Tujina

FOTO in VIDEO: Čilska policija z gumijevkami nad študente

Santiago, 18. 11. 2011 21.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posebne enote čilske policije so s študentskimi demonstranti, ki so z molotovkami zažgali oklepnik, obračunale z gumijevkami in vodnimi topovi. Petkovi protesti so nadaljevanje čilskega izobraževalnega spora, ki je povzročil velike demonstracije že avgusta.

Pogovori med študenti in predstavniki šolstva so vedno znova propadali, študentsko gibanje pa je nedavno zavrnilo Pinerov predlog financiranja šolstva, posledica revolta pa so tudi tokratni izgredi.
Pogovori med študenti in predstavniki šolstva so vedno znova propadali, študentsko gibanje pa je nedavno zavrnilo Pinerov predlog financiranja šolstva, posledica revolta pa so tudi tokratni izgredi. FOTO: Reuters

Policijske enote so se s številčnimi študentskimi protestniki zoperstavile z oklepniki in v polni bojni opravi, demonstrante pa so disciplinirali z vodnimi topovi, gumijevkami in solzivcem. Izgredi so se začeli s tem, ko je skupina skrajnih anarhistov in študentskih upornikov z molotovkami napadla in zažgala policijski oklepnik. Protestniki so policijske enote napadli s kamenjem, policijske oblasti pa so več demonstrantov priprle in preteple.

Petkov pohod je postal že stalnica v glavnem čilskem mestu, kjer študentje in dijaki zahtevajo izboljšanje učnih pogojev ter šolskega sistema s pomočjo protestov. Kot zatrjujejo protestniki, je šolski sistem pokvarjen in usmerjen k dobičkarstvu, znanje, ki ga trži, pa je slabo in nekakovostno. Med ljudstvom nepriljubljenega predsednika Sebastiana Pinero obtožujejo napačnega tolmačenja blagostanja, ki je posledica čilske bakrene mrzlice.

Študentski izgredi se na ulicah Santiaga stalnica že od avgusta dalje, a vladna stran in študenti niso v tem času prišli nič bližje kompromisu.
Študentski izgredi se na ulicah Santiaga stalnica že od avgusta dalje, a vladna stran in študenti niso v tem času prišli nič bližje kompromisu. FOTO: Reuters

Čilski protesti trajajo neprekinjeno od avgusta dalje, demonstranti pa zahtevajo bolj neposredno soudeležbo države pri oblikovanju sekundarnega šolstva ter akademsko razslojitev in distanciranje znanja od finančne situiranosti. Danes se v Čilu v javnih šolah šola le 45 odstotkov srednješolcev, univerze pa so prav tako večinoma v rokah zasebnikov. V Čilu niso oblasti ustanovile niti eno javno univerzo vse od konca Pinochetove diktature, kljub vsemu pa število univerz iz leta v leto narašča.

Študentski protesti pa odsevajo tudi globlje težave v čilski družbi, ki jo zaznamujeta izrazita razslojenost in neenakost. Protesti so bili doslej tako mirni pohodi kot tudi nasilni izgredi ter obračuni z državno policijo.

Prvi pravi vladni predlog je bil predlog novega šolskega proračuna in odstavitev ministra za šolstvo Joaquína Lavína, ki se na študentske zahteve ni odzival. Študentska stran je vse vladne pobude označila za nezadostne, tako se boj za uveljavitev boljšega in pravičnejšega šolskega sistema nadaljuje z bojem na ulicah.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PissingOnTalmud
19. 11. 2011 14.11
Pac stvar poklica, dimnikar je placan da cisti dimnik, policaj pa da kasira in pretepa narod.
matic cad
19. 11. 2011 10.37
ja kaj pa Ameriška policija???? tam pa so protestniki mirni pa jih vseeno strelajo z gumjevkami pa tolčejo kot svine na kolinah ja važn da kažete druge države ker Amerika je sveti gral demokracije ( pa ne mi spet brisat ker nikogar ne žalim vi žalite našo pamet)
Jimi1
19. 11. 2011 10.30
Kakšna je torej razlika med pokvarjenim tipom "policijske demokracije" in vojaško hunto... Baje v "demokraciji" vladajo izvoljeni civili, vendar realnost kaže, da so metode režimov precej podobne....
KLIPAN71
19. 11. 2011 09.50
Če se hoče v "demokracijah" kaj doseči, sploh teh kapitalističnih, mirne demonstracije ne pridejo v poštev.
Frane Šajn
19. 11. 2011 08.02
JA DEMOKRACIJA NA VIŠKU SVOJE MOČI!
Homosapijens
19. 11. 2011 07.23
Tak je prav,če druga sredstva ne pomagajo,zagotovo pomaga gumijevka!!
slovenija-tone
19. 11. 2011 04.30
nemške reklame imamo slovenčki, hvala nemci
ietsspesiaals
19. 11. 2011 01.56
in kam pridemo če protestiramo mirno ? do k k smo do zj pršli na slabš :(
zbut
19. 11. 2011 00.44
prav je tako, kaj pa mislijo da so. če se protestira, naj se protestira mirno! policija ni kriva za stanje, kakršno je. če pa lahko protestniki mečejo kamenje in molotovke na policiste, pa jaz ne vidim nobene ovire, zakaj policisti ne bi malo pretepli te "protestnike"...
dabra
18. 11. 2011 22.58