Tujina

'Ciper ne bo izstopil iz območja evra'

Nikozija, 29. 03. 2013 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Banke na Cipru so spet odprle vrata, a pred njimi ni bilo gneče. Ciprski predsednik Anastasiades je poudaril, da Ciper ne bo izstopil iz evroobmočja. Opozoril pa je, da bo padec BDP večji, kot so napovedovali decembra. Ciprska centralna banka je medtem odpravila vse omejitve na domača plačila s kreditnimi in debetnimi karticami.

Ciprska banka
Ciprska banka FOTO: Reuters

Ciper ne bo izstopil iz evroobmočja, je zagotovil ciprski predsednik Nikos Anastasiades. Banke na Cipru, ki so jih po 12 dneh v četrtek znova odprli, so danes odprte po običajnem urniku, pred njimi pa ni večjih vrst.

Kot je dejal predsednik Anastasiades na letni konferenci sindikata javnega sektorja v Nikoziji, je ob prevzemu položaja na začetku marca prevzel bankrotirano državo. Že devet mesecev so nekateri vedeli, da je bila druga največja banka Laiki pred bankrotom, a niso sprejemali odločitev in so čakali na novo vlado, medtem pa je dolg dosegel enajst milijard evrov. Banka potrebuje nov kapital, tako kot država, je dodal. Poudaril je tudi nujnost reform v javnem sektorju, a izpostavil, da to ne pomeni nujno znižanja plač in dodatkov.

Na skupni novinarski konferenci s švedskim zunanjim ministrom Carlom Bildtom je opozoril, da bo padec bruto domačega proizvoda večji, kot so napovedali decembra – torej več kot 3,2 odstotka.

Bildt se je ob tem vprašal, zakaj so na Cipru dovolili, da je slabo stanje tako dolgo trajalo in nato v nekaj dneh vse zvrnili na novega predsednika. Podobno vprašanje je postavil tudi institucijam EU, ki so "dajale denar v nevzdržne razmere." "Že prej bi lahko zaprle pipo," je zapisal na Twitterju.

Banke drugi dan odprte

Banke na Cipru so se medtem danes odprle ob običajni uri, to je ob 8.30. Poročali so o manjših vrstah, a gneče ni bilo. Proti pogojem pomoči je zvečer v Nikoziji protestiralo le kakih sto privržencev skrajne desne nacionalistične stranke Elam.

Včeraj kljub drugačnim napovedim pred bankami ni bilo nepreglednih gneč

Ciprska centralna banka je danes odpravila vse omejitve na domača plačila s kreditnimi in debetnimi karticami. Še naprej pa ostaja omejitev v višini omenjenega zneska za nakupe s kreditnimi in debetnimi karticami v tujini.

Še naprej pa velja omejitev dovoljenega dviga 300 evrov na dan na osebo. Omejitve, prve v območju evra, so uvedli iz strahu, da ne bi prišlo do odliva kapitala iz država.

 

Kaj je vzrok za ciprsko krizo?

Nekdanji guverner ciprske centralne banke Atanasios Orfanides je sicer v pogovoru za revijo Economist dejal, da je vzrokov za ciprsko krizo več. Med njimi sta globalna finančna kriza in izpostavljenost Grčiji. Vendarle pa je sam izid po njegovem mnenju zapečatilo delovanje prejšnje ciprske vlade, pa tudi slabo funkcioniranje območja z evrom v zadnjih treh letih.

Orfanides je delovanje evropskih partneric označil kot "zasedo". "Zakaj je nemška vlada vztrajala, da morajo sodelovati varčevalci? Edina logična razlaga, ki jo vidim, je ta, da Angelo Merkel septembra letos čakajo volitve," je poudaril.

Kot je znano, so banke v četrtek odprli prvič po 16. marcu, in sicer po tem, ko je Ciper v ponedeljek dosegel dogovor z EU, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom o finančni pomoči v višini deset milijard evrov. Ta predvideva prestrukturiranje oz. zaprtje dveh največjih bank, Bank of Cyprus in Laika, tudi s pomočjo bančnih vlog varčevalcev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
30. 03. 2013 16.19
+1
Ciper ni reguliral svojih bank, ravno tako ne Slovenija, zdaj so pa krivi vsi drugi. Pa ta kriza se zdaj pozna samo v južni Evropi, te države so šle v EU, samo ljudje se pa nočejo obnašati kot Evropejci. Pa saj Skandinavci, Nemci..., pa še ostali severnjaki, kot Angleži, Irci in Islanci, nimajo večjih problemov ali so jih pa že rešili. Južna Evropa se more strezniti, poglej Grke, bankrot je tam tradicija, Nekateri, kot Slovenci so pa še prepojeni s socializmom, še vedno ne razumejo da vsaka malca ni zastonj. Kulturniki svojega ministra, pa par milijon prebivalcev.
puspan
29. 03. 2013 20.25
A zdej nas bodo pa same pustl na tej poti?
dannyer
29. 03. 2013 19.37
+2
s prijatelji smo 8 mesecev pregledovali stvari in ugotovili ,da bi brez evra že z davni zadihali vsi , da je zaradi njega nastala večja škoda kot koristi . Halo evro bo prej ali slej razpadel saj je za suženjski države in ustvaril suženjski kapitalski trg ki ima samo kapital korist . ljudi se bodo zbudili in prekinili vozel . uničili evro postavili svojo suverenost in zmagali v nekaj letih da se škoda popravi dlje ko smo notri slabše je.
puspan
29. 03. 2013 20.30
+1
Prav imas, cimprej ven iz te lukne. Kaksna sreca nas caka po tolikih letih trpljenja in podpiranja tega nevrednega Eura. Ko bomo imeli spet svojo valuto, bomo spet hodili v nakupe z rukzaki denarja, potem naj pa se nekdo rece, da bo to revsna.
nikhrast
30. 03. 2013 16.11
-1
Jasno da nikoli nisi živel v Jugoslaviji, potem bi šele razumel kaj je revščina, inflacija, pa pomanjkanje....
ikoz
29. 03. 2013 16.50
+1
kjer koli v evropi se pojavi bancna kriza vsi mislite da so vse nemci krivi pojma mimate sploh veste kaj pisete ?
ne rabimo predsednika
29. 03. 2013 18.20
saj verjetno res niso ampak tako za zabavo enga krivca pač moraš dobiti...ha ha
mbslo
29. 03. 2013 14.48
+0
Kar ni uspelo Adiju z orožjem bo Angeli z bankami.
SLOnprdec
29. 03. 2013 16.10
vse hitro pokrast in preselit na kitajsko in belo rusijo unicit vsa pojetja in nova odpret z drugimi imeni na kitajske osebe z rizevega polja kao da so to oni sami kupili.....tako da narod ki je to ustvaril in delal 50 let dobi k in denarno socijalno pomoc 140 evrov in jugici naj se spokajo bomo zdej bolgare prfural....stem procesom pa se slovenski narod spravit na kolena da bodo delali se 30 let za kikirikije...
scar_face
29. 03. 2013 09.52
+12
Pravijo, da nihče nima vpogleda v prihodnost. Jaz pa vam pravim, da imam ta dar. Oglejte si Ciper in videli boste sebe čez ene 4 mesece.
Ramzess
29. 03. 2013 12.52
Slovenska poštenost
29. 03. 2013 09.47
+4
Je kdo videl v vrsti kurirje oa Jankoviča ali pa njemu podobnih iz Slovenije??????????
SLOnprdec
29. 03. 2013 15.48
+1
te ustopajo po 18 uri ce nisi videl delovni cas za normalne in krimanlne stranke...!
Sonja Bevc 1
29. 03. 2013 08.42
+10
Naši pa ne napišejo, da so Rusi že pobrali ven svoj denar v dnevih ko je bila banka za navadno "rajo" še zaprta.
Slovenc07
29. 03. 2013 08.45
+7
Pa tudi dve ciprske podružnice v Angliji poslujejo nemoteno tako da so lahko vsi bogataši prenesli denar na varno. Samo raja na cipru plačuje za krizo.
BoobieRock
29. 03. 2013 11.38
+2
Rusi so to vedeli že v decembru in januarju, pa ne samo oni. Od decembra lani je ogromno kapitala odletelo s Cipra preko Londona v druge oaze. Poglejte grafe, jih ni težko najti. So vedeli 'veliki', tudi naši slovenski, da je treba letet ven iz Cipra.
Ramzess
29. 03. 2013 12.53
+1
postoj?an74
29. 03. 2013 07.44
+5
kaj, zdaj boste vsak dan pisali o temu? če nimate kaj početi,pejte na obalo,poslikati in razkrivati črnje gradnje
matic cad
29. 03. 2013 09.06
+1
zakaj "črne gradnje" ??? zato ker v SLO čakaš 3 leta da dobiš sploh osnovne papirje ??? če sam nimaš nič.....ne bodi tak da drugemu privoščiš nič!
postoj?an74
29. 03. 2013 13.02
+2
tiger.očitno si sam črnograditelj! negre se za to, kdo kaj ima,gre se na kak način je to pridobil!!ne zdi se mi fer,do vseh tistih,ki so pač prišli do hiše legalno,po zakonih,kljub čakanju!to je isto kot da čakaš v marketu vrsto,da boš plačal spežo (nakup),pa dela ena nova trgovka,ki pa se še navaja in je počasna in sedaj po tvoji logiki,imaš pravico oditi ven z nakupom,brez da bi plačal?? zato ker je počasna? malo morgen!