Tujina

Čiščenje bo trajalo več let

Washington, 08. 06. 2010 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Količina nafte, ki jo dnevno prestreže družba BP na dnu Mehiškega zaliva, se povečuje. Obama zavrača kritike, da se njegova administracija ni odzvala dovolj učinkovito. Oblasti pa opozarjajo, da bo čiščenje trajalo več let.

Strokovnjaki družbe BP, ki poskušajo omejiti količino nafte, ki se izteka iz poškodovane vrtine na dnu Mehiškega zaliva, so v zadnjih 24 urah prestregli že 2.368.000 litrov nafte, je povedal poveljnik ameriške obalne straže, admiral Thad Allen.

Po njegovih besedah je količina zajete nafte v 24 urah narasla z okoli 960.000 litrov na skoraj 2.400.000 litrov dnevno. ''Nadaljujemo z optimizacijo dela, z zagotavljanjem, da prestrežemo toliko izlivajoče se nafte, kolikor je le mogoče," je poudaril in napovedal, da se bodo predstavniki pristojnih oblasti sestali s predstavniki BP in skupaj ocenili odziv in pomoč BP posameznikom, ki jih je prizadel naftni madež. Cilj srečanja je po Allenovih besedah "videti, če je treba poskrbeti za kakršno koli preverjanje".

Družba BP dnevno prestreže vedno večjo količino nafte.
Družba BP dnevno prestreže vedno večjo količino nafte. FOTO: Reuters
Kot je opozoril, BP nima niti kapacitet niti pristojnosti za ukvarjanje s pritožbami in zahtevami posameznikov in se pri tem zanaša na podizvajalce. Allen je zato napovedal, da bodo napotili v vse prizadete ameriške države ljudi, ki bodo na terenu preverili, kako se BP odziva na pritožbe prizadetih posameznikov ali podjetij.

Nafta, ki se v Mehiški zaliv izliva od 20. aprila, ko je prišlo do eksplozije naftne ploščadi Deepwater Horizont, je sicer po oceni znanstvenikov ameriške agencije za oceane in ozračje (NOAA) sedaj že tudi do 40 navtičnih milj in več oddaljena od prizorišča nesreče in se spušča do globine okoli tisoč metrov.

Po eksploziji je družba BP, ki bo nosila vse stroške škode, nastale zaradi iztekanja nafte, sicer na več načinov skušala ustaviti bruhanje nafte v morje. Po več neuspešnih poskusih je podjetje minuli teden preščipnilo poškodovano cev na dnu Mehiškega zaliva in nanjo pritrdilo pokrov s cevjo, ki nafto preusmerja do tankerja na površju.

Obama zavrača kritike

Medtem je ameriški predsednik Barack Obama v ponedeljek vnovič zavrnil kritike, da se njegova administracija po aprilski eksploziji naftne ploščadi v Mehiškem zalivu ni odzvala dovolj učinkovito.

V pogovoru za televizijo NBC je dejal, da se je večkrat pogovarjal s prizadetimi ribiči in različnimi strokovnjaki. Komentiral je tudi pripombe direktorja BP Haywarda, ki je takoj po nesreči izrekel stavke kot ''Želim svoje življenje nazaj'' in ''Zaliv je velik ocean''. Obama je rekel, da če bi bil Hayward zaposlen pri njem, bi po teh besedah ostal brez službe. Rekel je tudi, da je obiskal obalo Louisiane, ''zato zdaj vem, katero rit brcniti''.

Posledice so katastrofalne.
Posledice so katastrofalne. FOTO: Reuters

Čiščenje bo trajalo več let

Oblasti pravijo, da bo čiščenje najverjetneje trajalo več let, so sporočile oblasti. Posledice bruhanja nafte iz počene vrtine so katastrofalne, na plaže iz dneva v dan naplavlja več mrtvih živali, predvsem ptic in rib.

Katastrofa se je zgodila 20. aprila, ko je na naftni ploščadi prišlo do eksplozije in požara. Pri tem je umrlo 11 delavcev, dva dni pozneje pa se je ploščad potopila. Od takrat se je po podatkih ameriških zveznih oblasti vsak dan v morje izlilo okoli tri milijone litrov nafte.

Obama zavrača očitke, da se njegova administracija ni odzvala dovolj učinkovito.
Obama zavrača očitke, da se njegova administracija ni odzvala dovolj učinkovito. FOTO: Reuters

Dan oceanov v znamenju katastrofe

Da bi vzpodbudili zavest o pomenu oceanov in obalnih območij, so ZN 8. junij določili za svetovni dan oceanov. Brez oceanov, ki pokrivajo več kot 70 odstotkov zemeljske površine, bi bilo življenje na Zemlji nemogoče. Morje nam daje hrano, zdravila in energetske vire, z njim so povezana številna delovna mesta in prosti čas, pa tudi trgovanje bi bilo brez oceanov precej oteženo, poudarjajo okoljevarstveniki.

Letos svetovni dan mineva v luči dogodkov v Mehiškem zalivu. To je čas, da poudarimo pomembnost oceanov za človeštvo in kar je še bolj pomembno, da stopimo skupaj in rešimo naš ocean, je poudarila oceanografinja Sylvia Earle.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
08. 06. 2010 23.10
WACO, to si pa dobro napisal. Zadetek v tarčo!
rageinblack
08. 06. 2010 22.36
najbolj boge so tu živalce :/
hint
08. 06. 2010 22.04
Čiščenje bo trajalo desetletje, da pa si okolje opomore bo preteklo stoletje
tali?ni tom
08. 06. 2010 20.26
ja kaj jamrate a se kater z biciklom voz pa na ročno nažagana drva kur pa ma lončene piskre pa hišo iz blata ?????? glih en drek se vam kaj smil tlele javkate brez nafte bi pa po treh dneh pokrepal pa brez virusa kot je en napisal ampak zato ker ne morete brez današnjega ugodja sam poglejte trgovine ki morajo zaradi vas bit odprte tudi ob nedeljah da imate razvajenci tople žemljice za zajtrk , pa mi ne nakladat da se vam kaj smili ali pa ste nevem kako ekologi , ko ima pa že vsaka BAJTA KLIMO , velika večina vas je samo gofljačev razvajenih
hud-k-pajk
08. 06. 2010 17.12
vse to je le priprava za dolgoletno zadolževanje države. in seveda nekdo bo mastno služil.
_dolfi_
08. 06. 2010 17.00
pa te živali..oz.te ptice SE MI DIREKT smilijo.!!!!!!!!!!!!!! pa tile ljudje nimajo nobenega spoštovanja..lahko jih je vse sram!!!!!!!!!!!!!!
KaTcH3
08. 06. 2010 13.28
loh bi kj prej ukrepal tu se nep smel nardit!!
Halas Daniel
08. 06. 2010 12.56
hehe=) Še čudno da se ni našel kakšen "pridanič" pa vse skup vžgal....kak bi to gorelo=)
todokol
08. 06. 2010 12.43
Človek je tako gnilo bitje, da samo čakam nek hud virus, ki bo počistil s tem gnojem. A se sploh kdo zaveda, koliko milijonov živalskih vrst izumira v tem trenutku samo v Mehiškem zalivu?
d888
08. 06. 2010 11.35
consumery creation malo manj plastike pa bo
anjerd
08. 06. 2010 11.14
Iz čiste grabežljivosti malomarno vrtajo vsepovsod, še v svojo rit bi naredili luknjo, če bi od tega imeli dobiček. To je kapitalizem, kjer bogatim ni mar za ostale (manj vredne živali-navadne ljudi).
zapata
08. 06. 2010 11.02
Uničili bodo cel ekosistem, govorijo pa samo o izgubah denarja. Sramota!!!
orangensaft
08. 06. 2010 10.40
ma sej ni važno. to je razlog, zakaj moramo še več nafte načrpat: "Drill baby, drill, deeper!" pravijo ameriški republikanci.
tynchha
08. 06. 2010 10.38
ma kva brišete
dreamhorse
08. 06. 2010 09.57
Koliko živali bo umrlo zaradi te svinjarije.... zapret vse!! Nesposobneži...
kriz-kraz
08. 06. 2010 09.44
kdaj bo vlada dvignila trošarine na nafto in bencin???