Tujina

Čisto 'običajni' ameriški milijonarji: vsi sanjali o dobitku, večina vplačala zgolj en listek

Lansing, 07. 10. 2015 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Američani, za razliko od Slovencev, pogosto javno razkrijejo, da so s pomočjo loterije čez noč postali milijonarji. Če je Slovence strah za svoje življenje in varnost najbližjih, pa se očitno Američani te nevarnosti ne zavedo. Morda je to edina razlika med njimi in nami, saj - vsaj glede na zgodbe dobitnikov - vsi sanjamo o milijonih in o tem, kako bi jih zapravili.

Ko se je 50-letna Američanka Julie Leach odpravljala iz še ene od napornih nočnih izmen proti domu, se je ustavila pri svojem trafikantu, da si kupi kavo za na pot in kot že večkrat do sedaj vplača en loterijski listek v vrednosti 20 dolarjev (skoraj 18 evrov). O tem, koliko je vreden dobitek v igri Powerball, niti ni razmišljala, saj ni verjela, da bi lahko zadela. A je. Ko je v McDonaldsu jedla kosilo, je preverila dobitno kombinacijo, a sprva ni verjela, da se številke na njenem listku ujemajo z izžrebanimi. Pohitela je do sodelavcev, ki so preverili kombinacijo, in ko so ji pojasnili, da je srečna dobitnica kar 310,5 milijona dolarjev (276 milijonov evrov), je odhitela do šefa v tovarni steklenih vlaken in dala odpoved.

50-letna Američanka Julie Leach je zadela okoli 276 milijonov evrov in naredila tisto, kar večina od nas pravi, da bi, če bi zadela milijone - dala odpoved!
50-letna Američanka Julie Leach je zadela okoli 276 milijonov evrov in naredila tisto, kar večina od nas pravi, da bi, če bi zadela milijone - dala odpoved! FOTO: Reuters

In kaj bo z vsemi milijoni?

Ko se je v torek odpeljala po svoj dobitek, je medijem dejala, da je od nekdaj sanjala, da bi zadela na lotu in svojim otrokom ter njihovim družinam kupila večji kos zemlje, na katerem bi jim zgradila hiše in vse, kar potrebujejo za srečno družinsko življenje. "Z dolgoletnim partnerjem sva velikokrat sanjala o dobitku in skupaj sva razmišljala, da bi z denarjem za svoje najbližje zgradila majhno komuno," pravi Julie, ki se je odločila za takojšnje enkratno izplačilo, kar pomeni, da ji je loterija izplačala okoli 197 milijonov dolarjev (175 milijonov evrov). Pravi, da denar potrebuje takoj in da že ve, kam ga pametno investirati.

Kdo so Američani z največjimi Powerball dobitki?

Leacheva je zadela drugi največji Powerball v ameriški zvezni državi Michigan. S 310 milijoni njen dobitek še zdaleč ni med deset največjimi Powerball dobitki. Največjega je maja 2013 zadela 84-letna upokojenka s Floride. 590,5 milijonov dolarjev (525 milijonov evrov) vreden dobitek je dobila z vplačilom listka in kombinacije po izboru računalnika. Ko je stala v vrsti, se je je usmilila ena od žensk pred njo in jo spustila naprej, pripoveduje Gloria Mackenzie, ki nikoli v življenju ni pričakovala, da se ji bo nasmehnila takšna sreča.

Največji dobitek v igri Powerball je dobila 84-letna Gloria Mackenzie (na sliki).
Največji dobitek v igri Powerball je dobila 84-letna Gloria Mackenzie (na sliki). FOTO: Reuters

Pol leta pred tem so si drugi največji dobitek v igri Powerball - 587,5 milijona dolarjev - razdelili trije Američani. Matthew Good, ki sicer sprva ni želel, da bi se njegovo ime razkrilo, ter zakonca Cindy in Mark Hill iz Missourija. Good je bolj malo verjel v zadetek, je pa zagovarjal tezo, da če ti je usojeno, boš zadel, četudi vplačaš le eno kombinacijo. Tako ni izpolnil celega listka, pač pa le pol in vplačal komaj 10 dolarjev. Zakonca Hill sta pred žrebom komaj mirila svojo hčerko, naj ne pričakuje preveč, ker se zadetek na loteriji zgodi tako zelo redko in le izbranim, da je upanja res malo. A tudi malo je dovolj, da sta zadela in si z Goodom razdelila kar 341 milijonov evrov gotovine. Hčerki sta obljubila, da ji bosta čez nekaj let kupila ponija, Marku pa rdečega camara.

Kar precej novopečenih ameriških milijonarjev ni oklevalo in razkrilo svojo identiteto, so pa javnosti skriti ostali dobitniki tretjega največjega Powerball dobitka februarja letos. Dobitne kombinacije so bile prodane v Princetonu (Teksas), Portoriku in Severni Karolini.

Oceanovih 16 z dobitkom.
Oceanovih 16 z dobitkom. FOTO: Reuters

Zanimiv je tudi četrti največji dobitek, ki je bil izžreban avgusta 2013. 448,4 milijona dolarjev (400 milijonov evrov) velik dobitek so si razdelili trije oziroma kar 18 oseb. Tretjino dobitka si je namreč razdelila skupina 16 sodelavcev v podjetju Ocean County znana pod vzdevkom Oceanovih 16, ki so v divjanju superorkana Sandy ostali brez vsega. Razdelili so si okoli 80 milijonov evrov, medtem ko sta si ostali denar razdelila inženir iz Minnesote, ki je dejal, da je pogosto sanjal, da je zadel milijone na loteriji, ter 70-letnik iz New Jerseyja, ki je večkrat vplačal iste tri kombinacije.

435,3 milijona dolarjev (387 milijonov evrov) je februarja 2014 razveselilo kalifornijskega upokojenca Raymonda B. Buxtona, ki je po svoj denar prišel 1. aprila, na sebi pa je imel majico s šaljivim napisom "Luck of the Jedi I Have" (Spremlja me sreča Jedija). Velik del denarja je namenil v dobrodelne namene, del pa ga je porabil za potovanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maja Kajza
07. 10. 2015 18.16
+0
v Sloveniji so milijonarji v zaporu !
Žiga82
07. 10. 2015 14.09
+2
Problem je ko ti zadaneš in če javnost zve , kje živiš boš hitro na dom dobil novinarje ampak oni so še normalni problem bojo vsi bivši prijatelji prišli nazaj in hoteli del pogače in da ne omenjam ljudi,organizacij ki bi prišle fehtat za denar.
ibasumik
07. 10. 2015 14.22
+7
Za prijatelje bi naredil eno dobro fešto in to je to. Tudi jaz nebi pričakoval kaj več od prijatelja, ki bi zadel miljone. Bivši prijatelji pa itak niso več prijatelji, so samo bivši.
rissp1
08. 10. 2015 07.23
-1
Prijatelji se ponavadi delijo na "prijatelje", torej tiste ki te poiščejo, kličejo, ko kaj potrebujejo, ko ti potrebuješ njihovo pomoč pa najdejo vedno 100 izgovorov zakaj ti ravno sedaj ne morejo pomagati (vedno, eni in isti) , in na redke PRAVE prijatelje, ki ti pomagajo in niti ne za pričakovanje za "povračilo usluge" temveeč so s teboj v dobrem in slabem in če le lahko pomgajo in tudi ti njim. Slednjih je na žalost vedno veliko manj kot prvih. Seveda če bi vedeli za dobitek bi se na vrata pojavili takoj ta "prvi", t.i. "prijatelji"..
CestniKolesar370Wattov
07. 10. 2015 13.46
+4
V Sloveniji je nevosljivost. Sosed te ustreli ce imas 2000€ vec na racunu. Zato pa smo tam kjer smo.
johndoe35
07. 10. 2015 13.39
-4
kakorkoli gledamo v ameriki je dosti bolj varno živeti kot pri nas. Tam lopov ne bo napadel kar tako saj vedo da vsi imajo orožje. Pri nas pa kriminalci lahko vstopijo v hišo brez težav saj vedo da nihče ni oborožen
rissp1
08. 10. 2015 07.24
+0
a res... zato toliko več umorov po odstotkih na prebivalca kot pri nas.. in zato toliko več ropov, nasilnih dejanj,itd,itd. kot pri nas glede na št. prebivalcev... Res varna ta "zlata amerika" .... NOT