Tujina

Tehnološki giganti v odzivu na poročila o vdorih Cie: vsi že ukrepajo, da bi odstranili ranljivosti

Washington, 08. 03. 2017 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred ameriško obveščevalno službo Cia ni varen nihče. Imeli naj bi metode, s katerimi prevzemajo nadzor nad pametnimi televizijami, ki so nato snemali pogovore. Posebne skupine naj bi se ukvarjale samo z Applom ali android napravami. Pred vohuni niso varni niti sodobni avtomobili.

Cia je te dni že vpletena v spor s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki jih je obtožil, da so vohuni zbirali informacije proti njem, zdaj se je na agencijo vsul še plaz kritik zaradi WikiLeaksa.

Cia očitkov ne komentira. Tiho so tudi ostale ameriške vladne službe.

8.761 dokumentov, ki jih je objavil WikiLeaks, se osredotoča predvsem na metode, kako ameriška obveščevalna služba Cia vdira v različne naprave in nadzoruje njihove uporabnike.

Tuji mediji poročajo, da je WikiLeaks razkril le odstotek vseh dokumentov, ki jih je poimenoval Vault7.    

S podobnimi očitki so se morali pred leti spopadati tudi pri njeni sestrski agenciji za nacionalno varnost (NSA), ko je Edward Snowden dokumente o tem posredoval novinarjem. Med tem ko se je NSA osredotočala na iskanje informacij na globalnem pretoku podatkov prek interneta, se Cia osredotoča na dotične tarče, za katere se zanimajo.

Cia je vohunjenje dvignila na povsem novo raven, na podlagi dokumentov navajajo tuji mediji. Agencija ima namreč sposobnost, da vdira, nadzoruje in tudi kontrolira vsakodnevno tehnologijo, ki jo uporablja na milijarde ljudi. Pred obveščevalci tako niso varni ne pametni telefoni, ne tablice, ne pametne televizije, spravili so se tudi na vozila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na samih napravah pa naj bi bila Cia sposobna vdreti v najbolj zaščitena družbena omrežja in komunikacijske platforme, kot so WhatsApp, Weibo, Confide, Signal in Telegram. WhatsApp omogoča kodiranje sporočil do te mere, da jih lahko vidijo samo sogovorniki v pogovoru, niti sama aplikacija jih ne bi zmogla prebrati. No, v Cii so jih sposobni. V program so lahko vdrli, še preden je nastopila faza kodiranja sporočila.

Cia je razvila več načinov, kako obvladovati posamezne pametne naprave. Ko so nad napravo dobili nadzor, so lahko dobili podatke o lokaciji, pridobili so tako govorna kot tekstovna sporočila, seveda brez vednosti uporabnika. Cia je lahko aktivirala mikrofone in kamere na pametni napravi.

Lotili so se tudi Appla. Ustanovili so posebno skupino, ki se je ukvarjala samo s tem gigantom, saj njihove naprave delujejo na operacijskem sistemu iOS. Ker velika večina telefonov deluje na Androidu, seveda ni presenečenje, da je velika skupina delala samo na tem operacijskem programu. WikiLeaks navaja, da Cia ni le razvijala vohunske opreme, ampak je tudi kupovala in sodelovala s podobnimi službami, kot so FBI, NSA, GCHQ. 

Vdirali naj bi tudi v Samsungove pametne televizije. Televizijo so nadzorovali do te mere, da je bila navidezno ugasnjena, v resnici pa je snemala avdioposnetke in jih pošiljala na bližnje serverje.

Pred obveščevalci ni bil varen niti Microsoft. Razvijali so viruse, ki so bili sposobni okužiti računalnik, ki sploh ni bil povezan z internetom. Osredotočali so se na odstranljive naprave, USB ključe in podobno. Na udaru sta bila tudi sistema Solaris in Linux. 

Mobilni telefon
Mobilni telefon FOTO: AP

WikiLeaks namiguje, da je Cia raziskovala tudi možnosti vdiranja v sisteme modernih avtomobilov in tovornjakov. Kaj je bil namen, ni natančno jasno. Wikileaks namiguje, da bi to lahko uporabili za praktično neizsledljive umore.

Kako so se odzvali tehnološki giganti? 

Nekateri tehnološki giganti so se že odzvali. Najbolj podroben je bil odziv Appla, kjer so poudarili, da se že ukvarjajo z nekaterimi ranljivostmi. ''Tehnologija v današnjih iPhonih predstavlja najboljšo podatkovno varnost za uporabnike in vseskozi delamo na tem, da to ohranjamo. Naše storitve so narejene tako, da lahko zelo hitro ponudimo varnostne posodobitve, skoraj 80 odstokov uporabnikov uporablja zadnje posodobitve operacijskega sistema,'' so pojasnili. Dodali so, da so prve analize na Wikileaksu objavljenih dokumentov pokazale, da so ranljivosti že odpravljene z zadnjo posodobitvijo.

Pri Samsungu, katerega televizorji so bili ena izmed tarč, so bili s pojasnili bolj skopi. ''Zaščita zasebnosti uporabnikov je naša glavna prioriteta. Z dokumenti smo seznanjeni in že ukrepamo,'' so dejali. Podobno so dejali tudi pri Microsoftu. Pri Googlu, katerega produkt je Android, so se komentarjev vzdržali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ServerAUTOMATIC
09. 03. 2017 14.13
BOG je nad CIA-o. ON VSE VIDI IN VSE VE! PRED NJIM SE NE MOREMO SKRITI.
iGURT
09. 03. 2017 13.05
-2
Dežela svobodnih, pa to ...
Shisui
09. 03. 2017 16.23
Tam lahko vsaj kritizirajo slabe, celo protizakonite načine dela CIA. Pri nas je zdrava kritika vladnega delovanja že obravnavana kot sovražni govor, večje odločitve sprejema neizvoljeno telo EU itd...
User1063544
09. 03. 2017 10.05
+3
Kot ste se razpisali eni, češ naj le, jaz nimam kaj skrivat: Ne gre za to kdo je zanimiv in kdo ne, ampak poseg v zasebnost posameznika. Kršenje osebne osvobode in suverenosti. To kar pa vi pravite pa je na primer: Ker imam svobodo govora je ne potrebujem uporabljati. Kaj pa ko je več ne boste imeli imeli in bi radi nekaj povedali? In kot američani nabijajo češ, zdaj bo pa amerika v večji nevarnosti.. Itak da je in bo, Amerika si je ustvarila sovražnike po vsem svetu, in imajo razlog da te kontrole in špioniranje celo uzakonjajo, oz. so agencije ki se s s tem ukvarjajo zaščitene kot kočevski medvedi. Veste kaj piše v prvem členu Nemšek ustave? ČLOVEKOVO DOSTOJANSTVO JE NEDOTAKLJIVO. In ko nekdo prisluškuje vam doma (pa čeprav sliši same bedarije) s tem krši vaše dostojanstvo. Pazite, komu dajate svoje ugodnosti v roke. Prej ali slej boste ostali brez teh, in boste še bolj sužnji kot ste. In kot izgleda demokratični mehanizem trga tudi te svobosščine. Še en dokaz da je popolnoma zgrešena ureditev. Kje je pravilo: Če ni dobro za enega, potem sploh ni dobro. Se raje gremo čredne diktature: nas 51 je več kot vas 49.
User1063544
09. 03. 2017 10.12
+2
Žalostno je, ko vemo, koliko časa je minilo, koliko zgodb in dejstev nam nalaga preteklost/zgodovina in še vedno: Sovražimo, ne odpuščamo, izkoriščamo, zapostavljamo, ne ljubimo. Obenem pa tako arogantni da se poimenujemo: Napredna družba.
Kolani
09. 03. 2017 09.47
Mene lahko špijonirajo ni problem. Jim bo precej dolg čas.
entrezen
08. 03. 2017 22.47
+0
in kaj če me poslušajo ? saj me tudi v gostilni...
ServerAUTOMATIC
08. 03. 2017 21.50
-1
Itak sledijo kriminalcem, teroristom,...sedaj bodo začeli še novinarjem, če bodo dajali lažne novice. Mi navadni smrtniki nimamo težav.
trumpet2018
08. 03. 2017 22.01
+3
saj prisluškujejo, samo napačnim :) , prisluškovali so neodvisnim medijem, nanje izvajali hekerske napade, prisluškovali so novinarju Alexu Jonesu , Rogerju Stonu in drugim. naslednji teden pa pridejo na vrsto pedofillske mreže, Assange jim bo dal vetra :)
ONniON
08. 03. 2017 21.12
+4
bojkotirajte vse sodobne naprave imam telefon ki je star 10 let in čisto dobro funkcionira , bojkot !
trumpet2018
08. 03. 2017 22.04
+3
ne bo šlo, imam navigacijo na telefonu, brez nje se izgubim takoj :)
ServerAUTOMATIC
08. 03. 2017 22.43
+1
ONniON
09. 03. 2017 10.54
Pingo44
08. 03. 2017 21.02
+3
Windows imajo ze skoraj od samega začetka servis imenovan RPC - luknja namenoma ustvarjena, da omogoči dostop do sistema. Android je ravno tako poln škodljive kode, a uporabniki veselo soglašajo s tem, da telefon posreduje neznano kam podatke o klicih in sporočilih. Računalničtvo v oblaku, tako popularno sedaj - kdo to financira? Povsem logično je, da to financira nekdo, ki ga zanima nadzor nad podatki - le kdo bi to lahko bil? Mene bolj skrbi dejstvo, da je ljudem vseeno kdo in kako zbira njihove podatke.
trumpet2018
08. 03. 2017 22.20
+4
imaš program destroy windows 10 spying, ki v veliki meri prepreči zbiranje podatkov, meta podatkov s strani Microsofta
LuckyBastardo
08. 03. 2017 20.50
+5
To se dela že vrsto let, pa sej oni so najhujši kriminalci samo nihče jim to neupa rečt
Vrhovni
08. 03. 2017 20.37
+4
CNN je v svoji oddaji gostil republikanskega kongresnika Scotta Taylorja, da bi z njim razpravljali v povezavi s popravljeno odredbo predsednika Donalda Trumpa o prepovedi potovanja v ZDA za države, od koder prihaja največ teroristov. Scott začne pojasnjevati, da “je ta prepoved pomembna zaradi varnosti”, to pa pričakujejo tudi ljudje v ZDA. “Ravno danes je FBI dal v javnost, da je 30 odstotkov vseh terorističnih primerov, ki jih preiskujejo, storjenih od ljudi, ki so begunci. Pomembno je, da se vseh beguncev ne označi kot slabe ljudi, to tudi niso, zakaj sem tukaj, ampak …” V tem trenutku je bila njegova izjava prekinjena, slika pa je izginila iz ekrana. Voditeljica Dana Bash je nato arogantno dejala: “Želela sem ravno reči, kongresnik, da je čas, da se posloviva, a so televizijski ‘škratje’ to naredili za nas.”
trumpet2018
08. 03. 2017 20.54
+2
saj teh primerov je več, ko se je Bernie Sanders pošalil, da so CNN fake news, so ga takoj prekinili in spet so bile krive "slabe povezave". totalni butli s kurjo pametjo.
BURGA
08. 03. 2017 20.35
+11
Dejstvo je, da je največja teroristična organizacija na planetu CIA.
entrezen
08. 03. 2017 22.49
-7
Fifi 24
08. 03. 2017 20.05
+8
?? So ljudje RES tako zabiti da se šele po objavi čudijo SPLOŠNO znanem dejstvu ...NI NAKLJUČJE da so vsa uspešna SW orodja iz US btw
Pingo44
08. 03. 2017 21.05
+5
Pravzaprav "NE", niso TAKO zabiti!! ŠE BOLJ so ZABITI!
optimist11
08. 03. 2017 19.30
+5
Deželak pa misli, da se je to dogajalo samo v časih TITA.
kameltrajbar
08. 03. 2017 18.56
+3
..verjetno bodo spet vse rusi kriwi...:)
Fifi 24
08. 03. 2017 20.06
+1
to tako ali tako ravno iščejo varianto kako prikazati
Vrhovni
08. 03. 2017 18.55
+2
Angeli še zdaj prisluškujejo, njej je treba, je đihadistka.
kameltrajbar
08. 03. 2017 18.56
+0
zaenotnost
08. 03. 2017 18.24
-5
Krivi so tisti ki so kupili naprave od Američanov ne tisti, ki to izkoriščajo...narobe svet...malo se jim je že maščevalo s Trumpom... račun še pride
nikhrast
08. 03. 2017 18.53
-2
Kje boš pa kupil komputer, laptop, iPhone, pa dobil MasterCard, Visa...?
walter2
08. 03. 2017 19.52
-1
Pingo44
08. 03. 2017 21.08
1001 ponudnik .. nak, narobe. Neka ekipa novinarjev je preiskovala povezave med podjetji in, če se prav spomnim, 80% svetovnega dobička ustvari pravzaprav 60 podjetij (lastniki velike večine ostalih podjetij)
zaenotnost
09. 03. 2017 13.30
na Kitajskem vse to delajo za 1/10 cene "pametni" Američani postavijo "pravo" 100%...dol mi visi to, kako se bo končalo sem namreč na odhajanju...mislim pa da zna biti zelo hudo za Ameriko
M_teorija
08. 03. 2017 17.42
-1
Za Donalda to pa ja ni problem , bo dal vgraditi mehiški zid na vse strežnike!? Plačal bodo itak mehičani!?
nikhrast
08. 03. 2017 17.22
+5
Ne vem zakaj takšen cirkus, saj nas nadzorujejo vsepovsod. Tajnica zdravnika me pokliče da je treba priti na pregled, denstist da pridem na pucanje zob, okulist za očala, lekarna da ni bo kmalu zmanjkalo zdravil, finančnik da pregledamo investicije, garaža da pripeljem avto na pregled... Trgovine, zavarovačnice, travelne agnecije... vsi vedo kaj kupujem, kje potujem... stalno ponudbe za servise. Ej, MasterCard takoj ve kje sem, kje kupujem, kaj kupujem...
walter2
08. 03. 2017 19.49
+1
A si že kdaj slišal za gotovino?In te nadloge izginejo!
Lublančan
08. 03. 2017 17.00
+3
Spet so rusi za vse krivi, a ne?
nikhrast
08. 03. 2017 17.09
-3
LuckyBastardo
08. 03. 2017 20.48
Vrhovni
08. 03. 2017 16.12
+15
Težko bo Obama zanikal prisluškovanje s pomočjo CIE
Vrhovni
08. 03. 2017 16.14
+7
Najlažje to delajo preko W10, Bill Gates je CIA
AlternativeFacts
08. 03. 2017 16.16
-2
Kollerik
08. 03. 2017 19.12
+0
je brez dvoma plačan za svoje nakladanje.....