Tujina

FOTO: 'To je kaos; ne da se opisati'

Pondicherry, 31. 12. 2011 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.J./STA/S.S.Š
Komentarji
10

Slovenci, ki so v kraju Auroville v Indiji, so povedali, da takšnega uničenja, kot ga je povzročil ciklon Thane, še niso doživeli. Hvaležni so, da je mimo, pred njimi pa so težki dnevi, saj so brez elektrike, primanjkuje pa tudi vode.

Močno deževje in vetrovi ciklona Thane, ki je pustošil po severovzhodni Indiji, naj bi zahtevali najmanj 42 življenj, poroča spletni portal CTN News. Oblasti poročajo o močno poplavljenih predelih. Številni domovi so porušeni, močan veter je ruval drevesa, slabo vreme pa je poleg tega močno ohromilo tudi železniški in letalski promet na območju.

Slovenci Miranda Rumina, Dalaj Eegol in Monika Maku, katerih izjave nam je posredoval naš bralec Matej Ukmar in so trenutno v kraju Auroville, pravijo, da česa takega še niso doživeli.

Središče rušilnega ciklona je bilo v Indijskem oceanu, 35 kilometrov jugovzhodno od indijskega mesta Pondicherry, so sporočili z indijskega meteorološkega inštituta. Še posebej prizadeto je območje med mestom Cuddalore in zvezno državo Tamil Nadu.
Središče rušilnega ciklona je bilo v Indijskem oceanu, 35 kilometrov jugovzhodno od indijskega mesta Pondicherry, so sporočili z indijskega meteorološkega inštituta. Še posebej prizadeto je območje med mestom Cuddalore in zvezno državo Tamil Nadu. FOTO: Reuters

"Situacija v Aurovillu je trenutno katastrofalna. V kraju ne pomnijo takega uničenja. To je kaos; ne da se opisati. Tukaj je nujno potrebna mednarodna pomoč. Tudi mi bomo nekako pomagali," je dejal Dalaj in dodal, da bo odprt poseben transakcijski račun za pomoč. Poleg tega v kraju zdaj potrebujejo najnujnejše stvari, primanjkuje jim tudi vode. Razmere so neopisljive, je zatrdil Dalaj. "Po neuradnih podatkih so vsi slovenski državljani na tem področju v redu," je še povedal.

Miranda pa je dejala, da ljudje, ki jih pozna, in ona sama še niso bili priče takšni katastrofi. "Še vedno smo brez elektrike, tudi uporaba vode je zelo omejena. Novo leto čakamo ob svečah," je povedala. Ulico pred njenim domovanjem še čistijo, saj je polna vej in ruševin. Njihovi sosedje niso mogli iz hiše, oni so jo bolje odnesli. "Lahko smo celo nakupovali, naša pekarna je delala, delala je tudi solarna kuhinja z obroki za vse, picerija na krušno peč tudi dela. Skratka nekaj se je normaliziralo, nekaj pa je še daleč od tega in verjetno bo trajalo mesece, da se bo življenje tukaj normaliziralo. Brez elektrike bomo verjetno deset dni. Tukaj imamo vsi vodo povezano z električnimi črpalkami, to pomeni, da bomo kmalu tudi brez vode," je razložila.

Monika občuti olajšanje in je hvaležna, da je najhujše minilo, saj kot pravi, je bilo res napeto. "Najprej sem se zbudila ob treh zjutraj, slišala sem vetrove, nemirno je bilo, potem ob štirih pa je veja razbila šipo okna. Bilo je kar srhljivo. Odrasla sem v Vipavski dolini, kjer sunki burje tudi presegajo 120 kilometrov na uro, ampak to, kar sem doživela tukaj, res presega vse," je povedala.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thor-1st
01. 01. 2012 09.35
-7
Briga mene Ali Džafić (Ali En, Dalaj Eegol) in kvaziumetnica postavljalka rož rož Miranda ter neka Monika. Njihov problem in ne naš, ki se tu v Sloveniji borimo za preživetje!
Nora24TV
03. 01. 2012 20.32
Si se kdaj vprašal koliko ljudi po svetu veliko slabše živi kot mi v Sloveniji?
Homosapijens
01. 01. 2012 04.11
-4
Koliko ciklonov pa smo slovenci doživeli,da lahko govorijo,da takšnega pa še ne?!Največja hitrost vetra 140 kom/h to pa je vse.Za kaj pa silijo tja.Naj kar tam ostanejo,da ne bojo spet kake nove gripe prinesli v našo lepo deželo.
Nora24TV
03. 01. 2012 20.39
Napačno ime si sizbral. Po tvojih postih sodeč bi se moral imenovati
proofreader
01. 01. 2012 00.58
+2
To je v Indiji nekaj vsakdanjega. Turisti pa so verjetno res zmedeni.
gumball
31. 12. 2011 21.00
+8
drž se AliEn
Tonček Balonček
31. 12. 2011 20.04
-6
Naj pridejo v Sloveniji, pa bodo videli, da je Pahorjeva vlada pustošila huje kot najhujši ciklon.
yyyeb
01. 01. 2012 09.21
+5
kaj bluziš.na vsak post mešaš politiko. tu je govora o ciklonu,indiji...
streljamo.leve
31. 12. 2011 19.39
-5
kaj pa rinete tja!
Nora24TV
03. 01. 2012 20.43
+2
Po tvoje bi morali vsi doma pri svoji dečvi sedet in jo čuvat pred sosedi, kot to počneš sam.