Tujina

Cipras predstavil vladno ekipo, zdravstveno ministrstvo prevzel slepi poslanec

Atene, 27. 01. 2015 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Novi grški premier Aleksis Cipras je predstavil svojo vladno ekipo. Vodenje finančnega ministrstva bo prevzel 53-letni ekonomist Janis Varufakis. Namestnik premierja pa bo 66-letni Janis Dragasakis. Oba se glasno zavzemata za takojšen konec varčevalne politike.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Miha Orešnik o dogajanju v Grčiji
    01:04
    Iz SVETA: Miha Orešnik o dogajanju v Grčiji
  • Iz SVETA: Še vedno veliko bizarnosti v grških financah
    01:18
    Iz SVETA: Še vedno veliko bizarnosti v grških financah
  • Iz SVETA: Kako je v Grčiji po zmagi Ciprasove Sirize?
    03:02
    Iz SVETA: Kako je v Grčiji po zmagi Ciprasove Sirize?
To je vladna ekipa novega grškega premierja.
To je vladna ekipa novega grškega premierja. FOTO: Reuters

Novi grški premier Aleksis Cipras je vsega dva dni po nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah, na katerih je slavila leva Siriza, danes predstavil svojo vladno ekipo. Ključna položaja v njej je zaupal dvema glasnima kritikoma varčevalne politike, ekonomistoma Janisu Dragasakisu in Janisu Varufakisu.

53-letni Varufakis bo prevzel vodenje finančnega ministrstva in bo tako vodil pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci, od katerih si nove oblasti v Atenah veliko obetajo - med drugim odpis občutnega dela grških dolgov. Je profesor ekonomije, nazadnje je bil zaposlen na Univerzi Teksas v Austinu. Velik del življenja je preživel v tujini in je poliglot.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, velja Varufakis v Grčiji za nekakšnega "pop zvezdnika" ekonomije. Športnik z gladko pobrito glavo nima težav z nastopanjem v javnosti. Slovi kot prepirljiv sogovornik, ki rad provocira. Ena njegovih bolj znanih izjav je: "Če v Grčiji ne bo gospodarske rasti, posojilodajalci ne bodo videli niti centa."

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je imenovanje levega ekonomista na tako pomemben položaj znak, da bo Sirizina vlada v pogajanjih o 240-milijardnem paketu pomoči nasproti EU in IMF ubrala "trdo linijo".

53-letni Varufakis slovi kot prepirljiv sogovornik, ki rad provocira.
53-letni Varufakis slovi kot prepirljiv sogovornik, ki rad provocira. FOTO: Reuters

66-letni Dragasakis bo imel medtem kot namestnik premierja nadzor nad celotnim področjem financ in gospodarstva ter bo sodeloval na omenjenih pogajanjih s posojilodajalci.

Dpa Dragasakisa opisuje kot popolno nasprotje nastopaškemu Varufakisu. Intervjuje daje le redko, če pa že, vedno odgovarja premišljeno in zelo vljudno. Politično pot je začel pred pol stoletja v vrstah komunistov.

Je edini član Ciprasovega kabineta, ki ima vsaj nekaj vladnih izkušenj - leta 1989 je bil namreč namestnik ministra za gospodarstvo v nadstrankarski prehodni vladi konservativnega premiera Ksenofona Zolotasa.

Oba ekonomista se glasno zavzemata za takojšen konec varčevalne politike, ki so jo v minulih letih v zameno za ogromno finančno pomoč tujine vodile oblasti v Atenah. Kot edino rešitev za Grčijo izpostavljata odpis dela 320-milijardnega dolga.

Vodja desnih Neodvisnih Grkov, manjših koalicijskih partnerjev Sirize, Panos Kamenos bo v novi vladi prevzel obrambni resor.

Zunanje ministrstvo bo vodil tehnokrat, profesor politologije na univerzi v Pireju Nikos Kocjas, kar naj bi bil po prvih ocenah analitikov znak, da namerava Cipras v zunanji politiki ubrati mirne tone.

Prvič pa je Grčija dobila tudi invalidnega ministra, minister za zdravje je postal slepi poslanec Panagiotis Kouroublis.

Zdravstveni resor je prevzel slepi poslanec.
Zdravstveni resor je prevzel slepi poslanec. FOTO: Reuters

Sirizi do absolutne večine zmanjkala dva sedeža

Sirizi se je na nedeljskih volitvah absolutna večina v parlamentu izmuznila za vsega dva sedeža, zato je morala poiskati koalicijskega partnerja.

Našla ga je hitro, a v desni stranki, s katero nima prav veliko skupnega, zato so mnogi poznavalci glede napovedanega sodelovanja precej skeptični.

Programa Sirize in Neodvisnih Grkov namreč druži le nasprotovanje pogojem, pod katerimi je Grčija prejela milijardno mednarodno pomoč, saj obe stranki zahtevata odpis večjega dela dolgov Grčije.

Stranki sta medtem na nasprotnih bregovih, ko gre za priseljevanje, zunanjo politiko, odnos do pravoslavne cerkve in še marsikaj drugega.

Skupaj bo imela levo-desna naveza v 300-članskem parlamentu večino 162 poslancev - Siriza 149 in Neodvisni Grki 13. Koliko ministrskih sedežev naj bi zasedli očitno šibkejši desničarji, ni znano.

V skladu z mandatom, ki mu ga je v ponedeljek podelil predsednik držav Karolos Papuljasa, ima sicer Cipras tri dni časa za oblikovanje vladne koalicije.

Ustanovno zasedanje novega parlamenta v Atenah je medtem napovedano za 5. februar, nato pa morajo poslanci v roku desetih dni potrditi vlado.

Koalicijska partnerja Cipras in Kamenos.
Koalicijska partnerja Cipras in Kamenos. FOTO: Reuters

Merklova mu je čestitala

Ciprasu je medtem čestitala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in mu zaželela veliko moči in uspeha pri delu. "Položaj prevzemate v težkih časih, v katerih se soočate z veliko odgovornostjo," mu je še položila na srce v telegramu, katerega vsebino so objavili danes v kanclerkinem uradu v Berlinu.

Merklova sodeč po čestitki tudi upa, da bo Ciprasova koalicijska vlada "naprej krepila in poglabljala tradicionalno dobro in globoko prijateljstvo med našima narodoma".

Tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert je pred tem v ponedeljek izrazil pričakovanje, da bo nova vlada v Atenah izpolnjevala obveznosti do mednarodnih upnikov in "še naprej krepila naraščajoče gospodarsko okrevanje Grčije".

Napovedal je, da bo Berlin ponudil roko sodelovanja novi vladi v Atenah, obenem pa bo pozorno spremljal, kaj bo ta povedala glede "prihodnjih reformnih usmeritev in izpolnjevanja svojih obveznosti".

Seibert ni želel neposredno komentirati izidov nedeljskih volitev, na katerih je leva Siriza pometla s tekmeci in za malo zgrešila absolutno večino v parlamentu. Kot je dejal, gre za suvereno odločitev volivcev, "ki jo je seveda treba spoštovati".

Vztrajanje Berlina pri strogi varčevalni politiki v EU je sicer eden glavnih vzrokov za zmago Ciprasove Sirize v obubožani Grčiji.

V predvolilni kampanji se je Cipras zavzemal za konec te po njegovem pogubne politike in napovedoval "konec podrejanja" ter nova pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci o ugodnejših pogojih finančne pomoči, pri čemer obljublja občuten odpis dolgov.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
28. 01. 2015 13.13
Zgleda da bo ta vlada še najbolj delovala, ampak jasno samo tako zgleda. Kako pa bo, pa bomo videli.
proletarec1
28. 01. 2015 07.31
+0
ČE BI NAŠI OBLASTNIKI,SKRBELI ZA NAŠE DRŽAVLJANE TAKO KOT GRKI,BI TRUDI MI BOLJE ŽIVELI..PRI NAS POLITIKI SKRBIJO SAMO ZA SVOJE RITI.UPAM, DA TUDI PRI NAS PRIDE KMALU URA RESNICE.
Al83
28. 01. 2015 03.04
+0
Dosti težje bo Amerikancem sedaj z NATOm začeti vojno proti Rusiji, ko lahko Cipras pribje veto, pa še Erdovan je zdaj kolega s Putinom. Pa tudi Ukrajina ne bo več mogla kar tako v NATO.
Indijanez
28. 01. 2015 00.44
+1
"V Evropi imamo voditelje, ki so prestrašeni in ne upajo spregovoriti v evropskem svetu. Ohromljeni so od strahu, da jih bo Merklova zatolkla." To je le ena od misli kritičnega grškega ekonomista Yanisa Varoufakisa, novega grškega finančnega ministra.
aSeTiJo?eš
28. 01. 2015 00.27
+7
Grčija gre iz EU
aSeTiJo?eš
28. 01. 2015 00.27
+2
LovecNaKomuniste
27. 01. 2015 23.44
+0
Kot bi gledal Pahorjevo ekipo....
guk
27. 01. 2015 22.46
+3
prvi ki bo merklovo nategnu ...in prav ima
WllliamCooper
27. 01. 2015 22.04
+5
PS. Mi pa na mesto ministra za bolezni postavimo samo take brez jajc... tako zunanjih kot notranjih.
WllliamCooper
27. 01. 2015 22.04
+8
Verjetno je že kdo napisal, pa se mi ne da brat: Odlična poteza, da je postavil slepega človeka na to mesto... ne bo videl kraje
brownhorse
27. 01. 2015 22.11
+3
Goflja_1
27. 01. 2015 21.18
+2
Prihajajo dnevi....... in grško prebivalstvo bo ugotovilo, da je bilo prevarano. Jep, na balkanu nič novega !!
brownhorse
27. 01. 2015 20.39
+4
merklovi še sam tisti majhni brki falijo
JE-BI-GA
27. 01. 2015 21.08
-6
WllliamCooper
27. 01. 2015 22.46
+6
Merklova dela za svojo domovino, Nemčijo. Naredila bo vse, da bo Nemčija uspešna, bogata, ter da bo ljudstvo na boljšem.... Slovenski politiki, predvsem levi, pa delajo na tem, da bodo drugi narodi v Sloveniji živelji kot kralji, lasten narod pa bo v svoji domovini hlapec prišlekom!
mariomaherce
27. 01. 2015 20.08
-6
Ma ja, kar sam naj izbriše dolgove. Ne vem, zakaj bi se z EU pogajal. Kdo pa jim kaj more. Res, zakaj nova pogajanja, a niso samostojni in neodvisni :)))
Goflja_1
27. 01. 2015 19.40
+9
Predlagam Združeni levici, da se odrečejo svoji poslanski plači in jo namenijo Grkom, da bodo ekspementirali z novim političnim sistemom. Čisto enostavno. Luka Mesec, čakamo tvojo potezo !!!
mariomaherce
27. 01. 2015 20.06
+7
Aha, se bo ja :) On brez sramu s poslansko plačo papca v parlametarni kuhinji, kjer so cene 3x nižje od normalnih. Za reveže tega ni. Tako on in celotna ZL kaže, koliko je njim za ljudi. Poslance na minimalce :)
LLLEPI
27. 01. 2015 19.37
+9
Tudi politiki v Bruslju so si izglasovali zakon po katerem so oprosceni placila davka
zims
27. 01. 2015 18.26
+27
Tip zna res kej narediti v dobrih 42(urah) je zaprisegu ter predstavu vlado Koliko je že naš Miro potrboval za isto dejanje ......torej
zek
27. 01. 2015 17.53
+6
No moramo priznati,da ga ni junaka TUDI V SLOVENIJI,da nebi podprl takega programa kot ga je ponudila siriza Grkom -- VENDAR! - Moraš biti več kot naiven (da ne rečem še kaj drugega),da nasedeš takim PRAVLJICAM -- Ob 300 miljardnem dolgu ti ljudem govoriš pravljice o zvišanju minimalne plače,pokojnin in zaposlitvi na 10,000 delavcev v javni upravi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ---- V Sloveniji je ta trenutek le 10 eur višja minimalna plača kot v Grčiji in Slovenci smo posodili 300 miljonov Grkom in še za 1 MILJARDO jamstev,ki bi joh morali poplačati bankam Slovenci v kolikor bi prišlo do odpisa Grškega dolga --- Dragi gospodje iz sirize vi bi zvišali minimalno plačo Grkom in td......... (se strinjam) Slovenčki z 590 eur minimalne plače,ki bi bila ob uresničitvi PRAVLJIC sirize za 200 eur nižja od Grške PA BI TO MINIMALNO PLAČO GRKOM FINANCIRALI ???????????????? VELIKO SREČE GRKI VENDAR PA VSE TO KAR VAM ZAGOTAVLJA SIRIZA FINANCIRAJTE Z LASTNIMI SREDSTVI! ---- In še tole Grška vlada (katrea koli) ima za izplačilo plač v javnem sektorju in izplačilo pokojnin V PRORAČUNU ZAGOTOVLJENA SREDSTV LE ŠE ZA FEBRUAR IN DEL MARCA ! ----------- Potem pa gospodje iz sirize hitro v SLOVENIJO IN PREPRIČAJTE KRIŽANIČA DA POSREDUJE PRI MRAMORJU DA VAM POSODIMO ŠE KAKŠNO MILJARDO he he he he VSO SREČO VAM ŽELIM
kam51
27. 01. 2015 19.21
-5
Saj piše v članku - konec varčevanja, dolg pa se jim naj odpiše.
Goflja_1
27. 01. 2015 19.45
+7
Sem slišal, da ima Luka Mesec mobilni telefon znamke Ei Niš.
SDS_je_poden
27. 01. 2015 16.49
+11
Slovenčki, ne se vi z Grčijo obremenjevat. Pametujete o Grčiji kot največji poznavalci, a doma imate pa razsulo. Imate obsojenca v DZ, imate bančno luknjo, ki so jo izvrtali tajkuni, imate čedalje manj pravic in svobode... Dejte najprej ubogo Slovenijo rešit.
brownhorse
27. 01. 2015 16.59
+1
ficfiric 1
27. 01. 2015 17.14
+5
A to se komu od vas zdi da bi blo treba slovenijo resevat??...veliko srece pri vlaganju svojih evrov v resevanje slo...
Ka pa mislis
27. 01. 2015 16.48
-6
Zivela sirijizada, zivel narod in posteni delavci.
puspan
27. 01. 2015 19.16
+3
Ziveli, mogoce pa lahko celo dobro zivijo tudi brez denarja, bomo videli.
emilzapata
27. 01. 2015 16.35
+8
kdor bo pa rešil to Grško enigmo, tako da bo volk sit in koza cela, si bo pa tudi zaslužil Nobelovo nagrado za ekonomijo in mir skupaj.
TellingTheTruth
27. 01. 2015 16.23
+15
Mokre sanje vsakega levicarja se bodo sprevrgle v navadno burlesko prej kot si mislite :)