Tujina

VIDEO: Ciklon Pam opustošil otoke arhipelaga Vanuatu: '15 do 30 minut absolutnega terorja'

Port Vila, 14. 03. 2015 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
S.S./STA/K.H.
Komentarji
6

Izredno močan ciklon Pam je opustošil otoke arhipelaga Vanuatu v Tihem oceanu. Predstavnica Unicefa Alice Clements je ciklon opisala kot ''15 do 30 minut absolutnega terorja. Nepotrjene informacije govorijo, da je umrlo 44 ljudi. Pomoč prizadetim območjem je že napovedalo več držav.

Ciklon Pam - 3
Ciklon Pam - 3 FOTO: Reuters Video

Izredno močan ciklon Pam, katerega vetrovi so pihali s povprečno hitrostjo od 250 do 270 km/h, hkrati pa je močno deževalo, je opustošil otoke arhipelaga Vanuatu v Tihem oceanu.

Tom Skirrow iz humanitarne organizacije Rešite otroke je za BBC dejal, da so hiše v prestolnici Port Vila popolnoma uničene in prebivalci tavajo po ulicah in iščejo pomoč.

Chloe Morrison pa je povedala, da so bile ulice prekrite z izruvanimi drevesi in podrtimi električnimi drogovi, nekatere vasi na odročnejših krajih pa naj bi bile izbrisane.

Ciklon Pam - 2
Ciklon Pam - 2 FOTO: Reuters Video

Predstavnica Unicefa Alice Clements pa je ciklon opisala kot ''15 do 30 minut absolutnega terorja'', ko je prešel Port Vilo. Številni so na otokih noč preživeli v zakloniščih, drugi so se skrivali po svojih domovih.

Združeni narodi so sporočili, da je najverjetneje več mrtvih in da bi bila lahko katastrofa ena največjih v zgodovini otočja. Nepotrjene informacije govorijo, da je umrlo 44 ljudi.

Vseh šest provinc na otočju je imelo razglašen rdeči alarm. Otočje se nahaja severovzhodno od Avstralije in ga sestavlja 65 otokov, na katerih skupno živi okoli 267.000 ljudi.

Pomoč prizadetim območjem že na poti

Prva ocenjevalna skupina Združenih narodov naj bi na prizadeta območja prispela v nedeljo, ko naj bi tudi ponovno odprli letališče v prestolnici Port Vila. To bo tudi omogočilo napotitev mednarodne pomoči v obliki hrane in zdravil.

Več držav je že napovedalo pomoč, med njimi Avstralija, Velika Britanija in Nova Zelandija, pa tudi Evropska unija, ki je za to namenila milijon evrov.

Ciklon Pam - 1
Ciklon Pam - 1 FOTO: Reuters Video

Ciklon Pam je pred tem veliko škode povzročil že na Kiribatih in na Salomonskih otokih. Izredne razmere so razglasili tudi na skupini devetih majhnih otokov severovzhodno od Vanuatuja Tuvalu, saj je tam ciklon povzročil poplave. V tej revni državi z nekaj več kot četrt milijona prebivalcev so najbolj ogroženi številni, ki živijo v barakarskih naseljih in na odročnih otokih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
14. 03. 2015 10.09
+2
Da so pripravljeni poslati pomoč, ... vendar kaj, ... vedno je nekaj zadaj.
korintos23
14. 03. 2015 08.57
-2
Pa ne da na tisoče avionov istočasno v zraku tudi lahko kaj na vreme vpliva?
Ramzess
14. 03. 2015 10.10
+0
Seveda lahko, to stalno vrtanje v atmosfero in polje planeta mora imeti neke posledice.
hotchilipoper
14. 03. 2015 08.04
+0
Umetno hočejo upravljat z vremenom,to so pa posledice,ki bodo vedno hujše
grim3
14. 03. 2015 08.19
+25
Ja. Lansko poletje so to počeli nad Slovenijo, letos so se prestavili nad Tihi ocean. So ugotovili, da smo Slovenci ful jako veliko pametni, pa smo jih razkrinkali...
LazniviZares
14. 03. 2015 07.57
+4
Imas veliko ovac ki so se do vceraj trdili da podnebnih sprememb ni da je vse to naravno...da so lobiji ki samo nakladajo za vecji dobicek....kje je sedaj ta creda ???