Tujina

Na jugu Evrope pustošita suša in ogenj, severno Nemčijo pa so zalile poplave

Nikozija/Marseille/Bremen, 26. 07. 2017 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ciper od začetka tedna pesti vročinski val, ki naj bi vrhunec dosegel do konca tedna, ko se bo temperatura vzpela na 42 stopinj Celzija. Zaradi hude suše morata italijanski pokrajini Ferrara in Ravenna omejiti črpanje vode za kmetijske namene iz Pada, v Nemčiji pa se na Spodnjem Saškem soočajo s izredno hudimi poplavami.

V preteklih nekaj tednih se večina južnoevropskih držav bori z izjemno visokimi temperaturami ozračja, ki poleg težke telesne obremenitve posledično prinašajo še sušo in visoko požarno ogroženost. Po drugi plati pa se severna področja Evrope, med drugim nemška zvezna država Spodnja Saška, borijo s hudimi poplavami.

PREBERITE ŠE: V Franciji se borijo s hudimi požari. 

Na Cipru naj se ljudje zadržujejo doma in pijejo veliko vode

Oblasti sprejemajo različne ukrepe.
Oblasti sprejemajo različne ukrepe. FOTO: AP

Prebivalce Cipra tako od začetka tedna pesti vročinski val, ki bo po napovedih vremenoslovcev vrhunec dosegel v četrtek in se bo stopnjeval do konca tedna. Zrak na Cipru naj bi se okrog 16. ure ogrel na razbeljenih 42 stopinj Celzija.

Prebivalce in turiste na otoku so pristojne oblasti zaradi tega pozvale, naj se ne zadržujejo dolgo na prostem in soncu, naj oblečejo svetla, bombažna oblačila in pijejo veliko vode, starejšim in obolelim pa svetujejo, naj ostanejo doma. Temperature ozračja naj bi se tako šele konec tedna znižale na za ta letni čas običajnih 36 do 37 stopinj Celzija.

Nekateri so vročinski val na Cipru sprejeli kot svojevrsten izziv in se pri ohlajanju še zabavali. Trije vrli študentje iz mesta Lefkoniko so manjši kombi preuredili kar v osvežilni bazenček.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Italijansko kmetijstvo bo zaradi suše utrpelo izjemno škodo

Suša pustoši tudi po Ferrari in Padovi.
Suša pustoši tudi po Ferrari in Padovi. FOTO: AP

Tudi Italija se že več tednov sooča z vročinskim valom in izjemno sušo, ki sedaj pesti še Ferraro in Ravenno na severu Italije. Tamkajšnje pristojne oblasti nameravajo omejiti črpanje vode iz reke Pad, najdaljše italijanske reke, za kmetijske namene, saj želijo ohraniti gladino 652 kilometrov dolge reke na ravni, ki bo v teh pokrajinah še naprej omogočala oskrbo z vodo. Italijanska vlada je že junija razglasila izredne razmere za občini Parma in Piacenza in za pomoč kmetom namenila 8,65 milijona evrov.

Pomanjkanje vode se je začelo že v spomladanskih mesecih, ko naj bi se zbirale vodne rezerve za poletje. Letošnja pomlad je bila po navedbah italijanskega statističnega urada druga najbolj sušna po letu 1800. Zaradi suše je italijansko kmetijstvo letos utrpelo gmotno škodo v višini dveh milijard evrov, kar že vpliva na ceno kmetijskih pridelkov.

Spodnja Saška tone v poplavah

Medtem, ko na jugu Evrope vlada vročina, so v mestu Goslar na severu Nemčije zaradi močnega deževja in poplav pristojne oblasti zaprle mestno središče ter evakuirale hotel in dom upokojencev v severnem delu mesta. V mestu Bad Harzburg je prizadet cestni in železniški promet. Mobilizirali so 350 gasilcev, predvidene so okrepitve. Jugovzhodno od deželne prestolnice Hannover so zaradi močnih poplav zaprli nekatere ceste, ustavljen je tudi železniški promet. 

Spodnja Saška zaradi velikih poplav delno pod vodo.
Spodnja Saška zaradi velikih poplav delno pod vodo. FOTO: AP

O poplavah poročajo tudi v drugih mestih na Spodnjem Saškem kot sta Heinde in Gross Rhueden. Nemški vremenoslovci za danes napovedujejo še dodatne padavine.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
27. 07. 2017 08.42
To so posledice geoinženiringa,in bo vsako leto hujše
nik500
26. 07. 2017 13.36
-1
Prihaja nov vročinski val v slo.
1airbus
26. 07. 2017 11.47
-1
bejbi,lahko greš v Sirijo
Prototip
26. 07. 2017 13.06
+3
Malo oboževalcev imajo naši politiki,,,lepo je ,da si eden od njih,,,
Prototip
26. 07. 2017 11.40
+11
V sloveniji pa pustošijo nesposobni politiki,,to je pa nenaravna katastrofa,,,
diocles
26. 07. 2017 11.02
-3
lahko bi olavabili s tem ekstremno oguljenimi klišejskimi kvazi poetičnimi sintagmami "živo srebro se bo povzpelo"