Tujina

S podaljšanjem programa pomoči Grčiji ne bo nič

Bruselj, 30. 06. 2015 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./STA/S.S.
Komentarji
1148

Grčija je zaprosila za podaljšanje trenutnega programa pomoči, a evroskupina prošnje ni odobrila. So pa že napovedali prejetje novega predloga in nove sestanke tudi potem, ko se izteče rok za poplačilo grških dolgov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Gostinci in trgovci že čutijo posledice negotovosti
    02:01
    Iz SVETA: Gostinci in trgovci že čutijo posledice negotovosti
  • Iz SVETA: Varufakis žuga Evropi
    02:39
    Iz SVETA: Varufakis žuga Evropi
  • Preverjeno! - Grška kriza
    11:29
    Preverjeno! - Grška kriza
Aleksis Cipras
Aleksis Cipras FOTO: Reuters

Finančni ministri območja evra so na telekonferenci zavrnili večino zadnjih grških predlogov. Tako državi niso odobrili niti prošnje po kratkotrajnem podaljšanju obstoječega programa pomoči niti prošnje po prestrukturiranju dolga. Prošnja za pomoč iz mehanizma ESM bo medtem obravnavana "po normalnem postopku", je tvitnil finski minister Alex Stubb.

Slovaški finančni minister Peter Kažimir je prav tako prek Twitterja sporočil, da je za podaljšanje obstoječega evrskega programa pomoči iz začasnega mehanizma za stabilnost evra EFSF preprosto prepozno, saj do polnoči, ko se program izteče, ni več časa za potrditev v nacionalnih parlamentih, kjer je ta korak potreben.

"Zadnji možni rok za odločitev o podaljšanju programa je bil konec minulega tedna. Program se izteče opolnoči," je zapisal Kažimir.

Grški premier Aleksis Cipras je namreč v pismu posojilodajalcem zaprosil tudi za kratkoročno podaljšanje obstoječega programa, v katerem je ostalo še 1,8 milijarde evrov in 10,9 milijarde evrov neporabljenih sredstev za dokapitalizacijo bank. S tem bi si lahko zagotovili neke vrste premostitveno financiranje do dogovora o novi pomoči iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM).

Stubb je medtem prek Twitterja sporočil, da ni možno niti prestrukturiranje dolga do EFSF, ki bi vsebovalo tudi delni odpis dolga do tega mehanizma, za katerim stojijo evrske države.

Glede grške prošnje za dveletni program pomoči iz evropskega mehanizma stabilnosti (ESM) v višini 29 milijard evrov pa je Stubb zapisal, da se takšne prošnje vedno obravnava po normalnih postopkih. To v prenesenem smislu najverjetneje pomeni, da dogovora glede tega kmalu ne more biti.

Iz EFSF pa so zvečer sporočili, da sredstva iz obstoječega progama pomoči, ki bi se moral izteči že konec 2014, a ga je območje evra po dogovoru z Grčijo dvakrat podaljšala, od polnoči ne bodo več na voljo.

EFSF je od začetka programa februarja 2012 Grčiji izplačal za 141,8 milijarde evrov posojil, za katere jamčijo članice območja evra. Od tega je 48,2 milijarde evrov odpadlo za dokapitalizacijo in nadzorovano reševanje grških bank. Od te vsote 10,9 milijarde evrov ni bilo porabljenih, kar pomeni, da skupna višina posojil EFSF znaša 130,9 milijarde evrov. EFSF je tako največji grški upnik, na katerega odpade okoli 40 odstotkov grškega javnega dolga.

Grčija mora do polnoči plačati tudi junijske obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v višini okoli 1,6 milijarde evrov, a so v Atenah že večkrat zatrdili, da tega ne bo bodo storili. Takojšnjih učinkov tega neplačila sicer ne bo, saj so postopki v IMF v primeru neporavnanih obveznosti razmeroma dolgotrajni. A prva dama sklada Christine Lagarde je že napovedala, da Grčija dostopa do novih sredstev IMF do poplačila obveznosti ne bo imela.

A podpredsednik grške vlade Janis Dragasakis je tik pred iztekom roka za grško televizijo ERT povedal, da so IMF prosili, naj rok za poplačilo obveznosti zamakne do novembra.

Je pa popoldne prišla neuradna informacija, da evroskupina in institucije posojilodajalcev v sredo pričakujejo nove predloge Aten, tako da je šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem že sklical novo telekonferenco evrskih finančnih ministrov.

Grčija naj bi evroskupini jutri poslala poslala nov predlog, jutri pa bo tudi potekal nov sestanek.

Merklova je bila takoj proti

Cipras in Merkel
Cipras in Merkel FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je že kmalu po objavi pisma dejala, da Nemčija grške prošnje o tretjem rešilnem paketu ni pripravljena obravnavati pred nedeljskim referendumom. Na tem bodo Grki odločali o pogojih, ki jih v zameno za svež denar zahtevajo mednarodni posojilodajalci.

Kdo so lastniki grškega dolga?

Nemčija68,2 milijarde evrov
Francija43,8 milijarde evrov
Italija38,4 milijarde evrov
Španija25 milijard evrov
IMF21,4 milijarde evrov
ECB18,1 milijarde evrov
Nizozemska13,4 milijarde evrov
ZDA11,3 milijarde evrov
Velika Britanija10,8 milijarde evrov
Belgija7,5 milijarde evrov
Avstrija5,9 milijarde evrov
Finska3,7 milijarde evrov

 

Cipras grozi z odstopom

Cipras je volivce sicer sinoči pozval, naj na nedeljskem referendumu zavrnejo zahteve posojilodajalcev. Cipras pravi, da bo jasen glas proti nadaljevanju varčevanja Grčiji pomagal, da si bo v pogajanjih z mednarodnimi posojilodajalci izborila boljše pogoje, sicer bodo potrebni novi rezi, je dejal.

Danes se sicer izteče paket finančne pomoči Grčiji, pa tudi rok, do katerega bi morala država IMF vrniti 1,6 milijarde evrov posojila. Da se plačilo ne bo zgodilo, je medtem že jasno.

Voditelji držav z evrom so medtem Grčijo že posvarili, da bi zavrnitev zahtev posojilodajalcev pomenila resen korak v smer, da Grčija zapusti evroobmočje. Cipras pred domačo javnostjo tako še naprej vztraja, da ne gre za referendum o obstoju v evroobmočju – tega večina Grkov namreč ne želi zapustiti – medtem pa je tudi predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker precej jasno povedal, da gre prav za to. Mnogi zato menijo, da Cipras zavaja lastno javnost.

Banke v Grčiji medtem ostajajo zaprte, na bankomatih je težava z dvigovanjem denarja, čeprav lahko Grki na dan dvignejo le do 60 evrov. Tako naj bi bilo vse do ponedeljka. Omejitve za turiste ne veljajo, a turisti iz države poročajo, da v lokalih in hotelih od njih želijo le še gotovino, ne plačilnih kartic.

Napetost v državi pred nedeljskim referendumom vztrajno narašča, več 10.000 ljudi se je včeraj zbralo pred grškim parlamentom, da bi izkazali podporo vladnim zahtevam, ki torej med drugim zahtevajo referendumsko zavrnitev pogojev posojilodajalcev, zagovorniki obstoja v evroobmočju pa se bodo na protestih zbrali danes.

Cipras je v sinočnjem intervjuju še namignil, da bo odstopil, če Grki na referendumu večinsko izrečejo podporo predlogu kreditodajalcev.

Oglasil se je tudi grški finančni minister Janis Varufakis. Ta pravi, da bo Grčija sprožila tožbo proti ustanovam EU, je bi državo želeli izločiti iz evroobmočja in "zadušiti njen bančni sistem".

"Grška vlada bo uporabila vsa pravna sredstva," je dejal. "Evropska pogodba ne govori o izločitvi iz evroobmočja in mi je ne bi sprejeli. Naše članstvo ne more biti predmet pogajanj."

'Hočejo nas onemogočiti'

Ciprasovi podporniki medtem še vztrajajo, da želi EU z lekcijo Grčiji, uničiti stranke, ki po Evropi nastajajo po zgledu Sirize, v zadnjem obdobju pa uživajo precejšnjo podporo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciganskavlada8
08. 07. 2015 13.20
Dons je pa ta "priden" brisalc tle gor... grem :)))
25letluzerjev
01. 07. 2015 12.08
-2
Slovenijo pa trenutno rešuje Združena levica, ki je enaka kot Ciprasova Siriza. Naj si Mesec pogleda kam vodi tak način zapravljanja tistega česar nimaš in nisi nikoli zaslužil. Odpis dolgov si je Mesec zamislil na Ciprasov način. Izgleda da Meseca luna - mesec nosi.
vikendaš
01. 07. 2015 08.14
+5
Prihaja 3 svetovna. Najprej nad sosede in birokrate.Zgodovina slovenčkov je žalostna, kakršni ljudje takšna vlada.Grki in slo so podobni. Na sociali več zaslužiš, kot če delaš na minimalcu. Butli, sram me je da sem slovenc.
cool1
01. 07. 2015 11.45
+1
24Ppkur
01. 07. 2015 11.47
+1
kapljač1
01. 07. 2015 07.42
+4
Če je tako , potem je vsak še tako dober voditelj in patriot brez moči. Do sedaj je obstajalo pravilo ; "da se na noben narod ne moreš zanesti". Cipras je stresel Evropo , ali bo premaknil svoje ljudstvo da se bo premaknila tudi Evropa? Že dejstvo kako panično so Grki "ropali" z bank, sicer svoj denar , kaže da v "boju" za boljši jutri ne sodelujejo povsem iskreno. Kadar postaneš pripravljen tudi "žreti travo" nakažeš kako močno se pustiš stiskati, in vsak upnik bi takšen moment zadovoljno izkoristil in ti "zategnil pas okoli grla celo."
alien8potnik
01. 07. 2015 06.42
-8
kar igraj se, angela. začel se je razpad evrope. danes je vstala ponosna grčija - jutri vsa evropa.
cool1
01. 07. 2015 07.15
+1
Fajn bi bilo, samo ti ne veš koliko to stane , ene in druge.......beda nastopi pol , dolgo časa beda !
zvit kot presta
01. 07. 2015 11.22
+5
ponosna Grčija? Kje ti živiš. Tako razcefrana in despret, kot je sedaj, Grčija ni bila od državljanske vojne naprej. Žalostno pa je, da svoj "ponos" merijo z dolžino kolon pred bankomati.
alien8potnik
01. 07. 2015 06.37
-1
v jugoslaviji so nas imeli za božanstva, v eu smo zadnja rupa na sviralu. premnogi evropejci sploh ločijo ne med slovenijo in slovaško. hvala janše in podobni, da ste nas prodali za drobiž v vaših žepih. veleizdajalci!
cool1
01. 07. 2015 07.16
+5
Bolje prvi v vasi, kot zadnji v mestu.....ne ?!
NoviceResnice
01. 07. 2015 10.00
+2
Ma ko je tebe šmirglu v Jugi z Jugecem in avstrijskimi bananami revše
24Ppkur
01. 07. 2015 11.50
+1
v jugi smo bili "božanstvo" ... seveda, saj se je ves denar iz Slo stekal v Beograd ... tam so se na naš račun gradile avtoceste, infrastruktura it'd ..... pri nas šele zdaj gradimo, ker prej nismo mogli. Nismo bili božanstvo, bili smo hlapci in sužnji.
alien8potnik
01. 07. 2015 06.35
+0
kot pravi dopisnica iz grčije: "vstopili smo v evropo enakih. zdaj imamo sever in jug." a o evropi dveh hitrosti se govori že leta. in še res je tako.
jg57
01. 07. 2015 06.50
+7
da, imamo sever in jug, pa ne po krivdi EU. Grki so si vse skuhali sami, mi pa prav tako. Na oblasti so stranke, ki so primerljive z glodalci. Ves poglodajo in spravijo v lastno r... . In še slabše bo, dokler bomo volili voluharje.
alien8potnik
01. 07. 2015 06.58
+1
in koga bi ti volil, da nas reši? a se niso že vsi izmenjali na oblasti? in?
cool1
01. 07. 2015 07.17
+2
Ka pa mislis
01. 07. 2015 06.22
-3
Grcija je od danes samostalna drzava. Edina v EU.
Slovenec34
01. 07. 2015 06.24
+1
Ne bo držalo...mora vrniti denar. In dokler si dolžan, ne moreš biti suveren in samostojno delat kar želiš.
alien8potnik
01. 07. 2015 06.26
+1
tako je. to je drža, ne pa ti naši hlapci ponižni. SOLIDARNI Z GRČIJO!
alien8potnik
01. 07. 2015 06.28
-2
slovenec, ne bluzi. boš kmalu videl ti razmontirano evropo. merklovki se ne bo izšlo. sužnji so spregledali. sledi sistem domin. počakaj na španijo, italijo .... nekje na repu prebujenih bomo na koncu tudi mi.
Slovenec34
01. 07. 2015 06.29
+5
Seveda...to je prava pot. Podiranje namesto grajenje skupnosti. Bravo.
Slovenec34
01. 07. 2015 06.30
+2
Slovenec34
01. 07. 2015 06.30
+1
A ti že veš kaj bo naprej z drugimi državami...res si dober.
alien8potnik
01. 07. 2015 06.39
+2
hej, zakaj, misliš, da se junckerju in merklovki gate tresejo? suženjčki zapuščajo evropsko barkačo. a misliš, da bodo španci še dolgo tolerirali diktate iz osi berlin - bruselj - pariz?
alien8potnik
01. 07. 2015 06.41
-2
slovenec, ko je bilo treba podreti/razrušiti jugoslavijo, si bil verjetno prvi v vrsti na referendumu. samo tiho bodi. poglejte, nacionalisti, kam ste nas pripeljali. iz jugoslavije na rep evrope. hvala vam!
Ka pa mislis
01. 07. 2015 06.53
+5
Slovenc js se tudi strinjam da je treba denar vrniti. Od tega pa je pomembnejse da imas kaj za pojest, spit in prespat. Na pogoje ki jih postavljajo izkoriscevalci bi sam norc oz nasi politiki pristali.
alien8potnik
01. 07. 2015 06.59
-2
alien8potnik
01. 07. 2015 05.55
+2
mamas&papas - NAJBOLJŠI KOMENTARJI TUKAJ. BRAVO!
alien8potnik
01. 07. 2015 05.54
+2
cipras, rusom daj otok za vojaško bazo. bo evropa takoj na kolenih. ne rabi grčija evrope, evropa rabi grčijo. kot rabi nas. kot rabi vse periferne države evrope, da lahko nasiti nemške in francoske bankirske in velekapitalske elite in požrešni birokratski bruseljski aparat. in, jasno, skorumpirane politike.
ZakoniZdravja
01. 07. 2015 02.04
-2
Polnoč je mimo. Grčija ni podlegla pritiskom. Grčija je edina samostojna država v EU. Bravi!
Mamas&Papas
01. 07. 2015 01.46
+5
Komentarji iz nemških forumov; "Ker je v EU večina medijev v zasebni lasti, bodo ti s pomočjo svojih lastnikov storili vse, da strmoglavijo Tsiprasa in njegovo Syrizo." ................. "Namesto, da Trojka (kateri po mnenju večine ekonomistov ni uspelo pripraviti finančnega plana za zagon grškega gospodarstva) neprestano zahteva 130 milijard od države pred bankrotom, bi se raje osredotočila na zadnje sobotne pogovore, ki so se neuspešno končali zaradi pičlih 400 milijonov razlike med pogajalci. Mimogrede - zadnji sestanek G7 Glede na že povzročeno škodo
Mamas&Papas
01. 07. 2015 01.50
+6
"Mimogrede - zadnji sestanek G7 ( v Nemčiji) nas je stal 360 milijonov. Glede na že povzročeno škodo in glede na to, da se bodo pogajanja tako ali tako nadaljevala tudi po referendumu in tudi z evtl. novim grškim predsednikom vlade lahko človek samo strese z glavo nad temi alfa samci iz Bruseljskega živalskega vrta."
Mamas&Papas
01. 07. 2015 02.02
+8
"Ne igraj pokra, če ga ne znaš. In Merklova ga ne zna igrati. Merklovo smo izvolili, ko še ni bilo nobenih sankcij proti Moskvi, ko še ni bilo vala beguncev, in nobene Grške krize. Glede sankcij so imeli Američani tako ali tako več besede kot ona, za begunce pa nima rešitve. In grška kriza? Popoln neuspeh."
ave-cezar
01. 07. 2015 01.25
+7
Zgodovina uči, da Grčija nikoli ne vrne izposojenega denarja v celoti. To kar počnejo sedaj so že počeli v svoji zgodovini. Vedno najdejo nekoga, ki ga nategnejo...Lepo so živeli 30 let na tuj račun...sedaj ko je potrebno račune lagodnega življenja poravnati... vsega lepega je enkrat konec
Mamas&Papas
01. 07. 2015 04.45
+6
Zgodovina uči, da tudi Nemčija ne vrne izposojenega denarja in vojnih odškodnin.
alien8potnik
01. 07. 2015 05.47
+3
zgodovina uči, da so nemci ekspanzionisti in kolonialisti. kar hitlerju ni uspelo z orožjem, je merklovki z ekonomijo. nemci rušijo in uničujejo druge. še najraje "nearijsko" raso.
ManOwaR
01. 07. 2015 01.01
+7
Jst pa mislim da je skrajni čas da se začne ta monetarni sistem rušit. Pač huda kriza bo prej al slej povsod...
alien8potnik
01. 07. 2015 05.48
+8
res je. vse sprogramirano. vse v interesu 1% svetovne elite.
M_teorija
01. 07. 2015 00.51
+3
Levi so vedno vsaj desetletje pred desnimi. Vedno se kasneje izkaže, da so levi imeli prav. Pa če začnemo od ččasov ko se je dokazovalo če je Zemlja okrogla v heliocentričnem sistemu,v kulturnem boju, ločitve cerkve od države, volilne pravice, za ženske, enakopravnost med rasami ,...Pa zadnja UStavna sprememba v ZDA glede istospolnih. Vedno z zamikom se kasneje izkaže prav, kar levi zagovarjajo in desni so proti. Tud glede Grčije se bo enkrat tako izkazalo. Pa glede Janeza, itak!?
Diškor
01. 07. 2015 01.04
-2
Janez je itaq najbolj lev, se prav ma prav.
toiler
01. 07. 2015 00.29
+2
Kere buče ti grški politiki prodajajo. Pa to je neverjetno. Še njihov narod jim očitno ne verjame in se zaveda, da bo treba kaj spremeniti in s tem privarčevati. Ampak, vse za zadovoljne volivce, enako kot pri nas... Žal
Diškor
30. 06. 2015 23.57
+12
SAJ NAŠI LEVAKI DELAJO ISTO, OD 2008 SMO SE ZADOLŽILI ZA 25M, POKAZAT PA NIMAJO KEJ, SO VSE POŽRLI.
RožleX
01. 07. 2015 00.18
+2
Diškor
01. 07. 2015 00.23
+2
Diškor
30. 06. 2015 23.51
+10
Slovaški finančni minister Peter Kažimir je prav tako prek Twitterja sporočil, da je za podaljšanje obstoječega evrskega programa pomoči iz začasnega mehanizma za stabilnost evra EFSF preprosto prepozno, saj do polnoči, ko se program izteče, ni več časa za potrditev v nacionalnih parlamentih, kjer je ta korak potreben. "Zadnji možni rok za odločitev o podaljšanju programa je bil konec minulega tedna. Program se izteče opolnoči," je zapisal Kažimir. TA PA IMA PIRHE, NE PA NAŠI MUČKATORJI.
vezuv_
30. 06. 2015 23.55
+0
LovecNaKomuniste
30. 06. 2015 23.39
+2
Da je en kuža ovce jedo....
LovecNaKomuniste
30. 06. 2015 23.39
+1
pouspinela
30. 06. 2015 23.45
+2
p_slo
01. 07. 2015 01.55
+1
Mamas&Papas
30. 06. 2015 23.36
+10
"Nemški par je med obiskom Grčije v mestni hiši mesta Nafplio plačal 875 evrov kot del nemške reparacije Grčiji med drugo svetovno vojno. Izračunala sta, da toliko Grčiji dolguje vsak Nemec."
Mamas&Papas
30. 06. 2015 23.37
+5
Netajkun
30. 06. 2015 23.43
+2
Približno toliko jim bodo tud dali ( 80 mio Nemcev x 875 € ) . Pošteno ?
Mamas&Papas
30. 06. 2015 23.45
+8
Zakaj nemška vlada kanclerke Angele Merkel od leta 2010 v resnici »rešuje Grčijo« in kakšne so posledice politike iskanja grešnega kozla, na portalu Truthout piše profesor ekonomije Richard D. Wolff. Leta 2008 je nemški parlament sprejel zakon za reševanje nemških bank v znesku 500 milijard evrov, kar je bil največ vreden reševalni načrt v povojni Nemčiji. S tem denarjem je nemška politična elita reševala nekatere največje in najbogatejše nemške kapitaliste, ki so lastniki nemških velebank. Ti kapitalisti imajo moč, da so lahko to reševanje domači politični eliti naročili. Drugo takšno neposredno reševanje nemških bank ni prišlo več v poštev, ker bi s tem preveč razburili nemške volivce. Položaji politične elite na oblasti bi bili ogroženi, zato so si od leta 2010 zamislili reševanje nemških pa tudi francoskih bank prek Grčije. Grki tako od leta 2010 prek Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) dobivajo posojila. Ta denar je bil po pisanju Richarda D. Wolffa v glavnem porabljen za poplačilo dolga zasebnim bankam, zlasti nemškim, francoskim in grškim. »Reševanje Grčije« je bilo tako dejansko posredno reševanje zasebnih bank. Grčijo je pri teh bankah seveda zadolžila prejšnja politična elita, ki je v tej državi nepretrgoma vladala 40 let.
Diškor
30. 06. 2015 23.53
-1
Netajkun
30. 06. 2015 23.54
-3
Normalno , da so jih reševali . . . saj oni gradijo Nemčijo . Če kdo misli , da se proračun polni iz revolucionarnih idej . . . se moti . Delo , davki , skupno dobro , . . .
Mamas&Papas
30. 06. 2015 23.59
+3
Nemčijo gradijo tujci, ki pačujejo tudi davke ..... za razliko od mnogih nemških kapitalistov ..... obstaja celo CD z vsemi imeni nemških mogotcev, ki so svoj denar skrili v Švici, da jim ne bi bilo treba plačati davkov ..... seveda, za "skupno dobro" ...
Diškor
01. 07. 2015 00.01
+2
SAM JE ANGELA REKLA CURIK IN CH SO DENAR VRNILI.