bili kdaj gor).
ljx
15. 02. 2011 12.45
Verjeli ali ne,osvajanje vesolja je dejstvo.Upam da jim bodo na poti na Mars prej lansirali kakšne reševalno-pomožne sonde ki bi jih ob poti čakale kot nekakšni boksi pri formuli ena,za vsak slučaj.Kar se pa poti nazaj na Zemjo tiče,bi tud bilo fajn da je v Zemljini ali pa Lunini orbiti na njih pripravljeno kakšno intervencijsko vozilo,ker če se bodo uspeli vrniti ,bodo sabo nasili zelo vredne iskušnje in informacije,škoda bi bilo da se na koncu zalomi.
littleSister
15. 02. 2011 12.33
baliencrip ... čist možno res da nas farbajo s temi misijami in si dnar tlačijo v žepe. Vse kar bojo pa nardil je verjetno krog okrog lune al pa še to ne.
BALIENCRIP
15. 02. 2011 12.08
Boste videli ko bodo prisli enega dneva na mars,in ko se bodo pojavili posnetki,spet bodo taki kot da so snemani z videokamero iz leta 1955, belive it.
BALIENCRIP
15. 02. 2011 12.07
v 40 letih niso spremenili obleke, samo barva so spremenili v oranzno zato ker gredo na mars, EPIC !
tinetone
15. 02. 2011 11.15
@Nad.oblaki niso astronavti temveč kozmonavti...
tinetone
15. 02. 2011 11.13
ja že ene 3 dni nazaj...
doom2010
15. 02. 2011 11.00
vertex Nujno je treba pospešiti slovenski vesoljski program in preusmeriti finančna sredstva v slovensko misijo na mars.Z malo dobre volje smo lahko prvi. Se strinjam kot prvo posadko posljemo pahorja in company in upamo da jih vesolci k sebi vzamejo :)
BALIENCRIP
15. 02. 2011 10.42
biu sm v kopalnici simulacija krizarjenja na jadranu,vse skupaj je potekalo 3ure in pol.
vertex
15. 02. 2011 09.30
Nujno je treba pospešiti slovenski vesoljski program in preusmeriti finančna sredstva v slovensko misijo na mars.Z malo dobre volje smo lahko prvi.
Odpri.oci
15. 02. 2011 08.49
Kako se "simulira" polet na Mars naj se pozanimajo pri Nasi.... ki ima bogate izkušnje z simuliranjem poletov v vesolje.... konkretno.... naj se obrnejo v Hollywood, kako jim je uspelo cel svet prepričati, da so pristali na luni !
cirenij
15. 02. 2011 08.46
Naj raje rešijo zemljane in jim namenijo sredstva, namenjena brezveznim raziskavam. Rdeči planet jih bo izpljunil. Nikjer v vesolju ne potrebujejo takih materialističnih grebatorjev.
dreko123
15. 02. 2011 08.35
najprej naj na luno pridejo pa potem o marsu sanjajo