Tujina

Ciklon Thane terjal najmanj 33 življenj

Pondicherry, 30. 12. 2011 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ciklon Thane, ki je z močnim deževjem in vetrovi zadel jugovzhodno obalo Indije, je doslej terjal 33 življenj. Večina je umrla zaradi udarov strel in pod ruševinami. Neprespana noč zaradi divjanja ciklona je tudi za tremi Slovenci, ki so trenutno v Indiji.

Ciklon Thane je prizadel severovzhodno obalo Indije.
Ciklon Thane je prizadel severovzhodno obalo Indije. FOTO: Reuters

Indijski vremenoslovski center je zabeležil, da se je ciklon Thane pomaknil na območje Indijskega oceana, središče ciklona pa je 35 kilometrov jugovzhodno od mesta Pondicherry. Po predvidevanjih vremenoslovcev bo nevihta postopoma oslabela in se pomaknila proti zahodu.

Izdatna pošiljka dežja in vetrovi, ki so v sunkih presegli hitrost 140 kilometrov na uro, so najbolj prizadeli severovzhodni obalni del Indije. Oblasti poročajo o močno poplavljenih predelih. Orkanski veter je ruval drevje in poškodoval več hiš. Zabeležili so številne udare strel. V neurju je umrlo najmanj 33 ljudi. Še posebej prizadeto je območje med mestom Cuddalore, kjer je umrlo najmanj 21 ljudi, in zvezno državo Tamil Nadu, od koder zaenkrat poročajo o petih smrtnih žrtvah. Prebivalci so bili zadnjih 15 dni, odkar so oblasti razglasile nevarnost ciklona, doma.

Zaradi neurja je obstal potniški promet na lokalnih letališčih, obstal pa je tudi železniški promet. Morje bo ob obalah Pondicherryja in obalnih mestih še nekaj časa zelo razburkano, zato so oblasti v času nevarnosti prepovedale ribolov. Številne ladje in mreže je ciklon razdejal, številni ribiči pa so ostali čez noč brez vsega.

V Indiji traja sezona ciklonov običajno od aprila do decembra, zaradi hudih neviht pa vsako leto umre veliko ljudi, oblasti pa iz nižje ležečih vasi izselijo na deset tisoče prebivalcev.

Za prebivalci Aurovilla kot tudi za tremi Slovenci – Mirando Rumina, Dalajem Eegolom (nekdaj znan kot Ali En) in Moniko Maku, ki se nahajajo umetniškem centru Kerubin v Aurovillu, je  neprespana noč. Ciklon je tudi v omenjenem kraju, ki je od mesta Pondicherry oddaljen šest kilometrov, povzročil ogromno gmotno škodo, saj je ruval drevesa in poškodoval številne hiše. Stanje se je sedaj umirilo, poteka sanacija, ki pa bo potekala več dni, če ne kar tednov, je sporočil naš bralec Matej Ukmar. Trenutno so tudi brez električne energije, to naj bi vzpostavili šele v treh do petih dneh.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.