Tujina

Čile: Na leto 39 mrtvih v rudnikih

Santiago, 14. 10. 2010 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./Reuters
Komentarji
3

Nesreča, kakršna se je 5. avgusta zgodila v rudniku San Jose, pravzaprav ni nič nenavadnega za Čile. Vsako leto rudniške nesreče v Čilu v povprečju terjajo 39 življenj. Se bo po tej nesreči kaj spremenilo?

Rudarske nesreče, v katerih rudarji ostanejo ujeti pod zemljo, v Čilu niso prav redke. Po poročanju nekaterih kritičnih medijev gre za posledico brezobzirnega ekonomskega sistema, ki se je le malo spremenil od časov vladavine čilskega diktatorja Augusta Pinocheta.

V podjetju San Esteban že izvajajo oceno vrednosti in dolgov podjetja ter razmišljajo, da bi razglasili bankrot.

Baker je čilsko zlato, frekvenca rudarskih nesreč pa je sorazmerna s cenami in dobičkom, ki jih ustvarja kopanje te kovine. Vsako leto v povprečju v rudarskih nesrečah v zasebnih čilskih rudnikih umre 39 rudarjev.

Rudnik bakra v Čilu. V rudarstvu je sicer zaposlenih 175.000 ljudi.
Rudnik bakra v Čilu. V rudarstvu je sicer zaposlenih 175.000 ljudi. FOTO: Reuters
Čile proizvede tretjino vsega bakra na svetu. Dobrobit Čila je tako močno odvisna od izvoza te kovine v Evropo, ZDA in vse bolj tudi v Indijo in na Kitajsko.

Kadar so cene bakra nizke, levji delež proizvodnje izvedejo multinacionalke, kot so BHP Billiton, Anglo American, Xstrata in čilsko državno podjetje Codelco, saj so dovolj velike, da prenesejo tudi nizke cene.

Reševanje je vodilo državno rudarsko podjetje Codelco. S tem je dobilo kar precej brezplačne reklame, poleg tega pa se je v očeh mnogih utrdilo prepričanje, da mora ostati v državni lasti.

Kadar so cene bakra visoke, kot je to primer zadnja leta, pa na trg vstopijo tudi manjša podjetja. Špekulativni občasni rudarji, nekateri z nezadostnimi rudarskimi izkušnjami, se podajo v puščavo Atakama in k vznožju Andov. Rudniki, ki so bili dolgo zaprti, se ponovno odprejo, vendar pogosto z enako pomanjkljivimi varnostnimi standardi kot ob zaprtju.

Rudnik v San Joseju, kjer se je pripetila zadnja nesreča, je bil že leta 2007 tako nevaren, da so ga morali zapreti. Vendar ne za dolgo. Nazadnje je ministrstvo za delo pred ''hudimi varnostnimi pomanjkljivostmi'' v tem rudniku posvarilo 30. julija letos. Šest dni kasneje so bili rudarji ujeti skoraj 700 metrov globoko pod zemljo. Zadnjega so rešili danes.

Nesreča naj bi izboljšala ugled rudarjev, ki so jih po anketah pred nesrečo ljudje v Čilu dojemali kot privilegirane delavce z visokimi plačami in veliki ugodnostmi. Javnost naj bi se sedaj bolj zavedala nevarnosti, s katero se rudarji soočajo.

Rudnik v San Joseju je v lasti srednje velikega podjetja San Esteban, ki ga sedaj tožijo družine nekaterih rešenih rudarjev, ki trdijo, da podjetje ni poskrbelo za varnost kljub temu, da so v zadnjih šestih letih v njem umrli trije rudarji in da se je v njem pripetila že vrsta nesreč.

Nekateri prav tako tožijo Sernageomin, državni urad za nadzor nad rudniki, ker je podjetju dovolil ponovno odprtje leta 2008, potem ko so ga leta 2007 zaprli zaradi nesreče s smrtnim izidom.

Vsako leto v povprečju v rudniških nesrečah umre 39 rudarjev.
Vsako leto v povprečju v rudniških nesrečah umre 39 rudarjev. FOTO: Reuters

Ob tokratni nesreči je čilska vlada sicer sporočila, da bo več kot podvojila število rudarskih inšpektorjev v državi, ki naj bi rudnike v povprečju pregledali vsakih osem mesecev. Do zdaj je bilo v okviru Sernageomina zaposlenih le 18 inšpektorjev, ki so nadzirali industrijo, v kateri je zaposlenih 175.000 ljudi.

Poleg tega je čilski predsednik Sebastian Pinera že ustanovil komisijo, ki naj bi preučila varnostne standarde na delovnih mestih po vsej državi. Komisija ima sedaj na voljo 90 dni, da predstavi predloge, ki bi iz Čila naredili za delavce varnejšo državo. Vodjo Sernageomina pa je že odpustil.

Do takrat bo rudarjenje v Čilu še vedno tvegano. V prvih osmih mesecih tega leta je v rudnikih umrlo že 31 rudarjev.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot
14. 10. 2010 16.42
Ti rudarji so največji heroji.
butnskalca
14. 10. 2010 14.48
bankrot rudarske firme katera ima na tem območju za 50 miljonov ton še ne izkopane bakrove rude..........japajade
resnica.boli..
14. 10. 2010 14.26
A NISO HEROJI LE TISTI, KI ČAKAJO, DA JIH REŠIJO? po prebiranju tukajšnjih novic in komentarjev dobimo tak občutek!